Son dakika...Yeni savaş kapıda: İsrail'den Hizbullah hedeflerine saldırı! İran'dan tansiyonu yükselten açıklama...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika...Yeni savaş kapıda: İsrailden Hizbullah hedeflerine saldırı İrandan tansiyonu yükselten açıklama...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2024 08:17

İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız saldırıları 262 gündür devam ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'den bu yana İsrail medyasına verdiği ilk röportajda Gazze'de çatışmaların sona yaklaştığını ve birliklerin Lübnan sınırına taşınacağını duyurdu. İsrail ordusu, savaş uçaklarının dün gece güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu duyururken, İran'dan tansiyonu daha da yükseltecek bir açıklama geldi.

Borrell’den Gazze uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi toplantısının ardından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, uluslararası desteğe rağmen Gazze’de ateşkes sağlanamadığını ifade ederek, “Biden’ın teklifinden üç hafta sonra, başta AB olmak üzere güçlü uluslararası desteğe rağmen hiçbir ilerleme elde edemedik. Ateşkes açısından hiçbir yere varabilmiş değiliz. Netanyahu’nun dün gece veya bu sabah düzenlediği basın toplantısı da, tarafların bu teklifi uygulamak istemediğini açık bir şekilde ortaya koyuyor. Şimdi açıkça görülüyor ki ateşkes hiçbir şekilde söz konusu değil. İnsani durum ise gerçekten felaket seviyesinde” dedi.

“5 YAŞIN ALTINDA 8 BİNDEN FAZLA ÇOCUK, ŞİDDETLİ BİR YETERSİZ BESLENME DURUMUYLA KARŞI KARŞIYA”

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain’in Gazze’ye insani yardım girişinde hiçbir ilerleme kaydedilemediğini açık ve net bir şekilde ifade ettiğini vurgulayan Borrell, “Binlerce kamyon sınırda giriş yapmak için beklerken, içeride açlık tehdidi artıyor. 5 yaşın altında 8 binden fazla çocuk, şiddetli bir yetersiz beslenme durumuyla karşı karşıya ve sınırdan içeriye yardım girişi olmadığı sürece daha fazla gıda göndermenin bir anlamı yok” dedi.

Gıda maddelerinin sınırda sonsuza kadar bekleyemeyeceğine dikkat çeken Borrell, “Bu tüm üye ülkeler için gerçek bir endişe kaynağı. İnsani yardımın Gazze’ye girişini sağlamak için baskı yapmaya devam etmek zorundayız. Bunun ise bir ateşkes olmadan mümkün olmayacağı artık net bir şekilde görülüyor” dedi.

Krizin bölgeye yayılmasından endişe ettiklerini de ifade eden Borrell, İsrail ve Lübnan arasında yaşanacak bir çatışmadan kaçınılması için arabuluculuk çalışmalarına destek verdiklerini belirtti. Borrell, Lübnan’ın ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) AB’nin desteğine güvenebileceğini ifade etti.

HAMAS VE İSRAİLLİ YERLEŞİMCİLERE YAPTIRIM

AB Konseyi’nin Hamas’a ve şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulanması konusunda siyasi anlaşma sağladığını duyuran Borrell, “Bu siyasi uzlaşı, prosedürler dahilinde yakında kabul edilerek somut tedbirlere dönüştürülecektir” ifadelerini kullandı. Borrell, Hamas ve İsrailli yerleşimciler aleyhinde alınacak tedbirlere ilişkin ise detay vermedi.

Gazze Acil Servis Direktörü Jaafarawi öldürüldü
Gazze Acil Servis Direktörü Jaafarawi öldürüldü

İsrail’in Gazze şehrindeki Daraj Kliniği’ne düzenlediği saldırıda Ambulans ve Acil Servis Direktörü Hani al Jaafarawi hayatını kaybetti. El Aksa Şehitleri Hastanesi Acil Servis Direktörü Eyad Zaqout yaptığı açıklamada, “İsrail güçlerinin bir kez daha Gazze'deki sağlık ve tıp sistemini tamamen yok etmeye çalıştığı açıktır. Sayın Jaafarawi Gazze'nin sağlık sisteminin temel direklerinden biriydi. Hasta ve yaralılara hizmet etmek için çok çalışıyordu. Gazze'de çok zor şartlarda yaşayanlara hizmet etmek için gece gündüz çalışıyordu” dedi.

Gazze’de bilanço ağırlaşıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle 28 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 66 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi.



İsrail’in 7 Ekim’de başlattığı saldırıların bilançosunun da yer aldığı açıklamada, hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 37 bin 626’ya, yaralıların sayısının da 86 bin 98’e yükseldiği kaydedildi.


İsrail: Hamas'ın üst düzey silah uzmanını öldürdük

İsrail ordusu son operasyonel güncellemesinde Hamas'ın üst düzey bir yetkilisini öldürdüğünü iddia etti ve Refah'ta operasyonlara devam ettiğini söyledi.



IDF tarafından yapılan açıklamada “IDF istihbaratının ardından IAF uçakları Hamas'ın silah üretim merkezinde proje ve geliştirmeden sorumlu olan terörist Muhammed Salah'ı ortadan kaldırdı. Salah, Hamas terör örgütü için stratejik silahlar geliştirme projesinin bir parçasıydı ve silah geliştirme konusunda çalışan bir dizi Hamas terörist ekibine komuta ediyordu.” denildi.



Açıklamanın devamında "IDF birlikleri Refah bölgesinde istihbarata dayalı, hedefe yönelik operasyonlara devam ediyor" denildi. Açıklamada ayrıca birliklerin "Gazze'nin merkezinde" faaliyet gösterdiği de belirtildi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Washington’da

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, resmi temaslarda bulunmak üzere ABD’nin başkenti Washington’a gitti. Gallant, burada Güney Karolina Senatörü Lindsey Graham ile bir araya geldi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Graham ile görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Senatör Lindsey Graham ile rehineleri eve getirmek, Hamas'ın kabiliyetlerini ortadan kaldırmaya devam etmek ve kuzey sınırımızı Hizbullah'a karşı savunmak için çalışırken ABD'nin desteğinin devam etmesinin önemi hakkında harika bir görüşme yaptık. İsrail'in yanında durduğunuz için teşekkür ederim Senatör” dedi.


İsrail savaş uçakları güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları güney Lübnandaki Hizbullah hedeflerini vurdu

İsrail ordusu, savaş uçaklarının dün gece güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu duyurdu. Ordu'dan yapılan açıklamada Aytarun köyündeki Hizbullah askeri üssünün, Kfar Kila ve Hiam'daki operasyonel altyapılarının vurulduğu belirtildi, ayrıca Lübnan'dan İsrail'in Metula şehrine atılan tanksavar füzesi sonucu biri ağır olmak üzere iki İsrail askerinin yaralandığı doğrulandı.

İran'dan tansiyonu yükseltecek açıklama

İran Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Kioumars Heydari İsrail ve Lübnan sınırında yükselen tansiyonu zirveye çıkaracak açıklamalarda bulundu ve "Siyonist rejim Lübnan'a bir saldırı başlatır ve Hizbullah ile geniş çaplı bir savaşa girerse Direniş Ekseni pasif kalmayacaktır. Siyonistlerin kötülüklerine sert ve kararlı bir yanıt verilecektir" dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Hava Kuvvetleri Orgeneral Charles Q. Brown da dün yaptığı açıklamada, Lübnan'a yapılacak herhangi bir İsrail saldırısının İran'ı devreye sokabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.


 

Borrell: Gazze’deki yardım operasyonları çökme riskiyle karşı karşıya

Avrupa Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dün Gazze’deki insani krizin giderek kötüleştiğine dikkat çekerek, “Gazze'deki kriz yeni bir kırılma noktasına ulaştı. Gazze içinde anlamlı bir insani yardımın ulaştırılması neredeyse imkansız hale geldi ve sivil toplumun dokusu çözülüyor. Açlıktan ölmek üzere olan siviller, gelen sınırlı yardıma erişebilmek için yeni çarelere başvuruyor” dedi. Borrell İsrail’in geçtiğimiz hafta duyurduğu ve Kurban Bayramı süresince devam eden ‘taktiksel duraklamanın’ yardımların akışına herhangi bir etkisi olmadığını belirtti. Açıklamasında, “Devam eden askeri operasyonlar ve Gazze'de kanun ve düzenin çökmesi nedeniyle ortaklarımız kabul edilemez derecede güvensiz bir ortamda faaliyet göstermek zorunda kalmaktadır. İnsani yardımların ulaştırılması için geçici 'taktiksel duraklamalar' ilan edilmesi, sahadaki insani yardım aktörleri için güvenlik ortamında herhangi bir iyileşme sağlamamıştır. Temel yardımları ulaştırmaya çalışan insani yardım kuruluşlarından gelen son haberler son derece endişe verici. Harekete geçilmemesi halinde operasyonlar sekteye uğrama riskiyle karşı karşıyadır” ifadelerine yer verdi.


Netanyahu: Gazze'de çatışmalar sona eriyor, birlikler Lübnan sınırına taşınacak
Netanyahu: Gazzede çatışmalar sona eriyor, birlikler Lübnan sınırına taşınacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 7 Ekim'den bu yana İsrail medyasına verdiği ilk röportaj ülkede tepkilere neden oldu. Channel 14'e konuşan Netanyahu, İsrail'in Hamas tarafından tutulan bazı rehinelerin iadesi karşılığında 'kısmi bir anlaşma' karşılığında Gazze'deki savaşı durdurmaya hazır olduğunu söyledi, ancak Hamas yok edilene kadar savaşın bitmeyeceği konusunda ısrar etti.

Rehine anlaşması kapsamında savaşı sonlandırmayı kabul edip etmediği sorulan Netanyahu "Hayır. Savaşı sonlandırmaya ve Hamas'ı olduğu yerde bırakmaya hazır değilim. Rehinelerin bir kısmını bize geri döndürecek kısmi bir anlaşma yapmaya hazırım, bu bir sır değil.Ama Hamas'ı yok etme hedefimizi tamamlamak için duraklamadan sonra savaşa devam etmek zorundayız.Bundan vazgeçmeye hazır değilim.” dedi.

Lübnan Hizbullah'ının İsrail'e yönelik sınır ötesi saldırılarını yoğunlaştırmasıyla Gazze Şeridi'ndeki yoğun çatışma evresinin sona erdiğini söyleyen Netanyahu, Refah'taki operasyonun sona ermek üzere olduğunu ve birliklerin güney Lübnan sınırına taşınacağını söyledi.

Başbakan'ın açıklamaları İsrailli esir aileleri tarafından tepkiyle karşılandı. Esir ailelerini temsil eden bir grup tarafından yapılan açıklamada "Esirler serbest kalmadan Şerit'teki çatışmaların sona ermesi, benzeri görülmemiş bir ulusal başarısızlık anlamına geliyor" ifadeleri kullanıldı.

CENTCOM: Husiler, Yunan ticari gemisine saldırdı

CENTCOM bugün yaptığı açıklamada sabah 04.00 sıralarında Husilerin Yunanistan tarafından işletilen dökme yük gemisine saldırdıklarını belirterek mürettebatın hafif yaralandığını ve geminin de hasar aldığını açıkladı. Açıklamada, “İran destekli Husiler, Yunanistan'a ait Liberya bayraklı bir dökme yük gemisi olan M/V TRANSWORLD NAVIGATOR'a insansız hava aracı ile saldırdı. Bugün sabah saat 04.00'te mürettebat, hafif yaralanmalar ve gemide orta düzeyde hasar olduğunu bildirdi ancak gemi yoluna devam etti. M/V TRANSWORLD NAVIGATOR en son Malezya'ya yanaştı ve Mısır'a doğru yola çıktı. Bu, İran destekli Husilerin M/V TRANSWORLD NAVIGATOR'a yönelik dördüncü saldırısıdır. ABD veya koalisyon gemilerinde herhangi bir yaralanma yaşanmadı” denildi.

İsrail'in canlı kalkan yaptığı Filistinli: Ölmeyi diledim

İsrail güçleri Cenin kentine düzenledikleri baskın sırasında yaralı bir Filistinliyi askeri aracın kaputuna bağlayarak canlı kalkan olarak kullandı. Al Jazeera'ya konuşan Mujahed Abadi İsrail güçlerinin kendisini yaralıyken de dövmeye devam ettiğini belirterek "Ölmeyi diledim' dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!