Macron çöküşün eşiğinde... Politico'dan çarpıcı analiz: Cumhurbaşkanlığına mal olabilir!

Güncelleme Tarihi:

Macron çöküşün eşiğinde... Politicodan çarpıcı analiz: Cumhurbaşkanlığına mal olabilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2023 11:57

Fransa'da emeklilik yaşının kademeli olarak 62'den 64'e yükseltilmesini içeren ve tepkilere neden olan emeklilik reformuna karşı ülke genelinde protestolar devam ederken Politico'dan çarpıcı bir Macron analizi geldi.

Haberin Devamı

Fransa’da emeklilik yaşının yükseltilmesini öngören ve tepkilere neden olan emeklilik reformu ülkenin bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor.

Senatoda yapılan oylama ile 112'ye karşı 195 oyla kabul edilen reform paketinin yankıları sürerken tepkiler Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yönelmiş durumda.

Eleştiri oklarının hedefi olan Macron ile ilgili çarpıcı bir analiz kaleme alan Politico, söz konusu politikanın Macron'un Cumhurbaşkanlığına mal olabileceğini yazdı.

Bugün son oylamanın yapılacağını hatırlatan Politico, 'Macron, milletvekilleri hükümetin son derece popüler olmayan emeklilik reformuyla ilgili son oylamaya hazırlanırken Perşembe günü bir hesaplaşma anı yaşayacak' dedi.

Macron çöküşün eşiğinde... Politicodan çarpıcı analiz: Cumhurbaşkanlığına mal olabilir
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2017'de reformist gündeminin temel dayanaklarından olan emeklilik sistemini elden geçirme planı, Covid-19 salgını nedeniyle 2020'de rafa kaldırılmıştı... (Fotoğraf: AFP)

Haberin Devamı

Haberde 'Macron'un ikinci döneminin en önemli parçası olan tartışmalı yasa tasarısı, sendikaların önderliğindeki ülke çapında haftalarca süren protestoları ateşledi ve Ulusal Meclis'te hem aşırı sol hem de aşırı sağ tarafından yoğun eleştirilere maruz kaldı' ifadelerine yer verildi.

Macron'un oylamada istediği sonucu alamayabileceğini yazan Politico şu değerlendirmede bulundu;

'Macron'un Ulusal Meclis'te yeterli desteğe sahip olmayabileceği ve Fransa'da siyasi bir fırtına başlatabilecek bir hareketle parlamentoyu devre dışı bırakmak için anayasal bir manevrayı seçebileceği yönünde spekülasyonlar artıyor.'

Macron'un meclis kararını baypas etmesinin büyük bir risk olduğunun altını çizen Politico, böyle bir durumda milletvekillerinin 24 saat içinde gensoru önergesi verme hakkına sahip olduklarının altını çizdi.

Politico bunun Macron için en kötü ihtimal olacağının altını çizdi ve 'Parlamento oylamasını kaybetmek, ikinci dönem için adaylığını Fransa'nın emeklilik sisteminde reform vaatlerine bağlayan Fransız cumhurbaşkanı için çarpıcı bir yenilgi olacaktır' dedi.

Haberin Devamı

Macron çöküşün eşiğinde... Politicodan çarpıcı analiz: Cumhurbaşkanlığına mal olabilir
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne (OECD) göre, Fransa, sanayileşmiş ülkeler arasında dünyadaki en düşük emeklilik yaşlarından birine sahip, emekli maaşlarına diğer birçok ülkeden daha fazla harcama yapıyor ve ekonomik harcamaların yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturuyor... (Fotoğraf: AP)

EMEKLİ OLMAK İÇİN 43 YIL ÇALIŞMA ŞARTI

Tartışmalı yasaya göre Fransa'da bu yıl eylül ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak.

Ülkede emekli olabilmek için 2027'den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek. Fransa'da 62 olan emeklilik yaşı, Batı Avrupa'daki diğer birçok ülkeden daha düşük.

Haberin Devamı

Emeklilik yaşı İspanya'da 65 ve İngiltere'de 66 olurken, İtalya ve Almanya emeklilik yaşını 67'ye yükseltmeyi planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!