Lübnan’a abluka

Güncelleme Tarihi:

Lübnan’a abluka
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2006 00:00

Lübnan’da faaliyet gösteren Hizbullah terör örgütünün iki İsrail askerini kaçırması sonucu İsrail, Lübnan’ı hava, kara ve denizden kuşattı. Hizbullah, İsrail’in 20 km kadar içlerine Katyuşa roketi yağdırırken, İsrail Hizbullah beyin takımının üslendiği Beyrut’un güneyine saldırabileceği sinyali verdi. Ölen sivillerin sayısı 40’ı buldu.

HİZBULLAH’ın 2 İsrail askerini kaçırması ve 8’ini de öldürmesinin ardından İsrail, 6 yıl aradan sonra girdiği Lübnan’ı teröristlerin silah ikmal yollarını kesmek için hava, kara ve denizden ablukaya aldı. Lübnan karasularına giren İsrail savaş gemileri, başkent Beyrut açıklarına demirleyerek, tüm giriş çıkışları bloke etti. Lübnan karasularında devriye gezmeye de başlayan İsrail savaş gemileri bölgede kuş uçurtmuyor.

İsrail Hava Kuvvetleri komutanı yardımcısı Tuğgeneral Amir Eşel, Lübnan’daki Hizbullah gerillalarına karşı saldırılarının uzun süreceğini söyledi. İsrail Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Dan Halutz, başkent Beyrut dahil olmak üzere hiçbir hedefin dokunulmaz olmadığını bildirdi. Halutz, Hizbullah’ın tüm üst düzey yöneticilerinin Beyrut’un güneyinde yaşadığını ve burada büroları bulunduğunu sözlerine ekledi.

Hizbullah’ın saldırılarından Beyrut yönetiminin de sorumlu olduğunu belirten İsrail, karadan tankları göndererek 6 yıl önce çekildiği yerleri yeniden işgal etmeye başladı. Lübnan’daki askeri harekatı dün genişletmeye başlayan İsrail, Beyrut Havalimanı başta olmak üzere, güneydeki Hizbullah hedeflerine hava saldırıları düzenledi. İsrail savaş uçakları, Hizbullah TV’sini ve bazı köprüleri de vurdu.

Havaalanı kapandı, uçuşlar iptal: Havalimanı bombardımanı sonucu Beyrut’a yapılan tüm uçuşlar iptal edildi.
/images/100/0x0/55ea4e2af018fbb8f8773114
Beyrut’a giden yolcu uçakları Kıbrıs Rum Kesimi’ne ait Larnaka Havaalanı’na yönlendirilmeye başlandı. İsrail uçakları, gece boyunca Lübnan’a 50 kadar saldırı düzenledi. Özellikle Lübnan’ın güneyinde, Hizbullah’ın İsrail’e karşı kullandığı roketlerin de içinde bulunduğu çok sayıda silah ve mühimmatın barındıran yerler hedef alındı. Bu hedeflerden biri de Hizbullah’a ait El Manar TV’si oldu.

Nasrallah hedef: Lübnan’ın LBC TV’si, saldırılarda Dveyr köyünde aynı aileden 12 kişi dahil olmak üzere, 10’u çocuk 53 kişinin öldüğünü duyurdu.

İsrail Adalet Bakanı Haim Ramon, Hizbullah lideri Şeyh Nasrallah’ın da suikast hedefi olduğunu söyledi. Ramon, Hizbullah’ın nerede olursa olsun hedef olduğunu belirterek, İsrail’in, Hizbullah gibi örgütlerin saldırılarına vereceği karşılığın, bir daha böyle bir eylemde bulunmadan önce 20 kere düşünmeye zorlayacak sertlikte olacağını ifade etti.

Hizbullah’tan misilleme: İsrail saldırısına misilleme yapan Hizbullah, İsrail’in Nahariye ve Safed kasabalarına roket saldırısı düzenledi. İlk belirlemelere göre, saldırıda üç kişi öldü 43 kişi de yaralandı. Daha güneydeki kalabalık Hayfa şehrine de iki füze düşerken, İsrail misilleme tehdidinde bulundu. Hizbullah ise bu saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.
/images/100/0x0/55ea4e2af018fbb8f8773116

İsrail’in ABD Büyükelçisi Daniel Ayalon, Hayfa’ya yapılan saldırının bölgede tansiyonu "çok, çok tırmandırdığını" savunarak, "Bunun asıl sorumlusu, HAMAS ile Hizbullah’ı destekleyen İran ve Suriye’dir. Sonuçlarına katlanacaklar" dedi. Lübnan da, BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanarak ateşkes çağrısı yapmasını ve İsrail ablukasının kaldırılması talimatını vermesini istedi. Güvenlik Konseyi bugün olağanüstü toplanıyor.

Üç koldan felç

Hava: Lübnan’ın tek uluslararası havalimanı olan Beyrut Havalimanı bombalandı, geçici olarak kapandı.

Deniz: Sur, Sayda, Beyrut limanları açıklarında İsrail gemileri, silah geçişini engellemek için devriye geziyor.

Kara:
Köprüler vuruldu Hizbullah’ın alanı daraltıldı. Hizbullah TV’si vuruldu. Beyrut’taki lider takımı tehlikede.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!