Son dakika.... ABD'li kaynaklar: İran karar verdikten sonra 12-24 saat arasında saldırabilir! Hizbullah İsrail'i kalbinden vurabilir... Peş peşe çarpıcı iddialar...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika.... ABDli kaynaklar: İran karar verdikten sonra 12-24 saat arasında saldırabilir Hizbullah İsraili kalbinden vurabilir... Peş peşe çarpıcı iddialar...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2024 08:28

Ateşkes görüşmelerinin bir sonraki turu için gözler Kahire'ye çevrildi. Arap medyası İsrail heyetinin Philadelphia Koridoru'nda BM gözlem misyonunun görevlendirilmesine olanak tanıyan yeni bir öneri sunduğunu öne sürdü ancak bu iddia Netanyahu'nun ofisi tarafından yalanlandı. Başbakanlık Basın Ofisi Netanyahu'nun İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'ndaki işgalinde ısrarcı olduğunu açıkladı. Al Arabiya'ya konuşan ABD'li kaynaklar ise İran ve Hizbullah'ın beklenen misilleme saldırıları için çarpıcı iddialarda bulundular.

HUSİLER VURDUKLARI YUNAN GEMİSİNİN GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI
HUSİLER VURDUKLARI YUNAN GEMİSİNİN GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI

Yemen'de İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de hedef aldıkları Yunan gemisinin görüntülerini yayınladı. Husilere ait medya kaynaklarında paylaşılan görüntüde, "İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği" gerekçesiyle bir Yunan gemisinin hedef alındığı ve isabet sonrası alev aldığını gösteren sahnelere yer verildi.

Husiler dün MV Sounion isimli bir gemiyi "İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği" gerekçesiyle hedef aldfıklarını duyurmuştu.

İngiltere'nin Sana Büyükelçisi Abda Sharif de Kızıldeniz'de Husilerin saldırısına uğrayan MV Sounion isimli geminin mürettebatının kurtarıldığını, ağır hasar gören geminin ise Kızıldeniz'de mahsur kaldığını açıklamıştı.

LÜBNAN'DAN ATILAN ROKETLER İSRAİL'DE YANGINLARA NEDEN OLDU

Lübnan'dan gün boyu 100 roket atılması sonucu İsrail'in kuzeyindeki birçok bölgede yangın çıktığı bildirildi.

İsrail ordu radyosu X sosyal paylaşım platformundan yaptığı paylaşımla konuya ilişkin bilgi verdi.

Ordunun açıklamasında, Lübnan'ın güneyinden Batı Celile'deki Safed kenti ve çevresine doğru 20'ye yakın roket atıldığının gözlemlendiği belirtildi.

Açıklamada, roketlere karşı konulması ve bazılarının düşmesinin, Batı Celile'deki Ayn Zitim bölgesi yakınındaki Birya Ormanı'nın birçok noktasında yangın çıkmasına neden olduğu kaydedildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde de İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyinden Kiryat Şmona kenti ve çevresine doğru 40 roket atıldığını tespit ettiği ve bu roketlere karşı koyması sonucu yangın çıktığı ifade edildi.

İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullah'ı arasında sınır hattında 8 Ekim 2023'ten bu yana çatışmalar ve karşılıklı saldırılar devam ediyor.

Biden’dan Netanyahu’ya: “Philadelphi Koridoru’nun 1-2 kilometrelik bölümünden geri çekilin”

ABD merkezli haber sitesi Axios’un haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden telefonla görüştüğü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan askerlerini Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphia Koridoru’nun 1-2 kilometrelik bölümünden geri çekmesini istedi.

ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda gerçekleşen Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası anlaşması müzakereleri devam ediyor. Hamas’ın katılmadığı müzakerelerde Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru ve Refah Sınır Kapısı ile Netzarim Kavşağı üzerindeki İsrail işgalinin sona erdirilmesi de konuşulan konular arasında yer alıyor.

ABD merkezli haber sitesi Axios, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştüğünü ve Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphia Koridoru’ndaki durumu ele aldığını aktardı. Axios’un 3 İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Biden Netanyahu’dan askerlerini Philadelphia Koridoru’nun 1-2 kilometrelik bölümünden geri çekmesini istedi. İsrail Başbakanı ise, anlaşmayı ilerletmek için askerlerini bir mevziden geri çekmeyi kabul etti. Biden ayrıca, Netanyahu’nun anlaşmanın ilk aşamasında sınırın geri kalanını tutmaya devam etmesi talebini destekledi.

Öte yandan, Netanyahu’nun ismi açıklanmayan danışmanlarından biri Axios'a yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun sadece Philadelphia Koridoru üzerindeki bir mevziyi birkaç yüz metre kaydırmayı kabul ettiğini ve bunun İsrail'in sınırdaki operasyonel kontrolünü etkilemeyeceğini söyledi.

SURİYE'YE HAVA SALDIRISI

İsrail'in, Suriye'nin orta kesimindeki Hama şehrinde bulunan İran destekli gruplara ve Suriye ordusuna ait birden fazla askeri noktaya hava saldırısı düzenlediği ileri sürüldü.

Suriye yönetimine yakın sosyal medya hesapları, İsrail savaş uçaklarının Hama'nın güneyindeki Askeri Bilimsel Araştırma Merkezi ve Hattap askeri mühimmat deposu ile batısındaki 47. Tugay Üssü'ne saldırı gerçekleştirdiğini iddia etti.

Söz konusu iddiaya ilişkin, İsrail ve Suriye yönetiminden şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

İsrail, iç savaşın başladığı 2011'den bu yana Suriye'de zaman zaman İran destekli gruplara ve Suriye ordusuna ait askeri noktalara saldırılar düzenliyor.

Austin ve Gallant “İran’ın İsrail’e saldırı ihtimalini” görüştü

Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun saldırılarına aralıksız devam eden İsrail, İran’ın olası saldırısını da tetikte bekliyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Basın Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder yaptığı açıklamada, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın “İran ve vekillerinin İsrail'e saldırması ihtimalini” görüştüğünü bildirdi. Ryder, ikilinin Gazze Şeridi’ndeki insani durumu ve “çocuk felci potansiyel yayılımının el alınması ihtiyacını” da ele aldığını aktardı. Ryder açıklamasında, “Bakan Austin, ABD'nin İran ve vekillerinin saldırı planlarını izlemeye devam ettiğini ve İsrail'i savunmak, ABD personeli ile tesislerini korumak için bölgede iyi bir şekilde konumlandığını Bakan'a bildirdi” dedi.

“SALDIRGANI CEZALANDIRMAK İRAN'IN HAKKIDIR”

İran’ın yeni Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde, Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesine değinerek, bu suikastın “İran'ın güvenlik ve egemenliğinin affedilemez bir ihlali” olduğunu söyledi. Arakçi, Haniye’nin öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tutarak, “Saldırganı cezalandırmak İran’ın hakkıdır” ifadelerini kullandı.

UNRWA: Gazze'de 10 yaş altı tüm çocuklar çocuk felcine karşı aşılanmalı
UNRWA: Gazzede 10 yaş altı tüm çocuklar çocuk felcine karşı aşılanmalı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, X hesabından yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Gazze Şeridi'nde 25 yılın ardından ilk defa 10 aylık bir çocuğun çocuk felci virüsü nedeniyle felç geçirdiğini doğruladığına dikkati çekti.

Lazzarini, "Çocuk felci virüsü Filistinli ve İsrailli çocuklar arasında ayrım yapmayacak. İnsani arayı geciktirmek virüsün çocuklar arasında yayılma riskini artıracak. Aşıları Gazze'ye getirip soğuk bir şekilde muhafaza etmek yeterli değil. Etkili olması için, 10 yaş altındaki her çocuğun bu aşıyı alması gerekir." uyarısında bulundu.

İsrail ordu radyosundan müzakere iddiası

İsrail ordu radyosu, Kahire'de yapılan görüşmelerin "yapıcı" geçtiğini ve Mısır'ın Hamas'a revize edilmiş esir takası teklifini yarın ileteceğini iddia etti.

Ordu radyosundan duyurulan habere göre, ismi açıklanmayan bir kaynak, üst düzey bir müzakere heyetinin Kahire'de Hamas ile esir takası yapılabilmesi için "yapıcı" görüşmeler gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Haberde öne sürülen iddiaya göre, müzakere heyetinde Mossad şefi David Barnea, Shin Bet şefi Ronen Bar'ın yanı sıra IDF Genelkurmay Strateji ve Üçüncü Çevre Direktörlüğü başkanı Tümgeneral Eliezer Toledano yer aldı.

İran karar verdikten sonra 12/24 saat içinde saldırabilir, Hizbullah İsrail'i kalbinden vurabilir
İran karar verdikten sonra 12/24 saat içinde saldırabilir, Hizbullah İsraili kalbinden vurabilir

Tüm dünya İran'ın İsrail'e misilleme saldırısı düzenleyip düzenlemeyeceğini merak ederken Pentagon, ABD'nin bölgeye ek askeri varlıklarını göndermesinin Tahran'da endişe ve farkındalığa neden olduğunu öne sürdü. Pentagon'da düzenlenen basın brifinginde Al Arabiya English'e konuşan Singh, ABD'nin bu hamlesinin İran'ın hesaplamalarını etkileyebileceğini belirtti.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), dün "USS Abraham Lincoln" uçak gemisinin Orta Doğu'ya ulaştığını bildirdi.CENTCOM'dan yapılan açıklamada, "F-35C ve F/A-18 Block 3 avcı uçaklarıyla donatılmış USS Abraham Lincoln uçak gemisi, ABD Merkez Komutanlığı (USCENTCOM) sorumluluk alanına girdi." ifadesi kullanıldı.Açıklamada, "USS Abraham Lincoln" uçak gemisi görev grubuna "Destroyer Squadron (DESRON) 21" ve "Carrier Air Wing (CVW) 9"un eşlik ettiği kaydedildi.

Singh, ABD'nin hamlesinin “çok güçlü” bir caydırıcılık mesajı verdiğini ve aynı zamanda saldırıya uğraması halinde Washington'un İsrail'in yanında yer alacağını gösterdiğini söyledi.

İran Hamas lideri Haniye'nin öldürülmesinin ardından intikam sözü verdi ancak beklenen misilleme saldırısı hala gerçekleştirilmiş değil.ABD'li yetkililer İran'ın fikirini değiştirmesiğini ve hala bir saldırı düzenleyebileceğini düşünüyor.Al Arabiya English'e konuşan bir ABD'li yetkili “İranlılar kararı verdikten sonra 12-24 saat içinde bir saldırı düzenleyebilirler” dedi.

Gazeteye göre Hizbullah'ın Fuad Şükür'ün öldürülmesine yanıt olarak İsrail'in kalbine saldırması da beklentiler arasında. Ancak Washington Post gazetesi ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde Hizbullah'ın Tel Aviv'i füze yağmuruna tutma planından vazgeçtiğini öne sürdü.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Al Arabiya English'e konuşan ABD'li yetkili, İranlılar ve Hizbullah'ın tam olarak ne yapacakları konusunda resmin hala karanlık olduğunu söylerken, başka bir kaynak ise verilecek cevapların Gazze'deki ateşkese bağlı olduğunu vurguladı.


Hizbullah, İsrail üssüne saldırı düzenlediğini açıkladı

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki Meron'da yer alan askeri üsse saldırı düzenlediğini açıkladı.

Saldırının istihbarat teçhizatlarına düzenlendiğini açıklayan Hizbullah, "hedef doğrudan vurularak imha edildi" dedi.

Gazzeliler yeniden göç yolunda
Gazzeliler yeniden göç yolunda

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin güneyindeki Zeytun mahallesine yönelik saldırılarını yoğunlaştırmasının ardından bazı Filistinliler, yanlarına aldıkları eşyalarla güvenli olduğunu düşündükleri bölgelere doğru göç etmeye başladı.


Kassam Tugayları: 'İsrail askerlerini öldürdük'

Hamas'ın silahlı kolu İzzeddin El-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda İsrail askerlerini öldürdüğünü ve yaraladığını duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada, Kassam Tugaylarıyla İsrail askerleri arasında Zeytun Mahallesi'nin güneyinde çatışmalar yaşandığı aktarıldı.

Çıkan şiddetli çatışmalar sonucu İsrail askerleri saflarında ölü ve yaralılar olduğu kaydedildi.

Ölü ve yaralı askerlerin tahliyesi için İsrail ordusuna ait helikopterin bölgeye iniş yaptığı belirtilirken, İsrail ordusundan ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Netanyahu, Churchill değil: 'En kötü başbakan olarak hatırlanacak'

İsrail basınının önde gelen gazetelerinden Haaretz'in yazarı Benny Morris, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi'nin “Netanyahu tarihe İsrail'i güçlendirmeyi başaran biri olarak geçecek” sözlerini "Temelsiz ve mantıksız bir övgü" diyerek eleştirdi.

Eski İngiltere Başbakanı Winston Churchill ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında karşılaştırma yapan Morris, "Gelecekte yazılacak tarih kitaplarında İsrail'in en kötü başbakanı olarak tasvir edileceğinden hiç şüphem yok" değerlendirmesi yaptı.

Churchill hakkında "Cesur bir liderdi. Nazi tehdidi karşısında halkını birleştirmeyi başardı" yorumunu yapan Morris, Netanyahu'nun son iki yılda İsrail'deki demokratik kurumların "altını oyduğunu" ve yaptığı çeşitli manipülasyonlar ile İsraillileri derinden bölmeyi başardığını söyledi.

Morris, "yolsuzluk" damgasının Netanyahu'nun üzerinde sonsuza kadar kalacağını ve çözüm üretememenin Netanyahu'nun "göbek adı" olduğunu belirtti.

Morris, iki devletli çözüm yaklaşımının barış tahsis edeceğini ancak Netanyahu'nun sürekli veto ettiğini vurguladı.

İsrailli bakanlar birbirine girdi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir'in "sorumsuz eylemlerinin" ülkesinin güvenliğini tehlikeye attığını belirtti.Gallant, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Ben-Gvir ile İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar arasındaki tartışmaya dahil oldu.Ben-Gvir ile yaşanan tartışmada Bar'a destek veren Gallant, "Bakan Ben-Gvir’in İsrail devletinin ulusal güvenliğini tehlikeye atan ve ulus içinde iç bölünme yaratan sorumsuz eylemleri karşısında, Şin-Bet Başkanı ve Şin-Bet çalışanları görevlerini yerine getiriyor ve bu eylemlerin ağır sonuçları konusunda uyarıyor.” ifadelerini kullandı.

"Bana saldıracağına Hizbullah'a saldır"

Ben-Gvir de Gallant'ın paylaşımını yanıtlayarak, Savunma Bakanı'na yüklendi.Gallant'ın Lübnan'ı "taş devrine" çevirme sözü verdiğini ancak İsrail'in kuzeyinin "taş devrine döndüğünü" ileri süren Ben-Gvir, "X platformundan bana saldıracağına Lübnan'daki Hizbullah'a saldırı başlat." yorumunda bulundu.İsrail basınında çıkan haberlerde, Şin-Bet Başkanı Bar'ın Başbakan Binyamin Netanyahu'ya bir mektup yazarak, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, Filistinlilere ve mülklerine yönelik saldırıları nedeniyle "ulusal güvenliğin çökeceği" uyarısında bulunduğu belirtilmişti.Bar'ın mektubunda ayrıca işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'ya 13 Ağustos'ta düzenlediği baskın ve burada yaptığı açıklama nedeniyle Ben-Gvir'i eleştirdiği aktarılmıştı.

Bunun ardından Ben-Gvir'in Şin-Bet Başkanı'nın görevden alınmasını istediği haberlere yansımıştı.Ben-Gvir, 13 Ağustos'ta fanatik Yahudilerle Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskında, "Yahudilerin Mescid-i Aksa'da ibadet etmesi ve Yahudi egemenliği" konusunda büyük gelişme kaydettiklerini söylemişti.


Hamas'tan bir günlük seferberlik çağrısı

Hamas'a bağlı El Aksa TV'nin bu sabah yayınladığı habere göre Hamas, Gazze halkını desteklemek için bir günlük seferberlik çağrısında bulundu. Haberde, “Hamas, dünyanın dört bir yanındaki insanları Cuma günü, Gazze ve Kudüs'ün savunulması ve kitlesel zafer günü olması için toplanmaya ve seferber olmaya çağırıyor” denildi.


İsrail'in Han Yunus'ta bir araca düzenlediği saldırıda 4 Filistinli öldü
İsrailin Han Yunusta bir araca düzenlediği saldırıda 4 Filistinli öldü

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bir araca yönelik saldırısında 4 Filistinli hayatını kaybetti.Nasır Hastanesinden AA'ya yapılan açıklamaya göre, İsrail ordusu, Han Yunus kentinde, insansız hava araçlarıyla (İHA) bir aracı hedef aldı. İHA saldırısında 4 Filistinli yaşamını yitirdi.

Chicago'daki Demokrat Parti Kongresinin son gününe Gazze yürüyüşü damga vurdu
Chicagodaki Demokrat Parti Kongresinin son gününe Gazze yürüyüşü damga vurdu

Chicago'da pazartesi günü başlayan ve bugün sona eren Demokrat Parti Kongresi boyunca ABD'nin İsrail'e desteğini kesmesini talep eden grupların gösterileri devam etti.Kongrenin son gününde "Ulusal Filistin İçin Adalet Koalisyonu" çatısı altında kongrenin yapıldığı United Center'a yakın bir bölgede bulunan Union Park'ta buluşan binlerce gösterici, Filistin ve Gazze için sloganlar attı.

Polisin izin verdiği güzergah içerisinde yürüyüşlerini gerçekleştiren kalabalık grupta Amerikalı Araplar ve Müslümanlar, Siyonizm karşıtı Yahudi gruplar, kadın hakları savunucu dernekler ve çeşitli insan hakları örgütlerine mensup göstericiler yer aldı.Koalisyon sözcülerinin basın açıklaması esnasında bazı kişilerin provokasyon girişiminde bulunması üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.

Basın açıklamasının ardından gerçekleştirilen Gazze yürüyüşüne katılan binlerce kişi, pazartesi günü düzenlenen geniş katılımlı yürüyüşün ardından bir kez daha Biden yönetimine "İsrail's silah yardımı derhal kesilsin" çağrısını yaptı."Gazze'de hemen ateşkes", "Filistin'e özgürlük" ve "Soykırımı durdurun" şeklinde sloganlar atan göstericiler, ellerinde Joe Biden ile Kamala Harris'e Gazze konusunda net mesajlar gönderen pankartlar taşıdılar.

Pazartesi gününden itibaren her gün farklı yerlerde çeşitli gösteriler düzenleyen "Ulusal Filistin İçin Adalet Koalisyonu" ve "Chicago Filistin İçin Adalet Koalisyonu", Filistin konusunda hassasiyeti olan herkesin sesini Demokrat Parti'ye net bir şekilde gösterdiklerini vurguladı.

Harris'ten Gazze mesajı
Harristen Gazze mesajı

Demokrat Parti Kongresi’nde ABD başkan adaylığını resmen kabul eden Kamala Harris, Gazze’deki savaşı durdurmaya çalıştıklarını söyledi. "Gazze'deki savaşla ilgili olarak Başkan Biden ve ben gece gündüz çalışıyoruz. Çünkü şimdi bir rehine anlaşması ve ateşkes anlaşması yapmanın tam zamanı" diyen Harris, "Açık konuşmama izin verin. İsrail'in kendini savunma hakkını her zaman savunacağım ve İsrail'in kendini savunma kabiliyetine sahip olmasını sağlayacağım” ifadelerini kullandı. İsrail halkının 7 Ekim'de yaşananlarla bir daha karşılaşmaması gerektiğini ifade etti.

Netanyahu inadından vazgeçmiyor

El-Araby El-Cedid gazetesinin haberine göre, Gazze ateşkesi görüşmeleri için Kahire'de bulunan İsrail heyeti, Philadelphia Koridoru'nda BM gözlem misyonunun görevlendirilmesine olanak tanıyan yeni bir öneri sundu. İsrail'in planına göre Refah Sınır Kapısı'nda Filistin Yönetimi'nin yanı sıra bir Avrupa Birliği misyonunun da bulunması hedefleniyor. Gazeteye göre İsrail askerlerinin sınırdan kademeli olarak çekileceğini belirtti.

Başbakanlık Basın Ofisinden, Netanyahu'nun Philadelphi Koridoru'na uluslararası güç konuşlandırılmasını gözden geçirdiği yönündeki habere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.Söz konusu haberin "yalan" olduğu savunulan açıklamada, Netanyahu'nun İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'ndaki işgalinde ısrarcı olduğu ifade edildi.

İsrail ordusu, 6 Mayıs'ta Gazze'nin Mısır sınırında yer alan Refah bölgesine kara saldırı başlatarak Philadelphi Koridoru'nu işgal etmişti. Netanyahu, esir takası müzakereleri öncesi Philadelphi Koridoru'ndaki İsrail ordusunun işgalinin devam etmesini şart koşmuştu.

İsrail'in Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 27 Filistinli hayatını kaybetti
İsrailin Gazze Şeridinin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 27 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, yaptığı yazılı açıklamada, dün sabah saatlerinden itibaren Gazze'nin çeşitli bölgelerine yapılan İsrail saldırıları hakkında bilgi verdi.Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahya kentine İsrail'in hava saldırısı düzenlediğini açıklayan Basal, saldırıda Filistinli Hammuda ailesinin evinin tamamen yıkıldığını bildirdi.

Basal, saldırı sonucunda aralarında çocuk ve kadınların olduğu 11 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.İsrail'in Beyt Lahya'nın eş-Şeyma bölgesinde bulunan Kasım ailesinin evine de saldırı düzenlediği bilgisini veren Basal, olayda çok sayıda Filistinlinin yaralandığını aktardı.

Öte yandan, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nın Tel ez-Zater bölgesinde, İsrail savaş uçakları Filistinli "Selman" ailesine ait evi bombalarken, saldırıda 1 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.Bölgeinin kuzeyinde, Gazze kentine bağlı Ez-Zeytun Mahallesi'ne düzenlenen saldırıda 1 Filistinlinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Gazze'nin orta kesimlerindeki Megazi Mülteci Kampı'nda İsrail ordusunun "Ed-Debaki" ailesine ait evi hedef alması sonucu ise 6 Filistinli hayatını kaybetti.Ayrıca, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un doğusunda bulunan Beni Süheyle beldesinde "Ebu Şebab" ailesinin evine düzenlenen hava saldırısında 5 Filistinlinin öldüğü, çok sayıda Filistinlinin yaralandığı bildirildi.Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nden alınan bilgiye göre ise Abasan el-Kebira kasabasında İsrail güçlerinin Filistinlileri hedef alan saldırılarında biri çocuk 3 Filistinli vefat etti. Yaralılar Gazze Şeridi'ndeki hastanelere nakledildi.

Rusya'dan ABD'ye eleştiri

Rusya Federasyonu'nun BM Daimi Temsilci Yardımcısı Polyansky, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ne, ABD tarafından önerilen ve Konsey tarafından onaylanan belge uygulanmadığı için Gazze Şeridi'ndeki ateşkesle ilgili yeni bir karar kabul etmeyi önerdi.

Dmitry Polyansky, "İsrail şimdi Gazze'de askeri varlık fikrini, Mısır ile geçiş ve Philadelphia koridoru üzerindeki kontrolleri de dahil olmak üzere, sürdürmekte ısrar ediyor. Anlaşmanın parametrelerinde böyle bir değişikliğin bölgedeki bazı ülkelerin şiddetle karşı çıktığı bir şey olduğunu da not ediyoruz." dedi.

"Orijinalinden farklı bir anlaşmayı zorlayarak kimin adına hareket ediyorsunuz?" diye soran Rus diplomat, ateşkes için Konsey'de, haziran ayında kararlaştırıldığı doğrultuda ilerleme kaydedilememesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Polyansky, "Güvenlik Konseyi bu şekilde formüle edilen bir anlaşmayı asla onaylamadı." ifadesini kullandı.

Dmitry Polyansky, ABD'li meslektaşlarını, üzerinde anlaşılan ateşkes önergesinin İsrail lehine parametrelerini değiştirmekle suçladığı konuşmasında, "Amerikan tarafı bu değişikliklerin ne olduğunu açıklama zahmetine bile girmedi.” sözlerine yer verdi.İsrail'i Gazze Şeridi'ndeki insani yardımı engellemekle suçlayan Polyansky, İsrail ordusunun mevcut operasyonlarının "benzeri olmayan ve benzeri görülmemiş" düzeyde sivil ölüm ve yıkıma yol açtığını ve bunun "tam bir kanunsuzluk" olduğunu vurguladı.

 

Gazze'de insanlık dışı görüntüler
Gazzede insanlık dışı görüntüler

Filistinli gazeteci Yunus Tiravi, X platformundaki hesabından bir İsrail askerinin Gazze'de kayda aldığı görüntülerin yer aldığı sosyal medyadaki paylaşımlarını yayımladı.Büyük çoğunluğu ocak ayında kayda alınan görüntülerde, çok sayıda İsrail askerinin Gazzeli bir sivile tünel girişi olduğu söylenen bir alanı eştirdiği görülüyor.Bir başka paylaşımda da İsrail ordusuna ait buldozerin Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir mezarlığı tahrip ettiği kameraya yansıyor.

İsrail askeri mezarların tahrip edildiği anları, "çünkü beni cenazeye davet etmediniz" notuyla paylaşarak alay ediyor.Görüntülerde, İsrail askerlerinin içerisinde yüzlerce tavuk olan bir çiftliği yıktığı da görülüyor.Buldozerin içinden çekildiği anlaşılan bir başka görüntüde, sokak köpeğinin bir Filistinlinin cesedini yediği anlar yer alıyor.

İsrailli askerinin sokak köpeğinin Filistinlinin cesedini yediği anlar için "köpek ne yapıyor" isimli şarkıyı arka plan olarak kullanması dikkati çekiyor.Görüntülerde, İsrail askerlerinin bir camiyi patlayıcılarla havaya uçurduğu, buldozerlerle Filistinlilere ait araçları parçaladığı anlar da yer alıyor.


Han Yunus'a gece yarısı saldırı: Gece karanlığında yollara düştüler
Han Yunusa gece yarısı saldırı: Gece karanlığında yollara düştüler

AA muhabirinin aktardığına göre, İsrail ordusu Han Yunus'taki Aksa Üniversitesi bölgesinde boş bir araziye saldırı düzenledi.Bu saldırının ardından bölgede bulunan çok sayıda Filistinli bir kez daha göç etmek zorunda kaldı.Kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu Filistinliler, gecenin karanlığında toprak bir yoldan bölgeden ayrılmaya çalıştı.Gece karanlığında yollara düşen Filistinlilerin çoğu taşıt olmaması nedeniyle yürümek zorunda kaldı.

Yaya olarak bölgeden ayrılmaya çalışan ebeveynlerin bebeklerini ve çocuklarını kucaklarında taşıdığı görüldü.Filistinli bir çocuğun market arabasının içine yerleştirdiği birkaç parça eşyayı toprak yolda taşımak için gösterdiği yoğun çaba kameralara yansıdı.İsrail'in saldırıları ve boşaltma emirleri nedeniyle Gazze'deki Filistinliler sürekli göç etmek zorunda kalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!