Londra'da 3 Türk gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Londrada 3 Türk gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2005 15:06

Haberin Devamı

İngiltere'nin başkenti Londra'da bombalı saldırıların ardından üç Türk vatandaşının gözaltına alındığı ve terörle mücadele yasaları kapsamında sorgulandıkları bildirildi.

SABAHA KARŞI OPERASYON

AP'nin haberine göre, çarşamba gecesi Londra'da düzenlenen iki ayrı operasyonda 9 kişi gözaltına alındı. Bu sabah saat 05.00'te anti terör timleri Londra'nın güneyindeki Tooting semtindeki bir Türk'e ait kebapçının üst katına düzenledikleri baskında Samsunlu İslam Tat, Kahramanmaraşlı İbrahim ve Bingöllü Hidayet adlı kişilerin gözaltına aldı.

"KARDEŞİMİN TERÖRLE İLGİSİ YOK"

Londra'da polis tarafından gözaltına alınan 3 Türk'den biri olan 26 yaşındaki İslam Tat'ın Samsun'da oturan ağabeyi Hasan Tat, kardeşinin gözaltına alındığını konsolosluktan öğrendiğini belirterek “Kardeşim, kurduğumuz Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı şirketimiz adına ilk kez yurtdışına çıktı. Kendisi 2 aydır, havaalanında Türk öğrencileri karşılayıp, İngiltere'de yerleşimlerini sağlıyordu. Bu nedenle sık sık havaalanında bulunuyordu. Güvenlik kameralarında sık görüldüğü için gözaltına almışlar. Kardeşimin terörle uzaktan yakından bir bağlantısının olması mümkün değil. Birkaç gün içinde serbest bırakılacaktır” dedi.

Haberin Devamı

8 YILDIR AYNI YERDE ÇALIŞIYOR

Bu kişilerin kebap restoranında çalıştığı ve yine binanın üst katında yaşadıkları belirtildi. Adı Ali olarak bildirilen restoran sahibi, gözaltına alınanların yaşlarını 26, 30 ve 40 olarak açıkladı. 40 yaşındaki kişinin 8 yıldır kendisiyle çalıştığını, diğer ikisinin ise yaklaşık iki ay önce işe başladıklarını söyledi.

POLİS ODALARDA İNCELEME YAPTI

Restoran sahibi, üç kişinin şüpheli herhangi bir hareketini görmediğini söyledi. Polis, Türklerin kaldığı odalarda inceleme yaptı.

TERÖRLE MÜCADELE YASALARI ÇERÇEVESİNDE SORGULANIYORLAR

Üç Türk vatandaşından başka, civarda oturan 6 Pakistanlının da gözaltına alındığı açıklandı. Gözaltına alınanların tümünün terörle mücadele yasaları kapsamında sorgulandığı ve hiçbirinin geçen haftaki saldırılarda yer aldıklarının düşünülmediği bildirildi.

PATRONLARI: BÖYLE İŞLERLE İLGİLENDİKLERİNİ HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİM

İngiltere'nin başkenti Londra'da gözaltına alınan üç Türk'ün patronu Kıbrıslı Ahmet Ali, bu kişilerin saldırılarla ilgili olabileceklerini hiç düşünmediğini söyledi.

Tooting Broadway semtindeki kebap dükkanının üstündeki  odalarda kalan ve polisin sabahın erken saatlerinde baskını sonucu gözaltına alınan gençler hakkında bilgi veren Ali, “Onların bu işlerle ilgili olabileceklerini hiç düşünmedim” diye konuştu.

İslam'ın Samsunlu olduğunu, üç aylık vizeyle yakın zamanda İngiltere'ye geldiğini anlatan Ali, Kahramanmaraş'tan gelen İbrahim'in İngiltere'den sığınma hakkı istediğini, Bingöllü Hidayet'in ise 8 yıldır Londra'da yaşadığını, yakın zamanda İngiliz pasaportu için başvuruda bulunduğunu söyledi.

Hidayet'in soyadının Derya olduğunu, diğerlerinin soyadlarını bilmediğini kaydeden Ahmet Ali, 40'lı yaşlarındaki Hidayet'in bronşit hastalığı tedavisi gördüğünü, polisler tarafından götürülürken, sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçlarını yanına alamadığını belirtti.

Ahmet Ali, “namazında-niyazında, ibadet eden bir insan” olarak nitelendirdiği Hidayet'in “hiçbir aşırılık sergilemediğini” söyledi.

ASTIM İLACINI YANINA ALAMADI

Haberin Devamı

Tooting Broadway semtindeki kebap dükkanı sahibi Kıbrıslı Ahmet Ali ile dükkan müşterileri, dükkanın üstündeki odaların aranması sırasında gözaltına alınan 3 Türk'ten biri İslam Tat'ın, çevresindekilerle sohbetleri sırasında güreş sporu yaptığından söz ettiğini anlattılar.

Ahmet Ali ve dükkan müşterileri, 3 aylık vizeyle yakın zamanda Londra'ya gelen gencin son derece iri yapılı ve esmer olduğunu, bu nedenle polisin dikkatini çekmiş olabileceğini söylediler.

Baskın sırasında İbrahim ve İslam'ın dükkanın üst katındaki odalarında olduğu, Hidayet Derya'nın ise dükkanda gazete okumakta olduğunu belirten dükkan sahibi, baskın sırasında aniden götürülen Hidayet'in nefes açıcı spreyi ve cep telefonunu geride bıraktığını belirtti.

Bu arada İbrahim adlı Türk'ün sağlık durumunun da iyi olmadığı belirtildi. 

CEP KAYITLARI İNCELENDİ

İngiltere'nin başkenti Londra'da bu sabah düzenlenen operasyon sonucu polis tarafından gözaltına alınan üç Türk gencinin kaldıkları odada başlatılan arama tamamlandı.

Gözaltına alınan Türklerin, Kıbrıslı Ahmet Ali'nin kebap dükkanının üst katında yer alan bir odada birlikte kaldıkları belirlendi.

Polis yetkilileri, kapısının kilidini kırarak girdikleri odada uzun süren arama işlemini tamamladıktan sonra, kilidi tamir ederek, odanın yeni anahtarını kebap dükkanının sahibi Ahmet Ali'ye teslim ettiler.

Haberin Devamı

Scotland Yard ve Londra Metropolitan Polis Teşkilatı yetkilileri, sabahın erken saatinde başlayan operasyon sonucunda gözaltına alınan üç Türk ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor.

İngiltere'ye 3 aylık vizeyle geldiği belirtilen, İslam Tat'ın cep telefonu kayıtlarının polis tarafından incelenmesi sonucu, Manchester ve Birmingham'ın defalarca aranmasının tespit edilmesinden sonra, gencin gözaltına alındığı öne sürüldü.

İslam'ın çalıştığı işyerinin sahipleri ve müşterileri ise ağabeyinin öğrenci gönderdiği İslam'ın okul ve kalacak yer bulma karşılığında para kazandığını, bu nedenle Manchester ve Birmingham ile telefon görüşmeleri yapmış olabileceğini söylediler.

Haberin Devamı

Bazı çevre sakinleri de, Tooting Broadway semtine bu sabah yapılan polis baskını sırasında gözaltına alınan diğer 6 kişinin kebap dükkanının arka sokağında oturan, Somali, Pakistan ya da Cezayir vatandaşları oldukları tahmin edilen kişiler olduklarını belirttiler.

Bu kişilere göre, polis muhtemelen, bu kişilerin gözaltına alındıkları evlerin bulunduğu sokağa açılan kebap dükkanının arka kapısından kaçışları önlemek için kebap dükkanına da baskın düzenledi. Bu sırada dükkanda bulunan üç Türk'ün “tedbiren” gözaltına alındıkları tahminleri de yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!