Son dakika...Hizbullah'tan misilleme saldırısı: Tel Aviv'deki Mossad karargahına balistik füze! İsrailli komutan: Kara saldırısı için hazır olun!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2024 07:52

İsrail ordusunun Pazartesi günü Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine yönelik başlattığı son yılların en kapsamlı hava saldırısı iki gündür devam ediyor. 550'den fazla kişi hayatını kaybederken, ülkenin güneyinde on binlerce kişi evlerini terk etti. Hizbullah, komutanlarının öldürülmesine cevap olarak Tel Aviv'deki Mossad karargahına füze attığını açıkladı. İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı Komutanı Ori Gordin ise Hizbullah ile yaşanan çatışmalarda "yeni bir aşamaya girdiklerini" savunarak Lübnan'a olası kara saldırısı için hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti.

Lübnan'da 51 kişi hayatını kaybetti

Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abyad, İsrail’in bugün Lübnan’a düzenlediği hava saldırılarında 51 kişinin hayatını kaybettiğini, 223 kişinin de yaralandığını açıkladı.

ABD medyası: İran Hizbullah'ın talebini reddetti

İran'ın, Hizbullah'ın İsrail'e doğrudan saldırı talebini reddettiği iddia edildi.

Axios haber sitesinin iki İsrailli bir Batılı diplomata dayandırdığı habere göre, "Zamanlamanın doğru olmadığını" belirten İranlı yetkililer, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın BM Genel Kurulu için New York'u ziyaret ettiğini söyledi.

Haberde ayrıca, üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail güvenlik kabinesinin orduya verdiği direktifin, İran'ın İsrail ile Hizbullah arasında tırmanan çatışmalara katılma bahanesi verecek adımlardan kaçınılması yönünde olduğunu açıkladı.

Netanyahu, kabineyi toplama kararı aldı

İsrail basınına konuşan bir yetkili, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun bu akşam saat 20:00'de Tel Aviv'de güvenlik kabinesini toplayacağını öne sürdü.

Kremlin, Rus vatandaşlarının Lübnan'ı terk etmesini tavsiye etti

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İsrail'in Lübnan'a saldırılarına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Lübnan'da Rus vatandaşlarının bulunduğunu belirten Peskov, "Artık vatandaşlarımızın mevcut ticari ulaşım imkanlarını kullanarak Lübnan topraklarını mümkün olan en kısa sürede terk etmelerini tavsiye yönünde her türlü tedbir alınıyor. Vatandaşların can güvenliğinin sağlanması için bu gerekli." ifadelerini kullandı.

Karadeniz'de tahıl anlaşmasının yeniden başlaması ve hangi koşullar altında başlayabileceği yönündeki soruyu Peskov, "Şu anda bu konuda bir diyalog yok." diye yanıtladı.

Peskov, Rusya'nın, halihazırda diğer ülkelerden "tahıl anlaşmasının uygulanmaması konusunda belirli bir deneyime" sahip olduğunu belirterek "Öncelikle bu deneyimden yola çıkıyoruz ve her halükarda bu, çok sayıda faktöre bağlı olan, çok karmaşık bir konu." değerlendirmesini yaptı.

İsrailli komutan, Lübnan'a kara saldırısı için hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi

İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı Komutanı Ori Gordin, Hizbullah ile yaşanan çatışmalarda "yeni bir aşamaya girdiklerini" savunarak Lübnan'a olası kara saldırısı için hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti.

Times of Israel gazetesinde yer alan habere göre, Gordin, Lübnan'a kara saldırısının canlandırıldığı dünkü tatbikatı takip etti.

Çatışmalarda "yeni bir aşamaya girdiklerini" söyleyen Gordin, 23 Eylül'de başlayan hava saldırılarıyla Hizbullah'a "önemli bir darbe" indirdiklerini ileri sürdü.

Gordin, bölgede "güvenlik durumunu değiştirmeleri gerektiğini" ve İsrail ordusunun Lübnan'a olası kara saldırısına "güçlü şekilde" hazır olması gerektiğini kaydetti.

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırıda Al Manar televizyonu kameramanı öldü
İsrailin Lübnana düzenlediği saldırıda Al Manar televizyonu kameramanı öldü

Lübnan merkezli Al Manar televizyonunun sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Kameramanımız Kamil Karaki, Siyonistlerin hava saldırısında şehit edilmiştir." ifadelerine yer verildi.Açıklamada, ülkenin güneyindeki Kantara beldesinden olan Karaki’nin 25 yılı aşkın süredir Al Manar televizyonu için çalıştığı kaydedildi.Öte yandan Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, Lübnan Gazeteciler Sendikası, İsrail’in gazetecileri hedef alan saldırılarını kınadı.

 

Lübnan'dan atılan roketler nedeniyle İsrail'in kuzeyinde 2 kişi yaralandı

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyindeki Nahariye bölgesine atılan roketler nedeniyle sirenlerin çaldığı belirtildi. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, atılan roketlerden birinin Nahariye yakınlarındaki Kibbutz Sa'ar yerleşim bölgesine isabet ettiğini aktardı. Bölgede birisi ağır olmak üzere 2 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Hamaney: “Hizbullah, İsrail saldırılarında önemli komutanlarını kaybetse bile diz çökmeyecek”
Hamaney: “Hizbullah, İsrail saldırılarında önemli komutanlarını kaybetse bile diz çökmeyecek”

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney Kutsal Savunma haftası dolayısıyla başkent Tahran'da İran-Irak savaş gazileri, askeri komutanlar ve halk ile bir araya geldi. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına ilişkin konuşan Hamaney, “Hizbullah, İsrail saldırılarında önemli komutanlarını kaybetse bile diz çökmeyecek” dedi. Hamaney, "Bir İslam ülkesi olarak Filistin dünyanın en büyük şeytanı tarafından işgal edilmiş durumda. Her Müslümanın üzerine düşen görev Mescid-i Aksa'nın asıl sahiplerine geri dönmesi için onlara yardımcı olmaktır. Gazze ve Filistin halkı ilahi bir yolda ilerlemektedir ve Allah yolunda cihat etmektedirler" ifadelerini kullandı.

ABD ve Batılı güçler tarafından desteklenen İsrail'in her türlü ileri askeri teknolojiye sahip olduğunu belirten Hamaney, Hizbullah'ın ve Filistin direnişinin aldığı tüm kayıp ve zararlara rağmen kesin zafer kazanacağını söyledi.

Gazze'de can kaybı 41 bin 495'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlenen 4 saldırıda 28 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 85 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının toplam 41 bin 495'e, yaralıların sayısının 96 bin 6'ya yükseldiği kaydedildi.

İsrail'den Lübnan'a geniş çaplı saldırı: 10 ölü, 29 yaralı
İsrailden Lübnana geniş çaplı saldırı: 10 ölü, 29 yaralı

İsrail ile Lübnan'daki Hizbullah arasında tansiyon düşmüyor. İsrail Savunma Kuvvetlerinden (IDF) yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyine ve doğusundaki Bekaa bölgesine geniş çaplı saldırılar gerçekleştirildiği bildirildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İsrail'in Hristiyanların çoğunlukta olduğu Keserwan bölgesindeki dağlık Maaysrah kasabasına yönelik saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı. Güneydeki Nebatiye'ye bağlı Ayn Kana kasabasına yönelik saldırıda ise 6 kişi yaşamını yitirirken, 13 kişi yaralandı. Güneydeki dağlık Chouf bölgesindeki Joun köyüne saldırıda ise en az 4 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.

Irak, Lübnan'a 55 ton tıbbi ve insani yardım gönderdi
Irak, Lübnana 55 ton tıbbi ve insani yardım gönderdi

Irak Sağlık Bakanı Salih el-Hasnavi, İsrail'in yoğun hava saldırıları altındaki Lübnan'a 55 ton tıbbi ve insani yardım gönderildiğini bildirdi. Hasnavi, Irak resmi haber ajansı INA'ya yaptığı açıklamada, Lübnan'a, yaralıların durumuna göre çeşitli uzmanlıklarda cerrah, anestezi danışmanı, hemşire ve eczacıdan oluşan sağlık ekibinin yanı sıra 15 ton ilaç ve insani yardım malzemesi gönderdiklerini belirtti.

Gönderilen yardımlar arasında antibiyotikler, kan torbaları, beslenme sıvıları ve cerrahi operasyonlar için gerekli tıbbi malzemelerin bulunduğunu kaydeden Hasnavi, "Göz ve uzuv cerrahisi hastanelerimizin de Lübnanlı yaralıların ihtiyaçlarına destek vermeye hazır olduğunu ilettik." dedi.

İsrail'in Lübnan'a saldırısında Gambiya Maarif Okulu öğrencisi 3 kız kardeş ve anneleri hayatını kaybetti

Gambiya Uluslararası Maarif Okullarının öğrencisi 3 kız kardeş Zeina, Zahraa ve Banin ile anneleri Muna Katbay, aile ziyareti için gittikleri ülkeleri Lübnan'ın güneyinde, 23 Eylül sabahı İsrail'in saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.

 

ABD'de 103 Kongre üyesi, Biden'ı Eygi'nin İsrail tarafından öldürülmesini soruşturmaya çağırdı
ABDde 103 Kongre üyesi, Bidenı Eyginin İsrail tarafından öldürülmesini soruşturmaya çağırdı

ABD'de 103 Kongre üyesi, Washington yönetimine Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da katıldığı barışçıl gösteride İsrail askerlerinin ateş açması sonucu öldürülmesine yönelik bağımsız bir soruşturma yürütme çağrısı yaptı.Temsilciler Meclisi Üyesi Demokrat Adam Smith, X'teki hesabından yaptığı açıklamada, kendisi dahil 103 Kongre üyesinin imzasını taşıyan ve Eygi'nin öldürülmesine ilişkin bağımsız soruşturma yürütülmesi talebini içeren mektubu Washington yönetimine gönderdiğini bildirdi.

Mektupta, İsrail tarafından yürütülen ön soruşturmada Eygi'nin "kasıtsız" olarak vurulduğuna işaret edilmesinin kendilerini "derinden" rahatsız ettiği, bu açıklamanın da bağımsız görgü tanıklarının ifadeleriyle çeliştiği vurgulandı.

Kanıtlar göz önüne alındığında ABD'nin bunun bir cinayet olup olmadığını bağımsız olarak soruşturması gerektiğine inandıkları ifade edilen mektupta, "daha fazla soru sormadan çekip gitme"nin İsrail güçlerine yaptıklarından dolayı "cezasız kalma ruhsatı" verdiği kaydedildi.

Mektupta, Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığına Eygi'nin öldürülmesine ilişkin bağımsız, kapsamlı, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yürütmeleri çağrısı yapıldı.

Türkiye'nin yardım uçağı Beyrut'ta

Türkiye’den İsrail saldırısı altındaki Lübnan’a gönderilen yardım uçağı, Beyrut Refik Hariri Havalimanında, Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad ve Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy tarafından karşılandı.



Hizbullah'tan misilleme: Tel Aviv'e füze
Hizbullahtan misilleme: Tel Avive füze

Lübnan’daki Hizbullah, İsrail istihbarat teşkilatı "Mossad"ın Tel Aviv’deki karargahını balistik füzeyle vurduğunu açıklarken, İsrail füzenin engellendiğini bildirdi.

Hizbullah’ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Kadir 1" tipi balistik füzeyle, sabah 06.30’da Tel Aviv banliyölerinde yer alan Mossad karargahının hedef alındığı belirtildi.

Hedef alınan Mossad karargahının Hizbullah’ın üst düzey isimlerine "suikast düzenlemek ve geçtiğimiz günlerde Lübnan genelinde iletişim cihazlarının patlatılmasından sorumlu olduğu" aktarılan açıklamada, füzenin fırlatılmasının, Gazze’deki Filistinli grupların 7 Ekim 2023'te düzenlediği ve 11 askeri üs ile sınırda yer alan 22 yerleşim birimini hedef aldığı "Aksa Tufanı" saldırısıyla aynı saatte gerçekleştiği kaydedildi.

Hizbullah, bu saldırının, "Gazze’deki direnişe destek, Lübnan'ı ve halkını savunma amacıyla" yapıldığını ifade etti..

İsrail Ordusu ise 25 Eylül'de Hizbullah tarafından atılan bir füzenin "ilk kez" Tel Aviv bölgesine ulaştığını ve İsrail'in savunma sistemi tarafından engellendiğini duyurdu

Macron: Her zaman Lübnan'ın yanında olduk
Macron: Her zaman Lübnanın yanında olduk

ABD'ye ziyaret gerçekleştiren Macron, 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu marjında Fransız basınına Lübnan hakkında açıklamalarda bulundu. Macron, "Her zaman Lübnan'ın yanında olduk ve öyle olmaya devam edeceğiz." dedi.Bu hafta Lübnan'daki gelişmeleri ele almak için BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenecek toplantının çok önemli olduğunu ifade eden Macron, bölgedeki durumu göz önünde bulundurarak bu toplantıyı desteklediğini belirtti.

Meloni'den Lübnan mesajı
Meloniden Lübnan mesajı

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu için New York'ta bulunan Meloni, buradaki temasları ile gündemdeki konulara dair İtalyan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsrail'in son günlerde hava saldırısı düzenlediği Lübnan'daki durumun sorulması üzerine Meloni, "Lübnan konusunda en büyük zorluğun orada bir şekilde ateşkese ulaşmak ve gerilimi düşürmek olduğuna inanıyorum. İsrail'in elbette her zaman olduğu gibi kendini savunma hakkı olduğunu düşünüyorum. Ama Lübnan'da geniş çaplı bir savaşın, hiç kimseye faydası olmayacağını düşünüyorum. Bu nedenle itidalli olunması yönündeki mesajlarımızı aktarmaya devam ediyoruz ve elbette her zaman olduğu gibi müttefiklerimizle ve G7 ortaklarımızla hangi girişimleri ileri götüreceğimize dair değerlendirmelerimiz sürüyor." ifadelerini kullandı.

"Lübnan'daki durum, beni endişelendiriyor" diyen Meloni, orada BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) misyonunda bin kadar İtalyan askerinin görev yaptığını hatırlatarak, BM'den askerlerinin güvenliğine odaklanmasını istediklerini aktardı. Başbakan Meloni, ayrıca bugünkü durum sona erdiğinde, askerlerinin orada önemli bir rol üstlenebileceğini de ifade etti.

İngiltere, Lübnan'daki vatandaşlarının olası tahliyesi için Kıbrıs'a 700 asker konuşlandırıyor
İngiltere, Lübnandaki vatandaşlarının olası tahliyesi için Kıbrısa 700 asker konuşlandırıyor

Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'a yola çıkan Başbakan Starmer, uçakta beraberindeki gazetecilere açıklamalarda bulundu.Starmer, Lübnan'daki İngiliz vatandaşlarının derhal ülkeyi terk etmelerine yönelik yapılan çağrıyı yineleyerek, bölgedeki durumdan endişe duyduğunu dile getirdi.

Gerilimin azaltılması ve taraflar arasında ateşkes yapılması konusunda net olunması gerektiğini vurgulayan Starmer, İsrail ve Lübnan'a uçurumun kenarından dönmeleri çağrısı yaptı.Starmer, İngiliz hükümetin vatandaşlarını Lübnan'dan tahliye etmek için acil durum planlarını hızlandırdığına işaret ederek, Savunma Bakanlığı'nın olası tahliyeler için Kıbrıs'taki egemen üslerine 700 asker göndereceğini bildirdi.

Güney Kıbrıs açıklarında iki İngiliz savaş gemisi de halihazırda bölgede bulunuyor ve herhangi bir tahliye operasyonu emri verilmesi halinde kullanılacak. İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait uçak ve helikopterler de hazır bekletiliyor.İngiltere'nin Kıbrıs adasında "egemen üs" statüsünde Akrotiri (Ağrotur) ve Dhekelia (Dikelya) olmak üzere iki üssü bulunuyor.

Filistin Başbakanı Mustafa, Fetih Hareketi ve Hamas'ın yakında Kahire'de buluşacağını açıkladı

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Fetih Hareketi ve Hamas'ın yakında Mısır'ın başkenti Kahire'de görüşeceğini söyledi.Başbakan Mustafa, Katar'ın Al Jazeera Mobasher kanalına açıklamalarda bulundu.

Bugün, bir sonraki aşamada Gazzelilere hizmet etmek amacıyla, durumun daha iyi düzenlenmesine yardımcı olacak bazı anlaşmalara varmak için Fetih ile Hamas arasında bir toplantı yapılmasının konuşulduğunu aktaran Mustafa, görüşmenin yakında Kahire'de gerçekleşeceğini ve daha sonra diğer grupları da içerecek şekilde genişleyebileceğini söyledi.

Ortalığı karıştıran İran iddiası

İki İsrailli yetkili ve bir Batılı diplomatın, ABD'li haber kaynağı Axios'a verdiği bilgiye göre Hizbullah çatışmaların tırmanması sonrası İran'ı İsrail'e saldırı başlatmaya çağırdı ancak Tahran şimdiye kadar doğduran müdahaleden kaçındı.

İsrailli yetkililere göre, İran, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın şu anda BM Genel Kurulu için New York'ta olması nedeniyle İsrail'e saldırı düzenlemek için "zamanlamanın doğru olmadığını" düşünüyor.

Pezeşkiyan dün New York'ta gazetecilere verdiği röportajda bölgede daha geniş çaplı bir savaş isteyen tarafın İsrail olduğunu, İsrail'in İran'ı kışkırttığını ancak böyle bir "tuzağa" düşmek istemediklerini söyledi.

Olası bir müdahaleye kapıyı da kapatmayan İranlı lider, Lübnan'ın "İsrail'in elinde başka bir Gazze olmasına izin veremeyeceklerini" dile getirdi ve "Hizbullah bunu tek başına yapamaz. Hizbullah, Batılı ülkelerin, Avrupa ülkelerinin ve ABD'nin en gelişmiş silahlarla desteklediği bir rejime karşı tek başına duramaz." ifadelerini kullandı.

İran'ın Hamas lideri Haniye'nin suikastına cevap vereceğini söylediğini ancak hala herhangi bir misilleme saldırısı gerçekleştirmediğini hatırlatan Axios haberinde " İran'ın İsrail'e doğrudan saldırması bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak ve muhtemelen ABD'yi daha aktif bir çatışmaya çekecektir." ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, BM genel kurulunda yaptığı konuşmada ise İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının cevapsız kalmaması gerektiğini belirterek, bölgede olası bir tırmanış konusunda uyardı: "Uluslararası toplumun şiddeti derhal durdurması, Gazze'de kalıcı bir ateşkes sağlaması ve İsrail'in Lübnan'daki barbarlığına son vermesi zorunludur "

İsrail'in dün sabahtan bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 51 Filistinli hayatını kaybetti
İsrailin dün sabahtan bu yana Gazzeye düzenlediği saldırılarda 51 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği son saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamalara göre, İsrail dün sabahtan bu yana Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda evleri, iki aracı ve vatandaşların toplu halde bulundukları yerleri hedef aldı. Saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu 51 Filistinli öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından dün yapılan açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 795’i çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 467 Filistinlinin öldüğü, 95 bin 921 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail medyasına göre esir takası müzakereleri çıkmaza girdi
İsrail medyasına göre esir takası müzakereleri çıkmaza girdi

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberine göre, General Alon'un Gazze'deki İsrailli esirlerin aileleriyle görüşme yaparak onlara müzakerelerin "çıkmaza girdiği" bilgisini iletti. Şu anda herhangi bir anlaşmanın olmadığını söyleyen Alon, taraflar arasında “çok büyük boşlukların olduğunu” vurguladı. Görüşme sırasında esirlerin ailelerinden bir temsilcinin, "anlaşmaya varmak için bir zaman çerçevesi belirleyebilir misiniz?" sorusuna Alon, "Yapamam." yanıtını verdi.

Bunun üzerine esirlerin ailelerinden başka bir temsilci, "Belirli bir takvim yoksa, bu da kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin gölgesinde dört ay daha anlaşma olmayacağı anlamına geliyor" diye konuştu.Mısır ve Katar'ın ara buluculuğu ve ABD'nin desteğiyle, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasına varmak için aylardan beri dolaylı müzakereler yürütülüyor.

İsrail cezaevlerinde en az 9 bin 500 Filistinli bulunurken Gazze Şeridi'nde 101 İsrailli esir olduğu tahmin ediliyor.

Beyrut’un güneyine hava saldırısı
Beyrut’un güneyine hava saldırısı

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut ile güneydeki Sayda kenti arasındaki ana yolda yer alan Ciye bölgesine hava saldırısı düzenledi. Güneyden başkent Beyrut ve kuzey bölgelerine göç edenlerin ana güzergahında yer alan Ciye bölgesini hedef alan İsrail hava saldırısının sesi, Beyrut’un birçok bölgesinde duyuldu.

Lübnan merkezli el-Cedid televizyonunun haberinde, Ciye bölgesini hedef alan İsrail hava saldırısının ağır bombalarla gerçekleştirildiği belirtildi.Haberde, ilk belirlemelere göre Ciye bölgesine yönelik hava saldırısıyla bir deponun hedef alındığı ifade edildi.

Yerel basındaki haberlerde, saldırının olduğu bölgeye ambulansların hareket ettiği ve yaralıların olabileceği belirtildi.İsrail’in saldırısına maruz kalan Ciye bölgesi, Hizbullah’ın kalesi olarak anılan Dahiye bölgesine yakın konumda yer alıyor.

BMGK, 1 haftada ikinci kez Lübnan için acil oturumla toplanacak
BMGK, 1 haftada ikinci kez Lübnan için acil oturumla toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1 hafta içinde ikinci kez Lübnan'daki gelişmeleri ele almak için acil oturumla toplanacak.Açılış konuşmasını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres yapacak. Acil oturum, Fransa tarafından talep edildi. BMGK, 20 Eylül'de Cezayir'in talebiyle acil oturumla toplanmıştı.

İsrail, Lübnan'a "kara istilası" düzenlemeyi planlamadıklarını bildirdi
İsrail, Lübnana kara istilası düzenlemeyi planlamadıklarını bildirdi

İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Danny Danon,BM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı."İsrail'in bir cepheyi daha kaldıracak gücü olup olmadığının" sorulması üzerine Danon, geçmişte Lübnan'a ilişkin deneyimleri bulunduğunu dile getirdi.

Danon, "Kara istilası başlatmaya hevesli değiliz. Ben kendi oğlumu ya da oğullarımızı yabancı bir ülkede savaşmaya göndermek istemiyorum." ifadesini kullandı.

Diğer taraftan İsrail'deki sivilleri koruma konusunda kararlı olduklarını belirten Danon, "Diplomatik çözüm tercih ediyoruz. Eğer bu işe yaramazsa karşı tarafa ciddi olduğumuzu göstermek için başka metotlar kullanabiliriz." dedi.Danon, "insanların kuzeye dönebilmesi" için gereken her şeyi yapmaya hazır olduklarını, amacın barış ve sükunet sağlamak olduğunu savundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'na katılıp katılmayacağına ilişkin soruya ise Danon, kendisinin 26 Eylül Perşembe günü New York'a gelmesinin planlandığını, cuma günü ise Genel Kurul'a hitap edeceğini söyledi.Danon, diğer taraftan "durumun dinamik" olduğunu, gelişmelere ilişkin bilgi vereceklerini söyledi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!