Son dakika... İsrail, Lübnan'da Hizbullah hedeflerini vuruyor! Tüm uçuşlar iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2024 09:49

İsrail, Lübnan’ın güneyinde Hizbullah'a saldırı başlattı. İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki Uluslararası Ben Gurion Havalimanı tüm uçuşlara kapatıldı. İsrail’de sirenler çalmaya başlarken 48 saatlik acil durum ilan edildi. Öte yandan İsrail güvenlik kabinesinin, İsrail ordusunun Lübnan’a yönelik saldırılarını görüşmek üzere toplanacağı bildirildi.

İlk aşama tamamlandı

Lübnan Hizbullahı, Beyrut'ta Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta misilleme olarak İsrail’e başlattığı saldırıların ilk aşamasının 320 füzeyle tamamlandığını açıkladı.

İsrail'de 48 saat olağanüstü hal ilan edildi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'a başlattıkları "önleyici saldırı" ve Hizbullah'ın da komutanlarından Fuad Şükür'ün suikastına misilleme başlatmasının ardından İsrail'de 48 saat olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Hizbullah karşı saldırı başlattı

Hizbullah Beyrut'ta komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta misilleme olarak İsrail’e saldırı başlattığını duyururdu.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, "İslami Direniş Hareketi Mücahidleri, Büyük Komutan Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta misilleme çerçevesinde, Siyonist rejimin (İsrail) derinliklerine ve daha sonra açıklanacak olan bir İsrail askeri hedefine doğru çok sayıda insansız hava aracıyla (İHA) hava saldırısı başlattı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ayrıca "çok sayıda füzeyle işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde (İsrail'in kuzeyi) çok sayıda düşman bölgesi, kışla ve demir kubbe platformu da hedef alındı." ifadelerine yer verildi.

Operasyonun gidişatına ilişkin ayrıntıların daha sonra açıklanacağına dikkat çekilen açıklamada, Hizbullah'ın tam teyakkuz halinde olduğu ve İsrail saldırılarına karşı güçlü bir şekilde duracağı vurgulandı.

İsrail, ABD'ye bilgi verdi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'i İsrail ordusunun Lübnan'a sabah erken saatlerde başlattığı "önleyici saldırı" hakkında bilgilendirdiği aktarıldı.

İsrail güvenlik kabinesi toplanıyor

İsrail güvenlik kabinesinin, İsrail ordusunun Lübnan’a yönelik saldırılarını görüşmek üzere toplanacağı bildirildi.

Kanal 12 televizyonunun haberine göre, İsrail Güvenlik İşlerinden Sorumlu Küçültülmüş Bakanlar Konseyi, bu sabah yerel saatle 7:00'de başkent Tel Aviv'de bir araya gelecek.

Haberde, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın iç cephede halka kısıtlamalar getirilmesine izin veren "özel bir statü" ilan ettiği ifade edildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Gallant’ın, Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı kompleksindeki özel korunaklı ofisten çekilmiş bir fotoğrafını yayınladı.

Uçuşlar kapatıldı

İsrail’in Kanal 12 Televizyonu’nun haberine göre, İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine saldırı başlatmasıyla eş zamanlı olarak Ben Gurion Havalimanı, tüm uçuşlara kapatıldı.

Havalimanından yapılacak tüm uçuşların iptal edilirken, Ben Gurion’a inecek tüm uçaklar da bölge ülkelerine yönlendirildi.

İSRAİL’İN KUZEYİNDE SİRENLER ÇALMAYA BAŞLADI

İsrail ordusunun Lübnan’a saldırılara başlamasının ardından Hizbullah, İsrail’in kuzey bölgelerine füze ve roketli saldırı düzenledi.

Ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde Dovev, Baram, Ein Yacov başta olmak üzere, birçok bölgede sirenler çalmaya başladı.

Öte yandan İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, İsrail makamları, bölgede yaşayan vatandaşlara sığınaklarda kalma çağrısı yaptı.

İsrail Lübnan'ın güneyine saldırı başlattı

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik geniş çaplı bir saldırı hazırlığında olduğunu belirterek, Lübnan’ın güneyine saldırıların başladığını açıkladı.

Hagari, yaptığı açıklamada, “Az önce Lübnan’dan İsrail topraklarına füze ve roketli saldırılar düzenlendi. Bunun üzerine İsrail bölgelerinde sirenler aktifleştirildi.” dedi.

Hizbullah’ın geniş çaplı bir saldırı hazırlığında olduğuna dikkati çeken Hagari, İsrail ordusunun buna karşılık Hizbullah hedeflerini vurmaya başladığını vurguladı.

Hahari, Lübnan’daki Litani Nehri’nin güneyinde yaşayan Lübnanlılara bulundukları bölgeleri terk etme çağrısı yaparak, İsrail’in kendisine yönelik tüm tehditleri ortadan kaldıracağı uyarısında bulundu.

Öte yandan, İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları şu ana kadar Lübnan’ın güneyinde 40 hedefi vurdu.


Hamas, BM'ye Gazze Şeridi'ndeki sivillere koruma sağlamaları çağrısında bulundu

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Faşist işgal ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzey ve güneyinden göç eden yüz binlerce kişinin yaşadığı El-Meğazi Mülteci Kampı, El-Masdar köyü başta olmak üzere Vusta kentine bağlı bölgeler ile Deyr el-Belah kentinin geniş bölgelerinin boşaltılması yönünde çağrılar yapmaya devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

Bu çağrıların "Filistin halkının acısını derinleştirmeye çalışan, Gazze'de soykırım ve etnik temizlik suçunu sürdüren aşırıcı Siyonist hükümetin politikasının bir parçası kapsamındaki acımasız bombalama, korkutma ve katliamların ağırlığı altında" gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İşgalcilerin Gazze Şeridi'nde güvenli bölgelerin olduğuna ilişkin iddiaları tamamen yalan ve aldatmacadır. Gerçekler, devam eden soykırımda hayatını kaybeden binlerce kişinin okullar, kurumlar ve çadırlar gibi İsrail'in güvenli olarak sınıflandırdığı sığınma merkezlerinde şehit olduğunu teyit ediyor."

Açıklamada, "Dünyanın gözü önünde devam eden bu faşist uygulamalar, uluslararası toplumun, BM ve kurumlarının Gazze'deki masum sivillerin korunmasını ve uluslararası hukuku ihlal eden Siyonist savaş suçlularını yargılanmasını sağlamak için ciddi olarak çalışmasını gerektiriyor." denildi.

İsrail ordusu, son bir hafta içinde ikinci kez Gazze Şeridi'nin orta kesiminde pek çok bölgenin tahliyesini istedi.

İsrail'in kuzeyinde savaş karşıtı gösteri düzenlendi

İsrailli ve Filistinli aktivistler, İsrail'in kuzeyindeki Taybe kentinde savaş karşıtı gösteri gerçekleştirdi.

Onlarca aktivist, Taybe kenti yakınlarındaki otoyol kenarında toplandı.

Göstericiler, işgal altında bulunan Batı Şeria'daki "ayrım duvarının" ağzında zeytin dalı taşıyan bir güvercin tarafından yıkıldığını resmeden, "Bir halkı işgal eden bir ulus, asla özgür olamaz" yazılı dev pankart açtı.

"İşgale hayır, savaşa hayır" diye slogan atan göstericiler, "Savaşı ve işgali durdurun", "İşgal varken barış olmaz", "İşgale karşı direnin", "Askeri bir çözüm yok", yazılı Arapça ve İbranice yazılı pankartlar taşıdı.

İsrail polisi çevrede konuşlandı ancak gösteriye müdahale etmedi.

Hizbullah, Lübnan'ın güney sınırı yakınlarındaki İsrail'e ait iki askeri bölgeyi hedef aldı

Hizbullah Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamalarda, hareketin Hermon ve Er-Rahib askeri bölgelerindeki İsrail askerlerini İHA'larla hedef alarak, doğrudan vurduğu belirtildi.

İsrail ordusu ise konuya ilişkin açıklama yapmadı.

49 Filistinlinin naaşı çıkarıldı

Gazze Sivil Savunma Tedarik ve Ekipman Yetkilisi Muhammed el-Muğayr, saldırı altındaki bölgede ekiplerinin yürüttüğü çalışmaları aktardı.
"Sabahtan bu yana 49 Filistinlinin naaşı çıkarıldı" bilgisini paylaşan Muğayr, söz konusu cenazelerin Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki Ayn Calut Apartmanları, Hamed kenti ve Refah kentinin batısındaki bölgelerden olduğunu kaydetti.

"Filistinliler, İsrail işgal güçleri tarafından, hava saldırıları, topçu atışları ya da karadan açılan ateşler sonucu şehit oluyor" diyen Muğayr, ekiplerinin İsrail ordusunun yıkım ve saldırılardan sonra Han Yunus'tan çekildiği bölgelerde evlerin enkazında arama-kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun son 48 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "5 katliam" gerçekleştirdiğini, bu saldırılarda 69 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini, 212 Filistinlinin yaralandığı duyurmuştu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İlaçların yüzde 60'ı tükendi ve temel hizmetler durma tehlikesiyle karşı karşıya

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, hastaneler ve sağlık merkezlerinde ciddi ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığı belirtilerek, "benzeri görülmemiş" ilaç ve tıbbi sarf malzemesi krizinin hastaların ve yaralıların yaşamlarını ciddi bir şekilde etkileyeceği uyarısında bulunuldu. Temel ilaç listesinin yüzde 60'ının, tıbbi sarf malzemelerinin de yüzde 83'ünün bakanlığın depolarında tükendiği ve bunun da tedavi hizmetlerinin tamamen durmasına yol açacağı kaydedilen açıklamada, durdurulma riski taşıyan en önemli hizmetlerin acil durumlar, ameliyatlar, yoğun bakım, diyaliz, birinci basamak sağlık hizmetleri ve ruh sağlığı olduğu aktarıldı.

Hamas heyeti Kahire'de

Hamas yetkilisi Mahmud Merdavi, Halil el Hayya başkanlığındaki Hamas heyetinin, ateşkes ve esir takası ile ilgili güncel bilgileri alabilmek amacıyla Kahire'ye gittiğini açıkladı.

Associated Press'e konuşan Hamas yetkilisi, Kahire'ye ulaşan Hamas'ın üst düzey yetkililerinin Mısırlı ve Katarlı yetkililerle görüşeceğini söyledi.

İsrail askerlerinin yanında bomba patladı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerlerinin yakınında bomba patladığını duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamaya göre, yasadışı yerleşimcilerin bulunduğu bölgedeki sarnıca yerleştirilen patlayıcı infilak etti. Yapılan açıklamada, patlamanın gerçekleştiği sırada askerlerin bölgeyi taradığı ve kimsenin yaralanmadığı belirtildi.

Gazze'de can kaybı 40 bin 334'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 48 saatte düzenlediği 5 saldırıda 69 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 212 Filistinlinin de yaralandığı bildirildi.

Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybının 40 bin 334'e, yaralı sayısının 93 bin 356'ya yükseldiği aktarıldı.

Netanyahu: 'Ne Anlaşması?'

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrailli esirler ve esirlerin aileleriyle yaptığı görüşmede herhangi bir anlaşmanın olmadığını ve anlaşma açıklamalarının "yalandan ibaret" olduğunu söyledi.

Jerusalem Post'un aktardığı habere göre, bir aile üyesinin Netanyahu'ya, "Tüm kaçırılanları getirecek bir anlaşmaya varmanız gerekiyor” demesi üzerine Netanyahu, “Ne anlaşması? Ne anlaşması? Her kim size bir anlaşmanın hazır olduğunu ve bizim bunu şu ya da bu nedenle, kişisel nedenlerle kabul etmediğimizi söylediyse yalan söylüyordur” ifadesinde bulundu.

Netanyahu, anlaşmayı kabul etmemesinin nedeni olarak Philadelphi koridorundan İsrail askerlerini çekmek istememesini gösterdi.

100 binden fazla kişi yerinden edildi
100 binden fazla kişi yerinden edildi

İsrail'in tahliye emri verdiği Deyr el-Balah'ta, iki günden kısa bir süre içinde 100 binden fazla kişi yerinden edildi.

UCM savcısından 'Netanyahu' ve 'Gallant' talebi
UCM savcısından Netanyahu ve Gallant talebi

UCM Başsavcısı Kerim Han, etanyahu ve Gallant hakkında "yakalama kararı" çıkartılması talebini değerlendiren UCM'nin ilgili ön inceleme dairesine 64 kişi, ülke ve kurum tarafından yapılan yazılı beyanlara topluca yanıt verdi.

Han, UCM'nin Filistin topraklarında suç işleyen İsrailli yetkililer hakkında yargı yetkisine sahip olduğunu belirterek, Mahkemeden Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama talebini "ivedilikle" karara bağlamasını talep etti.

UCM'den, İsrailli yetkililer hakkında yargılama yetkisi olduğuna hükmetmesini isteyen Han, "Oslo Anlaşmaları, Filistin topraklarında işledikleri suçlar nedeniyle İsrail vatandaşları üzerinde Mahkeme'nin yargı yetkisini kullanmasını engellemez." ifadesini kullandı.

İsrail'in ve İsrail'i destekleyen ülkelerin ileri sürdüğü gibi Oslo anlaşmalarının UCM'nin İsrailli yetkilileri yargılamasına engel teşkil etmediğini savunan Han, "Oslo Anlaşması üzerinden yapılan itiraz dayanaktan yoksundur." değerlendirmesinde bulundu.

Han, İsrail'in 1967'den beri Batı Şeria ve Gazze'yi işgal altında tuttuğunu ve Doğu Kudüs'ü ilhak ettiğini anlatarak "Mağdurların uluslararası düzeyde tanınan haklarına, özellikle de mağdurların gerçeği bilme, adalete erişim ve tazminat talep etme haklarına saygı göstermesi gerektiğinin" altını çizdi.

İSRAİL KENDİ VATANDAŞLARININ İŞLEDİĞİ SUÇLARI SORUŞTURMUYOR

İsrail'in, özellikle Netanyahu ve Gallant'ın karıştığı suçlara ilişkin herhangi bir soruşturma başlatmadığına işaret eden Han, bu sebeple Mahkemenin harekete geçme yetkisi ve sorumluluğu olduğunu hatırlattı.

Han, İsrail yerel mahkemelerinde, UCM'nin İsrailli yetkililer hakkında soruşturma yapmasını engelleyecek düzeyde etkili ve samimi bir iç soruşturma bulunmadığını kaydederek Mahkemenin beklemesini gerektiren "görünürde bir neden" olmadığını vurguladı.

Hamas heyeti Kahire'ye gidiyor

Hamas heyetinin, Mısır'da gerçekleşen ateşkes ve esir takası görüşmeleri ile ilgili güncel bilgileri alabilmek amacıyla başkent Kahire'ye gideceği bildirildi.

İsrail'in saldırılarında 37 kişi öldü

İsrail ordusunun gece boyunca Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına düzenlediği saldırılar sebebiyle ölen sayısı arttı. Gazze'deki sağlık çalışanları, 12 olarak açıklanan ölü sayısının 37'ye yükseldiğini açıkladı.

İsrail, Batı Şeria'da köy bastı

İsrail güçleri, Batı Şeria'daki Nablus'un güneyinde yer alan Tal köyüne baskın düzenledi.

İsrail güçlerinin, köye göz yaşartıcı gaz bombası attığı ve hal köyden çıkmadığı bildirildi.

'İran saldırıya hazır'
İran saldırıya hazır

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Cuma günü yaptığı açıklamada Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesine ilişkin İngiliz ve Fransız mevkidaşlarına "İran cevap hakkından vazgeçmeyecek" açıklamasında bulundu.

Bunun üzerine İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin, İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy ve Fransa Dışişleri Bakanı Sejourne ile yaptığı telefon görüşmelerinin ardından Beyaz Saray İletişim Danışmanı John Kirby, "İran saldırıya hazır" açıklaması yaptı.


İran'ın hazırlığının niteliği ya da arkasındaki istihbarat hakkında bilgi vermeyen Kirby, sadece “Hazırlıklı olmalıyız ve hazırız. Bölgedeki askeri kabiliyetlerimizi güçlendirdik ve her gün izliyoruz” dedi.

'Eğer İsrail kabul ederse...'

 

Üst düzey Hamas yetkilisi Usame Hamdan, Biden yönetiminin, 5 Kasım'daki başkanlık seçiminde yarışacak olan Demokrat Parti'nin adayı Kamala Harris'i desteklemek amacıyla ateşkes görüşmelerinde olumlu bir hava estirmek istediğini söyledi.

Hamdan, Beyaz Saray İletişim Danışmanı John Kirby'nin “ilerleme kaydedildi" açıklamasının aksine İsrail'in Philadelphi ve Netzarim koridorlarının yanı sıra Mısır ve Gazze arasındaki Refah geçişi üzerindeki kontrolünü sürdürmesini hala kesin bir dille reddettiğini ve bunun önemli bir anlaşmazlık noktası olmaya devam ettiğini söyledi.

Hamdan, Hamas'ın “daha fazla müzakere değil, daha önce üzerinde mutabakata varılanlara ilişkin pratik tedbirler” talep ettiğini vurguladı.

Hafta sonu boyunca sürmesi beklenen müzakerelere ilişkin Hamdan, “Yarın iki seçeneğimiz olacak. Eğer İsrail kabul ederse, anlaşmanın uygulama aşamasını görüşeceğiz. Eğer etmezse, o zaman tavrımızı kendilerine bildireceğiz” dedi.

Beyaz Saray: 'Haberler doğru değil'

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü ve Beyaz Saray İletişim Danışmanı John Kirby, Kahire'de gerçekleşen ateşkes ve rehine anlaşması görüşmelerini değerlendirdi.

Politico dergisinde yer alan ve İsrail ile Hamas arasındaki müzakere görüşmelerinin "çöküşün eşiğinde" olduğunu belirten haberin doğru olmadığını söyleyen Kirby, "görüşmelerin çökmek üzere olduğuna dair haberler doğru değil. ilerleme kaydedildi" açıklaması yaptı.

CIA şefi William Burns'ün, Kahire'deki görüşmelerde yer aldığını belirten Kirby, “Dün gece Kahire'de yapıcı görüşmeler yaptılar ve bu görüşmeler bugün de devam edecek. Süreç aslında daha önce özetlediğimiz şekilde ilerliyor" dedi.

Mısır ve Gazze arasındaki sınır boyunca uzanan Philadelphi koridoruna ilişkin ayrıntılara girmeyi reddeden Kirby, "Her iki taraf için de net sorumluluklar var. Her iki tarafın da bu taahhütleri yerine getirdiğini ve bu gereklilikleri karşıladığını görmek istiyoruz. Öyle bir noktadayız ki, eğer bu görüşmeler iyi gider ve her iki taraf da masaya gelip anlaşmanın uygulanması hakkında konuşmaya istekli olursa, bu gerçek olabilir” ifadesinde bulundu.

Biden'dan Orta Doğu trafiği

ABD Başkanı Joe Biden, Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes ve esir takası müzakerelerini görüştü.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, görüşmelerin ayrı ayrı yapıldığı ve müzakerelerin sonuçlandırılmasının acil ihtiyaç olduğunun belirtildiği ifade edildi.

Görüşmelerde, Kahire'de yapılacak müzakereye odaklanıldığı ve anlaşmaya varılmasının önündeki engellerin aşılmasının öneminin vurgulandığı aktarıldı.

'Doğrulanan çocuk felci vakası, tehlikenin uyarı işareti'

İsrail'in saldırıları sonrası sağlık hizmetlerinin çöktüğü Gazze Şeridi'nde, Nasser Hastanesi'nde çalışan acil tıp doktoru Thaer Ahmed, 25 yıl sonra Gazze'de yeniden görüldüğü doğrulanan çocuk felci vakasının "tehlikenin uyarı işareti" olduğunu söyledi.

Gazze'deki tıbbi malzeme ihtiyacının hiç bu kadar acil olmadığını söyleyen Dr. Thaer Ahmed, sadece Ağustos ayında 12 tahliye emrinin verildiğini ve bu tahliye emirlerinin "sahada çalışan insaları etkilediğini" söyledi.

Al Jazeera'ya konuşan Dr. Ahmed, “Endişemiz, tahliye emirleriyle yerlerinden edilmeye devam eden savunmasız insanlara nasıl ulaşacağımız” dedi.

BM: 'Ölümler artıyor'
BM: Ölümler artıyor

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), özellikle Han Yunus'un güneyinde ve Deyr el-Belah'ın orta kısımlarındaki konut yıkımı, halkın zorla yer değiştirmesiyle birlikte ölümlerin arttığını bildirdi.

OCHA, İsrail ordusunun Gazze'de verdiği acil tahliye emirlerinin ve gıda yardımının en düşük seviyelere gerilemesinin, çocuklarda yetersiz beslenme oranını dört katına çıkardığını vurguladı.

Gece boyunca Gazze'ye saldırdı: 8 Filistinli öldü

İsrail ordusunun, gece boyunca Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına düzenlediği saldırılarda en az 12 kişinin öldüğü, 18'inin yaralandığı belirtildi.

Saldırıların adresi, güneydeki Han Yunus kenti ile orta kesimdeki Nusayrat Mülteci Kampı oldu.

Han Yunus'un batısındaki El-Emel Mahallesinde bir eve düzenlenen hava saldırısında 2'si çocuk, 1'i kadın olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti, 15'i yaralandı. Cura el-Lut ile Et-Tahliye bölgesinde topçu ateşiyle düzenlenen saldırıda da bazı Filistinliler yaralandı.

Nusayrat Mülteci Kampının kuzeyinde yerinden edilenlerin sığındığı bir okula insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda da 3 Filistinli yaralandı. Kamptaki Ayn Calut sitelerinde bir daireye düzenlenen saldırıda ise 3 Filistinli öldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!