Güncelleme Tarihi:
Fransa’da emeklilik yaşının yükseltilmesini öngören ve tepkilere neden olan emeklilik reformu ülkenin bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor.
Senatoda yapılan oylama ile 112'ye karşı 195 oyla kabul edilen reform paketinin yankıları sürerken tepkiler Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yönelmiş durumda.
Eleştiri oklarının hedefi olan Macron ile ilgili çarpıcı bir analiz kaleme alan Politico, söz konusu politikanın Macron'un Cumhurbaşkanlığına mal olabileceğini yazdı.
Bugün son oylamanın yapılacağını hatırlatan Politico, 'Macron, milletvekilleri hükümetin son derece popüler olmayan emeklilik reformuyla ilgili son oylamaya hazırlanırken Perşembe günü bir hesaplaşma anı yaşayacak' dedi.
Haberde 'Macron'un ikinci döneminin en önemli parçası olan tartışmalı yasa tasarısı, sendikaların önderliğindeki ülke çapında haftalarca süren protestoları ateşledi ve Ulusal Meclis'te hem aşırı sol hem de aşırı sağ tarafından yoğun eleştirilere maruz kaldı' ifadelerine yer verildi.
Macron'un oylamada istediği sonucu alamayabileceğini yazan Politico şu değerlendirmede bulundu;
'Macron'un Ulusal Meclis'te yeterli desteğe sahip olmayabileceği ve Fransa'da siyasi bir fırtına başlatabilecek bir hareketle parlamentoyu devre dışı bırakmak için anayasal bir manevrayı seçebileceği yönünde spekülasyonlar artıyor.'
Macron'un meclis kararını baypas etmesinin büyük bir risk olduğunun altını çizen Politico, böyle bir durumda milletvekillerinin 24 saat içinde gensoru önergesi verme hakkına sahip olduklarının altını çizdi.
Politico bunun Macron için en kötü ihtimal olacağının altını çizdi ve 'Parlamento oylamasını kaybetmek, ikinci dönem için adaylığını Fransa'nın emeklilik sisteminde reform vaatlerine bağlayan Fransız cumhurbaşkanı için çarpıcı bir yenilgi olacaktır' dedi.
EMEKLİ OLMAK İÇİN 43 YIL ÇALIŞMA ŞARTI
Tartışmalı yasaya göre Fransa'da bu yıl eylül ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak.
Ülkede emekli olabilmek için 2027'den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek. Fransa'da 62 olan emeklilik yaşı, Batı Avrupa'daki diğer birçok ülkeden daha düşük.
Emeklilik yaşı İspanya'da 65 ve İngiltere'de 66 olurken, İtalya ve Almanya emeklilik yaşını 67'ye yükseltmeyi planlıyor.