Güncelleme Tarihi:
2011 yılında başlayan Suriye Savaşı 11’inci yılında hâlâ sürerken, milyonlarca Suriyeli sığınmacılar Türkiye ve Lübnan gibi komşu ülkelerde yaşamaya devam ediyor. Tarihinin en zor ekononomik krizlerinden birini yaşayan Lübnan yönetimi, Suriyeli sığınmacıları ülkelerine geri göndermeye başladı. Yaklaşık 700 Suriyeli, dün büyük bavullarla ve ev eşyalarıyla sınırı geçerek ülkelerine giriş yaptı.
‘GÖNÜLLÜLÜK’ BAZINDA
Lübnan hükümeti, Ulusal Güvenlik Kurumu tarafından koordine edilen iade sürecinin tümüyle gönüllülüğe dayandığını duyurdu. Lübnan’ın 2018’de açıkladığı Suriyeli sığınmacıların iade süreci, COVID-19 pandemisi nedeniyle ertelenmişti. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluş, uygulamanın Suriyelilerin hayatını riske attığı görüşünde. Ancak Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, tüm uluslararası itirazlara rağmen, her ay 15 bin Suriyeli sığınmacıyı sınır dışı etme planından geri adım atmayacaklarını söylemişti.
‘GÜVENLİ’ OLMAYABİLİR
Lübnan’da 830 bini BM kayıtlarında olmak üzere yaklaşık 2 milyon Suriyeli mültecinin yaşadığı sanılıyor. 2017’de program çerçevesinde 400 bin Suriyeli ülkelerine geri yollanmıştı. Her ne kadar Lübnan geri dönüşlerin ‘gönüllü’ olduğunu savunsa da insan hakları örgütleri baskı uygulandığı görüşünde. Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika yetkililerinden Diana Semaan, “Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin geri dönüşle ilgili özgür ve bilgiye dayanan bir karar alacak pozisyonda olmadıkları biliniyor” dedi.