Son dakika...Hizbullah'tan İsrail'e İHA'lı saldırı! Analistler: İsrail savunmasını aşıp daha derinleri vurabildiğini gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2024 08:23

Hamas lideri Haniye'nin öldürülmesi sonrası İran veya Hizbullah'ın misilleme saldırısı gerçekleştirmesine kesin gözüyle bakılıyor ancak saldırının ne zaman gerçekleşeceği büyük bir soru işareti. ABD'li Wall Street Journal gazetesi İran'ın füze rampalarını harekete geçirdiğini öne sürerken, New York Times gazetesine konuşan İranlı yetkililer Rusya'nın İran'a gelişmiş hava savunma ve radar ekipmanları göndermeye başladığını öne sürdü. Öte yandan Hizbullah'ın bugün İsrail'e düzenlediği İHA'lı saldırı, grubun rahatlıkla hava savunmasını geçip derinleri vurabildiğini kanıtladı.

Kanada, Tel Aviv Büyükelçiliğindeki diplomatların ailelerini Ürdün'e tahliye edecek

İsrail basınında yer alan haberde, Kanada'nın Tel Aviv Büyükelçiliğinde görevli diplomatların ailelerinin yarın Ürdün'e geçeceği belirtildi.

Kanada'nın Tel Aviv Büyükelçiliğinin tahliye kararına ilişkin İsrail Dışişleri Bakanlığını bilgilendirdiği ifade edildi.

Tahliye kararının bölgede kötüleşen güvenlik ve İran'ın olası misillemesi nedeniyle alındığı kaydedildi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta kurban gitmişti.

İran ve Hamas saldırının arkasında İsrail'in olduğunu belirtmiş, Tahran Tel Aviv yönetimine karşılık vereceğini kaydetmişti.

Tahran'ın olası misillemesi nedeniyle birçok havayolu şirketi İsrail'e uçuşlarını askıya almıştı. V

Hizbullah lideri, "İsrail'e karşılık vereceklerini" söyledi

Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail'in 30 Temmuz'da Beyrut'a düzenlediği saldırıya misillemeyi tek başlarına ya da İran destekli diğer gruplarla yapacaklarını belirtti.

Nasrallah, "Cevabımız güçlü ve etkili olacak. Meydana çıkmayı bekliyoruz. Misillemeyi ya tek başımıza ya da direnişin diğer cepheleriyle (Yemen'deki Husiler ve Irak'taki Şii milisler) gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Hamas'tan yalanlama: Haniye'nin yerine başkan seçildiği doğru değil

Hamas, İran’ın başkenti Tahran’da suikasta uğrayan Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin yerine yeni başkanın seçildiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk sosyal medya platformu Telegram’dan yaptığı yazılı açıklamada, “Bazı basın ve sosyal medya platformlarında hareketin başkanlığına belirli isimlerin atanması yönünde dolaşan haberler doğru değil.” ifadelerini kullandı.

İsrail'den açıklama: Hizbullah saldırısı sonrası 2 kişi demir kubbe füzeleri nedeniyle yaralandı

İsrail ordusu, bugün Lübnan Hizbullahı'nın Akka ve Nehariya arasında "askeri üs olduğu" ifade edilen bir noktaya düzenlediği saldırıda yaralananlara ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada, İsrail ordusunca yürütülen soruşturma sonucunda 2 kişinin İsrail'e ait, hedefini ıskalayan bir demir kubbe füzesi nedeniyle yaralandığı belirtildi. Yaralanmalara ilişkin soruşturmanın devam ettiği de aktarıldı. Lübnan Hizbullahı'nın, İsrail'in kuzeyindeki Akka ve Nehariya arasında "askeri üs olduğu" ifade edilen bir noktaya düzenlediği İHA saldırısında iki kişinin yaralandığı bildirilmişti.


Beyrut'ta İsrail savaş uçakları 'sonik patlama' gerçekleştirdi

İsrail ordusuna ait savaş uçakları Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın 17.00'de yapacağı konuşmadan önce Beyrut semaları üzerinde alçak uçuş gerçekleştirdi. Alçak uçuşun ardından ses duvarını aşan savaş uçakları 2 defa art arda sonik patlama gerçekleştirdi. Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Beyrut'un güneyindeki Dahiye'de bazı evlerin camlarının kırıldığı belirtildi.


İsrail'den karşı saldırı... Hizbullah 4 mensubunun hayatını kaybettiğini duyurdu

Hizbullah Hareketi, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırılarında 4 mensubunun öldürüldüğünü açıkladı.

Telegram hesabından konuya ilişkin açıklamada, Hizbullah mensupları Emir Hüseyin Bedreddin, Hüseyin Ali Yasin, Ali Mustafa Şemseddin ve Hasan Mansur'un İsrail'in saldırılarında öldürüldüğü belirtildi.

İsrail ordusu ise Lübnan'ın güneyindeki saldırılarına dair yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın Nebatiye bölgesindeki hedeflerinin vurulduğunu kaydetti.

İsrail ordusunun 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'ın güneyine yönelik hava saldırılarında ölen Hizbullah mensubu sayısı 398'e yükseldi.

Hizbullah İHA'lı saldırıyı doğruladı! Grup İsrail savunmasını aşarak 'daha derin' saldırılar yapabileceğini gösterdi
Hizbullah İHAlı saldırıyı doğruladı Grup İsrail savunmasını aşarak daha derin saldırılar yapabileceğini gösterdi

Hizbullah İsrail'e saldırılarına yönelik resmi Telegram hesabından açıklama yaptı.Açıklamada, İsrail'in gasbettiği topraklarda yer alan yasa dışı Avivim yerleşim biriminin uygun silahlarla, Birket Rişe Askeri Üssü'nün de İran yapımı Burkan füzesiyle tam isabet vurulduğu kaydedildi. İsrail'in kuzeyindeki Batı Celile bölgesi, sahil kentleri Akka ve Nehariya'da "düşman hava unsuru" saldırı alarmları çaldı. Bölge sakinleri Akka ve Nehariya kentleri ortasında bir noktanın hedef alındığını ve patlama sesi duyulduğunu aktarırken, Hayfa kentinden dumanlar yükseldiği görüldü.

Analistlere göre Hizbullah'ın İHA'lı saldırıyı üstlenmesi oldukça anlamlı.Hizbullah'ın Akka kenti yakınlarında İsrail'e düzenlediği son saldırı, ülkenin güney sınırından yaklaşık 20 km içeriye kadar nüfuz edebildiğini gösteriyor. Ayrıca Hizbullah'ın İsrail askeri tesislerinin yerlerini ve konumlarını bildiğini ve İsrail savunma katmanlarını aşarak bu tesisleri vurabildiğini gösteriyor.

Al Jazeera saldırının zamanlamasının dikkat çekici olduğun Hizbullah'ın nüfusun yoğunlukta olduğu merkezleri hedef alabileceğini gösterdiğini yazdı.


Hamas'tan Heniyye'nin cenaze merasimine yoğun katılım sebebiyle Türkiye'ye teşekkür
Hamastan Heniyyenin cenaze merasimine yoğun katılım sebebiyle Türkiyeye teşekkür

Hamas, internet sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, Hareketin lideri Haniye’nin suikasta uğraması nedeniyle taziye dileklerini sunan tüm ülke liderleri, hükümetler ve kişilere teşekkür etti.İlk andan itibaren başsağlığı dilekleri ve cenaze törenine yoğun katılım sebebiyle Türkiye’ye teşekkür eden Hamas, “İlk anlardan itibaren, Cumhurbaşkanı ve yetkilileri olarak başsağlığı dileyen ve cenaze törenine resmi ve halk düzeyinde en büyük katılımı sağlayan Türkiye'ye, cumhurbaşkanı, hükümet, parlamento ve halk olarak teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.Açıklamada, İran Cumhurbaşkanı ve halkının yanı sıra Katar'a da cenazenin karşılanması ve defnedilmesinden dolayı teşekkür edildi.

Gazze’de can kaybı 39 bin 623’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in son 24 saatte düzenlediği 3 saldırıda 30 sivilin hayatını kaybettiğini, 66 sivilin de yaralandığını açıkladı.Bölgede saldırıların başından bu yana ortaya çıkan bilançonun da yer aldığı açıklamada, toplam can kaybının 39 bin 653’e, yaralı sayısının da 91 bin 535’e yükseldiği bildirildi.

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırısında 5 kişi öldü
İsrailin Lübnanın güneyine düzenlediği hava saldırısında 5 kişi öldü

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında yaşanan can kayıplarına ilişkin açıklama yayımladı.Açıklamada, Lübnan'ın Mayfadun beldesindeki bir eve düzenlenen hava saldırısında 5 kişinin hayatını kaybettiği, Hiyam beldesine gerçekleştirilen saldırıda da 1 kişinin yaralandığı ifade edildi.Ölü ve yaralıların kimliklerine ilişkin ise detay verilmedi.Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde de Mayfadun ve Hiyam'a savaş uçaklarıyla art arda saldırıların düzenlendiği ifade edildi.


ABD ve müttefiklerinden İsrail'e mesaj: Zorlamayın

İsrail yayın organı Kan Haber'ine göre ABD ve müttefikleri İsrail'i beklenen İran saldırısına karşı tepkisini sınırlamaya çağırdı ve "Zorlamayın, misilleme yapmadan önce dikkatlice düşünün. Günün sonunda amaç, topyekün bir savaşa yol açmak değil." uyasında bulundular

ABD medyası: Rusya İran'a gelişmiş hava savunma ve radar ekipmanları göndermeye başladı
ABD medyası: Rusya İrana gelişmiş hava savunma ve radar ekipmanları göndermeye başladı

New York Times gazetesine konuşan İranlı yetkililer, Tahran'ın Kremlin'den silah istemesinin ardından Rusya'nın İran'a gelişmiş hava savunma ve radar ekipmanları göndermeye başladığını öne sürdü.İran medyası, Tahran'ın ekipmanı talep ettiğini doğrularken, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan bir üye ve üst düzy başka bir yetkili, Times'a teslimatların başladığını doğruladı.Times'ın haberinde İran'ın Rusya'dan hangi ekipmanı talep ettiği veya ne teslim edildiği belirtilmedi. İran'ın halihazırda Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi var, ancak Moskova artık çok daha gelişmiş S-400 sistemine sahip.

İran'ın başkenti Tahran'a resmi ziyarette bulunan Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan tarafından kabul edildi. Pezeşkiyan, görüşmede yaptığı açıklamada, Rusya'nın zor zamanlarda İran'ı destekleyen ülkeler arasında yer aldığını belirterek, Rusya'yı İran için “stratejik ortak” olarak nitelendirdi. Pezeşkiyan, Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesinin İran'ın dış politika öncelikleri arasında olduğunu açıkladı.

Abbas: “Haniye suikastıyla Gazze'deki savaşın uzatılması ve genişletilmesi hedeflendi”
Abbas: “Haniye suikastıyla Gazzedeki savaşın uzatılması ve genişletilmesi hedeflendi”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin öldürülmesiyle Gazze’deki savaşın uzatılması ve genişletilmesinin hedeflendiğini belirtti.Suikastı "tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendiren Abbas, suikastın saldırganlığın sona erdirilmesine yönelik devam eden müzakereler üzerinde olumsuz bir etkiye de yol açacağını vurguladı. Abbas İsrail'i "hırslarından vazgeçmeye, Filistin halkına ve davasına karşı saldırgan eylemlerini durdurmaya, acil ve sürdürülebilir bir ateşkes ile Gazze Şeridi'nden derhal çekilmeye çağırdı. Abbas ayrıca Gazze Şeridi’nin Filistin yönetimine devredilmesi gerektiğini belirterek, “Gazze, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve meşru Filistin hükümetinin himayesinde yönetilmelidir. İsrail'in geçici çözümler öngören planlarına şiddetle karşı çıkıyoruz" dedi.

Pentagon: “Orta Doğu'da bölgesel savaşın yakın olduğuna inanmıyoruz”
Pentagon: “Orta Doğuda bölgesel savaşın yakın olduğuna inanmıyoruz”

ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, gazetecilere gündeme açıklamalarda bulundu. Singh ABD askeri birliklerinin, ABD kuvvetlerinin korumasını geliştirmek, İsrail'in savunmasına verilen desteği artırmak ve ABD'nin çeşitli beklenmedik durumlara yanıt vermeye hazır olmasını sağlamak için Orta Doğu’da görev yapmaya devam ettiğini belirtti. “İran ve vekillerinin, İsrail'e karşı bir saldırısının yakın olduğuna inanıyor musunuz?” sorusunu cevaplayan Singh, “Bunu kesinlikle görmek istemiyoruz. Bölgedeki gerilimi azaltmanın en iyi yolunun, ABD’li rehinelerin evlerine dönmesini sağlayacak ateşkes anlaşmasının uygulamaya konulması olduğuna inanıyoruz. Daha geniş bir bölgesel çatışma görmek istemiyoruz ve bu nedenle 8 Ekim'den bu yana caydırıcılık mesajı vermek için bölgeye ek kuvvetlerimizi gönderdik. Hala daha geniş bir bölgesel savaşın yakın olmadığına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İran: Haniye suikastıyla ilişkili henüz kimse gözaltına alınmadı
İran: Haniye suikastıyla ilişkili henüz kimse gözaltına alınmadı

İran devlet televizyonuna göre, Cihangir, Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, Haniye suikastına ilişkin yargı sürecine dair açıklamalarda bulundu.Cihangir, "Bazı gazete ve sosyal medya sitelerinde, gözaltılar olduğuna dair söylentiler var. Henüz bu davayla ilgili herhangi bir gözaltı söz konusu olmadı." dedi.Olayın hemen ardından Silahlı Kuvvetler Yargı Başkanı'nın talimatıyla askeri savcılığın soruşturma başlattığını ve delil toplama sürecinin devam ettiğini dile getiren İranlı yetkili, incelemelerin tamamlanması sonrasında açıklama yapılacağını kaydetti.

Blinken, Orta Doğu'daki tüm tarafları gerilimi düşürecek adımlar atmaya çağırdı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avustralyalı mevkidaşı Penny Wong ile görüşmesinde, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye yönelik suikastın ardından Orta Doğu'daki "tüm tarafları gerilimi düşürecek adımlar atmaya" çağırdı.

Borrell, Orta Doğu'daki gerilimin bölgeyi savaşın eşiğine getirdiğini söyledi
Borrell, Orta Doğudaki gerilimin bölgeyi savaşın eşiğine getirdiğini söyledi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Orta Doğu'da tırmanmaya devam eden gerilimin bölgeyi "bilinmeyen boyutlarda bir savaşın eşiğine getirdiğini" bildirdi.Borrell, X hesabından Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeler hakkında paylaşım yaptı.

Orta Doğu'da gerilimin tırmanmaya devam ettiğini belirten Borrell, bu durumun bölgeyi "bilinmeyen boyutlarda bir savaşın eşiğine getirdiği" uyarısı yaptı.Borrell, "Hepimiz yeni bir felaketi önlemeliyiz. Önümüzdeki yol büyük ölçüde uzlaşmaya dayanmaktadır." ifadesini kullandı.

Bunun gerçekleşmesi için Gazze'de derhal ateşkes sağlanması gerektiğini kaydeden Borrell, gerilimin düşürülmesine engel olan herkesin sorumlu tutulacağının altını çizdi.

Delta Havayolları Tel-Aviv'e uçuşları askıya aldı

ABD'ye ait Delta Hava Yolları, New York-Tel Aviv uçuşlarını "bölgede devam eden çatışmalar" nedeniyle ağustos sonuna kadar askıya alacağını duyurdu.

Ayn el-Esed Askeri Hava Üssü’ne gerçekleştirilen roketli saldırının detayları netleşiyor

Irak batısında yer alan Anbar vilayetinde ABD öncülüğündeki terör örgütü DEAŞ karşıtı koalisyon güçlerine ait Ayn el-Esed Askeri Hava Üssü’ne gerçekleştirilen roketli saldırının detayları netleşiyor. Irak’taki yerel kaynaklara göre hava üssüne 2 adet katyuşa roketi düşerken, saldırıda bazı ABD askerleri yaralandı. Kaynaklar, saldırıda kullanılan ve araç üzerine yerleştirilen bir rampa bulunduğunu, rampa üzerinde fırlatılmamış 3 adet roketin daha olduğunu aktardı.

Saldırıda en az 5 ABD askerinin yaralandığı öğrenildi. ABD'li yetkililer, yaralı askerlerden 1'inin durumunun ağır olduğunu belirtti. Yetkililerden biri, "Üs personeli, saldırı sonrası hasar tespiti yapıyor" dedi.

İsrail güçlerinin Batı Şeria'nın Tubas kentine düzenlediği baskında 4 Filistinli öldü

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tubas kentine düzenlediği baskında 1'i çocuk 4 Filistinlinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı bildirildi. Filistin haber ajansı WAFA, İsrail güçlerinin, Tubas'ın kuzeyindeki Akaba kasabasına baskın düzenleyerek bir evi kuşattığını ve Filistinli gençlerle çatışmaya girdiğini yazdı.

İran'da askeri hareketlilik
İranda askeri hareketlilik

Haniye'nin öldürülmesi sonrası İran veya Hizbullah'ın misilleme saldırısı gerçekleştirmesine kesin gözüyle bakılıyor ancak saldırının ne zaman gerçekleşeceği büyük bir soru işareti. İran bu konuda kartlarını gizli tutuyor. Axios'a göre Biden ve Harris'e bilgi veren ABD'li yetkililer İsrail'e yönelik misillemenin İran ve birkaç vekil güçten birlikte gelebileceğini ancak Hizbullah'ın da İran'ın da henüz tam olarak karar veremediklerini söylediler.

The Wall Street Journal'ın ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre İran son günlerde füze rampalarını hareket ettiriyor ve askeri tatbikatlar yapıyor. WSJ beklenen saldırının önümüzdeki günlerde gerçekleşebileceğini belirtiyor.

Biden ulusal güvenlik ekibini topladı
Biden ulusal güvenlik ekibini topladı

İran’ın İsrail’e yönelik bir misillemede bulunabileceği kaygıları artarken, ABD Başkanı Joe Biden üst düzey ulusal güvenlik ekibiyle bir toplantı yaptı. Biden, saldırıya uğraması halinde İsrail’e destek hazırlıkları konusunda brifing aldığını belirtirken, Dışişleri Bakanı Antony Blinken yetkililerin tırmanmayı önlemek için “gece gündüz” çalıştıklarını söyledi.

ABD’li haber sitesi Axios’a göre G7 ülkeleri dışişleri bakanlarıyla görüşen ABD’li Bakan Blinken, İran ve Hizbullah’ın İsrail’e 24 ila 48 saat içinde misillemede bulunabileceğini söyledi.

Biden da, durumu ele almak için kendisinin ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in üst düzey güvenlik yetkilileriyle görüştüğünü belirtti. Biden ayrıca, Irak’taki bir Amerikan üssüne düzenlenen ve bazı Amerikan askerlerinin yaralandığı saldırıdan sonra ABD güçlerini savunmak ve personeline karşı herhangi bir saldırıya “kendi seçecekleri şekilde ve yerde” karşılık vermek için adımlar atıldığını söyledi.

Irak'ın batısında yer alan Anbar kentindeki ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esed Hava Üssü’ne roketli saldırı düzenlendi. Güvenlik kaynakları, üssün 2 Katyuşa roketi ile hedef alındığını açıklayarak, roketlerin üssün içerisine düştüğünü ancak saldırıda can ve mal kaybı olmadığını aktardı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üssü İHA'larla vurduğunu bildirdi
Hizbullah, İsrailin kuzeyindeki bir askeri üssü İHAlarla vurduğunu bildirdi

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üsse çok sayıda insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlediğini açıkladı. Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Lübnan'ın güneyine yönelik saldırılarıyla özellikle Meys el-Cebel'deki "suikasta" cevap olarak işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Neria Dağı üssüne çok sayıda kamikaze dron ile saldırı gerçekleştirildiği ve hedeflerin başarıyla vurulduğu belirtildi.

Mısır ve Katar Gazze'deki arabuluculuk meselesini görüştü

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Mısırlı mevkidaşı Bedr Abdulati, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını sona erdirmesi için yürütülen arabuluculuk çabalarındaki son gelişmeleri ele aldı.

Katar ve Mısır dışişleri bakanlıklarından yapılan yazılı açıklamaya göre, Al Sani ile Abdulati, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından sekteye uğrayan Gazze'deki arabuluculuk müzakerelerindeki son gelişmelere dair ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptıkları ayrı ayrı görüşmenin ardından bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Al Sani ile Abdulati, "iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve bunları destekleme ve geliştirme yollarını" görüştü.

İki taraf ayrıca "Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki son gelişmeleri, Gazze Şeridi'ne daha fazla insani yardım ulaştırmak için ortak işbirliğinin güçlendirilmesini, Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmeye yönelik ortak arabuluculuk çabalarındaki gelişmelerle Orta Doğu'da devam eden gerilimi azaltma ihtiyacını" ele aldı.

Katar, Mısır ve ABD, Hamas ile İsrail arasında yürütülen dolaylı müzakerelerde arabuluculuk rolü üstleniyor.

Biden ile Blinken'dan Orta Doğu'da artan gerilim konusunda telefon diplomasisi
Biden ile Blinkendan Orta Doğuda artan gerilim konusunda telefon diplomasisi

Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Başkanı Biden ile Ürdün Kralı Abdullah telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Biden ile Kral Abdullah, Orta Doğu'da yükselen tansiyonun düşürülmesinin ve özellikle Gazze'de bir ateşkese varılmasının önemi konusunda mutabık kaldı.ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Katarlı mevkidaşı Al Thani ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Blinken da bölgede tansiyonun düşürülmesi ve daha fazla gerilim yaşanmaması noktasındaki çabaları değerlendirdi.İkili, Gazze'de bir ateşkes sağlanmasının tansiyonu düşürme konusunda önemli olduğunu vurguladı ve bu yöndeki çabalarına devam edecekleri mesajını verdi.

G7 ülkeleri Orta Doğu'da gerilimi düşürme çağrısı yaptı

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da uğradığı suikast sonucu öldürülmesinin ardından Orta Doğu’da tansiyon yükselirken, G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarından konuya ilişkin ortak yazılı açıklama geldi. “Bizler, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nden oluşan G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları ve AB Yüksek Temsilcisi olarak, Orta Doğu'da artan ve bölgede daha geniş çaplı bir çatışmanın fitilini ateşleme riski bulunan gerilimden duyduğumuz derin endişeyi ifade ediyoruz” denilen açıklamada, “Bir kez daha, ilgili tüm tarafları mevcut yıkıcı misilleme şiddeti döngüsünü sürdürmekten kaçınmaya ve gerilimi düşürecek yapıcı girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, “Orta Doğu'da gerilimin daha da tırmanmasından hiçbir ülke ya da ulusun kazançlı çıkmayacağı” kaydedildi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!