Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2006 00:00
İsrail’in 34 gün süren Lübnan savaşı sırasında, Hizbullah hedeflerine karşı kullandığı bombaların açtığı kraterlerden alınan toprak örneklerinde yapılan incelemelerde radyoaktivite saptandı. İsrail bombardımanına hedef olan ülkenin güneyindeki Sur kenti yakınlarına konuşlanan Türk birliğinin de radyasyon tehlikesi altında olabileceği şüphesi doğdu.
İNGİLİZ The Independent gazetesinin manşetinde yayınlanan Robert Fisk imzalı habere göre, bilim adamlarının Lübnan’daki Khiam ve At-Tiri’de oluşan bomba kraterlerinden aldığı toprak örneklerinde yüksek radyoaktivite saptaması, İsrail’in Lübnan’da uranyumlu bombalar kullandığı şüphesini gündeme getirdi.
Haberde, 2 kraterden alınan örneklerin, ayrıntılı inceleme için İngiltere’nin güneyindeki Harwell laboratuvarına gönderildiği belirtildi. Habere göre, İngiltere Savunma Bakanlığı da örneklerde yüksek miktarda uranyum izotopu bulunduğunu doğruladı.
Elde edilen bu sonuç da, iki seçeneği akıllara getiriyor:
İsrail, uranyum oksidasyonuna bağlı yüksek ısılı yeni bir bomba denedi.
İsrail, "sığınak delen" diye anılan konvansiyonel bombalarda zenginleştirilmiş uranyum kullandı.
Zenginleştirilmiş uranyum içeren bombaların insan sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Özellikle zırhlı araçlara ve sert metal kaplı hedeflere karşı kullanıldığında, patlamayla birlikte çok uzaklara yayılabilen partiküller doğada çok daha uzun süreyle kalıyor. Solunduğunda da insanda kanser hastalığına neden olabiliyor.
URANYUM BOMBASI ATILDI MI
Lübnan’da fosfor ve misket bombaları kullanarak uluslararası anlaşmaları ihlal eden İsrail’in, uranyum bombası da kullandığı yolundaki haberlerden sonra gazetenin konuyla ilgili bir soru yöneltmesi üzerine İsrail Dışişleri Bakanı Mark Regev, "İsrail, uluslararası hukuka ve uluslararası konvansiyona aykırı hiçbir silah kullanmamıştır" dedi.
Türk askeri tehlikede mi
Türk birliği, İsrail tarafından yoğun olarak bombalanan Sur kenti bölgesindeki Şaitiye köyündeki kampa yerleşti. Türk birliği gelmeden önce, BM gücüne bağlı Çinli ve Belçikalı askerler, birliğimizin konuşlanacağı arazide mayın ve misket bombası taraması yaptılar.
Kampa yerleştikten sonra Türk uzmanların, arazide misket bombaları bulduğu ve yetkililerin bu durumdan oldukça rahatsız olduğu belirtiliyor.
Ancak mayın ve bomba taramasına karşılık, radyasyon tehlikesiyle ilgili hiçbir çalışma yapılmadığı için, söz konusu bölgenin risk taşıyıp taşımadığı bilinmiyor. İsrail, Sur kenti ve çevresindeki hedefleri, başta akaryakıt istasyonları olmak üzere yoğun şekilde bombalamıştı.