'Lokmacı'daki yıkım kararını olumlu karşılıyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Lokmacıdaki yıkım kararını olumlu karşılıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2007 15:08

KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev, Kıbrıs Rum tarafının Lokmacı Barikatı'ndaki duvarı yıkmasını olumlu karşıladıklarını belirterek, “Hedefleri bu kapıyı açmak değil de sadece siyasi açıdan puan kazanmaksa o zaman bambaşka tatsız bir oyuna girilir. Ama biz, Rum tarafının diğer adımları da atacağını ümit ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev, Rum tarafının Lokmacı Barikatı'ndaki duvarı yıkma kararını değerlendirdi. Pertev, ”Kıbrıs Türk tarafının 1,5 senelik uzun gayretinden sonra, yapılan bu hareket bizim tarafımızdan olumlu karşılandı” ifadesini kullandı.

“KARAR SÜRPRİZ, ANİ DEĞİL”

Rum yönetiminin yıkım kararının sürpriz olduğunu, ancak çok ani olmadığını belirten Pertev, konuyla ilgili olarak her hamlesinin daha da zorlaştığı uzun bir mücadele verildiğini anlattı.

Lokmacı kapısı konusunda uluslararası kamuoyunda, “Türk tarafı üzerine düşeni yaptı, onlardan artık bir şey bekleyemeyiz” şeklinde bir kanı oluştuğunu ve bunun Rum tarafı üzerinde bir baskı yarattığını vurgulayan Pertev, AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in geçen haftalarda Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lilikas'a bir mektup yazarak, “duvarı şartsız bir şekilde yıkmalarını” istediğini belirtti.

Haberin Devamı

Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un Diplomatik Büro Şefi Tasos Conis ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller ile dün gece bir toplantı yapmayı planladıklarını, ancak kendi özel nedenlerinden dolayı bu toplantının olmadığını belirten Pertev, Conis'in dün gece saat 22.00 civarında kendisine ulaşarak yıkım haberini verdiğini anlattı.

“KARARDA AB BASKISI ETKİLİ OLDU”

Pertev, Rumların yıkım kararında AB'nin oluşturduğu baskının etkili olduğunu ve Rum tarafındaki iç dinamiklerin de yıkım kararının alınmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Bu olumlu adımın devamını da dilediklerini kaydeden Pertev, kapının açılma sürecine girilebilmesi için duvarın yıkılması gerektiğini, bu adımın diğer süreçlere yeşil ışık yaktığını ifade etti.

Pertev, bölgedeki yıkık binaların ön kısımlarının tamirinin söz konusu olduğunu, mevcut şekliyle yıkık binaların yanından geçiş yapmanın güvenli olmadığını da söyledi. Pertev, BM Kalkınma Programı temsilcilerinin, bu binaların tamiri ve yolun düzeltilmesi için 6-8 haftalık bir süre gerektiğini öngördüğünü kaydetti.

“AMAÇ PUAN KAZANMAKSA TATSIZ OLUR”

Yıkım kararının, Türk tarafının büyük başarısı olduğunu da yineleyen Pertev, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bundan sonraki süreci bekleyip göreceğiz. Rum tarafının bunu göstermelik bir şekilde yapmadığını ve gerekli adımları atacağını var sayıyoruz. Hedefleri, bu kapıyı açmak değil de sadece siyasi açıdan puan kazanmaksa o zaman bambaşka tatsız bir oyuna girilir. Ama biz, Rum tarafının diğer adımları da atacağını ümit ediyoruz.”

ASKERSİZLEŞTİRME VE DİĞER KAPILAR

Bölgenin ve Lefkoşa surlar içinin askersizleştirilmesinin söz konusu olmadığını, diğer kapılarda uygulanan prosedürün, aynı şekilde burada da (Lokmacı'da) uygulanacağının altını çizen Pertev, Yeşilırmak dahil diğer kapıların açıklamasının da gündeme gelip gelmeyeceği konusundaysa “İlk önce hayırlısıyla Lokmacı'yı bitirelim, ondan sonra ne olur ne biter bakarız” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!