Lula Pekin'de... ‘Dolara bağımlı olmak zorunda mıyız’

Güncelleme Tarihi:

Lula Pekinde... ‘Dolara bağımlı olmak zorunda mıyız’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2023 07:00

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Çin ziyareti sırasında Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan “BRICS” ülkelerini yeni bir para birimi geliştirmeye ve dolardan uzaklaşmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Solcu lider, “Altın standardının ortadan kalkmasından sonra doların (rezerv) para birimi olduğuna kim karar verdi” diye sordu.

BRICS İÇİN PARA BİRİMİ

Lula da Silva, “Brezilya ile Çin, Brezilya ve diğer ülkeler arasındaki ticari ilişkileri finanse edecek bir para birimi” önerisini dile getirerek, “BRICS bankası gibi bir banka neden Brezilya ile Çin, Brezilya ile diğer BRICS ülkeleri arasındaki ticareti finanse edecek bir para birimine sahip olamıyor? Ülkeler, kendi para birimleriyle ihracat yapabilecekken, niye dolar peşinde koşmak zorunda” diye konuştu.

1944 yılında bir ons (28.3 gram) altın 35 ABD dolarına eşitlenmişti. Altın destekli Amerikan doları, enflasyona karşı etkili ve istikrarlı bir dünya ekonomisinin sembolü olmuştu. Ancak 1971’de ABD, artan enflasyon ve başta Vietnam Savaşı olmak üzere yükselen kamu harcamalarından ötürü altın-dolar standardına son vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!