Son dakika...Çatışmalar şiddetlendi: İsrail Lübnan'a saldırdı! Beyrut'a havadan bomba yağdırdı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2024 08:17

Hizbullah ile aralarındaki gerilimin yükselmesi ile yeni bir savaşın eşiğine gelen İsrail karıştı. IDF soruşturması kapsamında 9 İsrailli askerin gözaltına alınması aşırı sağcıları kızdırdı. Askeri üssü işgal eden göstericiler güvenlik güçleri ile çatıştı. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde 7 ayrı bölgede 10 hedefe saldırı düzenlediğini açıklarken Hizbullah Hareketi, bir mensubunun öldüğünü duyurdu. Hizbullah ayrıca Lübnan hava sahasını ihlal eden İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının "hava savunma biriminin" verdiği karşılık üzerine geri dönmek zorunda kaldığını açıkladı. Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Dahiye bölgesinde şiddetli bir patlama meydana geldi. İsrail, hava saldırısı düzenlediğini doğruladı.

İsrail'in Beyrut'a saldırısında ölü sayısı 3'e yükseldi

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Beyrut'un güney bölgesine yönelik saldırısında ölenlerin sayısı 3'e (1'i kadın, 2'si çocuk), yaralananların sayısı 69'a yükseldi." ifadelerine yer verildi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney bölgesinde şiddetli bir patlama meydana gelmişti. Saldırı bölgedeki işlek caddelerin üzerinde bulunan birden fazla binaya yönelik gerçekleştirilmişti.

Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, başkent Beyrut'un güney bölgesine yönelik düzenlenen İsrail saldırısında Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nin hedef alındığı kaydedilmişti.

İsrail basını, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta akşam saatlerinde düzenlenen saldırıda Hizbullah'ın 2 numaralı ismi olduğu iddia edilen Fuad Şükür'ün hedef alındığını ileri sürmüştü.

Netanyahu'nun durum değerlendirmesi yaptığı bildirildi

İsrail Başbakanlığının resmi X hesabından yapılan paylaşımda, İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Kirya Askeri Üssü'nde bulunan Netanyahu'nun, Beyrut'un güney bölgesine yapılan saldırının ardından siyasi ve askeri üst düzey İsrailli yetkililerle telefon aracılığıyla durum değerlendirmesi yaptığı aktarıldı.

Netanyahu'nun güvenlik durum değerlendirmesi için görüştüğü isimler arasında İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea, iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi'nin olduğu kaydedildi.

İsrail güçleri, Beyrut'un güney bölgesinde Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nde bir binaya hava saldırısı düzenlemişti.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Beyrut'un güney bölgesine yönelik saldırısında 1 kişinin öldüğü ve 68 kişinin yaralandığı duyurulmuştu.

İsrail basını, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta akşam saatlerinde düzenlenen saldırıda Hizbullah'ın 2 numaralı ismi olduğu iddia edilen Fuad Şükür'ün hedef alındığını ileri sürmüştü.

Lübnan Başbakanı Mikati’den İsrail saldırısına kınama

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail’in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısını kınadı. Mikati, saldırıyı "uluslararası hukukun açık ve net bir şekilde ihlal edildiği ve sivillerin öldürüldüğü bir dizi saldırgan operasyon" kapsamında "suç teşkil eden bir eylem" olarak nitelendirdi.

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ise, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısına Hizbullah'ın vereceği yanıtın gerilimin tırmanmasını önlemek amacıyla 'orantılı' olmasını umduğunu belirtmiş ve İsrail’i BM Güvenlik Konseyi’ne şikayet edeceklerini açıklamıştı.

İran’dan İsrail'e kınama: Lübnan devletinin karşılık verme hakkı var

İran, İsrail'in Lübnan’ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırıyı kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani yaptığı açıklamada, söz konusu saldırının Lübnan’ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini belirterek, "Lübnan’ın toprak bütünlüğünü hedef alan ve uluslararası hukuka aykırı olan bu saldırıyı kınıyoruz" dedi.
İsrail saldırısı nedeniyle Lübnan direnişinin Filistin'e desteğinde bir değişiklik olmayacağını kaydeden Kenani, "Lübnan devleti, ordusu ve direnişinin siyonist İsrail rejiminin bu saldırısına karşılık verme hakkı var ve bölgede genişleyecek bir savaş ve gerilimden ABD ve İsrail rejimi sorumludur" ifadelerini kullandı.

Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler’i (BM) İsrail saldırıları karşısında sorumluluk almaya çağıran Kenani, Lübnan'ın güvenliği ve barışı için BM'nin harekete geçmesini ve İsrail saldırılarını önlemesini istedi.

Rusya, İsrail'i uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı

İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısına Rusya tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'i Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırı nedeniyle uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlayarak, "Bu uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir" dedi.

Beyaz Saray: Hizbullah ve İsrail arasında savaş kaçınılmaz değil

İsrail’in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısının ardından Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre açıklamada bulundu. Jean-Pierre, ABD'nin Hizbullah ile İsrail arasında bir savaşın kaçınılmaz olduğuna inanmadığını söyledi.

Lübnan, İsrail’i BM Güvenlik Konseyi’ne şikayet edecek

İsrail’in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısının ardından bölgede tansiyon yükselirken, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib açıklamalarda bulundu. Buhabib, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısına Hizbullah'ın vereceği yanıtın gerilimin tırmanmasını önlemek amacıyla 'orantılı' olmasını umduğunu belirtti. Buhabib, ayrıca İsrail’i BM Güvenlik Konseyi’ne şikayet edeceklerini açıkladı

İsrail, Hizbullah komutanı Fuad Shukr'u hedef aldı

İsrail basını, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üst düzey danışmanlarından Fuad Shukr'u hedef aldığını bildirdi. IDF, daha önce saldırıda geçtiğimiz cumartesi günü Golan Tepeleri’nde yer alan Majdal Shams'a düzenlenen saldırının arkasındaki Hizbullah komutanının hedef alındığını açıklamıştı. Lübnan basını ise, saldırıda Beyrut’un güneyinde Şiilerin yoğun olarak bulunduğu Dahieh banliyösünün hedef alındığını ifade etmişti.

BEYRUT’TA HALK SOKAĞA İNDİ

Saldırının ardından sokağa inen çok sayıda kişi, sloganlar atarak İsrail’in düzenlediği saldırıyı protesto etti.

Beyrut’ta Hizbullah’ın kalesinde şiddetli bir patlama meydana geldi

Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Dahiye bölgesinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Olay bölgesindeki AA muhabirinin aktardığı bilgilere göre, saldırı Dahiye’deki işlek caddelerin üzerinde bulunan birden fazla binaya yönelik gerçekleştirildi.

Saldırı sonucu meydana gelen patlama nedeniyle büyük dumanlar yükseldi. Olay bölgesinde büyük panik yaşandı. Öte yandan İsrail ordusu yaptığı açıklamayla Beyrut'taki saldırının arkasında olduğunu doğruladı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, 12 kişinin hayatını kaybettiği Mecdel Şems ve birçok İsraillinin ölümünden sorumlu olduğu öne sürülen bir Hizbullah komutanının hedef alındığı belirtildi. Hedef alınan Hizbullah komutanın ismi ve saldırının nasıl yapıldığına ilişkin detay verilmedi.

Hizbullah İsrail sınır hattını vurdu

Hizbullah, İsrail ordusunun sınır hattında yer alan taburunu katyuşa roketi ile hedef aldığını duyurdu.



Hizbullah, resmi Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail'in sivillerin de yaralandığı Lübnan’ın güneyine yönelik hava saldırısına misilleme yapıldığını savundu.



Açıklamada, Sahel Taburu'nun Beyt Hilal kışlasındaki karargahının katyuşa roketi ile tam isabet vurulduğu aktarıldı.

 

Lübnan: İsrail'in tehdidi topraklarımızı savunmamıza engel olmayacak
Lübnan: İsrailin tehdidi topraklarımızı savunmamıza engel olmayacak

Ülkenin resmi ajansı NNA, Mikati'nin İsrail'in Lübnan'a yönelik olası saldırısına ilişkin açıklamasını yayımladı.

 

Mikati, sivillere yönelik her türlü şiddeti kınadıklarını belirterek İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırılarının durdurulması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının uygulanması çağrısı yaptı.

 

İsrail'in işgali altındaki Golan Tepelerinde bulunan Mecdel Şems beldesine 27 Temmuz'da düzenlenen saldırının ardından İsrail'in Lübnan'ı tehdidine dair Mikati, "İsrail'in Lübnan'a yönelik kapsamlı savaş tehdidi, Lübnanlıları uluslararası yasalarca onaylanan her türlü yolla topraklarını savunmaktan alıkoymayacaktır." ifadelerini kullandı.

İngiltere’den vatandaşlarına uyarı: Eğer Lübnan'daysanız, ayrılın

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy X platformunda yayınlanan video mesajında “Lübnan'daki İngiliz vatandaşlarına mesajım net: Lübnan'daysanız ülkeyi terk edin” dedi.

 

Lemmy, Hizbullah ve İsrail arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde İngiliz vatandaşlarına ülkeye seyahat etmemeleri çağrısını yineledi. İngiliz bakan “Ticari uçuşlar devam ederken ayrılmalısınız” diyerek ülkedeki vatandaşlarını uyardı.



Bakan ayrıca hükümetinin geniş çaplı bir çatışmanın patlak vermesini önlemek için elinden geleni yapacağını söyledi ancak “risk artıyor” diye de ekledi.

Hizbullah açık açık uyardı: Lübnan'a girerseniz...

Üst düzey bir Hizbullah yetkilisi Al Jazeera Arapça'ya yaptığı açıklamada, grubun herhangi bir İsrail saldırganlığına kesinlikle sessiz kalmayacağını duyurdu. İsminin açıklanmaması koşulu ile konuşan yetkili "Yabancı ülkelerin elçileri çatışmayı genişletmemek için saldırıya misilleme yapmamızı söylediler ama biz karşılık vereceğiz. Herhangi bir saldırıya verilecek cevabın biçimi ve boyutu yönetim tarafından belirlenir" dedi. İsrail'in karadan bir işgal başlatmasını beklemediklerini ancak buna da hazır olduklarını belirten yetkili " Lübnan'a girmeye karar verirlerse, ayağımızı Celile'ye basarız" tehdidinde bulundu.

Çatışmalar şiddetleniyor: Hizbullah'tan İsrail savaş uçaklarına müdahale
Çatışmalar şiddetleniyor: Hizbullahtan İsrail savaş uçaklarına müdahale

Hizbullah Hareketi, Lübnan hava sahasını ihlal eden İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının "hava savunma biriminin" verdiği karşılık üzerine geri dönmek zorunda kaldığını duyurdu. Hizbullah, resmi Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada İsrail savaş uçaklarına yönelik müdahaleye ilişkin bilgi verdi.Açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki hava sahasını ihlal edip ses duvarını aşarak "sonik patlama" gerçekleştiren İsrail savaş uçaklarına karşılık verildiği ifade edildi.

Hizbullah'ın hava savunma biriminin verdiği karşılık üzerine İsrail savaş uçaklarının Lübnan hava sahasını terk etmek zorunda kaldığı kaydedildi.Açıklamada, Hizbullah'ın savaş uçaklarına hangi tür veya nasıl karşılık verdiği detayı ise paylaşılmadı.

Öte yandan IDF Lübnan'ın güneyinde 7 ayrı bölgede 10 hedefe saldırı düzenlediğini açıklarken Hizbullah Hareketi, bir mensubunun öldüğünü duyurdu.

Google’ın İsrail ordusunun teknoloji konferansına sponsor olmayı planladığı ortaya çıktı

ABD merkezli The Intercept'in haberine göre, Tel Aviv'in güneyindeki Rishon LeZion'da 10 Temmuz'da İsrail ordusuna destek için düzenlenen "IT For IDF" adlı teknoloji konferansına Nokia, Dell ve Canon'un da aralarında bulunduğu çok sayıda teknoloji firması katıldı.

Google'ın son iki yıldır "IT For IDF'in önemli sponsorları arasında yer aldığı bilinirken, konferansın internet sitesindeki sponsorlar arasında yer alan Google Cloud logosu daha sonra bu listeden kaldırıldı.

 

Konferans organizatörleri ise basına yaptıkları açıklamada, Google Cloud logosunun internet sitelerinde yer aldığından haberdar olmadıklarını ve bunun bir hata olduğunu öne sürmesine karşın Google'ın şirket içi belgeleri ise şirketin İsrail güçlerinin teknoloji konferansına sponsor olmayı planladığını gösterdi.

Gazze'de acı bilanço: Can kaybı 39 bin 400'e yükseldi

Bölgede 298 gündür sivilleri katleden İsrail ordusu arkasına ABD ve bazı Avrupa ülkelerini de alarak tepkileri görmezden gelirken, bölgede bilanço da ağırlaşıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nde son 24 saatte düzenlenen saldırılarda 37 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 73 Filistinlinin de yaralandığı aktarıldı.



Saldırıların başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana ortaya çıkan bilançonun da yer aldığı açıklamada, can kaybının 39 bin 400'e, yaralı sayısının ise 90 bin 996'ya yükseldiği bildirildi.

İsrail'in çekildiği Han Yunus'ta 42 Filistinlinin cesedine ulaşıldı
İsrailin çekildiği Han Yunusta 42 Filistinlinin cesedine ulaşıldı

İsrail ordusunun, güvenli bölge ilan etmesine rağmen 22 Temmuz'dan bu yana 8 gün boyunca karadan saldırılar gerçekleştirmesinin ardından çekildiği Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda 42 Filistinlinin cansız bedenine ulaşıldı.

İsrail’den işgal altındaki Batı Şeria’ya baskın
İsrail’den işgal altındaki Batı Şeria’ya baskın

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli kent ve beldelerine düzenlediği baskınlarda çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.



AA’nın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, İsrail askerleri, bu sabah Batı Şeria’nın El Halil, Beytüllahim, Tulkerim, Nablus, Ramallah, Kalkilya ve Eriha kentlerine baskın düzenledi.



Görgü tanıkları, Nablus’taki Ayn Beytulma Filistin Mülteci Kampı'na baskın düzenleyen İsrail askerleri ile Filistinli gruplar arasında çatışma çıktığını aktardı.


ABD: Hizbullah-İsrail çatışması kaçınılmaz değil

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Filipinli mevkidaşları Gilberto Teodoro ve Enrique Manalo arasındaki güvenlik görüşmelerinin ardından Filipinler'in başkenti Manila'da düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ile Hizbullah arasında bir savaşın kaçınılmaz olduğuna inanmadığını ve Washington'un olayların diplomatik bir şekilde çözülmesini istediğini söyledi.

 

 

Ben Gvir'den Netanyahu'ya Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden al çağrısı!

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, dün sağcı protestocuların iki IDF üssünü basmasını engellememesi için polise emir verdiği yönündeki iddiaları reddederek Başbakan Benjamin Netanyahu'ya Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı soruşturması ve ardından görevden alması çağrısında bulundu.

Gvir, Netanyahu'dan Gallant'ın 7 Ekim saldırısı konusunda önceden uyarıda bulunup bulunmadığını ve IDF'nin Gazze sınırındaki varlığını güçlendirmekten kasıtlı olarak kaçınıp kaçınmadığını araştırmasını talep etti.



Ben Gvir ayrıca Gallant'ın askeri polisin askerleri tutuklamak üzere dün İsrail'in güneyindeki Sde Teiman üssüne geleceğini önceden bilip bilmediğini de sord ve Gallant'ı hükümeti düşürmek için “muhalif unsurlarla” çalışmakla suçladı.

İsrail'de aşırılıkçıların yönetimden uzaklaştırılması çağrıları yükseliyor
İsrailde aşırılıkçıların yönetimden uzaklaştırılması çağrıları yükseliyor

İsrail'de bir Filistinliye cinsel istismar ve işkence suçlamasıyla 9 askerin gözaltına alındığı Beit Lid askeri mahkemesi ve Gazze'de alıkonulan Filistinlilerin tutulduğu Sde Teiman askeri üssüne aşırı sağcıların baskın düzenlemesi, yönetimden aşırıcıların izole edilmesi yönünde çağrıların artmasına neden oldu. Baskının ardından açıklama yapan eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, hükümetten devlet ve ordunun parçalanmasına engel olmasını istedi.İsrail'de 2021-2022 yıllarında başbakanlık yapan Bennett, X platformundan yayımladığı yazılı açıklamada, "Bu deliliği derhal durdurun." ifadesini kullandı.

Bennett, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems beldesine 27 Temmuz'da düzenlenen saldırıya dikkati çekerek, şunları kaydetti:"Düşmanlarımız her taraftan bize saldırıyor, bir avuç isyancı ise İsrail ordusunu, hukukun üstünlüğünü ve ülkemizi parçalamak üzere askeri üssü basıyor. Bunlar, dünyadaki tek Yahudi devletini parçalamak istiyor. Bunlar ya kaosu görmezden gelecekler ya da buna teşvik edecekler."

Yaşananların askeri üste tutulan Hamas'ın savaşçılarıyla ilgisinin olmadığını, bilakis onların İsrail yasalarının elverdiği en büyük cezaya ve sıkıntılara çarptırılmayı hak eden vahşiler olduğunu iddia eden Bennett, "Sorun bizimle ilgili, biz burada bir devlet mi istiyoruz yoksa dilediği gibi hareket eden milisler mi?" ifadesini kullandı.Bennett, askeri hizmeti reddeden çağrılara ve geçen yılın başlarında yaşanan "Yargı Reformu" krizi çerçevesinde İsrail ordusunda gönüllü hizmetin durdurulmasına karşı çıkmış olduğunu ancak şimdi buna durun dediğini söyledi.

Ayaklanma ve isyanların Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve ülkenin diğer düşmanlarına sunulacak en büyük hediye olduğunu vurgulayan Bennett, herkesin ayaklanmayı derhal durdurması, askeri bölgeyi terk etmesi ve hukuka bağlı kalması gerektiğini kaydetti.Bennett, "Her şeyden önce İsrail hükümeti üyelerini fiili liderlik göstermeye çağırıyorum." diyerek, Netanyahu hükümetinden isyan çıkaranlara izin vermemesini, ateşe benzin dökmemesini ve İsrail devletinin parçalanmasına engel olmasını istedi.

Öte yandan eski İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da baskını yapanların "aşırılıkçı azınlık" olarak İsraillileri temsil etmediklerini belirtti.Gantz, X platformunda "İsrail vatandaşlarının mutlak çoğunluğu şiddet ve kaosa karşıdırlar." ifadelerini paylaştı.Koalisyon içinde bu şiddeti kışkırtanların varlığının kırmızı çizgi olduğuna dikkati çeken Gantz, "Zorlayıcı şartlara karşı koyabilmek için aşırılık yanlılarının yönetimin başından izole edilmesi, bu hükümetin ve başbakanın değiştirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.Gantz paylaşımını, "İsrail, bizi düşmanlarımıza karşı zafer kazandırabilecek ve aramızda birliği sağlayacak sorumlu bir hükümeti hak ediyor." sözleriyle sonlandırdı.

İsrail'de muhalefet lideri Yair Lapid ise yine X hesabından, yaşananları "Biz cehennemin kenarında değiliz, bizzat cehennemin içindeyiz." sözleriyle yorumladı.Lapid, bugün bütün kırmızı çizgilerin aşıldığını belirterek, askeri üssün öfkeli milisler tarafından işgaline katılan parlamentodaki milletvekilleri ve bakanların İsrail'e verdikleri mesajlarının "artık demokrasiden ve hukukun üstünlüğünden bıktıkları" olduğunu vurguladı.Askeri üslerin baskınına katılan yetkilileri Lapid, "Tehlikeli faşist grup, İsrail'in varlığını tehdit ediyor." ifadeleriyle tanımladı.

Lapid, baskına katılan bakanların derhal görevden alınması gerektiğini belirterek, "Şayet Netanyahu bunu yapmazsa İsrail'in başında olmaya uygun biri değildir." ifadesini kullanarak, Başbakan'ın harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da gelişmelere tepki gösterenler arasında yer aldı.Herzog resmi X hesabından yaptığı açıklamada, "Burası bir kanun devletidir." ifadelerinin ardından özellikle tüm milletvekillerinden derhal sükunet içinde olmalarını istedi.Baskına katılanlara Beit Lid askeri üssünden ayrılmaları çağrısı yapan Herzog, İsrail polisinin derhal müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

Herzog, açıklamasında şunları kaydetti:

"Güvenlik açısından daha çetin ve zor haftalardan birini yaşıyoruz, artık askerlerimize ve liderlerimize yük olmamalıyız. İsrail ordusunu ve liderlerini destekleyelim, orduyu düşmanlarımızı sevindirecek her türlü çağrıya karşı savunalım."

Hamas: Netanyahu engeller koyarak anlaşmayı erteliyor

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sürekli engeller çıkararak Gazze ile ilgili anlaşmaya varılmasını ertelemeye çalıştığını söyledi.

Rişk, Telegram sayfasından İsrail Başbakanlık Ofisinden Hamas'ın Gazze'de anlaşmayı engellediği iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

"Anlaşmayı erteleyen, kaçan ve anlaşmaya engeller çıkaran Netanyahu'nun kendisidir." diyen Rişk, Hamas Hareketi'nin olumlu ve esnek tutum sergilediğini arabulucuların çok iyi bildiğini kaydetti.Anlaşmaya varılması için Hamas'ın yolu açtığını belirten Rişk, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hamas, İsrail'in engellerini aştı. Ateşkes, işgal ordusunun Gazze Şeridi'nden çıkması ve esir takasına ilişkin ABD Başkanı Joe Biden'in hitabının da içerdiği ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararında geçen konuları memnuniyetle karşılarken, Netanyahu bunları kabul etmedi."

İsrail'de isyan: Askeri üssü bastılar
İsrailde isyan: Askeri üssü bastılar

İsrail'de ordu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Sde Teiman gözaltı tesisinde Filistinli tutukluya işkence yapmakla suçlanan 9 asker gözaltına alındı. Ordu Radyosu, gözaltına alınan askerlerin hepsinin "tutukluya ciddi şekilde kötü muamele" ettiğinden ve kötü muameleyi birlikte gerçekleştirdiklerinden şüphelenildiğini belirtti.

Gözaltı haberi aşır sağcı protestocuları öfkelendirdi.İsrail'in merkezindeki Beit Lid Üssü'nün önünde toplanan kalabalık İsrail güvenlik güçleri ile çatıştı. Göstericilerin askeri üsse girdiği öğrenildi. Başbakan Netanyahu, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) komutanı Halevi, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog çıkan isyanı sert bir şekilde eleştirdiler ve sakinlik çağrısında bulundu ancak protestolar devam etti.


Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin baskınında 2'si çocuk 4 kişi yaralandı
Batı Şeriada Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin baskınında 2si çocuk 4 kişi yaralandı

Filistin Kızılayı, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, İsrail ordusu eşliğinde işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kentine düzenlediği baskında 13 ve 14 yaşlarında iki çocuğun gerçek kurşunla yaralandığını açıkladı.

Çocukların bölgedeki hastaneye kaldırıldığı belirtilen açıklamada, ayrıca gaspçı İsrailliler tarafından darbedilen 65 yaşında bir kişinin de Huvvara beldesindeki İbni Sina Hastanesi acil servisine kaldırıldığı bilgisi paylaşıldı.

Hamas ve Filistinli kurumlardan Sde Teiman Hapishanesi'ndeki ihlallere ilişkin uluslararası soruşturma talebi
Hamas ve Filistinli kurumlardan Sde Teiman Hapishanesindeki ihlallere ilişkin uluslararası soruşturma talebi

Hamas ve Filistinli kurumlar, Gazze'den alıkonulan Filistinlilerin tutulduğu İsrail'in Sde Teiman askeri üssünde bir Filistinlinin cinsel istismar ve işkenceye maruz kaldığı olayın uluslararası bir komite tarafından soruşturulması çağrısında bulundu.

İsrail, Refah kentinin su kaynaklarının yüzde 40'ını yok etti
İsrail, Refah kentinin su kaynaklarının yüzde 40ını yok etti

Refah kentinin Belediye Başkanı Sufi, İsrail ordusunun mayısın ilk haftasından bu yana aralıksız devam ettiği kara saldırıları nedeniyle kentin afet bölgesi haline geldiğini ve su kaynaklarının yüzde 40'ını kaybettiğini belirtti.

İsrail, Lübnan'ın güneyinde iki araca İHA saldırısı düzenledi: 2 ölü, 4 yaralı

İsrail, Lübnan'ın güneyini İHA'larla hedef aldı. İsrail, Kfar Roummane ve Kounine'ye düzenlediği İHA saldırılarında iki aracı vurdu. İsrail ordusu, söz konusu saldırılarda 2 Hizbullan üyesinin öldürüldüğünü açıkladı. Lübnan basınında yer alan haberlerde ise, Kfar Roummane'ye düzenlenen saldırıda 4 kişinin yaralandığı belirtildi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!