Lübnan Rice'ı kabul etmedi

Güncelleme Tarihi:

Lübnan Riceı kabul etmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2006 17:24

Lübnan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ı kabul etmedi. Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ateşkes sağlanana kadar Rice ile görüşmeyeceklerini açıkladı. İsrail 37'si çocuk 54 kişinin öldüğü Kana köyü civarındaki saldırılarına devam ediyor.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kana'daki saldırıların devam etmesinin ardından "ateşkesin zamanı geldi" açıklamasında bulundu.
 
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac saldırıyı kınadı ve acil ateşkes ihtiyacının bir kez daha kendini gösterdiğini söyledi.
 
Ürdün, İngiltere ve Avrupa Komisyonu da saldırıya tepki gösterdi.
 
Saldırının ardından Beyrut'ta toplanan yaklaşık 500 kişilik bir grup kentteki Birleşmiş Milletler binasını bastı.

Hizbullah da, 'bu korkunç kıyımın cevapsız kalmayacağını bildirdi.
 
İsrail de ateşkes konusunda acele etmeyeceğini duyurmuştu.
 
Haftalık kabine toplantısında konuşan İsrail Başkanı Ehud Olmert, "daha önce açıkladığımız hedeflere ulaşana kadar ateşkes için acele etmeyecegiz" açıklamasında bulunmuştu.
 
Fransa Konsey'e tasarı sundu
 
Fransa BM Güvenlik Konseyi'nin üyelerine konuyla ilgili bir karar tasarı sundu..
Tasarı, 'Lübnan'da acil ateşkes ilan edilmesini, ülkenin güneyinde oluşturulacak tampon bölgeye uluslararası güçlerle lübnan ordusunun yerleşmesini' içeriyor.
 
İtalyan Dışişleri Bakanı Massimo D'alema da bugün İsrail'e giderek temaslarda bulunacak.

Haberin Devamı

İKÖ 3 Ağustos'ta olağanüstü toplanıyor
 
İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Yürütme Komitesi de, Ortadoğu'da gerilimin tırmanması üzerine 3 ağustosta Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da devlet ya da hükümet başkanları düzeyinde acil toplantı düzenleyecek.
 
Toplatıda acil ateşkes sağlaması, BM Güvenlik Konseyi'nin bütün ilgili kararları çerçevesinde, bölgedeki gerilimin gerçek nedenlerini ortadan kaldırarak Ortadoğu'da kapsamlı barış sağlanması çağrısı yapılacak.
 
Kuala Lumpur'daki toplantıda Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil etmesi öngörülüyor.
 
Bush - Blair görüşmesi
 
Dün Beyaz Saray'da İngiltere Başbakanı Tony Blair ile biraraya gelen ABD Başkanı George W. Bush, Rice'ın yeniden bölgeye gideceğini belirtti. Bugünkü ziyaret, Rice'ın bölgeye bir hafta içinde ikinci ziyareti olacak.
 
Bush-Blair görüşmesinden çıkan en önemli sonuç, uluslararası gücün Lübnan-İsrail sınırına konuşlandırılması yönündeki güçlü ifade oldu.
 
BM toplanıyor, Türkiye davetli
 
Birleşmiş Milletler de bu konuda adım attı. Önümüzdeki pazartesi günü New York'ta, hala Lübnan'da bulunan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nde askeri olan ülkelerle, Avrupa Birliği üyesi 25 ülkenin temsilcilerinin katılacağı bir toplantı düzenlenecek.
 
Büyükelçiler düzeyinde yapılacak toplantıya Türkiye de davetli. Türkiye'nin adı, böyle bir güce liderlik yapabilecek ülkeler arasında geçiyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!