Lübnan’da çöpe isyan

Güncelleme Tarihi:

Lübnan’da çöpe isyan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2015 01:15

Hükümet Beyrut sokaklarını kaplayan çöpleri iki aydır kaldıramayınca halk isyan etti. Çöplerin toplanması talebiyle başlayan eylemlere polisin müdahalesi sert olunca “Halk rejimin yıkılmasını istiyor” sloganları yükseldi.

Haberin Devamı

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta haftalardır toplanmadığı için sokakta biriken çöpler ve ülkedeki yolsuzluklar halkta öfke patlamasına yol açtı. Önceki gece protesto için sokağa çıkan onbinlerce Lübnanlı, hükümeti protesto ederken, polisin müdahalesi sert oldu. Olaylarda biri ağır olmak üzere 35 kişi yaralandı. Polis, biber gazı, tazyikli su ve plastik mermiyle eylemcileri dağıtmaya çalıştı. Göstericiler de buna şişe fırlatarak karşılık verdi. Güvenlik güçlerinin müdahalesi halkın tepkisini büyütürken, protestocular, Arap Baharı’yla yayılan “Halk rejimin değişmesini istiyor”, “Halk rejimin yıkılmasını istiyor” sloganlarını attı. Sanat ve medya dünyasından isimlerin de katıldığı gösteride, ülkedeki ekonomik, siyasi, güvenlik ve toplumsal alandaki sorunların kınandığı dövizler taşındı. Eylemciler, dini mercilerin de yolsuzluklara adının karıştığını savunarak, Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan ve Maruni Patriği Beşşara er-Rai’ye tepkilerini gösterdi. Lübnanlı aktivistler, Twitter’da da #YouStink (Siz kötü kokuyorsunuz) hashtagiyle konuyla ilgili paylaşımlar yaptı. Eylemciler, çatışmaların ardından Riyad el Sulh Meydanı’nda çadırlarıyla kalmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

‘BARIŞÇIL GÖSTERİ HAKTIR’

Lübnan Başbakanı Temmam Selam ise göstericilerin yanında olduğunu ve aşırı güç kullanan güvenlik güçleriyle ilgili yasal işlem yapılacağını söyledi. Selam, “Barışçıl gösteriler, anayasal haktır. Vatandaşlarımızın düzenlediği barışçıl gösterilerde, onları korumamız gerekiyor. Yaşananlar karşısında kimse sorumluluktan kaçamaz. Özellikle de sivil toplum kuruluşları mensuplarına ve oradakilere aşırı güç kullanımı konusunda. Olayın üzeri hesap sorulmadan kapatılmayacak. Sorumlu herkes hesap verecek, kimseyi korumayacağım” ifadelerini kullandı.

İSTİFA SİNYALİ VERDİ


Selam, “Mesele yalnızca çöp değil, bilakis daha büyük siyasi çöp sorunları var” diyerek siyasetçilerin sorumluluğuna da işaret etti. Cumhurbaşkanı seçilemediği için bu görevi de geçici olarak üstlenen Selam, Amerikan AP ajasına göre başbakanlıktan istifa edebileceği imasında da bulundu. 15 Şubat 2014’te başbakan olan, 25 Mayıs 2014’te de geçici olarak cumhurbaşkanlığı görevini alan Temmam Selam, 2005’te Suriye işgaline son veren Sedir Devrimi sırasında kurulan 14 Mart İttifakı’na yakın bağımsız bir politikacı olarak tanınıyor. Bununla beraber Selam, Hizbullah’ın da yer aldığı Şii ağırlıklı oluşumların bulunduğu 8 Mart İttifakı ile de iyi ilişkilere sahip.

NASIL BAŞLADI

Haberin Devamı

Başkent Beyrut’taki tek çöp toplama şirketinin temmuz ayının ortalarında çalışmalarını durdurması ve ana çöp depolama merkezlerinden birinin kapatılması, başkentin ana caddeleri ile ara sokaklarında büyük çöp yığınlarının oluşmasına neden oldu. Hükümetin iki aydan bu yana köklü bir çözüm bulamadığı belirtilen sorunun, insan sağlığını tehdit edecek boyuta ulaşacağı endişesi var. Lübnan’ın mezheplere göre dizayn edilen siyasi yönetim yapısı ülkede karar sürecini geciktiriyor ve tıkanmalara neden oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!