Güncelleme Tarihi:
FRANSA 1968’deki öğrenci hareketlerinden bu yana en büyük protesto dalgalarından biriyle çalkalanıyor. Akaryakıt fiyatlarına yönelik rahatsızlık Macron’un şahsına yönelik öfkeye dönüştü. 17 Kasım’da başlayan ve geçen cumartesi 4’üncü ayağı gerçekleşen “sarı yelekli” gösteriler, “Macron’un görevden ayrılmasını” ilk şart olarak koşuyor. Halkının yüzde 80’inden fazlasının sarı yeleklileri desteklemesi ve Macron’un popülaritesinin yüzde 15’lere düşmesi Macron için durumun karamsar bir özeti...
‘EKONOMİMİZ İÇİN FELAKET’
Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, sarı yelekliler protestolarını “hem toplum hem demokrasi açısından bir kriz” olarak nitelendirdi. Paris’te zarar gören dükkânları ziyaretinde konuşan Maire, “Bu, ticaret için bir felaket; ekonomimiz için bir felaket” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise ülkedeki huzursuzluğu Paris İklim Antlaşması’na bağlayan tweet’ler atan ABD Başkanı’na tepki gösterdi. Drian, “Bunu Donald Trump’a söylüyorum: Bizi ulusumuzla baş başa bırakın” dedi.
Öte yandan Fransız İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre, Fransa’da sarı yeleklilerin cumartesi ülke genelinde düzenlendikleri gösterilere 136 bin kişi katıldı, olaylarda 1220 kişi gözaltına alındı. Sarı yeleklilerin protesto ettiği akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiği açıklanmış ancak eylemciler bunun yeterli olmadığını savunarak gösterileri sürdüreceklerini duyurmuştu. Şu ana kadar 4 cumhurbaşkanı, 8 başbakan çıkaran L’ecole Nationale D’administration Üniversitesi mezunu Macron, seçim kampanyasında “enerjik ve umut vaat eden” politikacı olarak yarattığı imajı cumhurbaşkanı olarak devam ettiremedi. Orta gelirli kitlenin çıkarlarını göz ardı etmekle suçlanan Macron, nisanda bir kalabalığa hitap ederken şöyle konuşmuştu: “Fransa, elitlerin kendilerine hizmet edilmesi eğilimi nedeniyle sekteye uğruyor. Size bir sır vereceğim. Ben bunu biliyorum çünkü ben de onlardan birisiydim.”
VERGİ POLİTİKASI
Yüksek vergiler nedeniyle eleştirilerin hedefinde olan Macron, eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı büyük bir siyasi baskı altında bırakan vergi düzenlemelerini yapan kişiydi. 2014-2016 yıllarında sosyalist hükümette bakanlık yapan Macron, ‘sol’ hükümette ‘sağ ekonomik modeli’ uygulamaya çalıştığı suçlamasıyla kendi partisiyle zaman zaman çelişiyordu. Macron, varlık vergisinin kaldırılması gerektiğini söylemiş ve dönemin Fransa Başbakanı Manuel Valls ile ihtilafa düşmüştü.
KRİTİK TOPLANTILARIN ARDINDAN KONUŞACAK
Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un krizin çözülmesi için bugün yeni önlemler sunacağını belirtti. Philippe, “Diyalog zamanı geldi, milli birliğimizi yeniden oturtmalıyız” ifadesini kullandı. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Macron’un bugün TSİ 22.00’da halka hitap edeceği belirtildi. Elysee Sarayı’ndan bir kaynak ise, Macron’un bugün sendika, işveren örgütleri ve seçilmiş yerel yetkililerin oluşturduğu birliklerle bir araya geleceğini duyurdu. Fransa liderinin Senato ve Ulusal Meclis başkanlarıyla da görüşeceği belirtildi. Söz konusu kaynak, “Macron, tüm siyasi, bölgesel, ekonomik ve sosyal güçleri, seslerini ve tekliflerini dinlemek üzere, ülkemiz için bu zor zamanlarda bir araya getirmek istiyor” dedi.
APPLE’I YAĞMALADILAR
Fransa’daki sarı yelekliler protestolarında en çarpıcı görüntülerden biri polisle göstericiler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Bordeaux’dan geldi. Çok sayıda gösterici Apple mağazasını yağmaladı.