Son dakika...Netanyahu neyin peşinde: Gallant'ın ABD ziyaretini engelledi! ABD ile İsrail arasında İran restleşmesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2024 08:49

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD ziyaretini engellemesi Washington-Tel Aviv arasındaki iplerin daha da gerilmesine yol açtı. ABD medyasına göre İsrail, İran'a yapacağı misilleme saldırısının detaylarını Biden yönetimi ile paylaşmıyor, Washington ise İsrail'i İran'la mücadele konusunda 'yalnız' kalabileceği konusunda uyarıyor. Yaklaşık 50 gündür görüşmeyen Biden ve Netanyahu'nun bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesi bekleniyor.

UCM, Almanya ve İsrail destekçisi kurumlardan "Filistin Devleti" ibaresini kullanmalarını istedi
UCM, Almanya ve İsrail destekçisi kurumlardan Filistin Devleti ibaresini kullanmalarını istedi

Almanya ve İsrail destekçisi bazı STK’ler, yaptığı açıklamada, UCM’nin, kendilerinden "Filistin" yerine "Filistin Devleti" ibaresi kullanmalarını istediği bildirildi.

UCM’deki Filistin soruşturmasında, Mahkemenin yargı yetkisine ilişkin yazılı beyanda bulunan Almanya, ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Prof. Dr. David Chilstein, İsrailli mağdurların avukatı Yael Vias Gvirsman, Kudüs Adalet Enstitüsü, Avrupa Hukuk ve Adalet Merkezi (ECLJ), İsrail için İngiliz Avukatlar (UKLFI) grubu, ALMA - Uluslararası İnsancıl Hukukun Geliştirilmesi Derneği ve İsrail Hukuk Merkezi dilekçelerindeki "Filistin" ibaresini "Filistin Devleti"yle değiştirerek yeniden sunduklarını duyurdu.

Açıklamada, düzeltme talebinin mahkemeden geldiği belirtildi.UCM'ye taraf ülkeler Konseyi, 2 Ocak 2015 tarihinde Mahkeme'nin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'ne katılım belgesini BM Genel Sekreterine tevdi eden Filistin'i, UCM'ye üye devlet olarak kabul ediyor.Filistin Devleti'ni tanıyan ülke sayısı, 7 Ekim'den bu yana görülen artışla 146'ya yükseldi.

İsrail'de 130 asker, esir takası yapılmazsa orduda görev yapmayacaklarını duyurdu
İsrailde 130 asker, esir takası yapılmazsa orduda görev yapmayacaklarını duyurdu

Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, İsrail ordusundaki 130 asker imzaladıkları mektupla Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetine esir takası yapması çağrısında bulundu.Mektupta, Gazze saldırıların esirlerin geri getirilmesi sürecinin yanı sıra onların hayatını da tehlikeye attığı belirtildi.

İsrail ordusunun Gazze'de esirlerin kurtarılması için düzenlediği saldırılarda, kurtarılan esirlerden daha fazlasının bu "operasyonlarda" öldüğüne işaret edildi.Kendileri için "kırmızı çizginin aşıldığını" belirten askerler, Netanyahu hükümetinin esirlerin geri getirilmesine yönelik bir mutabakat konusunda çaba göstermezse orduda daha fazla hizmet vermeyeceklerini kaydetti.

Gazze'de Filistinli grupların elinde bir kısmı ölü olmak üzere 100'den fazla İsrailli esir olduğu belirtiliyor.Getirdiği bazı şartlarla müzakere sürecini zora sokan Netanyahu, Hamas ile esir takasına engel olmakla suçlanıyor.

Alman polisi, aktivist Greta Thunberg'in Filistin yanlısı kampa katılmasını engelledi
Alman polisi, aktivist Greta Thunbergin Filistin yanlısı kampa katılmasını engelledi

Welt gazetesinin haberine göre, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin parlamento grubunun iç politika sözcüsü Alexander Throm, İsveçli aktivist Thunberg'e gösterilere giriş yasağı getirilmesi çağrısında bulundu.Throm, Bild gazetesine verdiği demeçte, Federal İçişleri Bakanlığının "Yahudi düşmanlarına" giriş yasağı koyması gerektiğini savunarak, "Buraya İsrail aleyhinde propaganda yapmak ve polisimizi karalamak için gelenlerin Almanya'da yeri yoktur." dedi.

Dortmund Üniversitesi yakınındaki Filistin yanlısı gösterilerin düzenlendiği kampın, polis tarafından Thunberg'in katılacağı gerekçesiyle dağıtıldığı belirtildi.Polis konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Thunberg isimli kişiyle bağlantılı son olayların, onun şiddete başvuran bir katılımcı olduğu değerlendirmesine yol açtı." ifadeleri kullanıldı.

Harris: "Gazze'de ateşkes anlaşmasında bazı ilerlemeler var ancak gerçekte bir anlaşmaya varılmadıkça bunlar anlamsız"

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dün katıldığı bir televizyon programına verdiği röportajında Gazze’de ateşkes görüşmelerine değindi. Harris, “Gazze’de ateşkes anlaşmasında bazı ilerlemeler var ancak gerçekte bir anlaşmaya varılmadıkça bunlar anlamsız” dedi. Devamı daha sonra yayınlanacak röportajda Harris, “Mümkün olan en kısa sürede ateşkes ve rehineler konusunda anlaşmaya varmalıyız” ifadesini kullandı.

BM: Saldırıların yoğunlaştığı Gazze'nin kuzeyinde 400 bin Filistinli mahsur kaldı
BM: Saldırıların yoğunlaştığı Gazzenin kuzeyinde 400 bin Filistinli mahsur kaldı

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 400 bin Filistinlinin mahsur kaldığını açıkladı.Lazzarini, X sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, İsrail makamlarının, son tahliye emirleriyle insanları tekrar göç etmeye zorladığını belirtti.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 400 bin Filistinlinin mahsur kaldığını ifade eden Lazzarini, insanların gidecek güvenli yerlerinin olmadığını bildiğini vurguladı.Bölgedeki insanların yeniden göçü kabul etmediğini aktaran Lazzarini, "Çünkü Gazze'deki hiçbir yerin güvenli olmadığını çok iyi biliyorlar." ifadelerini kullandı.

ABD Kongre üyesi Jayapal'dan, hükümete Eygi'nin İsrail tarafından öldürülmesini soruşturması çağrısı
ABD Kongre üyesi Jayapaldan, hükümete Eyginin İsrail tarafından öldürülmesini soruşturması çağrısı

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Pramila Jayapal, aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da katıldığı barışçıl gösteride İsrail askerlerinin ateş açması sonucu öldürülmesiyle ilgili, ABD yönetiminden bağımsız soruşturma talebine yönelik yazılı açıklama yaptı.

Jayapal, "Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da öldürülmesinin üzerinden bir aydan fazla süre geçti ve ABD hükümeti tarafından bağımsız bir soruşturma yürütülmesi yönünde herhangi bir adım atılmadığı gibi, barışçıl protestolarda bulunanlara karşı gerçek mermi kullanan İsrail Savunma Kuvvetleri birimlerinin uygulamalarında ne gibi değişiklikler olduğuna dair de herhangi bir bilgi edinemedik." ifadelerini kullandı.

Bir ABD vatandaşının İsrail ordusunca öldürülmesinin acilen ele alınması gerektiğini vurgulayan Jayapal, bu davadaki tepkisizliğin kendisini "dehşete" düşürdüğünü ifade etti.Jayapal, İsrail güçlerinin ABD vatandaşlarını ilk kez öldürmediğini ve tarihin, tehlikeli ve kabul edilemez şekilde tekerrür ettiğini kaydetti.

Fransa'dan, Netanyahu'nun Lübnan halkını tehdit etmesine "provokasyon" nitelemesi
Fransadan, Netanyahunun Lübnan halkını tehdit etmesine provokasyon nitelemesi

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Lübnan halkını Gazze'deki Filistinlilerin yaşadığı saldırılarla tehdit etmesini "provokasyon" olarak nitelendirdi.Netanyahu'nun Lübnan halkını Gazze'deki olaylarla tehdit etmesi üzerine Barrot, "Bu provokasyon gerçekleşirse, Fransa'nın dostu olan ve halihazırda kırılgan bir durumda bulunan Lübnan'ı kaosa sürükler." ifadesini kullandı.

Barrot, böyle bir durumun yaşanması halinde İsrail'in, Lübnan'a yönelik saldırılardan önce var olan güvenlik sorunlarından çok daha fazlasıyla karşı karşıya kalacağını belirterek, "Lübnan'daki durum feci." dedi.

İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın doğusuna saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnanın doğusuna saldırı düzenledi

İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın doğusundaki Baalbek kentine düzenlediği hava saldırısında bir kişi öldü, aralarında kadınların da bulunduğu yaralananlar oldu.Lübnan resmi haber ajansı NNA'ya göre, İsrail savaş uçaklarının Baalbek'in batısındaki Saide beldesine düzenlediği saldırıda bir kişi hayatını kaybetti, aynı aileden 3 kadınla birlikte çok sayıda kişi yaralandı.

Öte yandan saldırılara karşılık Hizbullah'tan İsrail tarafındaki sivil yerleşimler ve askeri bölgeleri hedef alan füze, İHA ve topçu atışlarıyla karşılıklar veriliyor.

Netanyahu Gallant'a iki şart sundu

Washington Post gazetesi, İsrail Savunma Bakanı Gallant'ın ABD ziyaretinin aniden iptal edilmesinin iki yakın müttefik arasındaki gerginliğin işareti olduğunu savundu. İsrailli bir yetkiliye göre Netanyahu Gallant'a, iki koşulun yerine getirilmesi halinde planlanan Washington ziyaretine çıkabileceğini bildirdi: Biden ile Netanyahu arasında başbakanın günlerdir beklediği görüşmenin gerçekleşmesi ve İsrail güvenlik kabinesinin İran'ın füze saldırısına askeri yanıtı onaylaması.

İsmi açıklanmayan yetkililere göre Netanyahu uzun süredir Biden'a ulaşmaya çalışıyor ancak bunu başaramıyor. Biden ise İsrail konusundaki duruşu ve sürekli silah tedariki nedeniyle kendi partisi içinden bile eleştirilerle karşı karşıya. Biden yönetimi İsrail'in İran'a vereceği yanıtta bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyecek bir adımdan kaçınmasını istiyor. Ancak şimdiye kadar askeri planlarını ABD'den saklayan İsrail'in bundan sonra ne yapacağı belirsizliğini koruyor.


 

Netanyahu ve Biden 50 gün sonra görüşebilir
Netanyahu ve Biden 50 gün sonra görüşebilir

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, İran'ın füze saldırısına verilecek yanıtı görüşmek için bir günlük ziyaret kapsamında bu akşam Washington'a hareket etmesi ve yarın da ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile bir araya gelmesi planlanıyordu ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendisi ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda konuşmadan Gallant'ın Washington ziyareti için yola çıkmasını istemediği bildirildi

Buna ek olarak Netanyahu, Gallant'tan İsrail Güvenlik Kabinesi, Tel Aviv'in İran'a vereceği yanıtı onaylamasından sonra ABD'ye hareket etmesini istedi.

Axios'un üç ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu akşam Netanyahu ile İran'a saldırı planları hakkında bir telefon görüşmesi yapması bekleniyor. İki lider, Washington'da Netanyahu'nun savaşı yönetme biçiminden duyulan rahatsızlığın artması ve savaşı sona erdirmek için bir stratejinin olmaması nedeniyle yaklaşık 50 gündür görüşmüyor.

İsrail planlarını paylaşmıyor, ABD öfkeli

Wall Street Journal gazetesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı suikastle öldürerek Washington'a haber vermemesi Beyaz Saray'ı kızdırdı. Saldırının hemen ardından ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde net ifadeler kullandı ve İsrail'e 'yalnız kalmaya hazır olup olmadıklarını' sordu.

İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki askeri eylemlerine defalarca kez hazırlıksız yakalanan Biden yönetimindeki hayal kırıklığı giderek büyüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'a yönelik misilleme operasyonu nedeni ile Gallant'ın ABD'ye yapacağı ziyareti engelledi. Netanyahu'nun kendisi ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda konuşmadan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Washington ziyareti için yola çıkmasını istemediği bildirildi.

ABD'li yetkililer, İsrail'in şimdiye kadar Biden yönetimine Tahran'a karşı misilleme planlarının ayrıntılarını açıklamayı reddettiğini, İsrail'in neyi hedef alabileceği konusunda Washington'ın bir bilgiye sahip olmadığını öne sürüyor.

İsrail medyası da ABD'nin öfkelendiğini ve Tel Aviv'in İran'a tepki gösterme konusunda yalnız kalabileceğini vurguluyor.


Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’in işgal ve soykırımına kınama

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının 1. yıl dönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı. İşgalci güç İsrail'in başta Gazze Şeridi’nde olmak üzere Filistin halkına ve onların meşru ulusal haklarına karşı başlattığı soykırım savaşının ve zorunlu göçün üzerinden 1 yıl geçtiği hatırlatılan açıklamada, “İsrail, sistematik etnik temizlik politikasını sürdürmekte ve işgal altındaki Filistin topraklarında kitlesel zulümler gerçekleştirmektedir” ifadelerine yer verildi. İsrail saldırılarının her gün daha fazla can kaybı, yaralanma ve yerinden edilmeye yol açtığı ve insani krizi derinleştirdiği vurgulanan açıklamada, Filistin Dışişleri Bakanlığı’nın İsrail’in soykırım savaşını durdurmak için geniş bir uluslararası koalisyonu seferber etme çabalarını sürdürdüğü kaydedildi.

İsrail güçleri dün sabahtan bu yana Gazze'de 57 Filistinliyi öldürdü
İsrail güçleri dün sabahtan bu yana Gazzede 57 Filistinliyi öldürdü

İsrail'in dün sabahtan bu yana Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 57 Filistinlinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi.Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, Gazze'nin farklı yerlerine düzenlenen saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Basal'ın açıklamasına göre, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyine düzenlediği 6 hava saldırısında 15 Filistinli hayatını kaybetti. Gazze ilinde ise İsrail ordusunun düzenlediği 2 saldırıda 2 kişi öldü. Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah'ta da İsrail'in çok sayıda hava saldırısında 29 Filistinli yaşamını yitirdi.İsrail'in bu saldırılarında çok sayıda kişi de yaralandı.Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde ise İsrail'in saldırılarında öldürülen 11 kişinin cesedine ulaşıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah'ın ateşkes çağrısını gücünü yitirmesine bağladı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Hizbullahın ateşkes çağrısını gücünü yitirmesine bağladı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, Hizbullah'ın İsrail'e karşı ateşkes çağrısını değerlendirdi.Miller, İsrail'in Hizbullah'ın askeri yeteneklerini bazı açılardan önemli ölçüde gerilettiğini belirterek, "Bugün çıkıp ateşkes çağrısında bulunmaları Hizbullah'ın geri planda olduğunu, yeteneklerinin gerilediğini bildiğini gösteriyor." dedi.

Hizbullah'ın bir yıldır Gazze'yi içermeyen bir ateşkesi kabul etmediğini söyleyen Miller, şimdi Hizbullah'ın Gazze'den bağımsız bir ateşkes talep etme noktasına geldiğini dile getirdi.Miller, ayrıca Hizbullah'ın ateşkes çağrısının neyi kapsayıp kapsamadığıyla ilgili, "Hizbullah sadece bir ateşkes mi istiyor, yoksa Litani Nehri'nin ötesine çekilmeyi de kabul ediyor mu? Bu tam olarak uygulayacaklarını söylemedikleri bir şey." diye konuştu.

Hizbullah'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını kısmen reddettiğini belirten Miller, "Bu kararın şartları uyarınca Hizbullah'ın silahlarını bırakması ve Litani Nehri'nin ötesine çekilmesi gerekiyordu." ifadesini kullandı.Matthew Miller, diplomatik çözümden yana olmakla birlikte İsrail'in "Hizbullah'ın kapasitesini düşürme çabalarını" desteklediklerini kaydederek, "Sonuçta, bu Lübnan halkı için bir fırsattır. Bizim her zaman istediğimiz şey Lübnan halkının liderlerini, hükümetlerini seçebilmesi ve bu süreçte veto hakkıyla devletten bağımsız güç kullanan bir terör örgütüne yer bırakılmamasıdır." dedi.

İsrail askerleri Gazze Şeridi'ndeki Kemal Advan Hastanesi'ni ablukaya aldı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, hastaneyi kuşatan askerlerin yönetim ofisine ateş açtığı kaydedildi.İsrail askerlerinin hastanenin boşaltmasını istediği, aksi takdirde "Şifa Hastanesi'nde yaşanan yıkım, ölüm ve tutuklamaların burada da olacağı" yönünde tehditte bulunduğu vurgulandı.

Ayrıca, İsrail askerlerinin hastanedeki yoğun bakım hastalarından birinin nakline yardım eden ambulans çalışanlarından birini alıkoyarak götürdüğü kaydedildi.Sağlık Bakanlığı açıklamada, özellikle Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sağlık kuruluşları ve çalışanlarının can güvenliğinin sağlanmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

İsrail ordusu Hizbullah’ın ülkenin kuzeyine 180 roket fırlattığını duyurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hizbullah’ın ülkenin kuzeyine 180 roket fırlattığını duyurdu. Hizbullah’tan yapılan açıklamada ise, İsrail’e Lübnan’a yönelik saldırılarını durdurma çağrısı yapılarak, "İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırması halinde Hayfa ve diğer şehirler de en az Kiryat Shmona, Metula ve diğer şehirler kadar roketlerimizin hedefi olacak" uyarısında bulunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!