Son dakika... İsrail duyurdu: Hamas'ın askeri şefi Muhammed Deif öldürüldü! Nasralla'tan çok sert sözler: Kırmızı çizgiyi aştılar, İsrail öfke ve intikam beklesin!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2024 07:25

Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikast sonrası bölgedeki gerilim hiç olmadığı kadar yüksek. Haniye için bugün Tahran'da düzenlenen cenaze törenine on binlerce kişi katıldı. İsrail ise bugünkü sıcak başka bir gelişmeyi duyurdu ve Hamas'ın askeri lideri Muhammet Deif'in Gazze'de öldürüldüğünü açıkladı. İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye suikastına karşı verecekleri karşılığı değerlendirdiklerini söyledi. Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah Fuad Şükr'ün cenaze töreninde İsrail'in "kırmızı çizgiyi" aştığını söyleyerek "Her cephede öfke ve intikam beklesinler" dedi.

Demir Kubbe durduramadı... Hizbullah'dan İsrail'e hava saldırısı

CNN Türk muhabiri Emrak Çakmak: Hizbullah bu akşam saatlerinde karşılık vermeye başladı. 60 füze arka arkaya ateşlendi. Füzelerden 15 tanesi ele geçirildi, yani havada vuruldu. Diğer 45'i ise İsrail'i vurdu. Ancak asıl karşılığın Tel Aviv'e yapılması bekleniyor.

Kassam Tugayları ve Kudüs Seriyyeleri Gazze'de çok sayıda İsrail askerinin öldürüldüğünü duyurdu

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze kentinde ve güneyindeki Refah kentinde İsrail güçleri ve askeri araçlarını hedef alan saldırılarda çok sayıda askerin öldüğünü açıkladı.

Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'nin Tel el-Hava Mahallesi'nde bir grup İsrail askerinin "anti-personel füzesi" ile hedef alındığı kaydedildi.

Kassam, saldırıda hedef alınan İsrail askerleri arasında çok sayıda ölen ve yaralananlar olduğunu belirtti.

Kudüs Seriyyelerinden yapılan açıklamada ise Refah kentinde Kassam Tugayları ile gerçekleştirilen ortak saldırıda İsrail askerleriyle şiddetli çatışmalar yaşandığı aktarıldı.

Çatışmalarda İsrail askerlerinden ölen ve yaralananlar olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Tel el-Hava Mahallesi'nin güneyinde konuşlanmış Siyonist düşmanın askerleri ve araçlarını çok sayıda Ebabil mermisi ve ağır kalibreli havan toplarıyla bombaladık." ifadesine yer verildi.

İsrail ordusundan konuya ilişkin henüz bir açıklamada yapılmadı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314’ü çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 39 bin 480 Filistinli öldü, 91 bin 128 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 331'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 684 askerinin öldüğünü duyurdu.

Haniye'nin cenazesi Katar'a ulaştı

İran'ın başkenti Tahran'da suikast sonucu öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin cenazesi Katar'a ulaştı.

Netanyahu: Kim bize zarar verirse, biz de ona zarar veririz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, IDF Homefront Komutanlığı şefi Tümgeneral Rafi Milo ve Ulusal Acil Durum Yönetim Otoritesi direktörü Yoram Laredo ile brifing verdi.

Netanyahu yaptığı açıklamada Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’ye düzenlenen suikastın ardından İran’ın misilleme planına atıfta bulunarak, “Ülke hem savunma hem de saldırı amaçlı her türlü senaryoya karşı çok yüksek düzeyde hazırlıklı. Herhangi bir cepheden bize karşı yapılacak saldırganlığın bedelini çok ağır ödeyecekler” dedi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üst düzey danışmanlarından Fuad Shukr’un öldürülmesine ilişkin konuşan Netanyahu, “Shukr’u ortadan kaldırmamızın ardından bugün de Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif'in ortadan kaldırıldığı kesinleşti. Deif, 7 Ekim olaylarının ve İsrail vatandaşlarına yönelik pek çok canice saldırının sorumlusuydu. Yıllardır İsrail'in aradığı bir numaralı adamdı. Onun ortadan kaldırılması bizim oluşturduğumuz basit bir ilkeyi tesis etmektedir: Kim bize zarar verirse, biz de ona zarar veririz” ifadelerini kullandı.

Lufthansa, Beyrut'tan sonra Tel Aviv'e de uçuşlarını durdurdu
Lufthansa, Beyruttan sonra Tel Avive de uçuşlarını durdurdu

Alman hava yolu firması Lufthansa, güvenlik gerekçesiyle Lübnan'ın başkenti Beyrut'un ardından İsrail'in başkenti Tel Aviv'e de uçuşlarını askıya aldı. 

Belçika'nın resmi haber ajansı Belga'ya göre, Brüksel Havayollarının da çatısında bulunduğu Lufthansa, 8 Ağustos'a kadar Tel Aviv'e uçmayacak. 

 Lufthansa daha önce aldığı Beyrut'a uçmama kararının kapsamını da 12 Ağustos'a kadar uzattı. 

Karara gerekçe olarak bölgede kötüleşen güvenlik durumu gösterildi, uçuşların yeniden başlatılmasıyla ilgili "sahadaki durumun izleneceği" belirtildi.

Nasrallah: İsrail kırmızı çizgiyi aştı… Öfke ve intikam beklesinler!
Nasrallah: İsrail kırmızı çizgiyi aştı… Öfke ve intikam beklesinler

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah bir açıklama yaparak İsrail'le savaşın yeni bir aşamaya girdiğini söyledi. Nasrallah cumartesi günü kuzeydeki Dürzi köyü Mecdel Şems'teki bir futbol sahasında 12 çocuğun ölümüne yol açan roket saldırısından Hizbullahı’ın sorumlu olmadığı iddiasını yineledi. 

Hizbullah askeri komutanı Fuad Şükr'ün cenaze töreninde konuşan Hasan Nasrallah, "İsrailliler şu anda mutlu" olsa da "kırmızı çizgiyi geçtiklerini" ve şimdi Ortadoğu'daki İran destekli gruplara atıfta bulunarak "Gazze'yi destekleyen tüm cephelerde öfke ve intikam" beklemeleri gerektiğini söyledi.

Nasrallah, Şükr'ün öldürülmesinin Dürzi kasabası Mecdel Şems'e düzenlenen ve 12 çocuğun öldüğü roket saldırısına bir yanıt olmadığını, bunun bir savaş eylemi olduğunu da sözlerine eklerken “Hizbullah Gazze'ye ve Filistin halkına verdiği desteğin bedelini ödüyor." dedi.

 Konuşmasında İsrail'e seslenen Nasrallah, "Biraz gülün ama çok ağlayacaksınız ve hangi çizgiyi aştığınızı, ne tür bir saldırganlık yaptığınızı bilmiyorsunuz. Tüm destek cepheleri yeni bir aşamaya girdi ancak bunun tırmanması düşmanın (İsrail) tepkisine göre değişiyor." uyarısında bulundu. 

 "MECDEL ŞEMS SALDIRISI İLE BAĞLANTIMIZ YOK"

İsrail işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Dürzi Mecdel Şems kentine yönelik 27 Temmuz'da gerçekleştirilen ve Hizbullah'ın sorumlu tutulduğu saldırıya değinen Nasrallah, "Daha önce de bu olayla bağlantımız olmadığını söyledik. Şu ana kadar yaptığımız tüm eylemleri üstlendik. Yanılıyorsak bunu kabul ederiz ancak iç soruşturmamız füzeyle hiçbir ilgimizin olmadığını doğruladı." şeklinde konuştu. 

Nasrallah, İsrail'in herhangi bir kanıt sunmadan doğrudan Hizbullah'ı suçladığını ve bu olayı Şükür ile diğer sivilleri öldürmek için bir bahane olarak kullandığını söyledi. 

Hizbullah lideri, Mecdel Şems'e isabet eden füzenin İsrail'in hava savunma sisteminden fırlatılan önleme füzesi olduğunu belirtti.

Cevdet Yılmaz, Haniye için yarın Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek cenaze törenine katılacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için yarın Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek cenaze törenine katılacağı bildirildi.

 

Blinken: Tüm tarafların gerilimi tırmandıracak eylemlerde bulunmayı bırakması gerekiyor

Orta Doğu’daki son gelişmelerle ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Blinken “Orta Doğu daha fazla çatışmaya, daha fazla şiddete, daha fazla acıya, daha fazla güvensizliğe doğru gidiyor. Döngüyü kırmamız çok önemli ve bu, üzerinde çalıştığımız ateşkesle başlıyor. Bence bu sadece ulaşılabilir değil, başarılması gereken bir şey. Daha sonra Gazze'deki çatışmayı sona erdirmek, İsrail ile Lübnan arasında kuzeyde sükûnet sağlamak ve ardından daha geniş, daha kalıcı bir barış ve güvenlik için çalışmalıyız. Ancak her şey ateşkesle başlıyor ve ateşkese varmak için öncelikle tüm tarafların gerilimi tırmandıracak eylemlerde bulunmayı bırakması gerekiyor. Aynı zamanda anlaşmayı geciktirmek veya anlaşmaya hayır demek için neden aramaları değil, anlaşmaya varmak için nedenler bulmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Tarafların aynı zamanda ateşkes anlaşmasını geciktirmemesi gerektiğini vurgulayan Blinken, “Önümüzdeki günlerde tüm tarafların doğru seçimleri yapması elzemdir. Ancak ateşkesin herkesin çıkarına olduğu açıkça ortadadır diye düşünüyorum. Bu İsraillilerin çıkarınadır, bu Filistinlilerin çıkarınadır. Bölgenin çıkarınadır. Bir anlaşmaya varacağız, çünkü bunu yapmamız zorunludur" şeklinde konuştu.

İran İsrail'e vereceği cevabı kararlaştırıyor
İran İsraile vereceği cevabı kararlaştırıyor

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastına karşı verecekleri karşılığı değerlendirdiklerini söyledi.Tahran'da Haniye için düzenlenen cenaze töreninde, İran devlet televizyonuna konuşan Bakıri, "Direniş ekseni ve biz, Şehit Haniye'nin kanının yerde kalmaması için vereceğimiz karşılığı değerlendiriyoruz. Çeşitli adımlar atılmalıdır. İsrail kesinlikle pişman olacaktır." ifadelerini kullandı. İranlı yetkili, söz konusu adımın atılacağının altını çizdi.

Uluslararası basında yer alan haberlerde de İran'lı yetkililerin bugün vekil güçler bir araya gelip İsrail'e verilecek cevabı kararlaştıracakları yazıldı.

 

İsrail, Gazze'de alıkoyup işkence yaptığı 19 Filistinliyi serbest bıraktı

Filistinli yerel kaynaklardan yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde alıkoyduğu 19 Filistinliyi serbest bıraktığı belirtildi.

İsrail'in Kissufim bölgesindeki kapıdan serbest bırakılan Filistinlilerin, sağlık durumlarının kötü olması nedeniyle Deir el-Balah kentindeki El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getirildiği aktarıldı. Filistinlilerin alıkonuldukları süre boyunca darp, işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları, aç bırakıldıkları ifade edildi. 31 yaşındaki Saeed Abu Tafa, "Her türlü işkenceyi gördüm. Cehennemdeydim. İsrail gözaltı merkezleri Guantanamo'dan daha beterdir" ifadelerini kullandı. İşkence sırasında 3 kaburga kemiğinin kırıldığını, omuriliğinin de yaralandığını, vücudunun her yerinde hala ağrıların olduğunu söyleyen Abu Tafa, "İsrail askerleri canavardı. Her yerimize vurdular ve bize elektrik verdiler" dedi.

Suikasta uğrayan Haniye'nin kaldığı yerleşke mercek altında
Suikasta uğrayan Haniyenin kaldığı yerleşke mercek altında

Açık erişimli uydu görüntüleri, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikasta uğradığı İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konuttan saldırı sonrası çekilen fotoğrafın güncel olduğuna işaret ediyor. Suikastın hemen ardından Haniye'nin nasıl bir yerde bulunduğu ve nasıl korunduğu tartışmaları başlarken, İranlı sosyal medya kullanıcıları, yoğun olarak Hamas liderinin kaldığı yerin Tahran'ın kuzeyinde meşhur mesire ve müze alanlarının bulunduğu Sadabat Sarayı Parkı çevresi olduğuna işaret etmişti.

Son olarak İran Devrim Muhafızlarına yakın haber gruplarının aralarında olduğu bazı yarı resmi kaynaklar da iddiaların yoğunlaştığı yer ve konutun görsellerini servis etmeye başladı. Fotoğrafta, konutun üst katındaki bir dairenin hasar alarak yandığı, üzerinin örtüyle kapatıldığı, bina zeminine konuttan enkaz parçaları düştüğü fark ediliyor. AA'nın fotoğraftaki binanın yapısını ve konumunu, açık erişimli uydu görüntüleriyle yaptığı karşılaştırmada, detaylar tamamen örtüşüyor. Açık erişimli uydu görüntülerinde, Haniye'nin bulunduğu binanın, DMO'nun koruduğu yerleşke içinde, kısmen kent tarafına ama büyük ölçüde dağlara bakan geniş bir cepheye sahip olduğu fark ediliyor.

Yüksekliği ve etrafının açık olması nedeniyle, Haniye'nin misafir edildiği bina, yerleşkenin uzağından ya da dağlık araziden rahatlıkla görülebiliyor.

İsrail ordusunun Beyrut'a yönelik hava saldırısında ölenlerin sayısı 7’ye yükseldi
İsrail ordusunun Beyruta yönelik hava saldırısında ölenlerin sayısı 7’ye yükseldi

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Beyrut'taki Dahiye bölgesinde bir binaya düzenlediği hava saldırısındaki kayıplarla ilgili bilgi verildi.Açıklamada, İsrail'in hava saldırısı sonucu aralarında Hizbullah’ın komutanlarından Fuad Şükür'ün (63) de bulunduğu 3'ü kadın ve 2'si çocuk, toplam 7 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.Öte yandan Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın Şükür'ün cenazesinde bir konuşma yapması bekleniyor.Sağlık Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada yaralı sayısını da 80 olduğunu duyurmuştu.

Hamas yetkilisi askeri kanat komutanı Deif'in ölümünü doğrulamayı reddetti

Hamas'tan üst düzey bir yetkili, İsrail'in geçen ay düzenlediği bir hava saldırısında Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif'i öldürdüğü yönündeki açıklamasını doğrulamayı reddetti.

İzzet el Rişk yaptığı açıklamada "Herhangi bir El Kassam komutanının şehit olduğunu doğrulamak ya da yalanlamak El Kassam liderliğinin ya da Hamas’ın sorumluluğudur" dedi ve "İkisinden biri açıklamadığı sürece, medyada ya da başka taraflarca yayınlanan hiçbir haber doğrulanamaz" sözlerini kullandı.

Gazze'de can kaybı artıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte gerçekleştirilen 2 saldırıda 35 sivilin hayatını kaybettiği, 55 sivilin yaralandığı aktarıldı.

Lapid: Deif'in öldürülmesi “benzeri görülmemiş derecede önemli” bir başarı
Lapid: Deifin öldürülmesi “benzeri görülmemiş derecede önemli” bir başarı

Muhalefet Lideri Yair Lapid, İsrail'in geçen ay Gazze Şeridi'nin güneyinde düzenlediği bir hava saldırısında öldürülen Hamas'ın askeri kanadının komutanı Muhammed Deif'in öldüğünün IDF tarafından teyit edilmesini memnuniyetle karşıladı.

Lapid yaptığı açıklamada "IDF, Shin Bet ve güvenlik güçlerini Muhammed Deif'in başarılı bir şekilde ortadan kaldırılmasından dolayı kutluyorum" dedi. "Bu eşi benzeri görülmemiş derecede önemli bir askeri başarıdır. İsrail'in askeri başarıları stratejik siyasi başarılara dönüştürülmeli ve rehinelerin derhal evlerine dönmeleri için her şey yapılmalıdır."

Kod adı: Misafir! Muhammed Deif kimdir?
Kod adı: Misafir Muhammed Deif kimdir

Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları'nın komutanı Muhammed Deif, “Gazze metrosunun” mimarı olarak tanınıyor.

GAZZE METROSUNUN "MİMARI": KOD ADI MİSAFİR

Deif, İsrail istihbaratına yakalanmamak için her gece başka bir Filistinlinin evinde kaldığı için kod adı “misafir” olarak biliniyor.

Deif 1980'lerin sonunda Hamas kurulurken gruba dahil oldu. İsrail'e karşı silahlı mücadeleye inanan Deif, grubun askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nda hızla yükseldi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski terörle mücadele danışmanları arasında yer alan güvenlik uzmanı Matthew Levitt, Deif için "Hamas'ın içinde sertliğiyle tanınan biri" diyor; onun Hamas'ın 1990'larda öldürülen "mühendis" lakaplı bomba uzmanı komutanı Yahya Ayyaş'a yakın bir isim olduğunu söylüyor.

İsrail medyası Deif'in ölüm haberiyle birlikte çekilen son fotoğraflarından birini paylaştı



İNTİKAM SALDIRILARININ ARDINDAKİ İSİMDİ

Ayyaş'ın elinden tuttuğu Deif, bu intikam saldırılarının arkasındaki kişi olarak gösteriliyordu.

Eylemleri Deif'in şöhretini artırdı, grup içindeki konumunu yükseltti. 2002'de Hamas'ın kurucularından Salah Şehada'nın öldürülmesinin ardından, Deif Hamas'ın askeri kanadının başına geçti. 

Deif liderliği döneminde Hamas'ın Kassam roketlerinin ve Gazze'nin altında örümcek ağı gibi yayılan tünelleri tasarlayan kişi olarak biliniyor. Deif'in İsrail ordusuna yakalanmamak için hayatının büyük bir kısmını bu tünellerde geçirdiği ve Hamas'ı da oradan yönettiği düşünülüyor.




 4 SUİKAST GİRİŞİMİNİ ATLATTI, AĞIR YARALAR ALDI

Deif 2000'li yıllarda İsrail'in dört suikast girişiminde hayatta kalmayı başardı. Bu girişimlerin bazılarında ağır yaralandı. 

İsrail'in paylaştığı bilgilere göre bir gözünü ve bazı uzuvlarını bu saldırılarda kaybetti. BBC'ye konuşan eski bir İsrail askeri istihbarat yetkilisi, ağır yaralı olması nedeniyle onun bir daha eskisi gibi Hamas'ı yönetemeyeceğinin düşünüldüğünü söyledi: "İnsanlar bir lider veya askeri planlamacı olarak görev yapamayacağını düşünüyordu. Fakat mümkün olduğu kadar kısa sürede iyileşti."


 

"9 CANLI KEDİ"

Bu suikast girişimlerinden kurtulması onun "9 canlı kedi" olarak anılmasına yol açtı.

Deif'in hayatına dair çok az şey biliniyor. Gazze sokaklarında bile Deif'i tanıyabilecek çok az kişi olduğu söyleniyor.

 

İsrail: Hamas'ın askeri lideri öldürüldü

İsrail Hamas'ın askeri şefi Muhammed Deif'in Gazze'de öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail aylardır peşinde olduğu, Hamas’ın askeri kanadının lideri Muhammed Deif’i ele geçirmek için IDF 13 Temmuz’da Han Yunus’a saldırı düzenlemişti. Deif’in bu saldırıdan kurtulup kurtulmadığı ise belli değildi. 

IDF bugün Deif'in geçen ay Gazze Şeridi'nin güneyinde düzenlenen bir İsrail hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı. Söz konusu istihbaratın son birkaç saat içinde ordunun eline geçtiği belirtiliyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Deif'in öldürüldüğünü doğruladı. Gallant'ın paylaşımda Deif'ten 'İsrail'in Bin Ladin'i' olarak bahsedildi. İsrailli bakan duvardaki bir şemadan Deif'in ismini silerken poz verdi.Hamas tarafından konuya ilişkin açıklama yapılmadı. 

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya, İsrail'in El Mevasi'ye yönelik saldırısında Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif'in hedef alındığı iddiasını yalanlayarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya seslendi. El-Hayya, "Deif öldürülmedi, açıklamalarınla alay ediyor" demişti.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde bir aracı hedef aldığı saldırıda 8 Filistinli öldü
İsrail ordusunun Gazze Şeridinde bir aracı hedef aldığı saldırıda 8 Filistinli öldü

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail savaş uçaklarının, Magazi Mülteci Kapı girişinde sivil bir aracı hedef aldığı belirtildi.Saldırıda en az 8 sivilin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı aktarılan haberde, İsrail'in Magazi Kampı'ndaki bazı evleri de havadan bombaladığı kaydedildi. İsrail savaş uçaklarının Nusayrat Mülteci Kampı'nın kuzeyini de hedef aldığı ifade edilen haberde, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan kamptaki saldırıda en az bir kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı paylaşıldı.

 

 

"Saldırı ABD'nin koordinasyonuyla gerçekleştirildi"

Cenaze namazı öncesinde bir konuşma yapan İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Haniye'ye düzenlenen suikastın ABD koordinasyonuyla gerçekleştirdiğini iddia etti.

Haniye'nin Filistin için verdiği mücadeleden övgüyle söz eden Kalibaf, "Bu saldırının ABD'nin desteği ve koordinasyonuyla gerçekleştiğini biliyoruz. Bu cinayete doğru zaman ve yerde karşılık vermek görevimizdir." ifadelerini kullandı.

İran'da Haniye için cenaze töreni
İranda Haniye için cenaze töreni

İsmail Haniye için Tahran'da düzenlenen cenaze törenine büyük kalabalıkların katıldığı görüldü. Kalabalığın ellerindeki Haniye posterleri ve Filistin bayrakları dikkat çekti.

Haniye'nin cenaze namazını İran'ın ruhani lideri Hamaney kıldırdı. Törene İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da katıldı. Hamas liderinin cenazesi yarın Katar'da toprağa verilecek.



Katılımcıların tören boyunca 'ABD ve İsrail'e ölüm' sloganları attığı duyuldu.

Peş peşe Lübnan uyarıları

ABD Dışişleri Bakanlığının internet sayfasında güncellenen seyahat uyarıları bölümünde Lübnan'la ilgili yeni uyarı yayımlandı.

Açıklamada, İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasında son günlerde artan gerilim gerekçe gösterilerek ABD vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri uyarısı yapıldı.

Halen Lübnan'da bulunan Amerikan vatandaşlarına ise güvenli bir yere sığınmaları ve ülkenin güney bölümünde bulunanlara bölgeden derhal ayrılmaları tavsiyesinde bulunuldu.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de Lübnan'daki binlerce Avustralyalı vatandaşa ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu ve Beyrut Havaalanı'nın yakında kapanabileceği uyarısında bulundu.

Hamaney'in İsrail'in doğrudan vurulması emrini verdiği iddia edildi

ABD'li New York Times gazetesi aralarında Devrim Muhafızları'ndan iki kişinin de bulunduğu, konuyla ilgili ismi açıklanmayan üç İranlı yetkiliye dayandırdığı haberinde, İran Dini Lideri Ali Hamaney'in İsrail'e doğrudan saldırı emri verdiğini öne sürdü. Haberde, söz konusu emrin sabah saatlerinde Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında verildiği aktarıldı. Hamaney'in toplantıda İslam Devrim Muhafızları Ordusu ve İran ordusu komutanlarına, savaşın genişlemesi, İsrail veya ABD'nin İran'a saldırması ihtimallerine karşılık savunma planları hazırlamaları için talimat verdiği iddia ediliyor.

MASADAKİ SEÇENEKLER NELER?

New York Times'ın aktardığına göre İranlı yetkililer, birkaç ay önce İsrail'e doğrudan düzenlenen saldırıya benzer şekilde, Tel Aviv ve Hayfa çevresindeki askeri hedeflere yönelik insansız hava aracı ve füze saldırılarının bir arada yapılmasını değerlendiriyor ve sivil yerleşim yerlerini vurmamak için elinden geleni yapacaklarını söylüyorlar. NYT ayrıca askeri kanadın "maksimum etki" için bölgedeki İran vekilleriyle koordinasyon halinde saldırı başlatmayı düşündüğünü iddia ediyor bu ülkeler arasında Yemen, Suriye ve Irak'ın da yer aldığı düşünülüyor.

BBC de benzer bir şekilde İran'ın milis güçlerden İsrail'e yönelik saldırılarını artırmalarını isteyebileceğini yazdı.Bölgede şimdiden İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin yeni bir zirveye ulaşacağına ve taraflar arasında geniş çaplı bir savaş çıkması ihtimalinin belirginleştiğine inanan yorumcular var.


İran: Haniye suikastına uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz
İran: Haniye suikastına uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikasta, "Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz." dedi.BM Güvenlik Konseyi (BMGK), İran'ın talebi ve Rusya, Çin ve Cezayir'in desteğiyle acil oturumla toplandı.

"Siyonist, işgalci İsrail rejiminin terör faaliyeti sonucu Haniye'nin suikasta uğradığını" aktaran İravani, saldırının İsrail'in bölgedeki terör ve sabotaj faaliyetlerinin devamı olduğunu dile getirdi.İravani, İsrail'in aynı zamanda siyasi bir gündeminin de olduğunu, bölgede barış ve istikrarı önceliklendiren yeni hükümetin ilk gününe gölge düşürmek istediğini söyledi.

İran'ın söz konusu saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını dile getiren İravani, "Uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkımızı muhafaza ediyoruz." açıklamasında bulundu.

"Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz." diyen İravani, İsrail'in suç ve terör faaliyetine" kararlı şekilde cevap vereceklerini, İran'ın uluslararası hukuk ve BM Şartı ilkelerine bağlılığını teyit etti.

İsrail basınına göre Tel Aviv "güçlü bir karşılığa" hazırlanıyor
İsrail basınına göre Tel Aviv güçlü bir karşılığa hazırlanıyor

Yediot Ahranot'a konuşan üst düzey İsrailli yetkili, "kesinlikle güçlü bir karşılığa hazırlandıklarını, saldırı durumunda ABD'nin başını çektiği uluslararası toplumun sahne arkasından bölgesel bir çatışmanın önlenmesi için çalıştığını" aktardı.ABD'nin herhangi bir saldırı durumunda İsrail'i destekleyeceğine işaret eden yetkili, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy'nin Beyrut'u ziyaret edeceğini iletti.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göreyse, İsrail İran, Lübnan ve hatta Yemen'den de gelecek eş zamanlı bir saldırı olasılığını değerlendiriyor.İsrail'in "sürpriz bir saldırı olasılığını" da değerlendirdiği ve tüm sahasında "yüksek alarm seviyesinde" olduğu belirtildi.Tel Aviv ve Washington'ın görüşme trafiğinin hızlandığı, İran'dan gelecek bir saldırı durumunda ABD'nin Orta Doğu'daki üsleriyle İsrail'i erken uyarabileceği aktarıldı.

Olası "balistik füze, seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla" çok yönlü düzenlenecek kapsamlı bir saldırı durumunda İsrail'in hava savunma sistemlerinin hepsini devreye sokmaya hazırlandığı paylaşıldı.

İsrail basını bazı Amerikan ve İngiliz hava yolu şirketlerinin İsrail seferlerini iptal ettiğini yazdı
İsrail basını bazı Amerikan ve İngiliz hava yolu şirketlerinin İsrail seferlerini iptal ettiğini yazdı

İsrail ordu radyosuna göre, ABD hava yolu şirketleri Delta ve United ile British Havayolları, İsrail'e uçuşlarını iptal etti.

İsrail'in salı günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın komutanlarından Fuad Şükür'ün ölmesi sonrası sefer iptallerinin gerçekleştiği belirtildi.Delta Havayolları 2 Ağustos'a, New York ile İsrail arasında haftada 14 sefer yapan United Havayolları ise 6 Ağustos'a kadar İsrail seferlerini durdurdu.

Haaretz gazetesi, British Airways'ın ülkeye perşembe günkü uçuşlarını iptal ettiğini yazdı.

Times of İsrail haber sitesi, söz konusu iptallerin on binlerce İsraillinin ABD'de mahsur kalmasına neden olacağını belirterek, "dünyanın ikinci ve üçüncü büyük hava yolu şirketleri" United ve Delta tarafından yapılan uçuş iptallerinin, diğer hava yolu firmalarında da bir iptal dalgasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Pazartesi günü Avusturya ve Lufthansa da İsrail'in Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na uçuşlarını geçici olarak iptal ettiğini duyurmuştu.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!