Güncelleme Tarihi:
Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin yakınları, İsrail heyetinin katılımıyla Doha'da ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda ateşkes ve esir takası müzakereleri devam ederken, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetinden anlaşmayı imzalaması talebiyle Tel Aviv'de protesto gösterisi düzenledi.
İsrailli esirlerin yakınlarının bir araya geldiği çatı oluşumunun, Doha'da gerçekleşen müzakerelere işaretle "Son şans" sloganıyla yaptığı çağrı üzerine yüzlerce kişi akşam saatlerinde başkent Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı kompleksine doğru yürüdü.
Bakanlık kompleksinin iki ayrı kapısında toplanan yüzlerce İsrailli esir yakını ve onlara destek verenler, hükümetten masadaki ateşkes ve esir takası anlaşmasını imzalamasını talep etti.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Cibaliya Mülteci Kampı'nda Ahmed ailesinin evini bombaladı.
Gazze'deki Sivil Savunma Teşkilatından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu saldırıda 6 Filistinlinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı ifade edildi.
Öte yandan, İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinin güneyine düzenlediği saldırıda bir UNRWA çalışanı öldü.
Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, söz konusu UNRWA çalışanının cesedi Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getirildi.
Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby bir açıklama yaparak anlaşmaların bugün sonuçlanmayacağını bildirdi.
Kirby’nin açıklamasında görüşmelerin az önce başladığı ve şimdilik masada genel çerçevenin yer aldığı, detayların görüşülmesine daha sonra geçileceğini söyledi.
Beyaz Saray’ın açıklamasına göre heyetler arasındaki görüşmelerin yarın da devam etmesi bekleniyor.
Kirby ayrıca, CIA Direktörü William Burns'ün de katıldığı Gazze'de ateşkes görüşmelerinin "umut verici bir başlangıç" olduğunu söyledi.
İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri, İsrail'in vahşeti karşısında sessiz kalmanın bu rejimi daha küstah hale getirdiğini söyledi. İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre Bakıri, Japon mevkidaşı Kamikawa Yoko ile telefonda bölgesel konuları görüştü. İsrail'in Gazze'de işlediği soykırım ve insanlık suçlarından bahseden Bakıri, "Bu dayanılmaz durumun asıl nedeni, bir yandan ABD ve bazı batılı ülkelerin Tel Aviv'deki suç çetesine yardım etmesi ve diğer yandan bazı batılı ülkelerin bu ırkçı rejimin suçuna karşı sessiz ve eylemsiz kalmalarıdır." dedi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bazı ülkelerin İsrail'i durdurmaya yönelik adımları engellediğine işaret eden Bakıri, "Tecrübe, İsrail'in askeri vahşetine sessiz kalmanın bu rejimi daha küstah hale getirdiğini ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı. Japon Bakan Kamikava ise konuşmasında, bölgede yükselen gerilimden duyduklarını endişeyi dile getirerek gerilimin düşürülmesinin tüm tarafların çıkarına olacağını söyledi.
Netanyahu, İsrail'in müzakere pozisyonunu sertleştirerek Gazze'de bir ateşkes anlaşmasını engellemeye çalıştığı iddialarını haftalardır reddediyor ve süreci zora sokan tarafın Hamas olduğunu iddia ediyor.
Ancak Netanyahu aslında İsrail'in taleplerine, kendi müzakerecilerinin anlaşmanın önünde ekstra engeller yarattığından korktuğu yeni koşullar ekledi.
The New York Times tarafından incelenen ve İsrail'in müzakere pozisyonlarını detaylandıran yayınlanmamış belgelere göre, İsrail temmuz ayı sonunda ABD’li, Mısırlı ve Katarlı arabuluculara mayıs ayı sonunda ortaya koyduğu bir dizi ilkeye daha az esnek koşullar ekleyen yeni şartların bir listesini iletti.
NY Times tarafından incelenen belgeler, Netanyahu hükümetinin perde arkasındaki manevralarının kapsamlı olduğunu açıkça ortaya koyuyor ve bunun müzakere görüşmelerde bir anlaşmaya varılması zorlaştırabileceğini gösteriyor.
ABD, Mısır ve Katar'dan oluşan arabulucuların Gazze'de ateşkes için Doha'daki müzakeresi başladı.
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, saldırıların sürdüğü Gazze'deki insani durumu endişeyle takip ettiğini belirterek, çatışmanın genişlememesi için her türlü çabanın gösterilmesi ve ateşkes için müzakere yolunun izlenmesi çağrısında bulundu. Papa, "Gazze'deki insani durumu endişeyle takip etmeye devam ediyorum. Bir kez daha tüm cephelerde ateşin kesilmesini, rehinelerin serbest bırakılmasını, bitkin durumdaki halka yardım edilmesini talep ediyorum. Herkesi çatışmanın genişlememesi için her türlü çabayı göstermeye ve bu trajedinin bir an önce sona ermesi için müzakere yolunu izlemeye teşvik ediyorum. Unutmayalım ki savaş bir yenilgidir." ifadelerini kullandı.
Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrailli yerleşimcilerin toprak gasplarına karşı "acil" eylem çağrısında bulundu. Bakanlık, iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için İsrail'e uluslarası baskı yapılması gerektiğini de belirtti.
Bakanlık, uluslararası örgütleri ret ve kınama açıklamalarını eyleme dönüştürmeye ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için İsrail'e baskı yapmaya çağırdı.
الخارجية والمغتربين // شرعنة المزيد من البؤر العشوائية يتطلب تحركات دولية عاجلة لحماية حل الدولتين
— State of Palestine - MFA 🇵🇸🇵🇸 (@pmofa) August 15, 2024
Ministry of Foreign Affairs and Expatriates // Legalizing more random outposts requires urgent international actions to protect the two-state solution pic.twitter.com/0R7mRVEETu
Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in son 24 saatte gerçekleştirdiği 3 saldırıda 40 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 107 Filistinlinin de yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybının 40 bin 5'e, yaralı sayısının ise 92 bin 401'e yükseldiği ifade edildi.
İsrail Başbakanlık ofisi, Netanyahu'nun dün eski ABD Başkanı ve ABD Başkan adayı Donald Trump ile Gazze'de ateşkes müzakereleri hakkında telefonda görüştüğüne dair ABD basınında çıkan haberleri yalandı.
Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, “Basında çıkan haberlerin aksine, Başbakan Benjamin Netanyahu dün eski Başkan Donald Trump ile konuşmamıştır” denildi.
ABD merkezli haber sitesi Axios, iki liderin yaklaşan ateşkes müzakereleri hakkında telefonda konuştuğunu, medyanın aktardığı bir kaynağın Trump'ın “Netanyahu'yu anlaşmayı kabul etmeye teşvik etmeyi amaçladığını” söylediğini, ancak bu mesajı gerçekten iletip iletmediğini bilmediğini bildirmişti.
İsrail ordusu, hedef alacağı Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Han Yunus kentindeki bazı mahallelerin boşaltılmasını istedi.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından paylaştığı haritada, Filistinlilerden Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a bağlı "Karara 3" ve "Satr" bölgelerini boşaltmaları çağrısında bulundu.
Bölge sakinlerinden "güvenli bölgelere" gitmelerini isteyen Adraee, açıklamada adı geçen yerlerden Hamas ve diğer örgütlerin İsrail'e füze fırlattığını öne sürdü.
İsrail Ordu Sözcüsü Adraee, daha önce yaptığı açıklamalarda Han Yunus'un 10'dan fazla mahallesinin boşaltılmasını istemişti.
İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus ve Gazze kentinde çok sayıda evi hedef alan hava saldırılarında 13 kişi hayatını kaybetti.
Gazze'deki Filistin Sivil Savunma Biriminden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'e ait savaş uçaklarının Han Yunus'un doğusundaki Şeyh Nasır Mahallesinde El-Avayida bölgesinde Uveyda, Ebu Hadid ve Ebu Şahma ailelerine ait evleri bombaladığı ve enkaz altından 8 kişinin naaşının çıkarıldığı, 31 kişinin yaralandığı kaydedildi.
Açıklamada, bölgede arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.
İsrail BM Büyükelçisi Danny Dannon, İsrail gazetesi Jerusalem Post'a "Netanyahu, Eylül sonunda BM'de konuşmayı planlıyor" açıklamasında bulundu.
İsrailli diplomat, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 26 ya da 27 Eylül tarihlerinde BM Genel Kurulu'na hitap etmek üzere New York'a gitmeyi planladığını belirtti.
Danny Danon 'Post'a Netanyahu'nun Eylül sonunda BM'de konuşmayı planladığını söyledi
“Başbakanın ziyareti için zemin hazırlıyoruz” diyen Dannon, “Geleceğine inanıyorum. Yarın İsrail'de ne olacağını bilmiyoruz ama planlar gelip Genel Kurul önünde konuşacağı yönünde” ifadesinde bulundu.
İsrail yerel basınında yer alan haberlere göre, İsrail kabinesinden daha küçük bir bakanlar grubundan oluşan grup, bu akşam Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı merkezinde bir araya gelecek.
Kaynaklar, bu toplantının bugün Katar'da başlayacak olan ve İsrail, Katar, ABD ve Mısır'dan yetkililerin katılacağı yeni tur ateşkes görüşmeleri bağlamında yapılacağını söyledi.
ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYTimes), Orta Doğu'da çalışmış eski bir CIA yetkilisi olan Ralph Goff ve daha önce ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'na başkanlık etmiş olan Joseph L. Votel'in değerlendirmelerine yer verdi.
"İsrail'in askeri harekâtı Hamas'ı yok edemez" yorumunda bulunan ABD'li yetkililer, NYTimes'a "Gazze'de sivillerin çektiği acılar daha da artıyor" dedi.
Goff, “Hamas büyük ölçüde zayıfladı ama yok olmadı ve İsrailliler Hamas'ı tamamen yok etmeyi asla başaramayabilir” ifadesinde bulunurken Votel ise halen bölgede bulunan İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasının sadece müzakerelerle mümkün olabileceğini söyledi.
ABD üniversitelerinde başlayan Gazze protestoları, aralarında Harvard ve Pensilvanya rektörlerinin de bulunduğu pek çok rektörün baskılara direnemeyerek istifa etmelerine sebep oldu.
Son olarak Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik, okul kampüsünde kurulan Gazze Dayanışma Kampı'na katılan öğrencilere karşı yeterince sert olmadığı gerekçesiyle yapılan eleştirilere dayanamayarak görevinden ayrıldığını yazılı açıklamayla ilan etti.
Shafik açıklamasında, "Bu inanılmaz kurumu yönetme onuruna ve ayrıcalığına sahip oldum ve birlikte çalışarak birçok önemli alanda ilerleme kaydettiğimize inanıyorum [...] Ancak, aynı zamanda topluluğumuzdaki farklı görüşlerin üstesinden gelmenin zor olduğu bir kargaşa dönemiydi. Bu dönem, topluluğumuzdaki diğer kişiler gibi aileme de önemli bir bedel ödetti" dedi.
Akademik prensipleri destekleyen, herkese "adil ve şefkatli" davranan bir yolda ilerlemeye çalıştığını belirten Shafik, kendisinin, meslektaşlarının ve öğrencilerinin toplum için "tehdit unsuru" olarak görülmesinin "üzücü" olduğunu ifade etti.
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ordusunun Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'na ilişkin siyasi düzeyin bu konudaki kararına bağlı olarak tüm seçenekleri hazırladığını duyurdu.
Filistin-Mısır sınırında 14 kilometre uzunluktaki Philadelphia koridoru, Hamas'ın yeniden gücüne kavuşması gibi bir sorunu içerdiği için bunun ülkesi için önemli bir konu olduğuna dikkati çeken Halevi, "siyasi düzeyde kararlaştırılan her şey için seçenekleri hazırlıyoruz" dedi ve "Siyasi düzey, Koridorda kalmaya karar verdiğinde burada nasıl güçlü bir şekilde kalacağımızı bileceğiz." sözleriyle kontrol ve gerektiğinde müdahale etme kararı verildiğinde bunun da nasıl yapılabileceğinin hazırlandığını vurguladı.
Axios'un iki ABD'li kaynağa dayandırdığı haberine göre Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump dün akşam İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile telefonda görüştü ve Gazze'deki rehine-ateşkes anlaşmasını ele aldı.
Kaynaklardan biri görüşmenin amacının Trump'ın Netanyahu'yu Hamas'la arabuluculuk yoluyla varılan anlaşmayı kabul etmeye teşvik etmek olduğunu söylüyor ancak Trump’ın Netanyahu’ya gerçekte ne söylediği net değil.
Haber sitesi Netanyahu'nun ofisinin aramayı yalanlamadığını, Trump'ın ofisinin ise yorum yapmayı reddettiğini belirtiyor.
İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine düzenlediği hava saldırısında, 2 Filistinlinin öldüğü, 4'ünün yaralandığı bildirildi. Filistin resmi ajansı WAFA'ya göre, İsrail güçleri, Nablus'un doğusundaki Balata Mülteci Kampı'na dron ile saldırı düzenledi.
Saldırıda 2 Filistinli genç hayatını kaybetti, 1'i çocuk, 1'i kadın 4 kişi yaralandı.
Hamas'ın üst düzey yetkilisi Sami Abu Zuhri, Hamas’ın müzakerelere heyet göndermeyeceğini belirterek, “Yeni müzakerelere katılmak, işgalin yeni koşullar dayatmasına ve daha fazla katliam yapmak için müzakere labirentini kullanmasına izin verir” dedi.Zuhri, müzakerelerin ardından arabulucuların kendileri ile görüşmesini umduklarını ifade ederek, "Hamas, 2 Temmuz'da kendisine sunulan BM Güvenlik Konseyi kararı ile Biden'ın vizyonuna dayanan öneriye bağlıdır ve hareket bunu uygulayacak bir mekanizma üzerinde derhal görüşmelere başlamaya hazırdır” dedi.
Tahran’da suikasta uğrayan Hamas lideri İsmail Haniye’nin intikamın alınacağını söyleyen İran’ın İsrail’e büyük çaplı bir saldırı hazırlığında olduğu biliniyor.
Bu saldırının Orta Doğu’da çok daha büyük çaplı bir savaşı körüklemesinden korkulurken İranlı kaynaklar basına, İran’ın saldırıdan vazgeçmesinin tek yolunun müzakerelerden sonuç alınması olduğunu söylemişti. Hamas’ın yer almadığı masadan çıkacak sonucun İran’da nasıl yankılanacağı ve İran ile Hizbullah’ın buna nasıl cevap vereceği merak konusu…
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Gazze'deki çatışmaları sona erdirmek için Katar'ın başkenti Doha'da yapılması beklenen ateşkes görüşmeleriyle ilgili değerlendirmede bulundu.
Patel, Hamas'ın Katar'da yapılacak ateşkes görüşmelerine katılmayacağı yönündeki açıklamasına ilişkin, tüm müzakerecilerin masaya dönmesi ve bu anlaşmayı sonuca bağlaması gerektiğini söyledi ve “Bu yorumların farkındayız ve bu görüşmelerin gerektiği gibi ilerlemesini bekliyoruz. Bizim bakış açımıza göre tüm müzakereciler masaya dönmeli ve bu anlaşmayı sonuca bağlamalıdır." dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, müzakerelere heyet gönderdiklerini doğrulayarak, heyete “müzakereleri yürütme yetkisi” verdiğini açıkladı. İsrail heyetinde kimlerin yer aldığı ise resmi olarak açıklanmadı.
İsrail basınında yer alan haberlerde, MOSSAD Başkanı David Barnea, Shin Bet Başkanı Ronen Bar, İsrail ordusundan General Nitzan Alon'un ve Netanyahu'nun kıdemli danışmanı Ophir Falk'ın heyette yer alacağı ifade edildi.
Ateşkes anlaşması için yeni müzakereler yerine daha önceki müzakerelere dayalı bir plan talep eden Hamas'ın, müzakereye bir heyet gönderip göndermeyeceği henüz bilinmiyor.