Son dakika...Orta Doğu'da ortalık toz duman! 'Filistin füzesi' Batı'yı korkuttu... İsrail Gazze'ye saldırıları yoğunlaştırdı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika...Orta Doğuda ortalık toz duman Filistin füzesi Batıyı korkuttu... İsrail Gazzeye saldırıları yoğunlaştırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2024 08:22

Gazze'deki savaşı sona erdirecek 3 aşamalı ateşkes teklifine henüz iki taraftan da net bir cevap gelmezken, Orta Doğu'da tansiyon adım adım yükseliyor. İsrail Lübnan'a yönelik savaş söylemini giderek sertleştiriyor ancak ABD Lübnan'a olası bir saldırının İran'ı devreye sokabileceğinden korkuyor. Husilerin 'Filistin füzesi' adını verdikleri yeni silahları Batı için yeni bir endişe kaynağı haline geldi. Öte yandan IDF Gazze'deki saldırılarını yoğunlaştırdı. İsrail tankları batıya doğru ilerlerken İsrail güçleri Refah'ı gece boyunca havadan ve karadan vurdu.

Husiler, 11 BM görevlisini alıkoydu

Yemen'deki İran destekli Husiler bölgedeki eylemlerine devam ediyor. BM Sözcüsü Stephane Dujarric bugün yaptığı açıklamada, Husilerin aralarında 11 BM çalışanının da olduğu bir grup yardım görevlisini alıkoyduğunu söyledi. Dujarric, “Hepsinin mümkün olan en kısa zamanda güvenli ve şartsız bir şekilde serbest bırakılmasını sağlamak için mevcut tüm yolları takip ediyoruz” dedi.

Yemen Mayyun İnsan Hakları Örgütü tarafından yapılan açıklamada, ülkenin 4 bölgesinde en az 18 Yemenli yardım personelinin kaçırıldığı belirtildi. Açıklamada, kaçırma olaylarının başkent Sana olmak üzere Hodeida, Amran ve Saada kentlerinde eş zamanlı olarak gerçekleştirildiği aktarıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, Husilerin görevlileri çalıştıkları işlere göre alıkoyduğunu ve birçoğunun nerede olduğunun bilinmediğini aktardı. İzleme Örgütü'nün açıklamasında, kaçırılanlar arasında Yemen'de görevli bir kadının kocası ile 9 aylık ve 3 yaşındaki çocuklarının da bulunduğu kaydedildi.

Kolombiya Devlet Başkanı Petro’dan İsrail’e: Çocuk katilleri

İsrail’in silahlı çatışmalarda çocuklara yönelik hak ihlallerini belgeleyen yıllık raporun ekinde yer alan BM utanç listesine eklenmesine ilişkin Kolombiya’dan açıklama geldi. Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro yaptığı açıklamada, “Çocuk katilleri. Bugün Filistinli çocuklara yönelik bu toplu katliamı destekleyen herkes, Nazilerin Yahudi soykırımını gerçekleştirdiğini dönemde yaşayıp hiçbir şey yapmayan insanlar gibi dünya tarihinin belirsiz sayfalarında kalacaktır” dedi.

Biden: Netanyahu Refah konusunda beni dinledi

ABD Başkanı Joe Biden, Normandiya Çıkarması'nın 80. yıl dönümü törenleri için geldiği Fransa’da ADB basınına konuştu.

Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendisini Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenlenen operasyon konusunda dinlediğini belirtti.

Kendisinin uyarılarından sonra İsrail Savunma Kuvvetlerinin daha hedefli bir operasyon planladığını belirten Biden, “Refah'a tam güçle gireceklerdi. Tüm Refah'ı işgal edecekler, şehri alacaklar ve tam güçle hareket edeceklerdi. Bunu yapmadılar” dedi.

Netanyahu’nun geçtiğimiz hafta açıklanan ateşkes planına bağlı kalıp kalmayacağı sorusu üzerine Biden, “Açıkça öyle olduğunu söyledi. Avrupalı dostlarımız da bu işin içinde. Ateşkes sağlamak zorundayız” ifadelerini kullanarak, Arap dünyasının büyük bir kısmının da planı desteklediğini aktardı.

BM, İsrail’i “utanç listesine” ekledi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürüyor. Bölgede çoğu çocuk binlerce sivili katleden İsrail ordusu tepkilere aldırış etmeden insancıl hukuku çiğniyor. Saldırıların durdurulması için çabalar devam ederken, BM bir karar daha aldı. İsrail, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından kurula sunulan ve silahlı çatışmalarda çocuklara yönelik hak ihlallerini belgeleyen yıllık raporun ekinde alan 'BM utanç listesi'ne eklendi.

Rusya’nın da bulunduğu listeye dahil olan İsrail’in Başbakanlık Ofisi’nden karara ilişkin yapılan açıklamada, “BM, bugün Hamas’ın destekçileri arasına katılarak kendisini tarihin kara listesine sokmuştur. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) dünyanın en ahlaklı ordusudur ve BM'nin hiçbir hayal ürünü kararı bunu değiştirmeyecektir” ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in Gazze'de bir eve düzenlediği saldırıda 8 Filistinli öldü

IDF'nin Han Yunus kentinde bir eve düzenlediği hava saldırısında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 8 Filistinli hayatını kaybetti.Enkaz altında kalan 12 kişinin kurtarılması için çalışmalar sürüyor.

Kanada polisinden Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine gazlı müdahale

Üniversitelerde Filistin’e destek gösterileri devam ediyor. Kanada’nın Montreal kentindeki McGill Üniversitesi'nde Filistin destekçisi göstericiler, üniversite yönetimin İsrail'le bağlantılı şirket ve kurumlarla akademik ve mali ilişkilerin kesilmesi taleplerine karşılık alamayınca idari binaya girdi.

Binanın üçüncü katına çıkan göstericiler, pencerelere Filistin bayrağı astı. Polisten Filistin yanlısı göstericilere müdahale gecikmedi. Göstericilere dağıtmak isteyen polis, göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu.

Üniversite yönetiminin Gazze'deki soykırımın finansmanında ve desteklenmesinde suç ortağı olduğunu vurgulayan öğrenciler, okul harçlarının, çocukların üzerine bomba yağdıran silah şirketlerine yatırım yapmak için kullanılmasını istemediklerini belirtiyor.

Biden: Netanyahu uyarılarımı dikkate aldı
Biden: Netanyahu uyarılarımı dikkate aldı

ABC News'e konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Refah'a saldırılar hususunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Washington yönetiminin endişelerini göz ardı etmediğini belirterek, "Sanırım beni dinliyor. Tam gaz Refah'a gireceklerdi, Refah'ı tamamen işgal edeceklerdi, şehri alacaklardı, tam güçle hareket edeceklerdi. Bunu yapmadılar." dedi.

Blinken yeniden İsrail yolcusu

İsrail medyası ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in önümüzdeki hafta başlarında İsrail'i ziyaret etmesinin beklendiğini duyurdu. Ziyaret, İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını ve savaşın sona ermesini sağlayacak bir anlaşmaya varılması yönündeki müzakerelerin en tepede olduğu bir noktada gerçekleşecek.

İsrail tankları Batı'ya ilerliyor! Refah'a havadan ve karadan saldırı
İsrail tankları Batıya ilerliyor Refaha havadan ve karadan saldırı

İsrail ordusu, askerlerinin doğu Bureij ve doğu Deir el-Balah'ta operasyonlarını sürdürdüğünü duyurdu. AL Jazeera son birkaç günde, hatta bu sabahın erken saatlerinde bile IDF'nin ana odak noktasının Bureij ve Maghazi mülteci kampları ve Deir el-Balah gibi merkezi bölgeler olduğunu yazıyor. Bu alanlar İsrail ordusu tarafından güvenli bölgeler olarak sınıflandırıldı, ancak Maghazi'de gözle görülür bir askeri artış söz konusu.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bilgilere göre, İsrail tankları batıya doğru ilerlerken İsrail güçleri Refah'ı gece boyunca havadan ve karadan vurdu. Bölge sakinleri, Mısır sınırı boyunca kontrolü ele geçiren tankların batıya ve şehrin güney merkezine doğru çok sayıda baskın düzenlediğini, evlerinde mahsur kalan çok sayıda sakinin yaralandığını anlattılar.

Al Jazeera muhabiri Tarık Ebu Azzoum İsrail bombardımanlarının son bir kaç saat içinde birçok bölgede belirgin bir şekilde yoğunlaştığını ve özellikle tahliye merkezlerinin hedef alındığını bildirerek durumu 'kıyamet'e benzetti. Azzoum'a göre insanlar evlerine dönmeye çalışırken doğrudan insansız hava araçları ile hedef alınıyor.

Gazze'de can kaybı 36 bin 731'e yükseldi

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki katliamlarını sürdürüyor. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte sivillere yönelik 8 saldırı gerçekleştirdiği, 77 kişinin hayatını kaybettiği, 221 kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybının 36 bin 731'e, yaralı sayısının ise 83 bin 530'a yükseldiği ifade edildi.

DSÖ Filistin: Gazze’de 7 Ekimden bu yana sağlık hizmetlerine 464 saldırı oldu
DSÖ Filistin: Gazze’de 7 Ekimden bu yana sağlık hizmetlerine 464 saldırı oldu

DSÖ’nün işgal altındaki Filistin ofisi bugün yaptığı açıklamada, İsrail- Gazze çatışmalarının başladığı 7 Ekim’den bu yana sağlık hizmetlerine yapılan 464 saldırı kaydedildiği, saldırılarda 727 kişinin hayatını kaybettiğini ve 933 kişinin de yaralandığını ifade etti. Açıklamada ayrıca, “Saldırıların yüzde 37’si Gazze Şehri'nde, yüzde 23’ü kuzey Gazze'de ve yüzde 28’ i Han Yunus'ta gerçekleşmiştir. DSÖ, uluslararası hukuka saygı gösterilmesi ve sivillerin ve sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde korunması çağrısında bulunmaktadır” ifadeleri kullanıldı. DSÖ Filistin, açıklamalarla birlikte saldırılarda yaralanan sivillerden fotoğraflar da paylaştı.

Gantz'ın Netanayahu'ya verdiği süre yarın akşam doluyor
Gantzın Netanayahuya verdiği süre yarın akşam doluyor

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz'ın Başbakan Binyamin Netanyahu'ya verdiği süre yarın akşam sona eriyor. Gantz, Mayıs ayının ortasında savaş kabinesinin kabul etmesini istediği 6 maddelik eylem planı açıklamıştı. Times of Israel gazetesinde yer alan bilgilere göre, İsrailli rehinelerin iadesi, Hamas'ın iktidarına son verilmesi, Gazze Şeridi'nin askerden arındırılması ve uluslararası bir sivil yönetim kurulmasını içeren altı maddelik planının kabul edilmemesi durumunda istifa edeceğini açıklayan Gantz geri adım atmayı planlamıyor.

İsrail basınında yer alan bilgilere göre Gantz üç hafta önce verdiği ültimatomu yerine getirecek çünkü hükümet talepleri kabul etmedi, hatta ciddi bir şekilde tartışmadı bile.

İsrail kamu yayıncısı Kan geçtiğimiz hafta hükümetin Gantz'ı istifa etmeme konusunda ikna etmeye çalıştığını ancak başaramadığını öne sürerken aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de Gazze Şeridi'nde Yahudi yerleşim yerlerinin yeniden kurulması çağrısında bulundu.Smotrich, İsrail ordusunun Gazze'de uzun vadeli planlarına işaret ederek, "Savaşçılarımız Gazze Şeridi'ni fethedecek. Gerçeği söylemek gerekirse yerleşimin olmadığı yerde güvenlik de olmaz." yorumunda bulundu.

İsrail'den gece boyu saldırdı

İsrail Ordusu savaş uçaklarının gece boyunca Lübnan'ın güneyindeki Jabal Rezlane ile Ramyeh ve Kafr Kila kasabalarındaki Hizbullah tarafından kullanılan binaları vurduğunu duyurdu.

Husilerin 'Filistin füzesi' Batı'yı korkuttu

Yemen'deki Husiler, daha önce İran tarafından sergilenen ve Tahran'ın hipersonik hızlarda uçtuğunu açıkladığı bir füzeye benzeyen, katı yakıtlı yeni bir füzeyi cephaneliklerinde görücüye çıkardı. Filistinlilerin puşisinin desenlerinde boyanmış bir savaş başlığına sahip yeni füzeye “Filistin füzesi" adını veren Husiler ilk saldırıyı Pazartesi günü gerçekleştirdiler. Saldırı İsrail tarafında sirenlerin çalmasına neden oldu ancak herhangi bir hasar ya da yaralanmaya yol açmadı. Çarşamba günü geç saatlerde yayınlanan görüntüler, 'Filistin füzesinin' mobil bir fırlatıcı gibi görünen bir şey üzerinde kaldırıldığını ve motorundan çıkan beyaz duman bulutlarıyla hızla havaya yükseldiğini gösteriyor.

Uzmanlar yeni silahın hassas güdümlü katı yakıtlı bir füze olduğunu ve Husilerin şimdiye kadar kullandığı güdümsüz sıvı yakıtlı füzelerden daha gelişmiş olduğunu söylerken, Husiler bunu 'yerli bir füze' olarak tanımlıyor.
Filistin füzesinin ne kadar iyi manevra yaptığı ve hangi hızda ilerlediği hala belirsizliğini koruyor ancak İsrail-Lübnan sınırında gerilimin yükseldiği bir dönemde ortaya çıkan yeni füze Batı'da korkulara neden oldu. AP bu sabah yayınladığı haberinde katı yakıtlı füzelerin sıvı yakıtlı füzelere göre çok daha hızlı kurulabildiğine dikkat çekerek bu gelişmenin ABD ve Batılı ortakları için yeni bir endişe kaynağı olduğunu yazdı. İngiliz medyası ise Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarını hatırlattı ve bunun ABD için yeni bir baş ağrısı olabileceğini öne sürdü.

ABD İsrail'i uyardı: Lübnan'a saldırı İran'ı devreye sokar

İsrail-Lübnan sınırında tansiyon her geçen gün yükselirken, ABD ve Fransa gerilimi azaltmak için diplomatik bir çözüm bulmaya çalışıyor ancak henüz bir ilerleme kaydedilemedi.

Axios'a konuşan iki ABD'li yetkili ve bir İsrailli yetkili, Biden yönetiminin İsrail'i Lübnan'da "sınırlı bir savaş" fikrine karşı uyardığını ve bunun İran'ı müdahaleye itebileceği konusunda uyardığını söyledi.

Gazze'de ateşkes olmadan İsrail-Lübnan sınırında sükunetin sağlanmasının imkansız olacağına inanan Biden yönetimi tarafından İsrail'e yapılan uyarıda, yalnızca sınıra yakın bölgelerde olsa bile Lübnan'a yapılacak kara saldırısının İran'ı müdahaleye iteceği ve Lübnan'ın Suriye, Irak ve Yemen'deki İran yanlısı milislerle dolup taşabileceği öne sürüldü.


Katar'dan Hamas'a baskı iddiası

ABD'nin 3 aşamalı ateşkes planını kabul etmesi için İsrail hükümetine yoğun baskı uyguladığını vurgulayan CNN International, müzakerelerden sonuç alınması için Katar'ın da benzer bir baskı uyguladığını öne sürdü.

CNN'in haberine göre Katar, Hamas'a ABD ve İsrail tarafından önerilen ateşkes anlaşmasını kabul etmesi için ültimatom verdi, anlaşma kabul edilmediği taktirde Hamas liderleri Doha'dan ihraç edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Netanyahu 24 Temmuz'da ABD Kongresi'ne hitap edecek
Netanyahu 24 Temmuzda ABD Kongresine hitap edecek

İsrail basınında er alan haberlere göre Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'ne hitap edeceği tarih 24 Temmuz olarak belirlendi. Netanyahu'nun ABD ziyareti sırasında Biden'la buluşup buluşmayacağı henüz belli olmadı.

ABD'den İsrail'e, 'en az 35 kişinin' öldürüldüğü BM okulu saldırısında tam şeffaflık çağrısı
ABDden İsraile, en az 35 kişinin öldürüldüğü BM okulu saldırısında tam şeffaflık çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail'in öldürdüğünü iddia ettiği Hamas militanlarının kimliklerin kamuoyuyla paylaşması gerektiğini söyledi.

İsrail hava saldırılarında hedef alınan militanların kimliklerini sık sık açıklıyor, ancak ABD bu tür çağrıları nadiren yapıyor.Miller ayrıca "İsrail hükümeti bu saldırıyla ilgili, ölenlerin adları da dahil daha fazla bilgi vereceğini söyledi. Bu bilgiyi kamuoyuna açıklarken tamamen şeffaf olmalarını bekliyoruz" dedi.

Hamas'tan dikkat çeken ateşkes açıklaması

Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail ve Hamas arasında 3 aşamadan oluşan ateşkes teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Hamdan, Biden'ın Gazze'de ateşkes önerisinin "sadece lafta" kaldığını ateşkesle ilgili herhangi bir yazılı taahhüt almadıklarını söyledi.

Hamdan, "Ortada bir teklif yok, bunlar sadece Biden'ın bir konuşmasında söylediği sözler. ABD’liler şu ana kadar Biden'ın konuşmasında söylediklerini taahhüt eden yazılı bir şey sunmadılar" ifadelerini kullanarak, Biden’ın Hamas’ın geçtiğimiz ay kabul ettiği ancak İsrail tarafından kabul edilmeyen ateşkes anlaşmasını örtbas etmeye çalıştığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!