Güncelleme Tarihi:
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İsrail'e silah tedarikini durdurma çağrısı yapmasının yankıları sürerken, Katar’dan Macron’a destek geldi.
Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Macron'un çağrısı savaşı durdurmaya yönelik önemli ve takdire şayan bir adımdır ve BM ve Uluslararası Adalet Divanı kararları ile uyumludur" denildi.
Açıklamada, "İsrail'i Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırganlığını durdurmaya zorlayacak kesin kararlar alması için uluslararası topluma yaptığımız çağrıyı yineliyoruz” ifadeleri kullanıldı.
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, televizyondan yaptığı açıklamada, İran'ın saldırısında Necef Çölü'ndeki (Negev) Nevatim Hava Üssü ve İsrail'in merkezinde bulunan Tel Nof Hava Üssü'nün zarar gördüğünü kabul etti.
İran'ın saldırısının üslerin "saldırı kabiliyetini etkilemediğini" belirten Hagari, "Zarar gören herhangi bir uçak yok." ifadelerini kullandı.
Hagari, İsrail'in 3 Ekim Perşembe akşamı yaptığı saldırıda Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin'i hedef aldığı konusunda açıklama yapmayarak, "Hizbullah'ın istihbarat karargahına saldırı düzenlendiğini ve şu anda saldırının sonuçlarının doğrulanmakta olduğunu" bildirdi.
İsrail'in hava saldırılarının sürdüğü Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde 3 Ekim akşamı arka arkaya şiddetli patlamalar meydana gelmiş, İsrail, saldırının hedefinin Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin olduğunu iddia etmişti.
Saldırının hedefinin öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın muhtemel halefi Haşim Safiyuddin olduğu ileri sürülse de Safiyuddin’in akıbeti belirsizliğini koruyor.
İsrail ordu sözcüsü Avichai Adraee, X platformundan yaptığı açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesine yapılan saldırı hakkında bilgi verildi.
Adraee, Cibaliye'deki UNRWA merkezinin "Hamas tarafından kullanılan komuta merkezi" olarak kullanıldığını ve merkezde "İsrail ve İsrail ordusuna karşı operasyonların planlandığını" iddia etti.
Gazze'nin kuzey bölgelerine İsrail'in son 5 aydır "en şiddetli saldırıları" yaptığı belirtiliyor.
Filistin Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde çok sayıda meskun bölgeyi hedef aldığını ve enkaz altında kalanlara ulaşamadıklarını bildirdi.
Saldırılarda Beyt Hanun'da 5 ve Cibaliye'de 7 Filistinlinin hayatını kaybettiğinin tespit edildiğini belirten Basal, Filistinli ailelerin evlerine yönelik saldırılarda da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını ifade etti.
Hizbullah tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine saldırılarına ilişkin bilgi verildi.
İsrail ordusunun en az 25 subay ve askerinin yapılan saldırılarda hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, 130 kişinin de yaralandığı bildirildi.
Açıklamada, İsrail'in, kayıplarının bir kısmını itiraf ettiği belirtilerek, "Önümüzdeki günlerde halkından sakladığı şeyler ortaya çıkacak" ifadesi kullanıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 7 Ekim vesilesiyle bir video mesaj yayınladı.
Uluslararası toplumun bugün "Hamas'ın korkunç faaliyetleri"ni kınaması gerektiğini belirten Guterres, aynı zamanda doğal olarak 7 Ekim'de meydana gelen olaylara odaklanılması gerektiğini ifade etti.
Guterres, kurbanlar ve yakınlarıyla dayanışma içinde olduğunu kaydetti.
"7 Ekim'in ardından korkunç bir şiddet dalgası boy gösterdi." diyen BM Genel Sekreteri, İsrail'in 7 Ekim'in ardından başlattığı saldırıların Gazze halkının hayatını yıktığını ve korkunç acılara maruz bıraktığını dile getirdi.
Guterres, şimdi de Lübnan halkının acıya maruz bırakıldığını belirterek, "Artık esirleri serbest bırakma, silahları susturma ve bölgeyi saran acıyı durdurma zamanı. Şimdi barış, uluslararası hukuk ve adalet zamanı." dedi.
İsrail, Filistin ve diğer ülkeler için kalıcı çözüm amacıyla çalışmaktan vazgeçilmemesi gerektiğini vurgulayan Guterres, ancak bu şekilde bölge ülkelerinin barış, onur ve saygı içinde birlikte yaşayabileceğine dikkati çekti.
İsrail saldırıları altındaki Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki farklı noktalarda gerçekleşen biri şiddetli çok sayıda patlamanın ardından dumanlar yükselmeye başladı.
Patlamalardan kısa süre önce İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından bazı bölgeleri içeren bir harita yayımlayarak haritada işaretli olan bölge sakinlerinden bulundukları yerleri acilen tahliye etmelerini istemişti.
İsrail ordusu, saldırının gerçekleştiğine dair henüz açıklama yapmadı.
İsrail savaş uçakları, Kuzey Gazze vilayetindeki Doğu Cibaliya, Tel Zater, Hammuda istasyonu çevresi ile Endonezya Hastanesinin doğusundaki bölgelerde şiddetli saldırılar gerçekleştirdi.
Topçu birlikleri de Kuzey Gazze'nin kuzeybatı bölgelerini yoğun şekilde vurdu.
İsrail, mayıs ayındaki Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik kara saldırısından bu yana Kuzey Gazze'ye bu denli şiddetli bir bombardıman yapmamıştı.
Bu saldırılar sırasında İsrail helikopterlerinden çevreye rastgele ateş açıldı.
Gazze’nin kuzeyindeki hava saldırılarında evler de hedef alındı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Görüşmede ikilinin Orta Doğu'daki gelişmeleri ele aldığı belirtilen açıklamada, diplomatik çözüm için koordinasyonun önemine değindikleri ifade edildi.
Açıklamada, Gazze'ye insani yardımın arttırılması ve esirlerin serbest bırakılması konusunun da ele alındığı, Blinken'ın İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısını şiddetle kınadığı kaydedildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında kullanacağı silah sevkiyatını durdurma çağrısında bulunmuştu.
Sağlık tesislerinin yüzde 84'ünden fazlasının hasarlı olduğu ve tıbbi hizmetlerin aksadığına dikkat çekilen raporda, anne sağlığı sorunları ve ruhsal hastalıklarla uğraşan kadınlar için temel sağlık hizmetlerine erişmede sıkıntılar yaşandığına işaret edildi.
Kanser tedavisi, anne sağlığı hizmetleri ve psikolojik destek gibi kadınların acil ihtiyaçlarının bulunduğu belirtilen raporda, Gazze'deki kadınların ve kız çocuklarının özel sağlık ihtiyaçlarını karşılamak acil yardım çağrısında bulunuldu.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 825 Filistinli öldü, 96 bin 910 kişi yaralandı.
Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
Netanyahu, İngilizce yayınladığı görüntülü mesajında Macron'a hitap ederek Gazze'de Hamas, Lübnan'da Hizbullah, Yemen'de Husiler, Irak ve işgal altındaki Batı Şeria'da vekil güçler bunların arkasındaki İran'a karşı "7 cephede savaştığını" söyledi.
İsrail'e "200 balistik füze atan barbar İran'a karşı tüm medeni dünyanın yanında yer alması gerektiğini" ileri süren Netanyahu, "Buna karşın Macron ve diğer Batı liderleri İsrail'e karşı silah ambargosu çağrısı yapıyor, ayıp onlara." ifadesini kullandı.
Yanında duranlara teşekkür eden karşı çıkanları küçümseyen Netanyahu "destekleri olsun olmasın zafer kazanacaklarını" savunarak "İsrail sadece kendi için değil tüm dünyanın barışı ve güvenliği namına bu savaş kazanılana kadar savaşacak." dedi.
Netanyahu, İsrail'in "güvenliğini" öne sürerek 7 Ekim 2023'ten bugüne başta Gazze, Batı Şeria, şimdi Lübnan'da yol açtığı insani ve bölgesel felakete değinmedi. İsrail'in Gazze'ye bir yıldır süren saldırılarıyla 17 bini çocuk yaklaşık 12 bini kadın 42 bine varan Filistinli can verdi.
İsrail'in Gazze'de Filistinlileri 7 Ekim 2023'ten bugüne bir yıldır topraklarında bombalandığı görüntüler, uzmanlarca uluslararası, savaş ve insani hukuka aykırı diye nitelenmesine rağmen dünya tarafından bir yıldır izleniyor ancak engellenemiyor.
İsrail'in Gazze'de ve Filistin coğrafyasında saldırılarını Lübnan'a taşıdığı senaryoda ortaya çıkan can kaybı ve yerinden edilmeye rağmen ABD, İsrail'e artırılmış 8,7 milyar dolarlık bir askeri yardım paketi açıkladı.
İsrail Lübnan'daki saldırılarını sürdürüyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), başkent Beyrut'un güneyindeki Dahiye'deki 3 binanın yakınında bulunan Lübnanlı sivillere hava saldırıları öncesinde binaları derhal boşaltmaları emri verdi.
IDF'nin Arapça sözcüsü Albay Avichay Adraee ise sosyal medya hesabından sivillere bölgelerden en az 500 metre uzaklaşmaları çağrısında bulunan haritalar da yayınladı.
İsrail güçleri, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u bir kez daha vurdu.
CNN Türk'te Beyrut'tan canlı yayına bağlanan Fulya Öztürk son durumu aktarırken, Beyrut'ta yaşanan patlamalar görüntülendi.
Hamas'ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamaya göre, Filistinli gruplar, İsrail'in Gazze'deki soykırımın birinci yılı nedeniyle toplantı düzenledi.
İsimleri açıklanmayan gruplar, "saldırıların durması, askerlerin Gazze'den tamamen çekilmesi, sınır kapılarının açılarak ablukanın kaldırılması, yeniden imar ve esir takası" talepleri karşılanmadan İsrail'le anlaşma yapılmayacağını vurguladı.
Aksa Tufanı'nın İsrail'le savaşta stratejik bir dönüşüm yaşanmasını sağladığını ve İsrail'in gerçek yüzünü dünyaya gösterdiğini belirten gruplar, direniş cephesinin iyi durumda ve yüksek koordinasyon içinde olduğunu aktardı.
Savaş sonrası kendi kaderini tayin hakkının Filistin halkına ait olduğunu ve bu meselenin sadece Filistinliler tarafından tartışılabileceğini vurgulayan gruplar, alternatif bir yönetim oluşturma girişimlerinin ulusal konsensüse aykırı olduğunun altını çizdi.
Batı Şeria, Kudüs ve 1948 topraklarındaki Filistinlileri silahlı direniş başta olmak üzere tüm direniş yöntemlerini kullanmaya ve Aksa Tufanı'na katılmaya çağıran gruplar, Arap ve İslam halklarına, alimlere ve din adamlarına, Filistin ve Lübnan halklarının intikamını almak için İsrail ile onun destekçilerinin önemli kurumlarının çıkarlarını hedef a
Özgürlükleri Savunma Merkezi, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi ve Bağımsız Şahsiyetler Buluşması'nın çağrısıyla düzenlenen gösteriye katılan onlarca kişi İsrail'in Lübnan ve Filistin halkına yönelik "soykırım savaşını" protesto etti.
Filistin ve Lübnan bayrakları taşıyan göstericiler, "Ölmek var aşağılanmak yok", "Gazze, hiçbir rüzgar seni sarsamaz" gibi Gazze, Batı Şeria ve Lübnan'la dayanışma sloganlarının yanı sıra Hizbullah, Yemen ve Irak'a destek sloganları attılar.
Siyasi aktivist Ömer Assaf, gösteri sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada protestonun İsrail'in Gazze'de Filistin halkına karşı yürüttüğü soykırım savaşının bir yılını tamamlamasından sonra düzenlendiğini söyledi.
Assaf, göstericilerin mesajının, "İsrail'in Gazze, Batı Şeria ve Lübnan'da yürüttüğü soykırım savaşının durdurulması ve dünyanın çifte standart politikasına son vermesi" olduğunu söyledi.
İsrail saldırılarında "Filistin nüfusunun yüzde 15'inin yaralandığını" belirten Assaf, gösteriye katılanların direnişe ve direniş eksenine destek verdiğini ve soykırıma karşı direndiğini söyledi.
Lübnan resmi haber ajansı NNA’ya göre İsrail, başkent Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesine şafak vakti 12 hava saldırısı gerçekleştirdi.
Saldırılarda Kaim Camisi çevresi, Burc el-Beracine, Haret Hıreyk’teki Seyyid eş-Şuheda Kompleksi çevresi, Ruveys, Ebyad ve Şuveyfat'taki el-Ecniha el-Hamse bölgeleri hedef alındı.
İsrail, Dahiye'deki Burc el-Beracine, Ayn es-Sikke bölgesini 4 füze ile vurdu. Dahiye'nin Haret Hıreyk-Camus bölgesi de hava saldırılarının hedefi oldu.
Lübnan Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail hava saldırıları sonucu Dahiye çevresinde çıkan yangınları söndürmek için itfaiye ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.
LÜBNAN'IN DOĞU VE GÜNEYİNE DÜZENLENEN HAVA SALDIRILARINDA 13 KİŞİ ÖLDÜ
İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Nebatıye ili ile Sur ilçesi ve doğusundaki Bekaa bölgesine yoğun saldırılar düzenledi.
Bekaa bölgesinde, Saad Nayil kasabasındaki bir eve düzenlenen İsrail saldırısında 1 kişi hayatını kaybetti.
Ayrıca, sabah saatlerinde Raşayya ilçesinin Rafid kasabasında el-Ebrar Okulu müdürünün evine düzenlenen İsrail hava saldırısı sonucu okul müdürü yaşamını yitirdi.
İsrail ordusunun Bekaa bölgesinin kuzeyindeki Ayn kasabasına dün düzenlediği saldırıda yaralanan Lübnan Kızılhaçı ekibinden bir kadının bugün hayatını kaybettiği bildirildi.
Lübnan’ın güneyindeki Sur ilçesine bağlı Cuveyye kasabasında bir eve düzenlenen İsrail hava saldırısında 4 kişi öldü, bir kişi ise yaralandı.
İsrail'in Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye vilayetinde düzenlediği hava saldırılarında 6 kişi hayatını kaybetti.
Vilayetin Cibeyl kasabasında ise İsrail'e ait bir insansız hava aracı Şehit Salah Gandur Hastanesi'nin yanında bulunan bir camiyi güdümlü füzeyle hedef aldı. Saldırı sonucu camide hasar meydana geldi.
LÜBNAN’DAN İSRAİL’E 30 FÜZE
İsrail Ordu Radyosu, Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyindeki yerleşim bölgelerine yaklaşık 30 füze fırlatıldığını ve bunların çoğunun hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
Radyo, internet sitesinde yaptığı açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Yukarı Celile bölgesindeki birçok yerleşim yerinde uyarı sirenlerinin çaldığını kaydetti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle eleştirilen İsrail'e silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulundu.
France Inter kanalına konuşan Macron, “Bence bugün öncelikli olan siyasi çözüme geri dönmemiz ve Gazze'de savaşması için gönderilen silah sevkiyatını durdurmamızdır” ifadelerini kullandı.
Macron ayrıca, Fransa'nın İsrail'e silah göndermediğini de sözlerine ekledi.
Gazze Şeridi’ndeki Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik soykırım savaşı başlattığı 7 Ekim’den bu yana bölgedeki camilerin yüzde 79’u, 3 kilise ve 19 mezarlığı yıktığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İşgal ordusu sistematik ve bilinçli bir şekilde bin 245 caminin 814'ünü yani yüzde 79'unu yıktı, 148 cami ve 3 kilise zarar gördü, 60 mezarlıktan 19'unu hedef aldı.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, söz konusu saldırı ve yıkımların bakanlığa maliyetinin 350 milyon dolar olduğu vurgulandı.
İsrail ordusunun vurduğu birçok mezarlıktan ceset kaçırdığına dikkat çekilen açıklamada, “Soykırım savaşı sırasında, işgal ordusu mezarları alt üst etti, binlerce şehidin cesedine vahşice, barbarca saygısızlık yaptı veya çaldı.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, bakanlığın 238 görevlisinin İsrail ordusunca öldürüldüğü, 19’unun alıkonulduğu belirtilerek, İsrail ordusunun bakanlığa ait idari ve eğitim amaçlı kullanılan 11 merkezini de yıktığı kaydedildi.
Bakanlığın İsrail’in Gazze Şeridi’nde mabetlere yönelik saldırılarını şiddetle kınadığına dikkat çekilen açıklamada, uluslararası kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere uluslararası topluma İsrail’in soykırım savaşını durdurması için harekete geçme çağrısı yapıldı.
ABD medyası CNN'in Lübnanlı bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberde, Hizbullah'ın İsrail tarafından öldürülen lideri Hasan Nasrallah'ın yerine geçme ihtimali olduğu öne sürülen Haşim Safiyuddin ile iletişimin kesildiği belirtildi.
CNN'e konuşan kaynak, Beyrut'un güneyine düzenlenen İsrail saldırısından bu yana Safiyuddin'den haber alamadığını söyledi.
ABD gazetesi New York Times(NYT), Hamas'ın ve Hamas lideri Yahya Sinvar'ın İsrail ile rehine anlaşmasına varmaya niyeti olmadığını öne sürdü.
NYT'ye konuşan ABD'li yetkililer, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın daha geniş çaplı bir bölgesel savaş istediğini ve rehine anlaşması konusundaki tutumunun “son haftalarda sertleştiğini” söyledi.
Sinvar'ın İsrail ile bir rehine anlaşmasına varmak gibi bir niyeti olmadığına inandıklarını ifade eden yetkililer, Hamas'ın son haftalarda herhangi bir angajman ya da görüşmelere devam etme arzusu göstermediğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hamas'ın son birkaç haftadır rehine anlaşması müzakerelerine katılmayı reddettiğini açıklamıştı.
Yetkililer, Sinvar'a göre, İsrail üzerinde daha fazla baskı yaratacak daha büyük bir bölgesel savaşın İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarını azaltmaya zorlayacağını söyledi.
Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye hava savunma sistemlerinin Humus kenti üzerinde düşman hedeflerine müdahale ettiğini bildirdi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarından kaçan 200 binden fazla Lübnan ve Suriye vatandaşı, Suriye sınırını geçerek ülkeye girdi.
BM yetkilisi Filippo Grandi, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, Suriye Kızılayı'nın ve BM çalışanlarının sınır boyunca yerinden edilmiş kişilere yardım sağladığını belirtti.
More than 200,000 people — Lebanese citizens and Syrians living in Lebanon — have now fled the country and crossed the Syrian border as a result of Israeli airstrikes. Relief efforts by the authorities, @SYRedCrescent, UNHCR and other organisations continue in border locations.
— Filippo Grandi (@FilippoGrandi) October 5, 2024
İsrail ordu radyosu, İran'ın "Nasrallah, Haniye ve Nilfuruşan'ın intikamı" olduğunu söylediği balistik füze saldırısına İsrail ordusunun yanıt vermeyi planladığını açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre İsrail Savunma Kuvvetleri, verilecek yanıtın "ciddi ve önemli" olacağı konusunda uyardı ve yaklaşık 200 balistik füze ile düzenlenen İran saldırısının "sonuçları olacağını" söyledi.
İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde içinde Hizbullah mensuplarının bulunduğu iddiasıyla bir camiye hava saldırısı düzenlediğini kabul etti.
Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan’ın güneyindeki Bint Cubeyl kentindeki Salah Gandur hastanesinin yakınındaki camiye hava saldırısı düzenlendiği belirtildi.
Açıklamada, caminin Hizbullah tarafından karargah olarak kullanıldığı ileri sürüldü.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ziyaret için geldiği Suriye'nin başkenti Şam'da gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Gazze'de ateşkes anlaşması yapmanın en büyük öncelik olduğunu söyleyen Arakçi, "Sonuç doğurmasını umduğumuz girişimler ve müzakereler yürütülüyor" dedi.
Arakçi, "Ama ne yazık ki Siyonist rejimin düşmanlıkları ve suçları devam ediyor. Siyonist rejim, kaba kuvvet ve savaştan başka bir dil bilmiyor. Gazze ve Beyrut'ta günlük olarak suç işlemeye devam ediyor. Bu suçları durdurmak için küresel ve ortak çabaya ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
Güney Kore, Lübnan'daki 96 vatandaşını taşıyan askeri uçağın başkent Seul'ün güneyindeki hava üssüne iniş yaptığını bildirdi.
Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığından Lübnan'daki vatandaşların tahliye sürecine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, Lübnan'daki 96 Güney Koreliyi taşıyan askeri uçağın Seul'ün güneyindeki Seongnam'da bulunan Seul Hava Üssü'ne iniş yaptığı kaydedildi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki temaslarını tamamlayarak Suriye'ye geçti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi yaptığı açıklamada, "Bakan Arakçi resmi ziyarette bulunmak üzere beraberindeki heyetle Şam'a geldi. Arakçi Şam'da üst düzey Suriyeli yetkililerle bir araya gelerek ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler hakkında istişarelerde bulunacak" bilgisini paylaştı.
Hamas Hareketi, silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Lübnan'daki lider kadrolarından Said Ali'nin ailesiyle birlikte İsrail saldırısında öldüğünü açıkladı.
Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, İzzeddin El-Kassam Tugayları'nın Lübnan'daki lider kadrolarından Said Ali'nin ülkenin kuzeyindeki el-Beddavi Mülteci Kampı'ndaki evine düzenlenen İsrail saldırısında eşi Şeyma Halil Azzam ve iki çocuğu ile hayatını kaybettiği belirtildi.
Açıklamada, devam eden İsrail katliamları karşısında Kassam'ın İsrail liderlerine bu cinayet kararlarının bedellerini ödeteceği belirtildi.
Bölgedeki AA muhabiri, Beddavi Mülteci Kampı'na düzenlenen bu saldırının, İsrail ile Hizbullah çatışmalarının başladığı Ekim 2023'ten bu yana kuzeydeki kentlere yönelik saldırıların ilki olduğunu kaydetti.
Ayrıca, saldırının İsrail İHA'sı tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.
ABD'li yetkililer, Gazze Şeridi'nin dışıyla iletişim kurmaması sebebiyle öldürüldüğü öne sürülen Hamas lideri Yahya Sinvar'ın hayatta olduğuna inandığı belirtildi.
İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre ABD'li yetkililer, Yahya Sinvar'ın hayatta olduğuna inandıklarını ve bölgesel savaş için beklediğini düşündüklerini ifade etti.
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, aidiyeti bilinmeyen hava araçları, saat 00.30 sularında Humus ilinin doğusunda Tedmur Askeri Havalimanı ve çevresinde varlık gösteren İran destekli gruplara ait askeri mühimmat deposuna birden fazla hava saldırısı gerçekleştirdi.
Diğer yandan, kaynaklara göre, saat 01.15 sularında ise İran destekli grupların roket geliştirme ve üretme ile mühimmat ve askeri eğitim üssü olan Humus'un doğusundaki T4 Askeri Havalimanı'nda patlama sesleri duyuldu.
İsrail makamlarından veya Suriye rejimi tarafından saldırılara ilişkin henüz açıklama yapılmadı.
Suudi Arabistan merkezli haber kanalı Al-Hadath, İsrail saldırısıyla öldürülen Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın yerine geçecek isimlerin başında gelen Haşim Safiyuddin'in, Beyrut'ta düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruladığını bildirdi.
ABD medyası, Haşim Safiyuddin'in Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından Hizbullah'ın yeni genel sekreteri olacağı iddia etmişti.
İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları Orta Doğu’da yeni bir insani krize neden olurken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’den bölgeye yardım açıklaması geldi.
Blinken, yaptığı yazılı açıklamada ABD’nin Lübnan ve bölgedeki çatışmalardan etkilenen nüfusu desteklemek üzere yaklaşık 157 milyon dolarlık yeni insani yardım sağlayacağını duyurdu.
Söz konusu yardımın yerlerinden edilen Lübnanlılar ile onlara ev sahipliği yapan toplulukların ihtiyaçlarını karşılamak ve Suriye'ye kaçanlara destek olmak için kullanılacağını kaydeden Blinken, “Amerikan halkının hayat kurtaran bu yardımı, Dışişleri Bakanlığı'nın Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu aracılığıyla hemen kullanıma sunulan yaklaşık 82 milyon dolar ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) İnsani Yardım Bürosu tarafından sağlanan 75 milyon doları içermektedir” ifadelerini kullandı.
“BU YARDIM KRİTİK BİR YAŞAM DESTEĞİ OLACAK”
Hali hazırda bölgeye 11.5 milyon dolarlık yardım yapan USAID’in önümüzdeki haftalarda 63.5 milyon dolar daha sağlamayı planladığını kaydeden Blinken, “Bu acil gıda, barınak, battaniye, hijyen kiti ve su yardımı, hayal bile edilemeyecek zorluklara katlananlar için kritik bir yaşam desteği olacaktır” dedi.
ABD’nin Lübnan ve Suriye'de artan çatışmalardan etkilenen savunmasız nüfusu desteklemek üzere geçtiğimiz yıl yaklaşık 386 milyon dolar yardımda bulunduğunu hatırlatan Blinken, “ABD, Lübnan'da ve bölge genelinde savunmasız durumda olanlara yardım etmeye kararlıdır. Diğer bağışçıları da bu yeni insani ihtiyaçlara katkıda bulunmak üzere bize katılmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric’den İsrail’in Filistin’de sivilleri ve yardım çalışanlarını hedef aldığı saldırılara dair açıklama geldi.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından kullanılan okulların İsrail güçleri tarafından hedef alındığını söyleyen Dujarric, “UNRWA'da çalışan meslektaşlarımız, son 2 gün içinde 3 okullarının vurulduğunu söyledi. Yaklaşık 20 bin kişi bu okullarda barınıyordu. 20'den fazla kişinin de öldüğü bildirildi” ifadelerini kullandı.
İsrail saldırılarının başlamasından bu yana UNRWA tarafından kullanılan 140’tan fazla okulun hedef alındığını kaydeden Dujarric, “UNICEF ve insani yardım ortakları bu hafta, İsrail'in Filistin topraklarına saldırmaya başlamasından bu yana Gazze'deki okul binalarının en az %87'sinin doğrudan vurulduğunu ya da hasar gördüğünü bildirdi” şeklinde konuştu.
Dujarric, UNRWA’nın okulların "hiç kimse tarafından herhangi bir askeri amaç için kullanılamayacağını" daha önce açıkladığını hatırlattı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "İsrail, İran'ın nükleer tesislerini vurması gerek" sözlerine ilişkin açıklama yaptı.
Üst düzey bir bakanlık yetkilisi tarafından yapılan açıklamada, "İsrail, İran'ın nükleer tesislerini hedef almanın gündemde olmadığına dair garanti vermedi" denildi.
Lübnan - Suriye arasındaki Masnaa Sınır Kapısı’na yönelik İsrail saldırısına Suriye'den tepki geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Masnaa Sınır Kapısı’nın İsrail'in hava saldırıları nedeniyle Lübnan'ı terk etmeye çalışan yerinden edilmiş yüz binlerce Lübnan ve Suriye vatandaşının kullandığı “hayati arter" olduğu belirtilerek, İsrail'in bu sınıra erişimi kestiği vurgulandı.
"Suriye, sivil savunma ekiplerini ve insani yardım çalışanlarını bile etkilemeye başlayan bu dizginlenemez Siyonist suçu kınıyor” denilen açıklamada İsrail’e saldırılarını durdurma, uluslararası topluma ise İsrail'i eylemlerinden sorumlu tutma çağrısı yapıldı.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Lübnan - Suriye sınırı yakınlarına bir saldırı gerçekleştirildiğini açıklamış, saldırıda Hizbullah'ın Lübnan'a silah kaçırmak için kullandığı iddia edilen bir yeraltı tünelinin hedef alındığı belirtilmişti. Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamieh ise saldırının yüz binlerce insanın son günlerde İsrail bombardımanından kaçmak için kullandığı yolu kapattığını ifade etmişti.
Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Deyrizor'da Fırat Nehri'nin batı yakasındaki Haşşam ve Murat köylerinde konuşlu İran destekli gruplar, akşam saatlerinde ABD güçlerinin konuşlandığı Koniko Gaz Tesisi'ndeki üsse roketlerle saldırı girişiminde bulundu.
Üsteki hava savunma sistemleri, roketleri hedeflerine ulaşmadan imha etti.
ABD'den olaya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.
"The Irish Times" gazetesinin İrlandalı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İsrail ordusu, İrlanda ve UNIFIL'den Lübnan sınır karakolundaki barış güçlerini çekmeleri talebinde bulundu.
İrlandalı kaynaklar, bu talebin reddedildiğini ve İsrail'e birliklerin yerinde kalacağının söylendiğini aktardı.
Ayrıca kaynaklar, talebin Lübnan'daki UNIFIL karargahına ve aralarında İrlanda'nın da bulunduğu UNIFIL'e askeri katkı sağlayan ülkelere yapıldığını belirtti.
Haberde, barış güçlerinin sınırdan çekilmesi yönündeki uyarının, İsrail'in sınır boyunca geniş çaplı saldırı başlatması ihtimalini arttırdığı şeklinde yorumlandı.
Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat'ta bir İrlanda karakolu bulunuyor.
Lübnan hükümetine bağlı Afet Yönetim Birimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada, İsrail ordusunun dün Lübnan'ın çeşitli bölgelerine 153 hava saldırısı düzenlediği, bu saldırılarda 37 kişinin hayatını kaybettiği, 151 kişinin yaralandığı belirtildi.
İsrail'in 8 Ekim'den bu yana Lübnan'a düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 2 bin 11'e, yaralı sayısının da 9 bin 535'e çıktığı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, ülkenin çeşitli bölgelerinde hazırlanan 931 barınma merkezlerinde yerinden edilmiş kişilerin toplam sayısının 172 bin 100 kişiye yükseldiği aktarıldı.
Husilere bağlı El-Mesira televizyonunun haberine göre, ABD-İngiliz koalisyonu uçakları, başkent Sana'nın Es-Sevra ilçesindeki bakım alanına 4 saldırı düzenledi.
Savaş uçakları ayrıca Uluslararası Hudeyde Havalimanı ve Hudeyde'nin El-Kesib bölgesine 7 hava saldırısı gerçekleştirdi.
ABD ve İngiliz uçakları, Zemar kentinin güneyine bir ve El-Beyda kentinin doğusundaki Mukeyras ilçesine de 3 hava saldırısı düzenledi.
Haberde hava saldırıları sonucunda ölen, yaralanan ve hasar meydana gelip gelmediği konusunda bilgi verilmezken, ABD ve İngiltere de konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.