Son dakika...Suriye'deki baskının detayları ortaya çıktı: İsrail askerleri helikopterlerden halatlarla indi, gizli belgeleri aldı! Sinwar'dan mücadele sözü...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika...Suriyedeki baskının detayları ortaya çıktı: İsrail askerleri helikopterlerden halatlarla indi, gizli belgeleri aldı Sinwardan mücadele sözü...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2024 08:07

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin dün Suriye'deki bir tesise düzenlendiği baskının detayları bugün ortaya çıktı. ABD medyası İsrail askerlerinin helikopterlerden inerek tesise patlayıcılar yerleştirdiğini ve içerideki önemli belgelere el koyduğunu yazdı. Konuya yakın yaknaklar ise ABD'nin operasyon öncesi bilgilendirildiğini iddia ediyor. Öte yandan Hamas lideri Yahya Sinwar, Hamas lideri Nasrallah'a gönderdiği bir mektup'ta İsrail'e karşı mücadele sözü verdi.

İsrail askerleri Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürüldüğü Beyta'da Filistinlilerin protestosuna engel oldu
İsrail askerleri Ayşenur Ezgi Eyginin öldürüldüğü Beytada Filistinlilerin protestosuna engel oldu

Filistinliler, cuma namazında Türk aktivist Eygi'yi anmak için Beyta beldesindeki bir tepede toplanırken İsrail askerlerinin engeliyle karşılaştı.

İsrail ordusu, çok sayıda birlik ve zırhlı aracıyla bölgede konuşlandı. Belde halkına, bölgenin askeri alan olarak ilan edildiğini ileten İsrail askerleri az sayıda yaşlı erkeğin toplanılmak istenen tepede namaz kılmasına izin verdi.

srail askerlerinin engellediği Filistinliler daha aşağı bir noktada hem cuma namazı hem Eygi için gıyabi cenaze namazı kıldı. İsrail ve başka ülkelerden işgal karşıtı uluslararası dayanışma aktivistleri de bölgeye geldi.

Belde halkı geçen hafta gösterilerde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldürülen Eygi'nin fotoğrafını beldede birçok noktaya astı.

Filistinliler, Ayşenur Ezgi Eygi'yi anarak "Beyta'ya geldi şehit oldu buradan Türkiye'ye gitti" şeklinde slogan attı.

 

Blinken'dan dikkat çeken mesaj

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, resmi ziyaret kapsamında Polonya'da bulunan Blinken, başkent Varşova'da Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile ortak basın toplantısında konuştu.Bakan Blinken, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda yerlerinden edilen sivillerin sığındığı Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait okula düzenlediği saldırıda 6 BM çalışanının öldürülmesine değindi.

Blinken, Gazze ve dünyanın dört bir yanındaki insani yardım çalışanlarının faaliyetlerinin korunması ve kolaylaştırılmasının elzem olduğunu söyledi.

İnsani yardım alanlarının korunması gerektiğini dile getiren Blinken, "Bu konuyu İsrail ile görüşmeye devam ediyoruz. Aynı zamanda, Hamas'ın operasyonlarını yürütmek ve devam eden bir tehdit oluşturmak için bu alanlarda saklandığını, buraları ele geçirdiğini ve başka şekillerde kullandığını görmeye devam ediyoruz. Bu eylemler sivilleri tehlikeye attığı için elbette buna bir son verilmelidir." dedi.

Blinken, bu durumun Gazze Şeridi'nde bir kez daha ateşkese ulaşmanın aciliyetinin altını çizdiğini belirterek "Çünkü Gazze'nin tamamında gerçekten korunaklı bir alana sahip olmamızı sağlamanın en iyi yolu bu." ifadelerini kullandı.

İsrail'in katlettiği Ayşenur'un cenaze töreni için mezarlıkta hazırlıklar tamamlandı

İsrail'in işgaline karşı Filistin'e destek vermek için gittiği Batı Şeria'da İsrail askerlerince katledilen Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşı, sabah saatlerinde İstanbul'a getirildi. Eygi'nin cenazesi, İstanbul'da ve ardından İzmir'de düzenlenen törenlerin ardından toprağa verilmek üzere memleketi Aydın'ın Didim ilçesine gönderilecek.

Eygi, 14 Eylül Cumartesi günü öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Didim Asri Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Düzenlenecek cenaze töreni öncesinde Didim Asri Mezarlığı'nda ise hazırlıklar tamamlandı. Mezarlık girişine asılan dev Türk bayrağı ile karşılanacak olan Eygi'nin cenaze töreni için mezarlıkta alan düzenlemeleri tamamlandı.

İsrail, Suriye’de iki ayrı hava saldırısı düzenledi
İsrail, Suriye’de iki ayrı hava saldırısı düzenledi

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Suriye’de iki ayrı hava saldırısı düzenlendiğini, Hizbullah mensubu olduğu belirtilen Ahmad Al-Jabr’ın saldırıda öldürüldüğünü belirtti.IDF’ten yapılan açıklamada, “Hizbullah'ın Suriye'deki hücresi olan ‘Golan Terör Ağı ‘nda yer alan Ahmad Al-Jabr, Kuneytra bölgesinde etkisiz hale getirildi.” denildi.

AB’den İran’a yeni yaptırım sinyali

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’ya balistik füze ve dron transfer ettiği gerekçesiyle İran’a yeni yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu. Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İran yapımı balistik füzelerin Rusya’ya transferini şiddetle kınadığını bildirdi.Bunun, Avrupa’nın güvenliğine doğrudan tehdit olduğunu belirten Borrell, "İran'ın balistik füze ve dron programlarına karşı yeni tedbirlerle hızla karşılık vereceğiz.” ifadelerini kullanarak yeni yaptırım mesajı verdi.

Sinwar: İşgal güçleri yenilene kadar savaşmaya devam edeceğiz
Sinwar: İşgal güçleri yenilene kadar savaşmaya devam edeceğiz

Lübnan medyasında yer alan haberlere göre, Hamas lideri Yahya Sinwar, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a bir mektup gönderdi. El-Meyadin gazetesinin yayımladığı mektupta, Sinwar işgalci güçler tamamen yenilip topraklarından çekilene ve bağımsız bir Filistin devleti kurulana kadar savaşmaya devam edeceğini söylüyor. Sinwar ayrıca Nasrallah'a, grubunun İsrail'le çatışmada kendisine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Sinwar'ın mesajı İsrail medyasında dikkat çekti

ABD, uçak gemilerinden birini Doğu Akdeniz’den çekti
ABD, uçak gemilerinden birini Doğu Akdeniz’den çekti

Pentagon Sözcüsü Ryder, yaptığı açıklamada, USS Abraham Lincoln adlı uçak gemisinin bölgede kalmaya devam edeceğini belirterek, “USS Theodore Roosevelt, ABD Merkez Komutanlığı'ndaki görevini tamamladıktan sonra Hint-Pasifik operasyon alanına gidiyor. ABD halen bölgede USS Abraham Lincoln yanı sıra destroyerler, bir Deniz Seferi Birimi, F-22 Raptor uçakları ve daha fazlasını bulundurmaktadır. Hamas'ın 7 Ekim'deki korkunç saldırılarının ardından Orta Doğu'daki krizin başlangıcından bu yana olduğu gibi, gerilimi düşürmek ve daha geniş çaplı bir bölgesel çatışmayı caydırmak için bölgesel ortaklarla birlikte çalışmaya yoğun bir şekilde odaklanmış durumdayız. Amerika Birleşik Devletleri ayrıca tüm rehinelerin evlerine dönmesi ve Gazze'deki savaşın sona ermesi için bir rehine anlaşmasının parçası olarak ateşkesin sağlanması konusuna da odaklanmış durumdadır” dedi.

İRAN’IN SALDIRI TEHDİDİ SONRASI BÖLGEYE GİTMİŞTİ

USS Theodore Roosevelt, İsrail’in İran’ın başkenti Tahran’da, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’ye yönelik 31 Temmuz'da düzenlediği suikastın ardından bölgeye gönderilmişti. İranlı yetkililer, söz konusu suikastın ‘yanıtsız’ kalmayacağını belirtmiş ve İsrail’e yönelik saldırının ‘orantılı’ olacağını söylemişti.

Bölgede gerginliğin tırmanmasının ardından ABD, USS Theodore Roosevelt’i Doğu Akdeniz’de halihazırda görev yapan USS Abraham Lincoln’ün yanına göndermişti.

Borrell, "istenmediği gerekçesiyle" İsrail ziyaretini iptal etti
Borrell, istenmediği gerekçesiyle İsrail ziyaretini iptal etti

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in, bölge turu kapsamındaki İsrail ziyaretini iptal ettiği bildirildi.İsrail'den Yediot Ahranot gazetesinin haberine göre, İsrail'in Gazze saldırılarını görüşmek üzere Mısır ile Lübnan'ın başkenti Beyrut'u kapsayan bölge turuna çıkan Borrell, İsrail ziyaretini iptal etti.Borrell'in İsrail ziyaretinin 14-15 Eylül olarak planlandığı ancak Tel Aviv yönetiminin bu ziyareti AB Temsilcisi'nin görev süresinin sonlanacağı ekim sonuna ertelemesini talep ettiği aktarıldı.Borrell'in de İsrail'in AB Büyükelçisi Haim Regev'e İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın "bu ziyareti istememesi üzerine" programını iptal ettiği yanıtını verdiği paylaşıldı.

 

İngiltere'de iktidar partisinin eski lideri Corbyn, Ayşenur Ezgi Eygi'nin katledilmesine ilişkin konuştu
İngilterede iktidar partisinin eski lideri Corbyn, Ayşenur Ezgi Eyginin katledilmesine ilişkin konuştu

İngiltere'de iktidardaki İşçi Partisinin eski lideri ve bağımsız milletvekili Jeremy Corbyn, Türk-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince katledilmesinin "dehşet verici" olduğunu bildirdi. Corbyn, 26 yaşındaki Eygi'nin İsrail ordusu tarafından öldürülmesine tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

"Ayşenur'un ölümü iğrenç ve dehşet verici. Harika bir kadın, işgal ve bombardıman altında gerçekte neler olup bittiğini dünyaya anlatmaya çalışıyordu. Gazze'de ve Batı Şeria'da öldürülen pek çok gazeteciyle birlikte o da İsrail güçleri tarafından öldürüldü. Onu cesur ve zeki bir kadın olarak hatırlayalım. Onu anarken, İsrail'e silah tedarikini durdurarak çatışmayı sona erdirme çabalarımızı iki katına çıkaralım."

Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi Türkiye'ye getirildi

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşı, Azerbaycan'dan İstanbul'a getirildi.Türk Hava Yolları'nın uçağıyla İstanbul Havalimanı'na getirilen Eygi'nin cenazesi, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Ayşe Sözen Usluer tarafından karşılandı.İstanbul Havalimanı VİP Terminali'nde düzenlenen törende, Eygi'nin Türk bayrağına sarılı naaşı, askeri manga tarafından alana getirildi.

Tören, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet İlker Haktankaçmaz, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile Kadın Kolları Başkanı Saliha Demirer, AK Partili ilçe belediye başkanları Tevfik Göksu, Mevlüt Öztekin, Bünyamin Demir ve ilgililerin katılımıyla yapıldı.Prof. Dr. Arpaguş'un dua okumasının ardından tören sona erdi.Aydın'a defnedilecek Eygi'nin naaşı, İstanbul Havalimanı'ndan uçakla İzmir'e gönderildi.

 

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 6 Filistinli öldü

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail topçu birlikleri Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde bulunan Mevasi bölgesinde "el-Berdevil" ailesine ait evi bombaladı.Saldırıda 5 Filistinli hayatını kaybetti.İsrail ordusunun, Gazze'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda "Akl" ailesine ait evi hedef alması sonucu da 1 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı.

İsrail'in Suriye'deki baskının detayları ortaya çıktı

İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) bağlı özel kuvvetler, dün Suriye'deki bir tesise baskın düzenleyerek en az 18 kişiyi öldürdü, onlarca kişiyi yaraladı.IDF, İsrail Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık Ofisi sözcüleri konu hakkında yorum yapmayı reddederken, baskınla ilgili detaylar da bugün ortaya çıktı.

ABD'li New York Times gazetesi operasyonu 'cüretkar' olarak değerlendirdi ve İsrail özel kuvvetlerinin helikopterlerden inerek tesise patlayıcılar yerleştirdi ve içerideki önemli belgelere el koydu.Gazeteye konuşan Batılı yetkililerden biri, İsrail'in tesise birkaç kez saldırdığını ancak iç odalara ulaşamadığını söyledi.

Axios'a göre, İsrail ve ABD'nin tesisin İran tarafından inşa edildiğini iddia ediyor. İsrail'in Suriye'ye yönelik hava saldırıları Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana arttı ancak bu IDF'nin son yıllarda Suriye'deki İran hedeflerine karşı gerçekleştirdiği ilk kara operasyonuydu. Axios'un operasyona yakın olduğu söylenen üç kaynağa dayandırdığı haberinde İsrail'in operasyon öncesinde ABD'yi bilgilendirdiğini ve Beyaz Saray'dan herhangi bir dirençle karşılaşmadığı iddia edildi.

Fox News baskını 'alışılmadık' olarak değerlendirdi. Özel kuvvetlerin İsrail'e ait helikopterlerden halatlarla tesise indiğini yazan yayın kuruluşu, ABD ve İsrail'in buranın bir silah tesisi olduğunu öne sürdüğünü, Suriye'nin ise buranın bir bilimsel araştırma merkezi olduğunu açıkladığına dikkat çekti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in saldırısını kınarken "İsrail’in tüm uluslararası yasa ve sözleşmeleri hiçe saymasına ve uluslararası hukuku ihlal etmesine ilişkin uluslararası sessizliğin devam etmesine karşı uyarıda bulunuyor" ifadelerini kullandı.

İsrail'in son hamlesinin bölgedeki gerilimi yükselteceği tahmin edilirken İran'dan konuya ilişkin bir açıklama henüz gelmedi.

ABD'den İsrail'e 164,6 milyon dolar değerinde tank römorku satışına onay
ABDden İsraile 164,6 milyon dolar değerinde tank römorku satışına onay

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'e 164,6 milyon dolar değerinde askeri alanda kullanılacak ağır hizmet tank römorkları ve ilgili ekipmanlarının satışına onay verdi.Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan açıklamada, Kongre'ye bu satış kararını bildiren gerekli sertifikanın verildiği belirtildi.

Açıklamada, İsrail hükümetinin talebi üzerine toplam değeri 164,6 milyon dolar olan ağır hizmet tank römorkları ve ilgili ekipmanlarının satışına Dışişleri Bakanlığı tarafından onay verildiği ve Kongre'ye bu onayı bildiren gerekli sertifikanın gönderildiği ifade edildi.

Teslimatların 2027'de başlayacağının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, satışın ağır hizmet tank römorklarının yanı sıra yedek ve onarım parçalarını, alet ve sürücü takımlarını, teknik belgeler ve lojistik program desteği gibi unsurları içerdiği bildirildi.

İsrail'e yapılacak bu satışın onayının, Türk-Amerikan aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da öldürülmesi üzerine bağımsız soruşturma başlatılması ve İsrail'e askeri yardımların durdurulması tartışmalarının yapıldığı bir dönemde gelmesi dikkati çekti.

İsrail'in şu ana kadar BM'ye ait okullara düzenlediği saldırılarda 500'den fazla kişi öldü
İsrailin şu ana kadar BMye ait okullara düzenlediği saldırılarda 500den fazla kişi öldü

UNRWA'dan 11 Eylül'de yapılan açıklamaya göre, UNRWA'ya ait 190 tesis ya da merkez İsrail'in saldırılarına maruz kalarak kısmen ya da tamamen yıkıldı.AA muhabirine konuşan UNRWA Gazze Medya Ofisi Direktör Vekili İnas Hamdan, bu rakamın şok edici olduğunu söyledi.Hamdan, savaşın başından bu yana UNRWA okullarına düzenlenen saldırılarda en az 563 kişinin öldüğünü, 1790 kişinin yaralandığını kaydetti.

İsrail'in saldırıları sonucu şu ana kadar yerinden edilenlere sağlık ve gıda yardımı sağlayan 220 UNRWA personelinin öldüğünü ifade eden Hamdan, UNRWA'nın çalışmalarını sürdürebilmesi için gerekli olan güvenli ortamın sağlanmaması durumunda Gazze'deki insani durumun kötüleşeceği uyarısında bulundu.

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan açıklamada, El-Cauni Okulu'na düzenlenen saldırıda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 18 kişinin öldüğü, 18 kişinin yaralandığı bilgisi verilmişti.Açıklamada, bunun İsrail ordusunun aynı okula düzenlediği beşinci saldırı olduğu ifade edilmişti.

Beyaz Saray'dan Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması
Beyaz Saraydan Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail askerlerince öldürülen Amerikalı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümünün sorumlularının hesap vermesi gerektiğini belirterek, "Bu korkunç ölüm asla olmamalıydı. İsrail, bir daha bu tür olayların asla olmaması için daha fazlasını yapmalı." dedi.

Gantz, Netanyahu'nun istifa etmesini ve erken seçim talep etti
Gantz, Netanyahunun istifa etmesini ve erken seçim talep etti

Haziran ayında Savaş Kabinesi'nden istifa eden milletvekili Gantz, İsrail Meclisindeki konuşmasını X sosyal medya hesabından paylaştı.Netanyahu hükümetini, ordu yöneticilerinin yanı sıra Gazze'deki esirler ve politikaları aleyhinde protesto düzenleyen vatandaşlara karşı nefret söylemini kullanmakla suçlayan Gantz, "Erken seçime gitme ve ulusal mutabakat hükümetini kurma zamanı artık geldi." dedi.

Muhalif lider Gantz, "Netanyahu'nun nefret söylemlerine rağmen hala birlik için kendisiyle konuşanların olmasına anlam veremediğini" vurguladı.

Gantz, İsrail'deki muhalif kesimlerle daha önce de Gazze savaşını kendi çıkarları için kullanmakla suçladığı Netanyahu'yu istifaya çağırarak erken seçim talep etmişti.

İstifa ve erken seçim taleplerini reddeden Netanyahu ise bu durumda "devletin felç olacağı" ve esir takası müzakerelerinin sekteye uğrayacağını iddia ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!