Son dakika... Netanyahu'dan 'baskıyı artırın' çağrısı! İsrail'den peş peşe saldırılar...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2024 09:52

İsrail Gazze Şeridi'ndeki katliamına devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu saldırıların durmayacağını açıkladı. Netanyahu baskıyı artırma çağrısı yaparken, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta bölgesindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda bir evi hedef alması sonucu 11 kişi, Han Yunus'ta yerinden edilmiş Filistinlilere yönelik saldırıda ise 17 Filistinli hayatını kaybetti. Öte yandan İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda yer alan Birleşmiş Milletler’e (BM) ait okula düzenlediği saldırıda 23 sivil hayatını kaybetti. Mısır istihbaratının, İsrail ile Hamas arasında devam eden Gazze Şeridi'nde esir takası ve ateşkes anlaşması müzakerelerinin ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine kadar sürebileceğini düşündüğü bildirildi.

İsrail’in Nuseyrat’da yine okul vurdu: 23 ölü

İsrail Gazze Şeridi’nde güvenli bölgeler dahil tüm noktaları hedef alıyor. Sivillerin sığındığı noktalara yoğun saldırılar düzenleyen İsrail ordusu katliamlarına tüm dünyanın gözü önünde, tepkilere aldırış etmeden devam ediyor. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun bölgenin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda yer alan Birleşmiş Milletler’e (BM) ait Al Razi Okulu’na düzenlediği saldırıda 23 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Açıklamada, 73 Filistinlinin de yaralandığı kaydedildi.

GAZZE’NİN GÜNEYİNDE VE MERKEZİNDE 57 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Gazze Şeridi’nin güney ve orta kesimlerinde bugün düzenlenen saldırılarda en 57 sivilin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Filistin: Saldırılar sonrası Gazze'nin yeniden imarı için planlara başladık

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, saldırıların ardından Gazze Şeridi'nin yeniden imarı için uluslararası bazı taraflarla plan yapmaya başladıklarını belirtti.

Filistin Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Mustafa, haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında konuştu.

Gazze Şeridi'nin yeniden imarı için Filistin hükümeti olarak uluslararası taraflarla bir planı ortaya koymaya başladıklarını aktaran Mustafa, bahsi geçen uluslararası taraflar arasında Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı kurumların yanı sıra Avrupa Birliği ve Dünya Bankası'nın da olduğunun altını çizdi.

"Filistin hükümeti, tüm bakanlık ve kurumlarıyla birlikte, ateşkesin sağlanması halinde Gazze Şeridi'nin acil ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik planlar hazırladı." diyen Mustafa, daha fazla detay vermedi.

Uluslararası toplumun, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırıları durdurmaktan aciz olduğuna dikkati çeken Mustafa, Gazze'deki Filistin halkına yönelik saldırıların önüne geçilmesi ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması çağrısında bulundu.

İsrail ordusu, Ultra Ortodoksların askere alınması için celp işlemlerine başlayacağını duyurdu

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Ultra Ortodoksların askere alınmasına ilişkin süreç hakkında bilgi verildi.

Açıklamada, 21 Temmuz'dan itibaren başlanacak celp işlemlerinin gelecek yıl askere alımlar için olduğu belirtildi. İsrail ordusunun, "siyasi düzeyde alınan karara ve yasaya uygun şekilde hareket etmeye devam edeceğinin" vurgulandığı açıklamada, artan operasyonel ihtiyaçlar çerçevesinde toplumun her kesiminden askere alımların devam ettiği vurgulandı.

ULTRA ORTODOKS YAHUDİLERİN ZORUNLU ASKERLİK TARTIŞMALARI

İsrailli laik partiler, özellikle Gazze'ye saldırıların devam ettiği, kuzeyde Lübnan Hizbullahı ile çatışma riskinin arttığı bir dönemde, dindar Yahudilerin de savaş yükünün altına elini koymasını istiyordu. Binyamin Netanyahu hükümetinin koalisyon ortağı, Arya Deri liderliğindeki Şas ile Moshe Gafni liderliğindeki Birleşik Tevrat Yahudiliği gibi Haredi partileri, dindarların silah altına alınmasına şiddetle karşı çıkıyordu. Öte yandan, ana muhalefet lideri Yair Lapid, Yüksek Mahkeme'nin Ultra Ortodoks Yahudi (Haredi) erkeklerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasının yasal dayanağının bulunmadığına ve askerliğe uygun olanların göreve alınması gerektiği yönündeki kararına destek vermişti.

Gazze Şeridi'ne yönelik 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılar ve İsrail ordusunun verdiği kayıplar, Haredilerin silah altına alınması tartışmalarını yeniden gündeme getirmişti. Netanyahu liderliğindeki koalisyonda 2 tane Ultra Ortodoks parti bulunuyor.

YÜKSEK MAHKEMENİN ULTRA ORTODOKS YAHUDİLERİN ZORUNLU ASKERLİKTEN MUAFİYET KARARI

İsrail Yüksek Mahkemesi, 25 Haziran'da oy birliğiyle Ultra Ortodoks Yahudi erkeklerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasının yasal dayanağının bulunmadığına ve askerliğe uygun olanların göreve alınması gerektiğine karar vermişti. Kararda, askere alınmayanların kamu tarafından finanse edilen sosyal yardım ve eğitim yardımlarından da yararlanamayacaklarına yer verilmişti. Haredi erkeklerin askerlik hizmetini yerine getirmesi gerektiği yönündeki kararın siyasi ve toplumsal sonuçlarının olması bekleniyor.

Tarihi öneme sahip bu karar, İsrail'de yeni bir iç kargaşaya neden olma ve kültürel bir çatışmayı körükleme potansiyeline sahip bulunuyor. Ultra Ortodoks Yahudileri askerlik hizmetinden kurtaran yasal muafiyet Mart 2024'te sona ererken askerlik yapmayı reddedenler, artık devlet desteği alamayacak. Çoğu, dini gerekçelerle askere gitmeyi reddeden Harediler, 9 milyonluk ülkede nüfusun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor.

 

BM: İsrail, insani yardım çalışanlarına hala gerekli yakıtı sağlamıyor

Birleşmiş Milletler (BM), "İsrailli yetkililer, hala insani yardım çalışanlarına gerekli yakıtın sağlanmasına izin vermiyor. Bu nedenle gıda dağıtımı aksıyor." açıklamasında bulundu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını bildiren Dujarric, bir saldırının, Deyr el-Belah'ta insani yardım operasyonlarının yapıldığı merkeze 100 metre uzaklıkta gerçekleştiğini kaydetti. Dujarric, buna rağmen insani yardım operasyonlarının sürdüğünü ancak saldırıların halihazırda çok stres altında çalışan kişilerin durumunu daha da zorlaştırdığını söyledi.

Son iki haftadır sahadaki BM çalışanlarının günde yaklaşık 80 bin litre yakıt alabildiğini vurgulayan Dujarric, burada bir iyileşme olduğunu ancak günlük ihtiyacın yaklaşık 400 bin litre yakıt olduğunu ifade etti. Dujarric, "İsrailli yetkililer, hala insani yardım çalışanlarına gerekli yakıtın sağlanmasına izin vermiyor. Bu nedenle gıda dağıtımı aksıyor." ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'den Han Yunus'taki saldırıya sert tepki

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: İsrail’in Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta binlerce sivilin sığındığı bölgeyi bombalamasını lanetliyoruz. Uluslararası toplumun ve kurallara dayalı dünya düzeni iddiasında bulunan devletlerin, İsrail söz konusu olunca büründükleri sessizliği şiddetle kınıyoruz. Netenyahu ve katliam şebekesi, soykırım ve savaş suçları nedeniyle er ya da geç yargılanacaktır.

Gazze'de can kaybı 38 bin 713'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlenen 2 saldırıda 49 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 69 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 38 bin 713'e, yaralıların sayısının 89 bin 166'ya yükseldiği kaydedildi.

1500 Filistinlinin cenazesi Sde Teman Gözaltı Merkezinde tutuluyor
1500 Filistinlinin cenazesi Sde Teman Gözaltı Merkezinde tutuluyor

Haaretz gazetesine konuşan bir bakanlık yetkilisi ile askeri kaynak konuya ilişkin bilgi verdi.Haberde bakanlık yetkilisinin, "Gazze'ye saldırıların ilk aylarında Arap olduğu açıkça belli olan fakat kimliği belirlenemeyen cesetler bulunduğu" ifadesine yer verildi.


Yetkili, bulunan cesetlerin yakınlarının bu konuda polisle iletişime geçmediğini ve cansız bedenlerin nakledildiği Sde Teman'da Hamas'a ait yaklaşık 1500 cesedin alıkonulduğunu belirtti.

Ayrıca haberde cesetlerle ilgilenen, ismini vermek istemeyen bir askerin açıklamasına da yer verildi.Habere göre İsrailli asker, cesetlerin buzdolaplarında saklandığını, isimlerine göre değil de numaralara göre sınıflandırıldığını kaydetti.Cesetlerin durumunun kötü olduğunu belirten asker, bazılarının çürümeye başladığını, bazılarının uzuvlarının olmadığını ifade etti.

Gazze'de ateşkes müzakereleri ABD başkanlık seçimlerine kadar sürecek

Lübnan'daki Al-Akhbar gazetesine göre, Mısırlı kaynaklar, Hamas ile İsrail arasında esir takası ve ateşkes anlaşmasının ABD'deki seçimlere kadar yapılamayacağını düşünüyor.

Gazetenin ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Mısır istihbaratı, cumhurbaşkanlığına Gazze'de ateşkes sürecine ilişkin bir rapor sundu.

İsrail ile Hamas arasında devam eden Gazze Şeridi'nde esir takası ve ateşkes anlaşması müzakerelerinin ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine kadar sürebileceği öngörülen raporda, Gazze'ye yönelik saldırılarının yıl sonuna kadar devam edeceğine dair senaryolara yer verildi.

Kaynak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun eski ABD Başkanı Donald Trump'ın iktidara yeniden dönme ihtimaliyle birlikte Gazze'ye saldırılar konusunda ABD yönetiminde farklı bir yaklaşım gelişeceğine inandığını söyledi.

Husiler, Rusya’dan Çin’e bitkisel yağ taşıyan ticari gemiye saldırdı

ABD Merkez Komutanlığı CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de Rusya'dan Çin'e bitkisel yağ taşıyan Panama bandıralı, İsrail'e ait ve Monaco tarafından işletilen MT Bentley I adlı tanker gemisine çok sayıda saldırı düzenledi. İran destekli Husiler bu saldırıda 4 insansız deniz aracı ve iki küçük tekne kullandı. Daha sonra İran destekli Husiler, Yemen'de Husilerin kontrolündeki bir bölgeden Kızıldeniz üzerinden MT Bentley I'e doğru bir gemisavar balistik füzesi fırlattı. Şu ana kadar herhangi bir hasar ya da yaralanma bildirilmedi” denildi.

İsrail Han Yunus’u bir kez daha vurdu. 17 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine bağlı Attar bölgesinde sivilleri hedef aldı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarının bulunduğu bölgeye düzenlediği hava saldırısında en az 17 kişinin hayatını kaybettiğini, 26 kişinin ise yaralandığını açıkladı.


Saldırılarda "Hamed" ailesinin evini bombaların hedefi olurken çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Saldırıların hedefi olan evde sadece sivillerin olduğunun altını çizen görgü tanığı savaşın durdurulması gerektiğini yineledi.

Fetih ve Hamas heyetleri 20 Temmuz'da Çin'de bir araya gelecek

Fetih ve Hamas heyetlerinin, Filistinli gruplar arasındaki bölünmeyi sona erdirmek amacıyla 20 Temmuz'da Çin'de bir araya geleceği bildirildi.

Fetih Hareketi Seferberlik ve Organizasyon Komisyonu Sözcüsü Abdulfettah Devle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'in Hamas ve Fetih hareketlerini ve ardından tüm Filistinli grupları kapsayan bir toplantıya ev sahipliği yapacağını söyledi.

Çin'de 20 Temmuz'da başlayacak görüşmelerin 3 gün süreceğini belirten Devle, Fetih hareketi olarak Filistin meselesinin içinden geçtiği zor koşullar ve Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım savaşı sürerken tüm engelleri aşmaya açık olduklarını belirtti.

Devle, Çin'deki görüşmelerde Fetih Hareketine Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul'un başkanlık edeceğini söyledi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 10 Filistinli öldü
İsrailin Gazze Şeridine yönelik saldırılarında 10 Filistinli öldü

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını 284. gününde sürdürüyor.
Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde ilk yardım ekipleri, İsrail uçaklarının hedef aldığı bir evin enkazından 4 Filistinliyi ölü, 3 Filistinliyi de yaralı olarak çıkardı.

Yine güneydeki Refah kentinde de İsrail saldırıları nedeniyle 4 kişi hayatını kaybetti; kentin batısındaki yerleşim yerlerine de saldırılar düzenlendi.Gazze kentinde ise İsrail uçaklarının iki evi hedef alması sonucu 2 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail askerleri Batı Şeria'da İsraillilere ateş açtı
İsrail askerleri Batı Şeriada İsraillilere ateş açtı

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail askerleri dün gece Ramallah yakınlarındaki bir kontrol noktasında Filistin topraklarını gasbeden 2 İsrailli yerleşimciye ateş açtı.Haaretz'in haberine göre, İsrail askerlerinin iki motosikleti durdurup denetlediği sırada arkadaki araçtan inen kapüşonlu 3 kişi, İsrail askerlerinin "dur" emrine uymadı. Askerlerin dur emrine uymayan kişilere ateş açması sonucu 2 kişi şarapnelle hafif yaralandı.İsrail askerlerinin ateş açtığı kişilerin Filistinlilerden gasp edilmiş topraklarda yaşayan İsrailliler olduğu anlaşıldı ve yaralılar tedavi için hastaneye kaldırıldı.

Netanyahu, 7 Ekim'den sonra ordu karargahındaki toplantıların kayda alınmasını yasakladı
Netanyahu, 7 Ekimden sonra ordu karargahındaki toplantıların kayda alınmasını yasakladı

Haaretz gazetesinin haberine göre, Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların başlamasından kısa süre sonra söz konusu toplantıların ordu tarafından değil, sadece Başbakanlık Ofisi tarafından kaydedilmesi veya yazıya geçirilmesi konusunda ısrar etti.7 Ekim'den sonra ordu karargahında yapılan bütün güvenlik kabinesi toplantılarının ve savunmayla ilgili görüşmelerin kayda alınmaması yönündeki talimat, Netanyahu'nun eski askeri sekreteri Tümgeneral Avi Gil tarafından komuta merkezinin operasyonlarından sorumlu subaylara iletildi.

Ordu, bunun üzerine Netanyahu'nun talimatı çerçevesinde toplantıların kayda alınmasını durdurdu. Normal şartlarda ordu karargahında yapılan her toplantı otomatik olarak kaydediliyor.

Genelkurmay Başkanı'nın eşyaları arandı

İsrail'deki Channel 13, ilk olarak 7 Ekim saldırılarından 5 gün sonra Başbakanlık Ofisi'nin, ordunun güvenlik kabinesi toplantılarını kaydetmesini yasakladığını bildirmişti.Bu haberden birkaç hafta sonra bir Başbakanlık koruma görevlisinin, Genelkurmay Başkanı Herzl Halevi'nin kayıt cihazı taşımadığından emin olmak için getirdiği eşyaların aranmasını talep ettiği iddia edildi.

Netanyahu, 7 Ekim'den sonra ordu karargahında yapılan güvenlik kabinesi toplantılarını bir süre sonra Tel Aviv'deki Başbakanlık Ofisi'ne taşıma kararı almıştı.Netanyahu'nun yakın çevresinden bir kaynak, Başbakan'ın toplantıları kaydetmemesi konusunda orduya güvenmek yerine, toplantıların kendi kontrol ettiği bir yerde yapılmasını tercih ettiğini dile getirdi.

İsrail Lübnan’dan Kiryat Şimona bölgesine 20 füze atıldığını duyurdu

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinden ülkenin kuzeyindeki Kiryat Şimona bölgesine 20 füze atıldığını bildirdi.İsrail ordusunun X hesabından yapılan açıklamada, "Kiryat Şimona bölgesinde saat 23.30'daki uyarıların ardından Lübnan topraklarından fırlatılan 10'a yakın füze tespit edildi ve herhangi bir kayıp olmadan hava savunma kuvvetleri tarafından başarılı bir şekilde karşılık verildi." ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki saldırısında 11 kişi öldü
İsrailin Nusayrat Mülteci Kampındaki saldırısında 11 kişi öldü

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta bölgesindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda bir evi hedef alması sonucu 11 kişi hayatını kaybetti.Yerel kaynakların AA'ya verdiği bilgilere göre, İsrail güçleri kamptaki "Hamed" ailesinin evini hedef aldı.Saldırıda 11 Filistinli yaşamını yitirirken çok sayıda kişi yaralandı. Ölü ve yaralıların yıkılan evden çıkarılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.Gazze Şeridi'ndeki hükümet, bugün İsrail'in "uluslararası yasaklı silahları" kullanarak, son 48 saatte en az 320 Filistinliyi öldürdüğünü ve yaraladığını duyurmuştu.

 

Gazze'de her yer potansiyel ölüm bölgesi
Gazzede her yer potansiyel ölüm bölgesi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki yıkımın "anlaşılamaz ve kabul edilemez" olduğunu belirterek, "Gazze'de her yer potansiyel ölüm bölgesi." değerlendirmesinde bulundu.Guterres, X sosyal medya hesabından Gazze hakkında mesaj paylaştı.

Gazze'deki yıkım ve çatışma düzeyinin "anlaşılamaz ve kabul edilemez" olduğunu ifade eden Guterres, "Güvenli hiçbir yer yok." ifadesini kullandı.Guterres, "Gazze'de her yer potansiyel ölüm bölgesi." vurgusunda bulundu.BM Genel Sekreteri, taraflara siyasi cesaret ve istek göstererek anlaşma sağlamaları çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'in Gazze'deki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ni hedef alan saldırılarına tepki
Dışişleri Bakanlığından İsrailin Gazzedeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesini hedef alan saldırılarına tepki

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze’deki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ni hedef alan saldırılarına tepki göstererek, "Hastaneye verilen zarar, İsrail'in Filistin halkını yok etmeyi amaçlayan sistematik politikalarının bir parçasıdır." dedi.Açıklamada, Türkiye'nin bu saldırıların sorumlularının uluslararası mahkemeler önünde hesap vermesi için çaba göstermeye devam edeceği belirtildi.

İsrail askerleri Batı Şeria'da İsraillilere ateş açtı
İsrail askerleri Batı Şeriada İsraillilere ateş açtı

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail askerleri dün gece Ramallah yakınlarındaki bir kontrol noktasında Filistin topraklarını gasbeden 2 İsrailli yerleşimciye ateş açtı.

Haaretz'in haberine göre, İsrail askerlerinin iki motosikleti durdurup denetlediği sırada arkadaki araçtan inen kapüşonlu 3 kişi, İsrail askerlerinin "dur" emrine uymadı. Askerlerin dur emrine uymayan kişilere ateş açması sonucu 2 kişi şarapnelle hafif yaralandı.

İsrail askerlerinin ateş açtığı kişilerin Filistinlilerden gasp edilmiş topraklarda yaşayan İsrailliler olduğu anlaşıldı ve yaralılar tedavi için hastaneye kaldırıldı.

Netanyahu:“Şimdi baskıyı artırmak zorundayız”
Netanyahu:“Şimdi baskıyı artırmak zorundayız”

İsrail Gazze Şeridi'ndeki katliamına devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu saldırıların durmayacağını açıkladı. İsrail medyasına konuşan Netanyahu, saldırıların esirlerin serbest bırakılması anlaşmasını daha muhtemel hale getireceğini savunarak, “Hamas zayıf durumda. Ne kadar çok vurursanız anlaşmayı o kadar ileriye taşırsınız. Bu baskı onları yavaş yavaş değişmeye, teslim olmaya itiyor. Şimdi baskıyı arttırmak zorundayız. Baskıyı ne kadar arttırırsak, ilk aşamada maksimum sayıda esiri serbest bırakabilir ve aynı zamanda Hamas'ı ortadan kaldırma hedefimize doğru ilerleyebiliriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!