Son dakika...İsrail medyasından 'Kuzey' iddiası: Netanyahu saldırı istedi, Gallant karşı çıktı! Savunma Bakanı görevden alınabilir...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika...İsrail medyasından Kuzey iddiası: Netanyahu saldırı istedi, Gallant karşı çıktı Savunma Bakanı görevden alınabilir...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2024 11:03

İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilim adım adım yükselirken, Savunma Bakanı Yoav Gallant bölgede diplomatik bir çözümün artık mümkün olmadığını söyledi. İsrail Savunma Bakanlığı ise ülkenin kuzeyindeki sivil savunma birliklerine silah dağıttı. Öte yandan İsrail medyası Başbakan Netanyahu'nun Lübnan'a yönelik askeri saldırıyı engellediği gerekçesiyle Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden almayı düşündüğünü yazdı.

Netanyahu'nun tehditlerine Yemen'den yanıt

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Savunma Bakan Yardımcısı Tuğgeneral Abdullah Bin Amer, Hudeyde Limanı'na düzenlenen saldırıya atıfta bulunarak Husileri tehdit eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yanıt verdi.

Amer, "Yemen milletini şimdiye kadar tanımayanlar, şimdi ve gelecekte tanıyacaklar ve zaman da bu gerçeği ispat edecektir" dedi.

İşgalci İsrailliler Batı Şeria'da okul bastı

Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsrailliler, işgal altındaki Batı Şeria'daki El-Muarracat bölgesinde yer alan Arab Keabine İlkokulu'na saldırdığını belirtti.

Sopalarla ilkokulu basan saldırganların, öğrenci ve öğretmenleri darbettiği aktarıldı.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, saldırıda yaralanan 7 kişinin hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

İsrail medyası: Netanyahu Gallant'ı görevden almayı düşünüyor
İsrail medyası: Netanyahu Gallantı görevden almayı düşünüyor

İsrail'in Haaretz gazetesinde yer alan bilgilere göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, Lübnan'a yönelik askeri saldırıyı engellediği gerekçesiyle Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden almayı düşünüyor.

Son günlerde İsrail medyasında Netanyahu'nun İsrail Savunma Kuvvetleri'ne kuzeyde geniş çaplı bir saldırı başlatma çağrısında bulunduğu, ancak savunma bakanının buna karşı çıktığı yönünde iddialar dolaşıyor.Kaynaklara göre Netanyahu Gallant'ın yerine geçmesi için United Right Başkanı Gideon Sa'ar ile görüşüyor.

İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Itamar Ben-Gvir sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Netanyahu'ya aylardır Gallant'ı görevden alması çağrısında bulunduğunu ve bunun artık zamanının geldiğini yazdı. İsrail'in aşırı sağcı bakanına göre Kuzey hakkında acil bir karar verilmesi gerekiyor ve Gallant bunu yapacak doğru kişi değil.

Gazze'de can kaybı 41 bin 226’ya yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlenen 3 saldırıda 20 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 76 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 41 bin 226’ya, yaralıların sayısının 95 bin 413’e yükseldiği kaydedildi.

Gazze'nin kuzey bölgelerinde "ekmek krizi" kapıda
Gazzenin kuzey bölgelerinde ekmek krizi kapıda

Gazze Şeridi'ndeki Acur Fırınları'nın sahibi Kamil Acur İsrail'in ekmek üretimi için gerekli yakıt ve ham madde girişini engellemesi nedeniyle sahibi olduğu 6 fırından 5'inin kapandığını ve bölgede bir ekmek krizinin baş gösterebileceğini söyledi.

Acur, "İsrail'in ham madde ve yakıt girişini engellemeyi sürdürmesi halinde çalışmaya devam eden tek fırınımız da bir hafta içinde kapanma tehdidi altında. Gazze kenti ve kuzey bölgelerdeki fırınlara 10 gündür yakıt ulaştırılmadı. İsrail, yaklaşık bir ay önce bölgeye un, şeker ve maya gibi temel malzemelerin girişini kısıtladı." ifadelerini kullandı.

Kızıldeniz’de yanan tankere kurtarma operasyonu
Kızıldeniz’de yanan tankere kurtarma operasyonu

Kızıldeniz'de Husiler tarafından 21 Ağustos’ta vurulan ve bir milyon varil ham petrol taşıyan SOUNION tankeri için kurtarma çalışmaları başladı. Avrupa Birliği’nin (AB) Husilere karşı başlattığı operasyon Aspides’ten yapılan açıklamada, römorkların gemiyi güvenli bir yere çektiği ifade edildi.

Kuzey sınırında gerilim adım adım yükseliyor

Yemen'in önemli bir bölümünü kontrol eden Husiler tarafından ateşlenen bir füzenin Pazar günü ilk kez İsrail'in merkezine ulaşmasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Husilerin bunun için "ağır bir bedel ödeyeceğini" söylerken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin yaptıkları telefon görüşmesinde İsrail'in kuzeyindeki durumu ele aldı. Kuzey'de anlaşma ihtimalinin ortadan kalktığını söyleyen Gallant diplomatik çözümün artık masada olmadığını Hizbullah'ın kendisini Hamas'a bağladığını söyledi.

Kuzey sınırında tansiyon adım adım yükselirken, İsrail Savunma Bakanlığı kuzey sınırına yakın 97 yerleşim yerindeki sivil savunma birliklerini güçlendirme projesi kapsamında 9 bin IWI Arad saldırı tüfeği dağıttı.


İsrail'in Gazze'de bir eve düzenlediği hava saldırısında 2'si çocuk 6 Filistinli öldü

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze kentinin güneydoğusunda bir evi bombaladığı belirtildi. Saldırıda 2'si çocuk ve biri kadın 6 sivilin yaşamını yitirdiği, bazılarının yaralandığı bildirilen açıklamada, bombalanan evin yerle bir olduğu ve çevredeki evlerde hasar oluştuğu kaydedildi. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 795’i çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 206 Filistinli öldü, 95 bin 337 kişi yaralandı.

İsrail, Netanyahu hakkında UCM'nin henüz çıkarmadığı yakalama kararını "yanlışlıkla" kınadı
İsrail, Netanyahu hakkında UCMnin henüz çıkarmadığı yakalama kararını yanlışlıkla kınadı

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı, UCM tarafından herhangi bir karar çıkarılmamasına rağmen, Netanyahu ve Gallant hakkında uluslararası yakalama kararını kınayan bir açıklama yayımladı.İsrail Dışişleri Bakanlığının internet sayfasında yayımlanan ve sosyal medya hesaplarında da paylaşılan açıklama kısa sürede kaldırıldı.

Açıklamada, "İsrail, UCM'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı çıkarmasını onaylayan saçma ve utanç verici kararını reddediyor." ifadesi yer aldı.Bakanlıktan ismi açıklanmayan bir yetkili, Haaretz'e yaptığı açıklamada, söz konusu açıklamanın hata sonucu paylaşıldığını, ancak yakalama kararı çıkarılmasına ilişkin "hazırlık yapıldığı" için kınama açıklamasının önceden hazırlandığını söyledi.

UCM Başsavcısı Kerim Han'ın başvurusu üzerine mahkeme, 4 aydır Netanyahu, Gallant ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar hakkında yakalama kararı çıkarılması konusunu değerlendiriyor.

 

İsrail'in Lübnan'ın güneyinde attığı "zorla tahliye" bildirileri sebebiyle 150 Suriyeli bölgeden ayrıldı
İsrailin Lübnanın güneyinde attığı zorla tahliye bildirileri sebebiyle 150 Suriyeli bölgeden ayrıldı

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki sınır köyüne "zorla tahliye" bildirileri atmasının ardından buradaki 150 Suriyelinin bölgeden ayrıldığı bildirildi.Bölgedeki AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, "zorla tahliye" bildirilerinin atıldığı El-Vezzani köyünde tarım işçisi göçmen Suriyelilerin yaşadığı 65 çadır bulunuyor.İsrail'in Lübnan'ın güneyinde attığı tahliye bildirileri sebebiyle 150 Suriyeli bölgeden ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!