Londra’ya ’Türk’ patron

Güncelleme Tarihi:

Londra’ya ’Türk’ patron
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2008 00:00

Kurtuluş Savaşı’na karşı çıkan ve 1922 yılında Ankara’ya yargılanmaya götürülürken linç edilen gazeteci Ali Kemal’in torunu Muhafazakar Partili Boris Johnson, Türk seçmeninin desteğiyle Londra Belediye Başkanı seçildi.

Gafları nedeniyle "palyaço" yakıştırması yapılan Johnson, "Kızıl Ken" lakaplı Ken Livingstone’un 8 yıllık süren iktidarına son verdi.

LONDRA belediye başkanlığı seçimini, Kuvayı Milliye ve Kurtuluş Savaşı’na karşı çıkan, 1922 yılında linç edilerek öldürülen gazeteci Ali Kemal’in torunu Boris Johnson, Türk seçmenlerinin oylarıyla kılpayı kazandı.

Muhafazakar Partili Johnson’un, İşçi Partisi adayı ve 8 yıldır Londra Belediye Başkanı olarak görev yapan "Kızıl Ken" lakaplı Ken Livingstone’u 140 bin oy farkla alt etmesinde, Türk seçmenlerin rolü olduğu ifade ediyor. Londra ve çevresinde yaşayan Türk seçmenin 20 bin kadarı, seçim kampanyasında sürekli atalarının Türk olduğu mesajını veren Johnson’ı (44) destekledi.

Gür’den davet

Kuzey Londra’da, Livingstone’un kalesi sayılan Harringey’de bir Türk lokantasında çalışanlar "Biz politikayla igilenmiyoruz ama Boris Johnson’un atalarının Türk olduğunu bildiğimiz için, ona oy verdik" diye konuştular.

Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) Başkanı Remzi Gür, Türk kökenli Muhafazakar Parti adayının Londra Belediye Başkanı seçilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederken, 31 Mayıs’ta yapacakları baloya Boris Johnson’u davet ettiklerini bildirdi.

Johnson’un 1 milyon 168 bin 738 oy aldığı seçimde, Ken Livingstone 1 milyon 28 bin 966 oy alabildi. Londra Belediye Başkanlığı seçimine katılım, yüzde 45 ile son yılların rekorunu kırdı. Johnson, seçimi kazandıktan sonra yaptığı konuşmada Livingstone’a hizmetleri için teşekkür etti. Boris Johnson, 7.5 milyon nüfusuyla AB’nin en büyük kenti olan Londra’da 22 milyar dolarlık bir bütçeyi yönetecek ve başkenti 2012 Olimpiyatları’na hazırlayacak.

Söz verdi

Yerel seçimlerden önce Hürriyet ile yaptığı özel röportajda, Londra belediye başkanı seçilmesi halinde Türkiye’nin AB’ye girmesi için elinden gelen herşeyi yapacağına söz veren Johnson, Londra’daki Türk toplumunun, intihara kalkmalarına yol açacak kadar kronikleşen sorunlarıyla da yakından ilgileneceğini vurguladı. Johnson, "Buraya göç eden herkes, benim Wimbledon’a inen atalarım gibi İngilizceyi çok iyi öğrenmeliler" demişti.

Boris Johnson kimdir

KURTULUŞ savaşına karşı çıktığı için İstanbul’dan Teşkilatı Mahsusa ajanları tarafından İstiklal mahkemesi’nde yargılanmak üzere kaçırılan, ancak İzmit’te linç edilen gazeteci ve siyasetçi Ali Kemal’in yarı İsviçreli, yarı İngiliz ilk eşi 1909 yılı Eylül ayında İngiltere’nin Bournemouth kentinde Osman Ali adındaki oğullarını dünyaya getirdi.

Annesi genç yaşta ölünce, Osman Ali’yi büyükannesi Margaret Johnson yetiştirdi ve ismini Wilfred Johnson’a değiştirdi. Paris’te görevli bulunan Ali Kemal, oğlu Osman Ali ile hiç ilgilenmedi ve İngiltere’deki bakım masraflarına yanaşmadı. Osman Ali tam bir İngiliz gibi yetiştirildi. Kanada’dan sonra Mısır’a İsviçreli kuzenlerinin yanına çalışmaya giden Osman Ali, burada Boris Johnson’un büyükannesi Irene Williams ile 1936 yılında evlendi.

Gölge bakan

Tam adıyla Alexander Boris de Pfeffel Johnson, Osman Ali’nin oğlu, eski Muhafazakar Parti milletvekili Stanley Johnson’un 4 çocuğundan biri olarak 1964 yılında New York’ta doğdu. Aile Johnson’un doğumundan kısa bir süre sonra İngiltere’ye döndü. Çocukluğunda duyma engelli olan Johnson, geçirdiği birkaç operasyonun ardından duyma yetisini geri kazandı.

Eaton, Oxford gibi üst düzey okullarda okuyan Johnson, gazeteciliğe merak sardı. Stajyer muhabir olarak girdiği The Times’tan, hile yapmaya kalkınca kovuldu. Spectator dergisine giren Johnson, 1999’da dergiye editör oldu. Siyasete atılan Johnson, Muhafazakar Parti’den milletvekili seçildi. 2005’te gölge eğitim bakanı olunca, dergi editörlüğünden ayrıldı.

Büyükannem Çerkez, amcam Fenerli

BBC’nin ünlülerin soyağacını araştırdığı "Kim olduğunuzu sanıyorsunuz" adlı belgeseline konuşan Johnson, Çerkez kanı taşıdığını iddia etmişti. Ali Kemal’in babasının, Çerkez bir halayıkla evlendiği bilgisine ulaştığı söyleyen Johnson, "Bu gerçek Türkiye’deki büyük dedemin ismini lekelemez. Çünkü o bir köle sahibi değildi. Bir köleyle evlenmişti. Azatlık parasını ödemiş ve onu özgürlüğüne kavuşturmuştu" dediyse de, kanıt gösteremediği için, BBC bu bölümü yayından çıkarmıştı

Johnson, Chelsea-Fenerbahçe maçı öncesinde Hürriyet’e, "Türk büyük amcam Fenerbahçeli’ydi. Ama ben bir Londra aşığı olarak Londra takımı Chelsea’yi tutuyorum" diye konuşmuştu.

Kızıl Ken neden kaybetti

Vergiler ağır geldi Ken Livingston’un, belediye vergilerindeki artışların, kent hizmetleri için harcandığı gerekçesi, seçmeni iknaya yetmedi. Küçük esnaf zor durumda kaldı.

Kente paralı giriş Livingstone’un, ’kent merkezindeki yoğunluğu azaltmak’ amacıyla da olsa şehir merkezine paralı giriş uygulamasi, kent merkezindeki işletmeleri zor durumda bıraktı.

Park cezaları Park cezalarındaki aşırıya kaçan uygulamalar da Londralıları kuşkuya düşürdü.

Suç oranları Görev yaptığı ikinci dönemde, daha önce söz verdigi halde, gençler arasındaki cinayet vakalarını önleyememesi de Livingstone’a puan kaybettirdi.

Yahudi lobisini kızdırdı Bir başka etken olarak Musevilere ilişkin sarfettiği kimi sozler de Ken’in kaybında etkili oldu. Ülkede çok güclü olan Musevi lobisi Ken Livingstone karşı tavır aldı.

Gaflarıyla meşhur

Benim başbakan olma şansım, Elvis’e Mars’ta rastlama şansımla aynı.

Muhafazakarlara oy vermeniz, eşinizin memelerinin büyümesine ve sizin BMW M3 alma şansınızı artırmanıza yol açacaktır.

Benim uyuşturucu hakkındaki görüşüm mü? Unuttum!

Aşk hayatı sorulduğunda, "Saçmalıklar piramidi" yanıtını vermişti.

Papua Yeni Gineliler için ’yamyam’ tanımlaması yapmıştı.

Yenilginin gözyaşları

Londra’nın İşçi Partili Belediye Başkanı Ken Livingstone, 8 yıl sonra gelen yenilgiyi gözyaşlarıyla karşıladı.

İngiliz basınının yorumu

1 MAYIS KATLİAMI


Başbakan Gordon Brown’un İşçi Partisi yerel seçimlerde Londra’da dahil 40 yılın en büyük hezimetine uğrarken İngiliz basını ortaya çıkan siyasi tabloyu iktidar partisi açısından "1 Mayıs katliamı" olarak yorumladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!