Son dakika gelişmeler...Orta Doğu uçurumun eşiğinde! Biden felaket planını ağzından kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2024 07:51

İran'ın dün gece İsrail'e gerçekleştirdiği füzeli saldırı nedeniyle yaklaşık 10 milyon kişi sığınaklara sığındı. Saldırının ne tür bir hasara yol açtığı şimdilik belirsiz. Netanyahu saldırı sonrası yaptığı açıklamada Tahran'ın büyük bir hata yaptığını ve bunun bedelini ödeyeceğini söylerken İran da bu sabah yaptığı açıklama ile Tel Aviv'i uyardı ve "İsrail İran'a saldırırsa tüm altyapıları hedef alınır" tehdidinde bulundu. Öte yandan İran’ın dün İsrail’e düzenlediği füze saldırısının ardından ABD harekete geçti. ABD Başkanı Joe Biden, G7 liderleri ile İsrail'e yönelik füze saldırısının ardından İran’a yönelik yeni yaptırımları görüştü.

Biden, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine olası saldırısını desteklemediğini bildirdi

ABD Başkanı Biden, Helene Kasırgası'nın vurduğu eyaletlerden Güney Carolina ile Kuzey Carolina'yı ziyareti için uçağına binmeden önce basın mensuplarına, Orta Doğu'daki son duruma ilişkin değerlendirmede bulundu.

Biden, bir soru üzerine, İsrail'in İran'a ait nükleer tesislere olası bir saldırısını desteklemediğini belirtti.



İsrailli muhataplarıyla görüşmelerin devam ettiğini ve İran'a nasıl bir karşılık verileceğini ele aldıklarını aktaran Biden, ayrıca G7 liderleriyle bugün ortak telekonferans görüşmesi yaptıklarını ve İsrail'in "orantılı şekilde" karşılık vermesi konusunda mutabık olduklarını kaydetti.

Biden, İran'ın son saldırılarının ardından "İran çok yoldan çıktı." yorumunu yaptı.

Biden, G7 liderleriyle İran’a yeni yaptırımları görüştü

 

İran’ın dün İsrail’e düzenlediği füze saldırısının ardından ABD harekete geçti. ABD Başkanı Joe Biden, G7 liderleri ile İsrail'e yönelik füze saldırısının ardından İran’a yönelik yeni yaptırımları görüştü. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, “Biden ve G7 liderleri, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kesin bir dille kınadı. Başkan Biden, ABD'nin İsrail’e ve halkına dayanışma içerisinde olduğunu ve tam desteğini ifade etti. ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit etti” denildi.

ABD, İran’daki nükleer tesislere saldırı düzenlenmesini desteklemiyor
Biden, ayrıca gazetecilere açıklamalarda bulundu. İsrail tarafından İran'ın nükleer programına yapılacak bir saldırıyı destekleyip desteklemediği sorulan Biden, “Cevabım hayır” dedi.
İsrail'in dünkü İran saldırısına karşılık vermeye hakkı olduğunu ancak bunu orantılı bir şekilde yapması gerektiğini söyleyen Biden, saldırı nedeniyle ABD'nin İran'a karşı yeni yaptırımlar uygulayacağını aktardı.

Hamas: İsrail'in işlediği cinayetler Filistin halkına boyun eğdiremeyecek

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'de yerinden edilenlerin barındığı okul, yetimhane ve bazı evleri vurmasına tepki gösterildi.

Açıklamada, "ABD yönetiminin suç ortaklığı ve desteğiyle devam eden siyonist katliamlar, Filistin halkımızın direnişini ve kararlılığını zayıflatamayacak, direnişe boyun eğdiremeyecektir." ifadeleri kullanıldı.

Bu sabah Han Yunus'un doğusundaki bazı evleri ve Gazze'de yerinden edilenlerin barındığı okul, yetimhane ve evi bombalayan İsrail güçlerinin, korkunç bir katliam işlediği ve soykırım suçunu sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, "İşgal güçlerinin cinayetleri, Filistin halkının özgürlük umudunu gerçekleştirme yolunda direnişini, faşist orduyla mücadeleyi sürdürmedeki kararlılığını daha da artıracaktır." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "masum sivillerin korunması, siyonist terör makinesinin frenlenmesi, bölge halklarına yönelik faşist saldırganlığının ve yıkım çemberini genişletme çabalarının durdurulması" için acilen harekete geçilmesi çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca "İsrail hükümetinin bölgede yakmaya çalıştığı ateşin yine işgalci ve gaspçı bu oluşumu yakacağı" kaydedildi.

İsrail: İran'ın saldırısına sessiz kalmayacağız, cevabımız acı verici olacak

İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Danny Danon, İran'ın füze saldırılarına karşı "sessiz kalmayacaklarını" söyledi.

Danon, BM Genel Merkezi'nde yaptığı basın açıklamasında, dün İran'ın İsrail topraklarına gerçekleştirdiği füze saldırısını gazetecilere değerlendirdi.

İran'ın, eski Hamas lideri İsmail Heniyye ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesine karşılık yaptığını belirttiği misillemenin "savunma amaçlı olmadığını" belirten Danon, "Bu, sivil nüfusa yönelik hesaplanmış bir saldırıydı." dedi.

İsrail Büyükelçisi, "İsrail, böyle bir saldırganlık karşısında sessiz kalmayacak. İsrail, karşılık verecek. Cevabımız belirleyici olacak ve evet, acı verici olacak." ifadesini kullandı.

Danny Danon, İsrail'in vereceği karşılığın, "İran'ın aksine uluslararası hukuka tam olarak uygun olacağını" iddia etti.

İran'ın, İsrail'e karşı düzenlediği saldırının ardından BM Güvenlik Konseyi'ne mektup gönderme "cüretinde" bulunduğunu söyleyen Danon, bunu "küstahlık" olarak değerlendirdi.

İsrail'in, Şam'a hava saldırısı düzenlediği iddia edildi

Suriye rejiminin ajansı SANA'nın askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail'in yerel saatle 17.25 sularında Mezze Mahallesi'ndeki bir binayı hava saldırısıyla hedef aldığı iddia edildi.

Haberde, "Saldırıda 3 sivil hayatını kaybetti, 3 sivil yaralandı. Bölgede maddi hasar oluştu." ifadesi kullanıldı.

İsrail güçlerinin önceki gece de Mezze'de birden fazla askeri noktaya hava saldırıları düzenlediği iddia edilmişti.

İsrail makamlarından saldırıya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

İsrail, iç savaşın başladığı 2011'den bu yana Suriye'de zaman zaman İran destekli gruplara ve Suriye ordusuna ait askeri noktalara saldırılar düzenliyor.

İsrail ölen asker sayısını açıkladı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bugün Güney Lübnan'daki çatışmalarda yedi askerinin öldüğünü duyurdu

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı İslami: Nükleer tesislere saldırı ihtimaline karşı gerekli caydırıcılık sağlanıyor

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami, bugün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Yeni nükleer müzakerelerin başlamasına değinen İslami, “Asıl önemli olan, nükleer programımız etrafında tüm gürültülerin ve öne sürülen bahanelerin yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakerelerle bağlantılı olmasıdır. Bu müzakereleri ise Dışişleri Bakanlığı yürütmektedir” ifadelerini kullandı.

 "SİLAHLI KUVVETLER GEREKLİ CAYDIRICILIĞI SAĞLIYOR”

İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine saldırı düzenleyeceği iddiasını değerlendiren İslami, “İsrail, her zaman bu tür iddialarda bulundu ve bulunmaya devam ediyor. Siyonist rejim, vahşi bir rejimdir. Netanyahu vampir gibi davranıyor ve dünya genelinde bu rejime karşı ciddi eleştiriler var. Böyle deli bir kişiden ne beklenebilir ki? İran'ın caydırıcılığı, silahlı kuvvetlerin sorumluluğunda ve bu görev başarıyla yerine getirilmektedir” dedi.

Guterres: Ortadoğu hızla cehenneme dönüyor

BM Genel Sekreteri Guterres, "Orta Doğu'nun farklı yerlerinde yanan ateşler hızla cehenneme dönüşüyor" uyarısında bulundu

Hizbullah: Yaroun köyüne sızmaya çalışan İsrail askerlerini patlayıcıyla hedef aldık

Lübnan'daki Hizbullah tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin güneyindeki Yaroun köyüne sızmaya çalışan İsrail güçleriyle çatışma çıktığı belirtildi. İsrail askerlerinin saat 14.00 sıralarında patlayıcı ile hedef alındığı aktarılan açıklamada, "İsrail ordusu Yaroun köyünün etrafından gizlice dolanmaya çalışırken Hizbullah savaşçıları patlayıcı bir cihazı infilak ettirdi" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada İsrail askerlerinden bazılarının öldüğü kaydedildi.

New York Times: İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’a son ana kadar bilgi verilmedi

ABD merkezli New York Times’a konuşan İranlı yetkililere göre İsrail’e saldırı kararı, Devrim Muhafızları Ordusu üst düzey komutanlarının ülkenin dini lideri Ali Hamaney’i saldırının İran’ın güçlü görünmesi için tek seçenek olduğu konusunda ikna etmesi sonrasında alındı.

Haberde İran'ın dün gece İsrail'e yönelik füze saldırısının Devrim Muhafızları Ordusu tarafından organize edildiği ve gerçekleştirildiği belirtildi. Gazetede yer alan bir makalede ise, itidalli olunması gerektiğini savunan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’a saldırının başlamasının hemen öncesine kadar bilgi verilmediği öne sürüldü.

İsimlerini vermek istemeyen üç İranlı yetkili, saldırı kararının İsrail’e karşı caydırıcılık oluşturulması ve İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırılarını durdurmak veya yavaşlatmak için alındığını açıkladı.

İranlı yetkililer ayrıca, İran’ın “Direniş Ekseni” üyelerinin gözündeki itibarını yeniden kazanmak ve İran’ın veya bölgesel müttefiklerinin zayıf olduğu yönündeki algıyı tersine çevirmek istiyorlardı.

İranlı yetkililere göre Pezeşkiyan, yaptığı özel görüşmelerde temkinli hareket edilmesi gerektiğini vurgulamış ve İsrail’in İran’ı büyük bir savaşın içine çekmeye çalıştığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Netanyahu, Gallant ve Halevi'den üst düzey toplantı

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, aralarında Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Silahlı Kuvvetler Başkanı Herzi Halevi'nin de bulunduğu güvenlik şefleriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı, Tel Aviv'deki savunma bakanlığında yapıldı.

Netanyahu yaptığı konuşmada, İsrail'e yönelik füze saldırısının ardından İran'a misilleme yapma sözü verdi.

İsrail, İran'ın balistik füze saldırısında hava üslerine isabeti kabul etti
İsrail, İranın balistik füze saldırısında hava üslerine isabeti kabul etti

İsrail ordu radyosunun haberine göre, İsrail ordusu, İran'ın balistik füze saldırısında hava üslerinin zarar gördüğünü duyurdu. Hangi üssün ne ölçüde zarar gördüğüne ilişkin detay verilmeyen haberde, "operasyonel faaliyetleri etkilemeyecek bazı idari, bakım-onarım yapılarının hasar aldığı" aktarıldı.İsrail ordusu "hava kuvvetlerinin ve hava savunma sistemlerinin savaş kabiliyetlerinin gerilemediğini" savunarak İran'ın saldırıda "hipersonik" füze kullandığı açıklamasının doğru olmadığını ileri sürdü.

Kremlin: Orta Doğu’da gerilimin taraflarını itidale çağırıyoruz
Kremlin: Orta Doğu’da gerilimin taraflarını itidale çağırıyoruz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Orta Doğu’daki durumun son derece endişe verici olduğunu belirterek, tarafları itidale çağırdı.Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, İran’ın İsrail’e füze saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Orta Doğu’daki durumun son derece endişe verici bir senaryoya göre geliştiğini dile getiren Peskov, “Tüm tarafları olup bitenlere karşı itidal göstermeye çağırıyoruz.” ifadesini kullandı.

Peskov, sivillerin ölümüne yol açan her türlü eylemi kınadıklarını da sözlerine ekledi.Rusya’nın, çatışmanın tüm taraflarıyla teması olduğunu ve bu temasları sürdürmeye devam ettiğini kaydeden Peskov, bütün tarafları itidale çağırdıklarını yineledi.Ayrıca Sözcü Peskov, Orta Doğu’daki ülkelere uçuşlara geçici kısıtlamaların yapılabileceğini ifade etti.

İsrail, Lübnan’ın güneyindeki kara harekatında ilk kaybını verdi

İsrail, Pazartesi gece saatlerinde Lübnan’a “Kuzey Okları” adlı kara harekatının başladığını resmen duyurmuştu. Lübnan’ın başkenti Beyrut’u havadan vurmaya devam eden İsrail, kara harekatında ilk can kaybını verdi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Lübnan’ın güneyindeki kara harekatında Eitan Itzhak Oster adlı askerin öldüğünü duyurdu. Egoz Komando Birliğinde takım komutanı olarak görev alan Oster’in 22 yaşında olduğu açıklandı.

İsrail görüntüleri yayınladı: Yakın mesafe çatışmalar
İsrail görüntüleri yayınladı: Yakın mesafe çatışmalar

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Güney Lübnan'da başlattığı kara harekatından yeni görüntüler yayınladı.Ordu 98. Tümen'in Hizbullah üyeleri ile yakın çatışmalara girdiğini ve Hizbullah mevzilerine hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.

Hizbullah da Lübnan'ın güneyinde Hizbullah ile kara çatışmalarının başladığını duyurmuştu. İsrail ordusu bugün ayrıca Lübnan'daki 150 Hizbullah mevzisinin yok edildiğini iddia etti.


Lübnan ordusu: İsrail güçleri 'Mavi Hattı' geçti

Lübnan ordusu, İsrail güçlerinin geri çekilmeden önce kısa bir süreliğine Lübnan topraklarına girdiğini söyledi. Lübnan ordusu tarafından yapılan açıklamada, "Düşman kuvvetleri İsrail, Lübnan topraklarındaki, Khirbet Yaroun ve Odaisseh bölgelerinde Mavi Hattı yaklaşık 400 metre aştı, kısa bir süre sonra ise geri çekildi" denildi.

İsrail Gazze’de yerleşim alanı ve okullara saldırdı: En az 73 kişi öldü

İsrail tankları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus Valiliğinin doğusu ve merkezindeki bazı mahallere baskın düzenledi.

Sağlık ekiplerinin açıklamasına göre İşgal güçlerinin Maan, Qizan al-Najjar ve al-Manara mahallelerine düzenlediği karadan ve havadan saldırılarda, çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 51 kişi hayatını kaybetti ve 82 kişi de yaralandı.

İsrail Gazze Şehri'nde ise yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı bir okula ve Al-Amal Yetimhanesi'ne saldırı düzenledi. Okula yönelik saldırıda 17 kişi hayatını kaybederken, yetimhanenin hedef alınması sonucu ise 5 kişinin öldüğü öğrenildi.

Hamaney: Bölgedeki sorunların asıl sebebi, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin varlığıdır'

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney başkent Tahran'da bilim insanları ve aydınlar ile bir araya geldi.

Hamaney konuşmasında, “Seyyid Hasan Nasrallah'ın kaybı nedeniyle derin bir yas içindeyim. Bu küçük bir olay değil ve hepimizi derinden etkiledi. Ülkenin genel yas atmosferine rağmen bu görüşmeyi ertelemek istemedim. Zihinlerin, elitizme ve seçkinliğe yönelmesi durmamalı” dedi.

Bölgedeki gerilime değinen Hamaney, “Bölgedeki sorunların, çatışmaların, savaşların, kaygıların ve düşmanlıkların asıl sebebi, barış ve huzurdan bahseden ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin varlığıdır. Eğer bölgedeki olumsuz etkilerini azaltırlarsa, bu çatışmalar, savaşlar ve gerilimler tamamen ortadan kalkacaktır. Bölgedeki ülkeler kendilerini yönetebilir, bölgelerini idare edebilir ve birbirleriyle barış, sağlık ve huzur içinde yaşayabilirler” ifadelerini kullandı.

Hamaney , “İran halkının azmi ve İslam Devrimi'nden aldığımız ilhamla, diğer milletlerle iş birliği yaparak, inşallah düşmanların bu bölgedeki etkilerini azaltabiliriz" dedi.

İsrail, BM Genel Sekreteri Guterres'i 'istenmeyen adam' ilan etti
İsrail, BM Genel Sekreteri Guterresi istenmeyen adam ilan etti

İsrail, Ortadoğu’da gerilimin acilen düşürülmesi çağrıları yapan BM Genel Sekreteri Guterres’i “istenmeyen adam” ilan ederek ülkeye girişini yasakladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, kararı "İran'ın İsrail'e yönelik menfur saldırısını kesin bir dille kınayamayan biri İsrail topraklarına ayak basmayı hak etmiyor demektir." ifadesiyle duyurdu.

İran'ın füze saldırısında Tel Aviv'in kuzeyinde 100 ev zarar gördü
İranın füze saldırısında Tel Avivin kuzeyinde 100 ev zarar gördü

İsrail Devlet Televizyonu KAN'ın haberinde, Hod Haşaron'da İran'ın saldırıları sebebiyle 100 evin zarar gördüğü, yaralanma ve can kaybının yaşanmadığı belirtildi.Bazı evlerde ciddi hasarın meydana geldiği ve onarımının uzun süreceği kaydedildi.

İsrail ordusu, Lübnan'daki kara saldırısına katılmak için bir tümen daha görevlendirdi

İsrail ordusu Lübnan'ı işgal için başlattığını duyurduğu kara saldırısına katılmak amacıyla bir tümenin daha görevlendirdiğini bildirdi.Ordudan yapılan yazılı açıklamada, 36. tümenin Lübnan'a kara saldırılarına katılacağı belirtildi.Açıklamada, kara saldırısına katılacak tümenin tatbikat görüntüleri de paylaşıldı.

İran: Saldırı sonrası ABD'ye operasyonun sona erdiğini ve karşılık verilmemesi halinde devam etmeyeceğini bildirdik
İran: Saldırı sonrası ABDye operasyonun sona erdiğini ve karşılık verilmemesi halinde devam etmeyeceğini bildirdik

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ülkesinin dün İsrail'e düzenlediği füze saldırılarından sonra ABD yönetimine "saldırıların sona erdiğini, İsrail'in karşılık vermemesi halinde devam etmeyi düşünmediklerini ve ABD'nin müdahalesi halinde bölgedeki Amerikan güçlerini hedef alacaklarını bildirdiklerini" söyledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Erakçi, İran'ın dün İsrail'e düzenlediği füze saldırılarının ardından Tahran'da ABD'nin diplomatik çıkarlarını temsil eden İsviçre Büyükelçiliği aracılığıyla Washington'a "uyarı mesajları" gönderdiklerini belirtti.

Saldırıdan önce bilgi vermediklerini ancak saldırıların ardından, İsrail'in karşılık vermemesi halinde devam etmeyi düşünmediklerini ABD'ye ilettiklerini aktaran Erakçi, "Amerikalılara iletilmek üzere İsviçre büyükelçiliğine doğru ve kesin bir şekilde iletildi ve bunun bizim BM Şartı'nın 51. maddesine dayanan savunma eylemimiz olduğu vurgulandı." dedi.

Erakçi, "Amerikan güçlerini de geri çekilmeleri ve müdahale etmemeleri konusunda uyardık. Aksi takdirde sert tepkimizle karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca dün geceden bu yana telefon görüşmelerimde tüm taraflara yapılan bir uyarıdır bu." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Han Yunus'ta evlere düzenlediği saldırıda onlarca can kaybı

Gazze'deki Avrupa Hastanesi'nden bir kaynağın AA muhabirine verdiği bilgilere göre, İsrail ordusunun, Han Yunus kentinin doğusundaki Selam, Menara ve Maan bölgelerindeki evlere sabah düzenlediği saldırılarda ölen 32 kişinin cenazeleri sivil araçlarla hastaneye ulaştırıldı.Nasır Tıp Kompleksi'ndeki bir kaynak da AA muhabirine, Han Yunus’un doğusundaki bölgelerden 8 cenazenin hastane getirildiğini ve enkaz altındakileri arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Görgü tanıklarının aktardığına göre, İsrail ordusu Filistinlilere ait evler bombalanırken, söz konusu bölgelere sürpriz baskınlarla hareket eden herkese ateş açtı. Zerd, Aslih, Şair ve diğer ailelere ait onlarca evin bombalandığı evlerden ölü ve yaralılara ulaşma imkanı İsrail ordusunun bölgeden ayrıldıktan sonra mümkün olabildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın Filistinli gazeteci Ahmed ez-Zerd'in ailesine dayandırdığı haberine göre, İsrail güçleri Han Yunus'un güneydoğusunda 2 katlı bir eve saldırı düzenledi. Saldırıda aralarında gazeteci Zerd'in ağabeyi, amcası ve amca çocuklarının da bulunduğu çok sayıda aile üyesi hayatını kaybetti, Zerd ile annesi ve kardeşi de ağır yaralandı.

İsrail'de dün düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin sayısı 7'ye çıktı
İsrailde dün düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin sayısı 7ye çıktı

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, dün akşam düzenlenen saldırıda yaralanan bir kişinin daha hayatını kaybettiği belirtildi. Böylece, Yafa'da 2 kişinin düzenlediği silahlı saldırıda ölenlerin sayısı 7'ye çıktı. İsrail polisi dün Yafa'daki silahlı saldırıda 6 kişinin öldüğünü, 17 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

İsrail büyük bir misilleme planlıyor

İran'ın gerçekleştirdiği füzeli sonrası intikam yemini eden İsrail, Tahran'a verilecek cevap için Biden yönetiminden cevap bekliyor. ABD medyasına göre, İsrail'in misillemesi İran'ın nükleer tesislerinin vurulmasından hedefli suikastlara kadar uzanıyor.


DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

İran'da uçuşlar yarın başlayacak

Tahran yönetiminin “Gerçek Vaat 2” adını verdiği operasyonun ardından ülke genelindeki tüm uçuşlar bugün yerel saatle 10.00'a kadar iptal edilmişti. İran Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü Cafer Yazarlu, yaptığı açıklamada uçuşların iptal süresinin uzatıldığını duyurdu. Yazarlu, “Bölgedeki durumu göz önünde bulundurarak uçuşların güvenliğini sağlamak amacıyla ülke genelindeki tüm uçuşlar yarın yerel saatle 05.00'e kadar iptal edilmiştir” ifadelerini kullandı.

AB: Hizbullah ve İsrail arasında derhal ateşkes sağlanmalıdır
AB: Hizbullah ve İsrail arasında derhal ateşkes sağlanmalıdır

AB, Lübnan’da yaşanan sivil kayıpları ve sivil altyapının tahribatını kınayarak dün gece İran'ın başlattığı hava saldırısından dolayı endişelerini dile getirdi. Uluslararası İnsancıl Hukuka saygı çağrısı yapıldı ve tüm taraflara diplomasiye öncelik verilmesi gerektiği vurgulandı. Yüksek Temsilci Josep Borrell açıklamasında BM’nin Lübnan’daki misyonu UNIFIL’in istikrar sağlama çabalarının desteklenmesi gerektiği vurgulayarak, “Lübnan'daki çok sayıda sivil kaybı, sivil altyapının uzun vadeli etkileriyle birlikte tahribatını ve her iki taraftaki çok sayıda yerinden edilmiş kişiyi kınıyoruz ve bir kez daha her koşulda Uluslararası İnsani Hukuk'a saygı gösterilmesini talep ediyoruz. Silahlar artık susturulmalı ve diplomasi sesi herkes tarafından duyulmalı ve duyulmalıdır. Lübnan Silahlı Kuvvetleri (LAF), her zamankinden daha fazla, hem iç hem de bölgesel istikrarın garantörü olarak kritik bir rol oynamaya çağrılıyor. AB, 23 Eylül'de LAF'ı güçlendirmek için yeni bir yardım tedbiri kabul etti ve gelişen durum göz önünde bulundurulduğunda desteğini artırmaya hazır. AB, Lübnan'ın tüm ortaklarını LAF'ı güçlendirmeye katkıda bulunmaya çağırıyor ve uygun şekilde bu tür çabaların uluslararası koordinasyonunu kolaylaştırmaya hazır.

Mevcut acil durumda, Lübnan'daki BM misyonu (UNIFIL) da temel bir istikrar rolü üstlenmektedir. BM barış güçlerinin güvenliği ve emniyeti en önemli unsurdur; tüm tarafları UNIFIL'in önemli misyonunu korumaya ve desteklemeye çağırıyoruz. AB ve Üye Devletleri, UNSC kararları çerçevesindeki rolünü güçlendirmek de dahil olmak üzere, UNIFIL'in misyonunun gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için UNIFIL'e olan istikrarlı desteklerini geliştirmeye hazırdır. Bu ihtiyaç anında, tüm Lübnan liderleri artık ulusal çıkarları ön planda tutmalı ve özellikle bir Cumhurbaşkanı seçerek ve tam teşekküllü bir hükümet kurarak Lübnan'ın devlet kurumlarının işleyişini yeniden sağlamak için birlikte çalışmalıdır. AB, Lübnan'ın devlet kurumlarının konsolidasyonunda ve iyileşmesi için gereken adımları atmasında yardımcı olmaya hazırdır” dedi.

Tehran Times: Biz hazırız!

İran'ın Tehran Times gazetesi, dün İsrail'e gerçekleştirilen saldırı sonrası 'Biz hazırız' manşeti ile okuyucularının karşısına çıktı. Haberde İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından atılan füzelerin yüzde 90 oranında hedefleri vurduğu belirtildi ve "Siyonistler İran'ın istihbarat ve operasyonel kabiliyetleri konusunda dehşete düştü" ifadesi yer aldı.


İsrail Büyükelçiliği yakınında patlama

Danimarka'daki İsrail Büyükelçiliği yakınında iki patlama meydana geldi. Danimarka polisi başkent Kopenhag'daki İsrail Büyükelçiliği yakınlarındaki bir bölgede meydana gelen iki patlamayı araştırdıklarını duyurdu, olayda yaralanan olmadığını açıkladı.

Hizbullah ve İsrail askerleri arasında çatışma
Hizbullah ve İsrail askerleri arasında çatışma

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye ilinin Merc Uyun ilçesine bağlı El-Adise kasabasına sızmaya çalışan bir İsrail gücüne karşı koyarak onlarla çatıştığını ve kayıplar verdirerek onları geri çekilmeye zorladığını duyurdu.

Yapılan açıklamada Hizbullah unsurlarının bu sabah Hallet El-Mehafir yönünden El-Adise kasabasına sızmaya çalışan İsrail piyade kuvvetine karşı koyduğu, onlarla çatıştığı, kayıplar verdirerek onları geri çekilmeye zorladığı ifade edildi.

Hizbullah, Tel Aviv'in dün sabah Lübnan'ın güneyinde askeri operasyon başlattığını açıklamasından bu yana ilk kez İsrail piyade gücüyle çatışmaya girdiğini duyurdu.

Dün gün boyunca İsrail güçlerinin herhangi bir kara saldırısı gözlenmezken, Hizbullah, Tel Aviv'in iddialarını yalanlayarak, Lübnan'ın güneyinde İsrail ordusu ile Hizbullah üyeleri arasında doğrudan bir çatışma yaşanmadığını vurgulamıştı.

Hizbullah'ın Telegram üzerinden yaptığı açıklamada İsrail'e yönelik saldırılara ilişkin bilgi verildi.Açıklamada, İsrail'in kuzeyinde sınır hattı üzerinde yer alan Şumira kışlasında bulunan askeri grubun bir dizi füzeyle doğrudan hedef alındığı belirtildi.Ayrıca, Lübnan sınırındaki Misgav Am Yahudi yerleşim birimindeki büyük bir İsrail piyade birliğine füze ve topçu atışlarıyla düzenlenen saldırılarda isabetli vuruş yapıldığı ifade edildi.Yine Lübnan sınırı yakınlarındaki Shtula yerleşim birimine 2 Burkan füzesiyle isabetli bir saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi.

 

Dün neler yaşandı?

İsrail Ordusu dün Lübnan'ın güneyinde "Kuzeyin Okları" adı verilen bir kara operasyonuna başladığını duyurdu. Akşam saatlerinde İran'dan İsrail'e doğru füzeler atılırken ve Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığı duyuruldu.


İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

İsrail'e 180 balistik füze! İran en gelişmiş silahlarını kullandı
İsraile 180 balistik füze İran en gelişmiş silahlarını kullandı

ABD'li New York Times gazetesinde yer alan bilgilere göre, İran İsrail'e yaklaşık 180 balistik füze fırlattı. İran'ın İsrail'i hedef almak için en gelişmiş silahlarından bazılarını kullandığını yazan NYT, Tahran'ın daha önce kullanmadığı Fettah füzelerinin de kullanılmış olabileceğini öne sürdü.


CNN'e konuşan askeri uzmanlar İran'ın İsrail'e yönelik saldırısında İran yapımı Şahab-3 serisi balistik füzenin farklı türlerinin kullanıldığını söyledi. ABD Ordusu'ndan kıdemli mühimmat teknisyeni Trevor Ball, Emad veya Ghadr gibi Shahab-3 füzesiyle tutarlı parçaların saldırının görüntülerinden tespit edildiğimi belirtirken Armament Research Services (ARES) araştırma koordinatörü Patrick Senft de Şahab-3 füzesine işaret ederek "Shahab-3 İsrail'e ulaşabilen ilk İran balistik füzesiydi” dedi.

Uzmanlar saldırıda İran'ın Fattah 1 hipersonik füzesinin kullanıldığı iddialarına şüpheyle yaklaştılar: “Bu onların en yeni balistik füzelerinden biri ve bunu kullanmakla kaybedecekleri çok şey var”

İsrail Beyrut'u vuruyor
İsrail Beyrutu vuruyor

Lübnanlı bir güvenlik kaynağı AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, Çarşamba sabahının erken saatlerinde en az beş İsrail hava saldırısının Beyrut'un güney bölgelerini vurduğunu söyledi. İsrail ordusu, Hizbullah'a ait mevzileri hedef aldığını belirterek kentteki çok sayıda bina için tahliye emri verdi.Uluslararası ajanslar bölgede çok sayıda patlama meydana geldiğini ve kentten dumanların yükseldiğini duyurdu.

İran Genelkurmay Başkanı Bakıri: "İsrail İran'a saldırırsa tüm altyapıları hedef alınır"
İran Genelkurmay Başkanı Bakıri: İsrail İrana saldırırsa tüm altyapıları hedef alınır

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İsrail'in İran'a saldırması durumunda daha şiddetli cevap vereceklerini ve tüm altyapılarının hedef alınacağını söyledi.İran'ın resmi haber ajansı IRNA tarafından yayınlanan görüntülü konuşmasında Bakıri, Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail'e düzenlediği füze saldırısının ayrıntılarını anlattı.

Hamas lideri İsmail Heniyye'ye Tahran'da düzenlenen suikast sonrası ABD, Avrupa ve bazı diğer ülkelerin Gazze'de ateşkes sağlanana kadar İran'a tansiyonu yükseltmekten kaçınmaları talebinde bulunduklarını ve bu nedenle karşılık vermekten geri durdukları zor bir dönemi geride bıraktıklarını dile getiren Bakıri, İsrail'in bu dönemde de ABD'nin desteği ve yeşil ışık yakmasıyla cinayetlerini; özellikle Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile Devrim Muhafızları Ordusunun Kudüs Gücü Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürülmesi başta olmak üzere Lübnan halkına yönelik saldırılarını arttırdığını belirtti.

Söz konusu duruma daha fazla tahammül etmenin mümkün olmadığını ifade eden Bakıri, Devrim Muhafızları Ordusunun füze operasyonuyla İsrail'in önemli üslerini hedef aldığını vurguladı.

İsrail'in işlediği suçlara rağmen uluslararası hukuka bağlı kalınarak sivil yerleşim bölgelerini vurmaktan kaçındıklarına ve sadece askeri üslerin hedef alındığına değinen Bakıri, "İsrail'in 3 ana hava üssü hedef alındı. Hasan Nasrallah'a saldırının başlangıç noktası Hatzerim Hava Üssü, stratejik radarlar ve tank merkezi, F 35 ve Mossad karargahı, Gazze çevresindeki personel taşıyıcılar ve askerlerinin bulunduğu Nevatim Hava Üssü hedef alındı." dedi.

Söz konusu operasyonda vurulması mümkün olmasına rağmen İsrail rejimi ve halkının ekonomik altyapısını etkileyecek sanayi bölgelerine saldırı düzenlenmediğine dikkati çeken Bakıri, "Delirmiş İsrail'i, ABD ve Avrupa zapt etmez ve ülkemizin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırıda bulunursa, bu gece düzenlediğimiz operasyonun birkaç katı fazlasıyla cevap verir ve tüm altyapıları hedef alınır." ifadelerini kullandı.

Bakıri, "Umut ediyoruz ki, ABD önceki tavrından vazgeçer, bu suç makinasını (İsrail'i) durdurur da bölge huzur bulur." şeklinde konuştu.

İstanbul çıkışlı İran, Irak ve Ürdün'e yapılacak hava yolu seferleri iptal edildi
İstanbul çıkışlı İran, Irak ve Ürdüne yapılacak hava yolu seferleri iptal edildi

Edinilen bilgiye göre, İran'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısının ardından yerli ve yabancı hava yolu şirketlerinin bu gece ve yarın İstanbul ile Sabiha Gökçen havalimanlarından Ürdün, İran ve Irak'a yönelik uçuşları iptal oldu.Ayrıca bu ülkelere doğru sefer halindeki uçaklarının rotalarını değiştiren pek çok hava yolu şirketi, iniş için uçaklarını İstanbul, Sabiha Gökçen ve çevre havalimanlarına yönlendirdi.Hava sahasının kapanması nedeniyle yakıt kritiğine giren yabancı hava yolu şirketlerine ait çok sayıda uçağın da İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarına yönlendirildiği öğrenildi.

İsrail ordusu, Beyrut'un güneyindeki Dahiye'nin mahallelerine hava saldırısı düzenledi
İsrail ordusu, Beyrutun güneyindeki Dahiyenin mahallelerine hava saldırısı düzenledi

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi olarak nitelendirilen Dahiye bölgesindeki birçok mahalleye 12 hava saldırısı düzenledi.Hava saldırılarında Dahiye'nin Hreyk, Eş-Şeyyah, Hades Beyrut, Şuveyfat, El-Amrusiye, Er-Ruveys ve El-Camus mahalleleri hedef alındı.Hava saldırıları güçlü patlamalara neden olurken, saldırılarda hedef alınan yerlerden dumanların yükseldiği görüldü.

İsrail Muhammed Cafer Kasir'i öldürdüğünü ileri sürüyor

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında, İran'dan Hizbullah'a silah taşımaktan sorumlu birimin komutanı Muhammed Cafer Kasir'i öldürdüğünü ileri sürdü.

Ordunun X platformundaki hesabından yapılan yazılı açıklamada, Beyrut'ta düzenlenen hava saldırısında, İran'dan ve onun ajanlarından Lübnan'daki Hizbullah'a savaş malzemeleri taşımaktan sorumlu "4400. Birim" komutanı Kasir'in öldürüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, Kasir'in "Hizbullah'ın en önde gelen liderlerinden, İran-Hizbullah-Suriye terör ekseninde aktif taraflardan ve İran rejimine yakın bir kişi" olduğu vurgulandı.

İran: Saldırıyı meşru müdafaa hakkımız uyarınca düzenledik
İran: Saldırıyı meşru müdafaa hakkımız uyarınca düzenledik

İran, İsrail'e yönelik füze saldırısının "BM Şartı'nın 51. maddesine göre meşru müdafaa hakkı uyarınca" gerçekleştirildiğini belirtti.AA muhabiri, İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani'nin BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektuba ulaştı. Mektupta, İran'ın salı akşamı İsrail'in askeri ve güvenlik hedeflerine yönelik füze saldırısı düzenlediği bildirildi.

Saldırının "BM Şartı'nın 51. maddesine göre meşru müdafaa hakkı uyarınca" gerçekleştirildiği belirtilen mektupta, bunun "siyonist rejimin" İran'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik ihlallerine cevap olduğu ifade edildi.

Mektupta, söz konusu ihlallerin arasında İran'ın resmi misafiri Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye yönelik suikast, Lübnan'da büyükelçisinin yaralanması, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve üst düzey İranlı askeri danışmana yönelik suikastlar bulunduğu kaydedildi.

Saldırıların masum sivilleri hedef alan "siyonist rejimin" aksine etik prensipler ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca sadece askeri ve güvenlik tesislerini hedef aldığı ifade edilen mektupta, BMGK'nin temel görevini yerine getirmemesinin üzüntüyle karşılandığı belirtildi.

İsrail'den intikam sözü

İran saldırısının ardından, İsrail ağır sonuçları olacağı uyarısında bulunurken, Başbakan Benyamin Netanyahu “İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek” dedi.İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Haggari de saldırının “ciddi” olduğunu ve ülkenin yüksek alarm düzeyinde kalmaya devam edeceğini vurguladı.Haggari “Bu saldırının sonuçları olacak. Planlarımız var ve karar verdiğimiz yer ve zamanda uygulayacağız” diye konuştu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmeden sonra “İsrail’e saldırması halinde İran’ın ciddi sonuçlarla karşılaşacağını” söylemişti.IRGC ise, İsrail’in misillemede bulunması halinde Tahran’ın karşılığının “daha yıkıcı ve harap edici” olacağını belirtti.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!