Son dakika... İsrail tankları BM üssüne girdi: 15 barış gücü askeri yaralandı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İsrail tankları BM üssüne girdi: 15 barış gücü askeri yaralandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2024 10:08

İsrail ordusuna ait 2 tank Lübnan’daki Birlemiş Milletler (BM) Barış Gücü üssüne güç kullanarak girdi. BM durumu 'şoke edici bir ihlal' olarak tanımladı ve İsrail'den izahat istediklerini duyurdu. İsrail saldırısı sırasında 15 Barış Gücü askerinin yaralandığı öğrenildi.

İsrail'in Gazze'de Şati Mülteci Kampı'na saldırısında 5 çocuk öldü, 12 kişi yaralandı

Gazze'nin orta kesiminde yer alan Mamadani Hastanesi kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Eş-Şati Mülteci Kampı'nda bir grup Filistinliyi hedef aldı.

Saldırıda, 5 çocuk hayatını kaybetti, çoğu çocuk ve kadın 12 kişi de ağır yaralandı.

Ölü ve yaralılar, Mamadani Hastanesine nakledildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 42 bin 227 Filistinli öldü, 98 bin 464 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Meloni, Netanyahu'ya BM Barış Gücü'ne saldırılmasının "kabul edilemez" olduğunu belirtti

talya Başbakanı Giorgia Meloni, İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu'ya Tel Aviv'in Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) askerlerine saldırmasının "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, iki liderin bugün bir telefon görüşmesi yaptığı belirtilerek, "Başbakan Meloni, UNIFIL'in İsrail silahlı kuvvetleri tarafından saldırıya uğramasının kabul edilemez olduğunu yineledi ve misyonun bölgesel istikrara katkıda bulunmak amacıyla BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yetkisi doğrultusunda hareket ettiğini hatırlattı. UNIFIL personelinin güvenliğinin her zaman garanti altına alınmasının mutlak gerekliliğini vurguladı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Başbakan Meloni'nin, 1701 sayılı BMGK kararının tam olarak uygulanması yoluyla İsrail-Lübnan sınırının istikrara kavuşturulmasına katkıda bulunulabileceği ve yerinden edilen insanların evlerine dönüşünün garanti altına alınabileceği konusunda İtalya'nın taahhüdünü yinelediği de kaydedildi.

Başbakanlık açıklamasında, Meloni'nin görüşme sırasında, bölgesel bazda gerilimi düşürme konusunda çalışmanın aciliyetinin altını çizdiği ve G7 Dönem Başkanı olarak İtalya'nın bu yönde çalışmaya hazır olduğunu yinelediği aktarıldı.

İsrail tankları BM üssüne girdi!

İsrail ordusu, Lübnan'daki BM Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) ait üsleri ve mevzileri hedef almaya devam ediyor. UNIFIL tarafından yapılan açıklamada, sabah saatlerinde Ramyah'taki BM üssüne İsrail ordusuna ait 2 tankın güç kullanarak girdiği belirtilerek, üssün ana kapısının yıkıldığı ve 15 BM askerinin hafif şekilde yaralandığı aktarıldı. UNIFIL, “Tanklar yaklaşık 45 dakika sonra irtibat mekanizmamız aracılığıyla İsrail ordusunun barış gücü askerlerini tehlikeye attığını belirtmesinin ardından üsten ardından ayrıldı” ifadelerini kullandı.

Sabah yerel saatle 06.40 sıralarında ateşlenen bir silahtan çıkan duman nedeniyle 15 BM askerinin hafif şekilde yaralandığını ifade eden UNIFIL, “Son günlerde dördüncü kez İsrail ordusu ve tüm aktörlere BM personeli ile mallarının emniyet ve güvenliğini sağlama, BM tesislerinin dokunulmazlığına her zaman saygı gösterme yükümlülüklerini hatırlatıyoruz” dedi.

BM üssüne izinsiz girilmesinin uluslararası hukukun ve 1701 sayılı kararın açık bir ihlali olduğunu vurgulayan UNIFIL, “Barış güçlerine yönelik her türlü kasıtlı saldırı uluslararası insancıl hukukun ve 1701 sayılı kararın ağır bir ihlalidir. UNIFIL'in yetki alanı, operasyon bölgesinde hareket özgürlüğünü öngörmektedir ve bu konudaki her türlü kısıtlama 1701 sayılı kararın ihlalidir. İsrail ordusundan bu şok edici ihlaller konusunda bir açıklama talep ettik” dedi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu'ya, Lübnan'daki BM barış gücüne yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu söyledi.

İsrail, Suriye'nin güneyindeki Kuneytra ilinde tank mevzisi oluşturdu
İsrail, Suriyenin güneyindeki Kuneytra ilinde tank mevzisi oluşturdu

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsrail güçlerine ait iki zırhlı iş makinesi, dün Suriye topraklarına geçerek Kuneytra'nın güneyinde Kavdana köyünün yakınlarında mevzi oluşturdu.İsrail güçleri, geniş bir alandaki kazılan mevzi için toprak barikatlar inşa ederek buraya iki tank konuşlandırdı.Söz konusu mevzi yakınındaki Tel Hara Tepesi'nde Rus askerlerine ait nokta bulunuyor.Hizbullah ile İran destekli gruplar, Dera ve Kuneytra illerinde az varlık göstermesine rağmen, Beşşar Esed rejimi ordusu kıyafetleriyle sınır hattında keşif ve gözetleme faaliyeti yapıyor.

Bağdat: Irak hava sahasının kullanılmasını kabul etmeyiz

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Tahran'a saldırı için ülke hava sahasının kullanılmasını asla kabul etmeyeceklerini söyledi.Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, ülkesini ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile Bağdat'taki Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi. İki bakan, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Tahran'a saldırı için ülke hava sahasının kullanılmasını asla kabul etmeyeceklerini söylerken, İran Dışişleri Bakanı Abbası Erakçi de savaştan yana olmadıklarını belirtti.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, İsrail'in saldırılarına değinerek, "Başından itibaren savaşın bölgeye yayılmaması gerektiği, yayılırsa bölgenin tehlikeye gireceği uyarısını yaptık. Irak hükümeti olarak savaş kararımız bulunmuyor. Savaş ve barış kararı devletin üç kurumu olan Meclis, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın yetkisi dahlindedir" dedi.

İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldırılarının sona erdirilmesi ve ateşkesin sağlanması çağrısında bulunan Hüseyin, “Savaşın İran'a yayılması bölgede risk ve tehlike oluşturur. Bunun için Irak hava sahasının kullanılmasını asla kabul etmeyiz” ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'de Bureyc Mülteci Kampı'na saldırısında 8 kişi öldü çok sayıda yaralı var

İsrail'in, Gazze'nin Deyr el-Belah kentinde yer alan El-Bureyc Mülteci Kampı'na düzenlediği topçu saldırısında 8 kişinin öldüğü, 3'ü ağır çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrail, sınırın yaklaşık 60 kilometre derinliğindeki Lübnanlıları yerinden etmeye çalışıyor
İsrail, sınırın yaklaşık 60 kilometre derinliğindeki Lübnanlıları yerinden etmeye çalışıyor

İsrail ordusu, İsrail-Lübnan sınırının yaklaşık 60 kilometre derinliğindeki Lübnanlıları, Evveli Nehri'nin kuzeyine gitmeleri için zorluyor.İsrail Ordu Sözcüsü Avichai Adraee, X hesabından yaptığı açıklamada, saldırı düzenlenecek 21 bölge ismi duyurarak, "Güvenliğiniz için evlerinizi derhal boşaltmalı ve Evveli Nehri'nin kuzeyine gitmelisiniz." ifadesini kullandı.Adraee saldırıların düzenleneceği bölgeleri Merkaba, Rub Selasin, Tallusa, Et-Taybe, Kantara, Deyr Saryan, Furun, El-Kusayr, Haris, Tebnin, Kefra, Deyr Nattar, Reşaknaniye, Sıddıkin, Ramadiye, Kana, Hanaviye, Ayteyt, Meysat, Humeyri ve Bestita şeklinde sıraladı.

İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'da 30 Filistinliyi gözaltına aldı
İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeriada 30 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin, Batı Şeria'da Filistinlilerin evlerine baskınlarını sürdürdüğü belirtildi. İsrail askerlerinin Batı Şeria'nın El Halil, Cenin, Nablus, Kalkilya, Beytüllahim ve Ramallah kentlerinde Filistinlilerin evlerine son 48 saat içinde düzenlediği baskınlarda, aralarında eski tutukluların da olduğu 30 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.

Papa Franciscus, BM Barış Gücü'ne saygı gösterilmesini istedi
Papa Franciscus, BM Barış Gücüne saygı gösterilmesini istedi

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Orta Doğu'daki gelişmeleri endişeyle takip ettiğini belirterek, burada Birleşmiş Milletler (BM) Barışı Gücü'ne saygı gösterilmesini istedi.

Netanyahu, İsrail ordusunun hedef aldığı UNIFIL'ın Lübnan'ın güneyinden çekilmesini istedi
Netanyahu, İsrail ordusunun hedef aldığı UNIFILın Lübnanın güneyinden çekilmesini istedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'nü (UNIFIL) hedef almasının ardından UNIFIL güçlerinin Lübnan'ın güneyinden çekilmesini talep etti.İsrail ordusunun daha önce de UNIFIL güçlerinin bölgeden çıkartılması talebinde bulunduğunu söyleyen Netanyahu, geri çekilme taleplerinin reddedilmesinin UNIFIL askerlerini Hizbullah’ın "rehinesi" haline getirdiğini iddia etti.

İran Dışişleri Bakanı'ndan "savaş istemiyoruz ancak savaş ve provokasyona da hazırlıklıyız" açıklaması
İran Dışişleri Bakanından savaş istemiyoruz ancak savaş ve provokasyona da hazırlıklıyız açıklaması

İran Dışişleri Bakanı Erakçi, "Savaş ve provokasyon istemiyoruz. Ancak her türlü savaşa veya provokasyona karşı da tamamen hazırlıklıyız. Bölgeyi herhangi bir savaş felaketinden uzaklaştırmak için Irak hükümetiyle istişare çabamızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.Erakçi, Irak hükümeti, halkı ve dini mercii Ayetullah Ali es-Sistani'nin Gazze ve Lübnan'daki savaşı reddetmesi ve her iki halka yönelik desteğini takdirle karşıladıklarını kaydetti.İran Dışişleri Bakanı Erakçi'nin, Bağdat'ta Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında da, "ABD, İsrail'e rekor miktarda silah teslim ediyor. Şimdi de askerlerinin hayatlarını tehlikeye atıyor ve onları füze sistemlerini işletmek için İsrail'de konuşlandırıyor." değerlendirmesinde bulundu.Bölgede topyekun bir savaşın çıkmaması için son günlerde büyük çaba sarf ettiklerini belirten İranlı Bakan, "Halkımızı ve çıkarlarımızı savunma konusunda kırmızı çizgimizin olmadığını da açıkça söylüyorum." ifadelerini kullandı.

Gazze'de can kaybı 42 bin 227'ye yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının toplam 42 bin 227'ye, yaralıların sayısının 98 bin 464'e yükseldiği bildirildi.

İsrail'in kan donduran Generaller Planı:‘Teslim ol ya da açlıktan öl’
İsrailin kan donduran Generaller Planı:‘Teslim ol ya da açlıktan öl’

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Filistinliler, BM ve yardım kuruluşları İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyinden Hamas’ı çıkarmak için ‘Generaller Planı’ olarak bilinen yeni bir taktiği kısmen ya da tamamen kademeli olarak uygulamaya koyduğunu düşünüyor. Bu taktik, eski ulusal güvenlik danışmanı Tümgeneral Giora Eiland tarafından görevlendirilen emekli kıdemli subaylardan oluşan bir grup tarafından önerildi.

Çoğu İsrailli gibi, İsrail'in bir yıldır savaşmasına rağmen Hamas'ı yok etme ve rehineleri serbest bırakma hedeflerine hala ulaşamamış olmasından dolayı kızgın ve hüsrana uğramış durumdalar. İsrail ‘Generaller Planı’ ile bu açmazı çözebileceğine inanıyor.Özünde, İsrail'in kuzeydeki tüm nüfus üzerinde baskıyı artırarak Hamas'ı ve lideri Yahya Sinvar'ı teslim olmaya zorlayabileceği fikri yatıyor.

İlk adım, sivillere, geçen yıl Ekim ayındaki İsrail işgalinden bu yana Gazze’yi doğu-batı yönünde ayıran bir sınır haline gelen Gazze Vadisi’nin güneyine doğru tahliye emri vermek.Giora Eiland başlangıçta, İsrail'in rehineleri geri almak için hemen bir anlaşma yapması gerektiğine inanıyordu, bu Gazze'den tamamen çekilmek anlamına gelse bile. Bir yıl sonra, başka yöntemlerin gerekli olduğunu söylüyor. Merkezi İsrail'deki ofisinde, planının özünü anlattı.

"Gazze'nin kuzeyini son 9 veya 10 ayda kuşattığımızdan, yapmamız gereken şey, Gazze'nin kuzey kesiminde yaşayan 300.000 sakine (BM'nin tahminine göre 400.000) bu bölgeyi terk etmeleri gerektiğini söylemek ve güvenli koridorlar aracılığıyla bölgeden ayrılmaları için onlara 10 gün süre vermek.Ondan sonra, tüm bu alan askeri bölge haline gelecek. Ve bazıları savaşçı, bazıları sivil olsun, herkes teslim olmak veya açlıktan ölmek arasındaki iki seçenekle karşı karşıya olacak.”

Netanyahu savaşı bitirmek istemiyor: Rehinelerden artık hiç bahsetmiyor
Netanyahu savaşı bitirmek istemiyor: Rehinelerden artık hiç bahsetmiyor

Eski bir İsrailli diplomat CNN'e yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki genişleyen askeri operasyonları ve İran'ın füze saldırılarına karşı beklenen tepkisinin, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun siyasi hayatta kalma ihtiyacının kanıtı olduğunu söyledi.

İsrail'in eski New York Başkonsolosu Alon Pinkas "Netanyahu savaşı bitirmek istemiyor" dedi ve İsrail başbakanının ABD Başkanı Joe Biden'ın savaş sonrası Gazze planlarını defalarca reddettiğini ve rehineler için ateşkes anlaşmasını reddettiğini hatırlattı. Pinkas'a göre, Netanyahu Gazze'de hala 100 rehine olmasına rağmen artık onlardan hiç bahsetmiyor.

Hizbullah, İsrail askerlerinin Lübnan'a sızma girişimini engellediğini duyurdu

Hizbullah, İsrail askerlerinin Lübnan'ın güneyinden ülkeye sızma girişimini engellediğini duyurdu.Hizbullah yaptığı açıklamada, sınıra yakın Ramiye beldesindeki Tel el-Mudevver bölgesinde İsrail askerleriyle çatıştıklarını kaydetti.

Ülkeye sızma girişiminde bulunan İsrail askerlerinin engellendiği belirtilen açıklamada, çıkan çatışmada İsrail askerlerinden ölen ve yaralananların olduğu belirtildi.

Hizbullah yaptığı başka bir açıklamada ise gece boyunca İsrail'in kuzeyindeki askeri mevzileri hedef aldığını duyurdu.

İsrail'in kuzeyindeki Zarit ve Hillet Verde bölgelerinde konuşlu İsrail askerlerinin bulunduğu gruplara roketli saldırılar düzenlendiği ifade eden açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Milya ve Şomera yerleşim bölgelerinin de roketlerle vurulduğu kaydedildi.

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırıda Kızılhaç ekibinden 4 kişi yaralandı
İsrailin Lübnana düzenlediği saldırıda Kızılhaç ekibinden 4 kişi yaralandı

Lübnan resmi haber ajansı NNA'ya göre, Lübnan Kızılhaçından konuya ilişkin bir açıklama yapıldı.Açıklamaya göre, İsrail ordusu sabah saatlerinde ülkenin güneyindeki Sarbin beldesinde bir eve hava saldırısı düzenledi. Bombardımanın ardından söz konusu evin bulunduğu bölgeye ulaşmaya çalışan iki Kızılhaç aracı, İsrail savaş uçaklarınca hedef alındı. Araçlarda bulunan ilk yardım ekibinden 4 kişi çeşitli şekillerde yaralandı. Yaralılar bölgedeki Tebnin Hastanesi'ne kaldırıldı. Kızılhaç ekibinin bölgeye gittiği sırada evin ikinci kez bombalandığı aktarıldı.

BM Lübnan Barış Gücü'ne katkı veren Türkiye dahil 34 ülkeden İsrail'e tepki
BM Lübnan Barış Gücüne katkı veren Türkiye dahil 34 ülkeden İsraile tepki

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) katkıda bulunan aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 34 ülke, ortak bir bildiri yayımlayarak İsrail’in UNIFIL'e saldırılarını kınadı.BM’nin Polonya Daimi Temsilciliği öncülüğünde hazırlanan ve sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, UNIFIL'in korunması çağrısı yapıldı. Açıklamada, bildiriye imza atan 34 ülkenin UNIFIL misyonuna verdiği kuvvetli desteğe dikkat çekilerek, “Son olayları kınıyoruz. UNIFIL'in misyonuna saygı gösterilmesi ve personelinin güvenliğinin sağlanması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

İran'dan uçuş emniyeti için yeni karar

İran medyasındaki habere göre, Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü Cafer Yazerlu, uçuş emniyetini sağlamak için cep telefonu dışında çağrı cihazı, telsiz gibi elektronik iletişim cihazlarının uçağa alınmasının yasaklandığını açıkladı. Yazerlu, yasak kararının yolcu kabini ile kargo bölümünü de kapsadığını ve yolcuların cep telefonu dışındaki elektronik haberleşme cihazlarını uçağa taşımaktan kaçınmaları gerektiğini belirtti.

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırılarını sürüyor
İsrail ordusu Gazze Şeridinin kuzeyindeki saldırılarını sürüyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği hava saldırıları ve topçu atışlarında ölen ve yaralananların olduğu bildirildi.Görgü tanıklarının aktardığına göre, İsrail topçuları, dün akşamdan bu yana Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya, Beyt Lahiye ve Beyt Hanun bölgelerine yoğun saldırılar düzenledi.

Cibaliya beldesi ve mülteci kampı ile Beyt Lahiye'deki Tevam bölgesini hedef alan İsrail ordusu, Filistinlilere ait onlarca binayı yerle bir etti.Cibaliya beldesi ve mülteci kampında cadde ve sokakların İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin cenazeleriyle dolu olduğu belirtiliyor.

Bölgeye yoğun bombardıman düzenleyen İsrail ordusu, ilk yardım ve kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşmasına izin vermediği gibi onları da hedef alıyor.Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi'nden bir kaynak, Cibaliya beldesinin güneyindeki Tuffah Mahallesi'nde evleri bombalanan çoğu çocuk 6 Filistinlinin hastaneye getirildiğini aktardı.

İsrail kanlı bir savaşa hazırlanıyor
İsrail kanlı bir savaşa hazırlanıyor

Kuzey İsrail'deki Ziv hastanesi yüksek alarm haline geçti. Acil olmayan operasyonlar askıya alındı, personelden kan bağışı yapmaları istendi ve doğum ünitesindeki yenidoğanlar da dahil olmak üzere tüm hastalar yer altına taşındı.ABD'li yayın kuruluşu CNN, tüm bu gelişmelerin İsrail'in 'kanlı bir savaşa' hazırlandığının göstergesi olduğunu iddia etti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) geçen hafta güney Lübnan'da Hizbullah'a karşı bir kara harekâtı başlattığında, komutanlar sınır ötesindeki herhangi bir eylemin "sınırlı" olacağında ısrar ettiler. CNN'e göre sahadaki gerçeklik, çok daha büyük bir savaş olasılığına işaret ediyor.

Kağıt üzerinde, İsrail ordusu Hizbullah'ın savaşçılarından çok daha üstün, daha gelişmiş ve sofistike silahlara, önemli ölçüde daha fazla sayıda birliğe, daha iyi istihbarata sahip ancak CNN'e konuşan İsrailli bir asker, Güney Lübnan'ın dağlarında yaşanan çatışmalarda bu avantajların pek bir şey ifade etmediğini itiraf etti.

Güvenlik uzmanı Daniel Sobelman da 2006 yılında yaşanan son savaşı ve İsrail'in yaşadığı fiyaskoyu hatırlattı ve çatışmaların Hizbullah'ın çok daha iyi bildiği bir bölgede gerçekleştiğini söyledi. Sobelman'a göre Hizbullah şu anda yeraltı tesislerinde savunma pozisyonuna geçmiş durumda ancak onlar da İsrail gibi yıllardır bu savaşa hazırlanıyorlar, İsrail çok sert bir direnişle karşı karşıya kalabilir.

ABD: İsrail İran'ın askeri ve enerji altyapısını hedef alacak

NBC News'in haberine göre, ABD'li yetkililer,İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini hedef alacağına veya ülke içinde suikast düzenleyeceğine dair bir işaret bulunmadığını belirtti.

İsmi açıklanmayan kaynaklara göre, İsrail'in ne zaman ve nasıl harekete geçeceğine dair nihai karar henüz verilmedi ancak saldırıda İran'ın askeri ve enerji altyapısının hedef alınabileceği düşünülüyor.

İsrail Nuseyrat ve Cibaliye mülteci kamplarını vurdu: En az 11 ölü
İsrail Nuseyrat ve Cibaliye mülteci kamplarını vurdu: En az 11 ölü

İsrail’in Filistinli sivillere yönelik saldırılarına yenileri eklendi. Yerel yetkililerden edinilen bilgilere göre, Gazze Şeridi’ndeki Nuseyrat mülteci kampında yaşayan bir ailenin evini hedef alan saldırıda en az 7 kişi hayatını kaybetti. Cibaliye mülteci kampına düzenlenen bir diğer saldırıda ise en az 4 kişi öldü. Saldırılarda çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilirken, ölü sayısının artabileceği ifade edildi.

ABD Savunma Bakanı Austin İsrail Savunma Bakanı Gallant ile görüştü

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Austin'in görüşmede “İsrail güçlerinin Lübnan'daki BM barış gücü mevzilerine ateş açması ve iki Lübnan askerinin ölümüne dair haberlerden duyduğu derin endişeyi dile getirdiği” kaydedildi. Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) ve Lübnan Silahlı Kuvvetleri’nin güvenliğinin sağlanmasının önemini vurgulayan Austin'in, “En kısa sürede Lübnan'daki askeri operasyonlardan diplomatik bir yola dönüş ihtiyacını yinelediği” aktarıldı. “Bakan Austin ayrıca Gazze'deki vahim insani durumu da gündeme getirdi ve bu durumun düzeltilmesi için adımlar atılması gerektiğini vurguladı” denilen açıklamada, “Bakan Austin, ABD’nin İsrail'in güvenliğine olan kalıcı ve sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit etti” ifadeleri kullanıldı. Austin'in ayrıca tüm rehinelerin mümkün olan en kısa sürede evlerine dönmesi gerektiğini belirttiği kaydedildi.

CENTCOM'un Yom Kippur paylaşımına sosyal medyada büyük tepki
CENTCOMun Yom Kippur paylaşımına sosyal medyada büyük tepki

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM), Yahudilerin kutsal kabul ettikleri koç boynuzundan yapılan Şofar çalgısıyla X sosyal medya platformunda paylaşım yaptı.Paylaşımın altına yorum yapan binlerce kişi, ABD'nin İsrail'e desteğini eleştirdi. Bazı X kullanıcıları, CENTCOM'un paylaşımını "ihanet" olarak değerlendirirken Amerikalı ünlü oyuncu ve yapımcı Kevin Sorbo, "Oğullarım yabancı bir savaşta ölmeyecek." ifadesini kullandı.

ABD halkının vergileriyle İsrail'in desteklenmesine karşı çıkan bazı kişiler, CENTCOM'a "Özür dilerim. Siz hangi ülkenin gücüsünüz?" sorusunu yöneltti.Bazı kullanıcılar ise İsrail'in Gazze'deki soykırımını kınayıp ABD'yi bu suçların parçası olamamaya davet etti.

Yahudiliğin en önemli mukkaddes bayramı olarak gösterilen Yom Kippur, bağışlanmak isteyenlerin oruç tutup sinagoglarda dua ettiği bir gün olarak biliniyor.

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde bomba yüklü robotlar kullanıyor
İsrail ordusu, Gazzenin kuzeyinde bomba yüklü robotlar kullanıyor

İsmini açıklamayan güvenlik kaynağından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki kara saldırılarında daha fazla can ve mal kaybına yol açmak için patlayıcı yüklü robotları kullandı.Cibaliya Mülteci Kampı'nın batısındaki El-Faluca Mahallesi'nde 2 gün önce bu robotların kullanılması sonucu birkaç evden oluşan bir yerleşim alanı tamamen yıkıldı.

Söz konusu kaynak, bomba yüklü robotların, evlerin arasında hareket ettiğini ve İsrail ordusu tarafından uzaktan kumanda edildiğini, patlamanın ise yine uzaktan kumanda yöntemiyle ya da Filistinli direniş gruplarının hedef alması sonucu gerçekleştiğini kaydetti.

Robotların, bir yerleşim bölgesini yıkabilecek patlayıcı güce sahip olduğunu kaydeden kaynak, bu silahın ilk defa mayıs ayında Cibaliya Mülteci Kampı'nın karadan işgal sürecinde kullanıldığını, Filistinli direnişçilerin, içinde askerlerin olduğunu düşündükleri bir personel aracını hedef alması sonucu bölgede büyük bir patlama meydana geldiğini ve daha sonra bunun aslında bomba yüklü bir robot olduğunun anlaşıldığını dile getirdi.

İsrail ordusu: ABD, İran tehditleri nedeniyle İsrail'e THAAD füze savunma sistemi konuşlandırdı
İsrail ordusu: ABD, İran tehditleri nedeniyle İsraile THAAD füze savunma sistemi konuşlandırdı

İsrail Ordu Radyosu X hesabı üzerinden yapılan açıklamada, "ABD, İran tehditlerine karşı hazırlık olarak THAAD hava savunma sistemini İsrail'e konuşlandırdı." ifadeleri kullanıldı. ABD daha önce Mart 2019'da İsrail'de ortak savunma tatbikatlarının bir parçası olarak THAAD sistemini geçici olarak konuşlandırmıştı.

Yeni konuşlandırmanın kalıcı olup olmadığı ve sistemin İsrail'in savunma ağına entegre edilip edilmeyeceği konusu henüz bilinmiyor.Şu anki konuşlandırma, İsrail’in İran’a karşı "büyük saldırı" hazırlıklarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.İran, 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti.

İsrail’in halihazırda uzun menzilli Arrow, orta menzilli "Davud’un Sapanı" ve kısa menzilli "Demir Kubbe" olmak üzere 3 hava savunma sistemi bulunuyor ancak bu sistemler, İran’ın son misilleme saldırısında birçok füzeyi durdurmada yetersiz kalmıştı.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!