Son dakika: Korkulan oldu: İsrail Lübnan'a karadan girdi... Hizbullah'tan füzeli yanıt

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: Korkulan oldu: İsrail Lübnana karadan girdi... Hizbullahtan füzeli yanıt
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2024 07:34

İsrail Ordusu Lübnan'ın güneyinde "Kuzeyin Okları" adı verilen bir kara operasyonuna başladığını duyurdu. İsrailli yetkililer operasyonun "kısıtlı, lokal ve hedefli" olacağını söylüyor ancak bir takvim vermekten kaçınıyor. Dünya diken üstünde bölgeden gelen gelişmeleri izlerken ABD yakın müttefiki İsrail'e desteğini açıkladı ve İran'ı misilleme konusunda uyardı. Öte yandan Hizbullah IDF'nin 8200 numaralı birimine ve Mossad karargâhına ev sahipliği yapan Herzliya yakınlarındaki Glilot Üssüne “Fadi-4” füzeleri fırlattığını açıkladı. Yemenli Husiler ise Lübnan'daki müttefiki Hizbullah'a destek amacıyla İsrail'i hedef alan insansız hava aracı saldırıları düzenledi.

İsrailli aşırı sağcı grup, Lübnan'ın güneyinde yerleşim için ev ilanı yayınladı

Lübnan'ın güneyini ilhak etmek ve burada Yahudi yerleşim yerleri kurmak isteyen İsrailli aşırı sağcı bir grup, bu hedef doğrultusunda emlak ilanları yayınlamaya başladı.

"Güney Lübnan Yerleşim Hareketi" adlı grup, Telegram'da modern bir evin fotoğraflarını ve askeri üniforma giymiş İsrailli ailenin yer aldığı ilan paylaştı.

İlanda hayali bir evin detayları verilirken, bölgenin yeni bir İbranice isim alacağı ileri sürüldü.

Grup, Lübnan’ın güneyini Tevrat'ta geçen Aşer ve Naftali kabilelerinin tarihi bölgesi olarak görüyor ve burayı vadedilmiş topraklar olarak nitelendiriyor.

İsrailli grubun yayınladığı ilan metninde geçen ifadeler şu şekilde:

"Lübnan’da ev alma zamanı! Hizbullah liderliğinin, Nasrallah da dahil, ortadan kaldırılmasından ve muhteşem çağrı cihazları saldırısından sonra siz de büyük bir ev, karlı dağ manzarası ve atalarımız Aşer ve Naftali kabilesinin çocuklarının mirasında sıcak bir topluluk hayali mi kuruyorsunuz? Bu hayale sadece bir stratejik karar kadar uzaktayız: Lübnan’ın güneyini ezmeye devam etmek ve sakinlerinin geri dönmesine izin vermemek! Bunun gerçekleşmesine yardımcı olun, bize katılın!"

Grubun mesajları, İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyine kara harekatı düzenleyebileceği yönündeki açıklamaların ardından geldi.

Lübnan, bir haftadır İsrail'in hava saldırılarına maruz kalırken, şimdiye dek yüzlerce kişi öldü, binlerce kişi de bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

İsrail, Lübnan'da televizyon kanalını vurdu

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen "es-Sirat Kültür Kanalı" isimli televizyonun binasına hava saldırısı düzenledi.

İsrail savaş uçakları, gece saatlerinde Beyrut'ta Hizbullah'ın kalesi olarak nitelendirilen Dahiye bölgesinde yer alan Sirat Kültür Kanalı'nın binasının da aralarında bulunduğu birkaç yeri hedef aldı.

Bölgeye yönelik gece düzenlenen İsrail hava saldırılarında can kaybına ilişkin bilgi verilmedi.

Sirat Kültür Kanalı, İsrail'in Lübnan'a yönelik devam eden hava saldırılarında hedef alınan ilk yayın kuruluşu oldu.

Rusya, İsrail'in saldırılarından endişe duyduğunu açıkladı
Rusya, İsrailin saldırılarından endişe duyduğunu açıkladı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın, İsrail'in Lübnan'daki askeri faaliyetlerinden ve Şam'a yönelik saldırı haberlerinden derin endişe duyduğunu açıkladı.

Peskov, “Bölgeyi daha da istikrarsızlaştıran ve gerilimi arttıran düşmanlık coğrafyasının genişlediğine hep birlikte tanık oluyoruz. Bu gerilimler bölge ve çevresindeki alanlar için yıkıcıdır. Derin endişe duymaya devam ediyoruz” dedi.

Moskova'nın Suriye yönetimi ile sürekli temas halinde olduğunu belirten Peskov, “Şu anda acil bir risk görmüyoruz, ancak elbette egemen bir devlete yönelik bu tür saldırıları kınıyoruz” sözlerini ifadesi ekledi.

İsrailli yetkili ABD'yi suçladı

Üst düzey bir İsrailli yetkili ABD'yi, İsrail'in Lübnan'daki kara harekatına ilişkin planları sızdırarak İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askerlerini tehlikeye atmakla suçladı.

İsrail'in kamu yayın kuruluşu Kan News'e açıklamalarda bulunan yetkili, sızıntıları “tehlikeli” olarak nitelendirerek İsrail askerlerini tehlikeye attıklarını söyledi.

Yetkili, “ABD operasyonu desteklemesine rağmen sızıntı gerçekleşti. ABD'nin endişeli olduğu ve bu nedenle operasyonu sınırlandırmaya çalışmak için dışarıya bilgi verdikleri çok net’ dedi.

Yetkili ayrıca, “operasyon sona ermeden Lübnan'da diplomatik bir düzenleme olmayacağını” ifade etti.

Uçuşlar iptal, Batı tahliyeler için harekete geçti

Fransa ordusu, yabancı uyrukluların Lübnan'dan tahliye edilmesine karar verilmesi halinde bir Fransız helikopter gemisinin önümüzdeki birkaç gün içinde Doğu Akdeniz'e geleceğini açıkladı. İngiltere de bu sabah vatandaşlarının tahliyesi için bir uçak kiraladığını duyurmuştu.

Alman havayolu grubu Lufthansa, "Orta Doğu'daki mevcut durum" gerekçesiyle Beyrut ve Tel Aviv'e yönelik uçuşları askıya alma kararını uzattığını duyurdu. Açıklamada, Beyrut'a yapılan uçuşların 30 Kasım'a kadar, Tel Aviv'e yapılan uçuşların ise 31 Ekim'e kadar iptal edileceği belirtildi. Swiss Air de Beyrut ve Tel Aviv'e yönelik kararın uzatıldığını duyurdu. Brussels Airlines, Austrian Airlines ve Eurowings gibi diğer havayolu şirketleri de Kasım ayına kadar bölgeye uçuşların başlatılmayacağını açıkladı

Husiler İsrail'e insansız hava araçlarıyla ateş açtı

Yemenli Husiler Lübnan'daki müttefiki Hizbullah'a destek amacıyla İsrail'i hedef alan insansız hava aracı saldırıları düzenledi.Tel Aviv yakınlarındaki Jaffa'yı ve güney İsrail'deki Eilat'ı beş insansız hava aracıyla hedef aldığını açıklayan grup yayınladıkları açıklamada "Filistin ve Lübnan halkına destek vermek ve cesur Filistin ve Lübnan direnişiyle dayanışma içinde olmak amacıyla Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin insansız hava aracı birimi, insansız hava aracıyla işgal altındaki Yafa bölgesindeki bir İsrail askeri bölgesini hedef aldı ve dört adet Samad-4 insansız hava aracıyla Um Al-Rashrash/Eilat bölgesindeki askeri bölgeleri hedef aldı." ifadeleri yer aldı.

Hizbullah'tan Glilot Üssüne saldırı, İsrail Ordusu'ndan yeni açıklama
Hizbullahtan Glilot Üssüne saldırı, İsrail Ordusundan yeni açıklama

Hizbullah İsrail'in merkezine yönelik roket saldırısının sorumluluğunu üstlenerek, IDF'nin 8200 numaralı birimine ve Mossad karargâhına ev sahipliği yapan Herzliya yakınlarındaki Glilot Üssüne “Fadi-4” füzeleri fırlattığını açıkladı.

İsrail ordusu, İsrail'in Güney Lübnan'a yönelik kara harekâtının, İsrail'i tehdit eden sınırdaki Hizbullah üslerini hedef alacağını ve Lübnan halkına karşı bir savaş olmadığını duyurdu. Ordu sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari, "Kara saldırıları, sınırımızdaki İsrail kasabalarını tehdit eden Hizbullah kalelerini hedef alacak" dedi.

Türkiye'den İsrail'e tepki
Türkiyeden İsraile tepki

Dışişleri Bakanlığı: İsrail'in Lübnan'a kara saldırısı başlatarak bu ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesi, hukuksuz bir işgal girişimidir.

Güneyde son durum

İsrail ordusu, İsrail'in kuzeyinde Lübnan sınırına yakın Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi çevresindeki bölgeleri "kapalı askeri bölge" ilan etti ve bu bölgelere girişin yasak olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada 1978'den beri Lübnan'da görev yapan barış gücü askerlerinin sınır devriyelerini, çatışmalar nedeniyle yapamadığı belirtildi.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric 10 binden fazla personelden oluşan barış gücünün "karşılıklı top atışları" nedeniyle konum değiştiremediğini belirtti.

NATO: Lübnan'da gördüğümüz tırmanıştan derinden endişe duyuyoruz
NATO: Lübnanda gördüğümüz tırmanıştan derinden endişe duyuyoruz

NATO Genel Sekreterliğini Mark Rutte'ye devretmeye hazırlanan Jens Stoltenberg, NATO'nun Lübnan'daki durumla ilgili derin endişe duyduğunu, müttefiklerin hem Gazze hem de Lübnan'da gerginliği azaltma ve siyasi çözüm çabalarını desteklediğini söyledi.

BM ve Lübnan hükümeti, ülkede artan insani ihtiyaçlar için acil yardım kampanyası başlattı
BM ve Lübnan hükümeti, ülkede artan insani ihtiyaçlar için acil yardım kampanyası başlattı

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Lübnan'da artan ihtiyaçlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.Açıklamada, "BM ve Lübnan'daki insani yardım ortaklarımız, ülkede hızla artan insani ihtiyaçları karşılamak için Lübnan hükümetiyle birlikte üç ay sürecek bir acil yardım kampanyası başlattı. Kampanya, 1 milyon kişiye insani yardım sağlamayı amaçlıyor. Uluslararası bağışçılardan 426 milyon dolar talep ediliyor." denildi.

İsrail'in saldırıları altında bulunan Lübnan'da son iki haftada benzeri görülmemiş bir can kaybı ve yerinden edilme dalgasının yaşandığı vurgulanan açıklamada, sadece bu süreçte binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 6 binden fazla kişinin ise yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada, "Lübnanlı yetkililere göre, geçen yıl ekimden bu yana (son iki haftada hızla artan bir şekilde) krizden doğrudan etkilenen veya yerinden edilen tahmini 1 milyon kişi var." ifadeleri kullanıldı.

İsrail'den sivillere çağrı

İsrail ordusu, Güney Lübnan'daki sivillere, ikinci bir duyuruya kadar Litani Nehri'nin güneyindeki bölgelerde araç kullanmamaları çağrısında bulundu. İsrail medyası ise 'nokta atışı' operasyonların başladığını duyurdu.

İsrail ordusu ayrıca 98. Tümen kuvvetlerine bağlı komando ve paraşüt birliklerinin yanı sıra 7. Tugay zırhlı birliğinin "Lübnan'ı hedef alan faaliyetlere başladığını" açıkladı.Açıklamada, Lübnan'a yönelik "kara operasyonu öncesinde yapılan hazırlıklar kapsamında tatbikat düzenlendiği" bilgisine yer verildi.

 

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki bölgeleri top ve füzelerle vurduğunu açıkladı
Hizbullah, İsrailin kuzeyindeki bölgeleri top ve füzelerle vurduğunu açıkladı

Hizbullah Hareketi, İsrail'in kuzeyinde bulunan Ştula, Metula (Matalla) ve Avivim bölgelerine saldırılar düzenlediğini duyurdu.Hizbullah tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, İsrail'in kuzeyindeki bölgelere yapılan top ve füze saldırılarına ilişkin bilgi verildi.

Saldırıların, "Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin direnişini desteklemek ve Lübnan halkını savunmak" amacıyla yapıldığını belirten Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki bölgelerin vurulduğunu bildirdi.

Hizbullah, Ştula yasa dışı yerleşim biriminin kapısında bekleyen İsrail askerlerinin top atışıyla "doğrudan isabetle" vurulduğunu, Metula'da hareket halindeki İsrail askerlerinin füzeyle hedef alındığını kaydetti.Yukarı Celile bölgesindeki Avivim bölgesinin de topçu atışlarıyla vurulduğu da aktarıldı.

İngiltere vatandaşlarını tahliye ediyor

İngiltere Hükümeti Lübnan'ı terk etmek isteyen vatandaşları için bir uçak kiraladı. Yapılan açıklamaya göre İngiliz vatandaşları eşleri, partnerleri ve 18 yaşından küçük çocukları bu uçuştan faydalanabilecek. Uçuşta 'savunması' olanlara öncelik verilecek.

Hizbullah en az 7 üst düzey ismi kaybetti

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında son haftalarda en az yedi üst düzey Hizbullah yetkilisi öldürüldü. Ölenler arasında grubun lideri Hasan Nasrallah da var.



İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda 10 kişi öldü

İsrail'in Lübnan'ın güneyinde bir eve düzenlediği saldırıda aynı aileden 10 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, İsrail'e ait savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Ed-Davudiye beldesinde bir evi bombaladı.Saldırıda aynı aileden aralarında çocukların da olduğu 10 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı kaydedildi.

ABD Ortadoğu'ya daha fazla asker ve savaş uçağı gönderiyor

Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, Biden yönetimi Orta Doğu'ya birkaç bin ek asker ve daha fazla savaş uçağı konuşlandıracak. Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, hava savunma birimlerini de içeren (F-16, F-15E ve F-22 savaş uçakları ve A-10 saldırı jetleri uçuran filolar) güçlerin halihazırda yüksek alarmda olan on binlerce Amerikan personeline ekleneceğini söyledi. Washington Post talimatın Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından verildiğini yazdı.

Singh, ek konuşlandırmaları Hamaney de dahil olmak üzere üst düzey İranlı yetkililerin söylemlerine bağladı.


İsrailli yetkililer operasyonun süresi ile ilgili takvim vermeyi reddediyor
İsrailli yetkililer operasyonun süresi ile ilgili takvim vermeyi reddediyor

CNN'de yer alan habere göre, İsrailli yetkililer, Güney Lübnan'a yönelik kara harekâtının kapsamının sınırlı olduğunu
belirterek, "uzun vadeli bir işgal olmayacağını" söylüyor ancak bir takvim vermekten kaçınıyor. İsrail birliklerinin sınır boyunca "acil tehditleri" ortadan kaldırmaya odaklanacağını belirten yetkililer, İsrail askerlerinin ülkeye ne kadar derinlemesine gireceği veya operasyonun ne kadar sürmesinin beklendiği konusunda bilgi vermekten kaçındı.

Beyaz Saray'dan açıklama: İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyoruz

Beyaz Saray, İsrail'in Güney Lübnan'a yönelik kara harekatının, ülkenin kendini savunma hakkıyla uyumlu olduğunu düşünüyor. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü yaptığı açıklamada "İsrail'in vatandaşlarını tehdit etmek için kullanılabilecek Hizbullah altyapısını yok etmek için sınırlı operasyonlar yürüteceğini anlıyoruz. Bu, İsrail'in vatandaşlarını savunma ve sivilleri güvenli bir şekilde evlerine geri döndürme hakkıyla uyumludur" ifadelerini kullandı ve İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediklerini vurguladı.

Lübnan'a giren İsrail askerlerinin hedefinde Hizbullah'ın özel kuvvetleri var
Lübnana giren İsrail askerlerinin hedefinde Hizbullahın özel kuvvetleri var

Askeri analist Elijah Magnier Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, İsrail'in kara operasyonunun amacının Güney Lübnan'daki Hizbullah özel güçlerini kuşatıp ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Magnier açklamasında "Açık kaynaklı istihbarattan, İsraillilerin en az 18 tugay hazırladığını anlıyoruz. Yani 70.000 ila 100.000 askerden bahsediyoruz. Hizbullah'ın yapısına bakarsak, grubun gücü, füze birlikleri ve özel kuvvetlerden geliyor. İsrail, füze birliklerinin çoğunu veya en azından yüzde 60-70'ini yok ettiğine inanıyor. O yüzden şimdi konuşlandırılmış özel kuvvetleri yok etmek istiyorlar" dedi.

ABD'den İran'a İsrail uyarısı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde, Washington'un İsrail'in Lübnan sınırındaki operasyonunda desteklediğini belirtti. Austin ayrıca İran'ı, Washington'un önemli müttefikiyle savaşmayı seçmesi halinde karşılaşacağı sonuçlar konusunda uyardı ve "İran'ın İsrail'e doğrudan askeri saldırı başlatmayı seçmesi halinde bunun İran için ciddi sonuçlar doğuracağını yineledim" dedi.

İsrail Lübnan'ın güneyi ile başkent Beyrut'a saldırılarını sürdürüyor
İsrail Lübnanın güneyi ile başkent Beyruta saldırılarını sürdürüyor

İsrail ordusunun, Lübnan'ın pek çok bölgesine karadan ve havadan saldırılarını sürdürdüğü belirtildi.Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, İsrail topçu birlikleri, güneydeki El-Vezzani, El-Hıyam ve Marcayun ovasını 2 saat boyunca vurdu.İsrail savaş uçakları ise Kevkebe-Marcayun otoyoluna hava saldırısı düzenledi ve saldırı nedeniyle otoyol trafiğe kapandı.

İsrail ordusu ayrıca sınırdaki Ayta eş-Şaab kasabasına aydınlatma fişekleri fırlattı.İsrail savaş uçakları başkent Beyrut'ta da yoğun alçak irtifa uçuşları gerçekleştirdi ve Dahiye bölgesine 8 hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonrası Dahiye semalarından dumanlar yükseldi. Saldırılarda pek çok binanın yıkıldığı bilgisi geçildi.

AA muhabiri ise İsrail ordusunun, güneyde Sayda kentindeki Ayn el-Hılve Filistin Mülteci Kampı'na hava saldırısı düzenlediğini belirtti.Yaralananların olduğu saldırıda, Aksa Şehitleri Tugayları komutanı ve Lübnan sorumlusu Munir el-Makdah'ın evi hedef alındı.

Suriye'nin başkenti Şam'da üst üste patlamalar
Suriyenin başkenti Şamda üst üste patlamalar

Suriye medyası, İsrail'in, başkent Şam'a gece saatlerinde hava saldırıları düzenlediğini duyurdu.ejimin haber ajansı SANA'nın yerel saatle 2.51'de geçtiği haberinde, "Hava savunma sistemlerimiz bu gece üçüncü kez düşman hedeflere karşı koyuyor." ifadeleri yer aldı.

SANA'nın askeri kaynağa dayandırdığı bir diğer haberinde ise İsrail'in, yerel saatle 2.05'te başkentteki saldırıları savaş uçakları ve dronlarla düzenlediği öne sürüldü.

Haberde, "Hava savunma sistemlerimiz füzelere ve dronlara karşı koydu ve çoğunu düşürdü. Saldırıda 3 sivil öldü, 9 sivil yaralandı, maddi hasar meydana geldi." ifadeleri kullanıldı.Öte yandan rejim medyası, saldırıda Suriye Devlet Televizyonu'nda çalışan sunucu Safa Ahmed'in hayatını kaybettiğini duyurdu.

Şam FM'de yer alan haberde ise Mezze'deki saldırı sonucu yangın çıktığı kaydedildi.

Irak'ta Bağdat Havalimanı'na füzeli saldırı
Irakta Bağdat Havalimanına füzeli saldırı

Irak haber ajansı INA'nın güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre, Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda boş alana 1 Katyuşa füzesi düşerken, bir diğer Katyuşa füzesi de orada bulunan Terörle Mücadele Servisi'ne ait araç park alanına düştü.Söz konusu saldırıda yaralanan olmadığı kaydedildi. Güvenlik güçlerinin, Bağdat'ın Amiriye bölgesindeki bir araçta füze fırlatma rampası bulduğu da belirtildi.

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde karadan işgal saldırılarına başladı
İsrail ordusu, Lübnanın güneyinde karadan işgal saldırılarına başladı

İsrail ordusu, Lübnan topraklarında bazı noktalara yönelik karadan işgal saldırıları gerçekleştirdiklerini duyurdu.İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını belirtti.

Kara saldırılarına hava kuvvetleri ile topçu birliklerinin de eşlik ettiği aktarılan açıklamada, "Kuzeyin Okları Operasyonu"nun, Gazze'deki çatışmalara paralel olarak ve yapılan durum değerlendirmesine göre sürdürüleceği ifade edildi.

İsrail savaş uçakları, kısa süre önce yaptığı Beyrut'un Dahiye bölgesindeki bazı yerleri boşaltın çağrısının hemen ardından bölgeyi bombalamaya başladı.

İsrail ordusu, Lübnan sınırında yer alan Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi bölgelerini askeri bölge ilan etti.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!