Son dakika... İsrail'de büyük kriz! Hükümet dağılıyor...Savaş Kabinesi Bakanı Gantz istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İsrailde büyük kriz Hükümet dağılıyor...Savaş Kabinesi Bakanı Gantz istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2024 10:00

İsrail'in Nuseyrat Mülteci Kampı ve çevresine dün düzenlediği ve en az 210 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan sağ kurtulanlar İsrail askerlerinin bölgeye Filistinli kılığında girdiğini anlattı. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye katliamın ardından yaptığı açıklamada "Halkımız teslim olmayacak, direnişimiz bu cani düşmana karşı haklarımızı savunmaya devam edecek" dedi. Öte yandan İsrail'de Savaş Kabinesi Bakanı Gantz hükümetten çekildiğini açıkladı. Bakan Gantz, Netanyahu’ya seçimleri yenileme çağrısı yaptı.

İsrail’de savaş kabinesinde çatlak

İsrail'de savaş kabinesi dağılıyor. İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, düzenlediği basın toplantısında istifa ettiğini açıklayarak, partisinin koalisyon hükümetinden çekildiğini belirtti. Gantz, “Partim 7 Ekim'den sonra kötü bir hükümet olduğunu bildiğimiz halde ülkenin iyiliği için koalisyona katıldı. O zamandan bu yana stratejik değerlendirmeler siyasi nedenlerle hep bir kenara itildi” dedi.

İsrail halkının “boş vaatlerden” daha fazlasını hak ettiğini belirten Gantz, “Ne yazık ki Netanyahu gerçek zafere ulaşmamızı engelliyor” dedi.

GANTZ'DAN NETANYAHU'YA SEÇİM ÇAĞRISI

Netanyahu'ya seçim çağrısı yapan Gantz, “Gerçek bir zafer elde etmek için ve halkın güvenini kazanmak için sonbaharda seçimlere gitmemiz uygun olacaktır. Netanyahu'ya sesleniyorum: Üzerinde anlaşılmış bir seçim tarihi belirleyin. Halkımızın parçalanmasına izin vermeyin” şeklinde konuştu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a da seslenen Gantz, “Yoav, birbirimizi uzun yıllardır tanıyoruz. Aramızda gerginlikler olsa bile sana her zaman saygı duydum ve takdir ettim. Bu savaşta seni daha da takdir etmeyi öğrendim. Siz cesur ve kararlı bir lider ve hepsinden önemlisi bir vatanseversiniz. Bu zamanda liderlik ve cesaret sadece doğru olanı söylemek değil, doğru olanı yapmaktır” ifadelerini kullandı.

“BAŞKAN BİDEN TARAFINDAN SUNULAN TASLAĞIN ARKASINDAYIM”

Esirlerin ailelerinden de özür dileyen Gantz, “Çok şey yaptık ama sonuç almaya gelince başarısız olduk. Henüz birçoğunu eve geri getiremedik. Bunun sorumluluğu da bana ait” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu Gazze Şeridi'nde ateşkes planına da tam destek veren Gantz, “Savaş kabinesinde aldığımız ve ilkeleri Başkan Biden tarafından sunulan taslağın arkasındayım. Başbakandan bunun arkasında durmak ve ilerletmek için her şeyi yapmak için gerekli cesareti göstermesini istiyorum” dedi.

Muhalefete geçmesine rağmen hükümetin bazı hamlelerini destekleyebileceğini de vurgulayan Gantz, “Bugün de taahhüt ediyorum, muhalefetteyken her sorumlu planı destekleyeceğiz. İsrail toplumunu ve hükümetin yapacağı her doğru hareketi destekleyeceğiz. Gösteri yapmaya gittiğimizde bunu yasalara uygun olarak, dayanışma ve yeni bir yola girme arzusuyla yapacağız, nefretle değil” şeklinde konuştu.

ABD: "Hamas'tan henüz resmi bir yanıt almadık"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Amerikan CBS kanalına konuştu. İsrail’in esirleri kurtardığı 'operasyon'a ilişkin konuşan Sullivan, "Tüm rehineleri kurtarmanın açık ara en etkili, kesin ve doğru yolu, Başkan Biden'ın birkaç gün önce kamuoyuna açıkladığı, İsrail'in kabul ettiği ve şimdi Hamas'ın yanıt vermesini beklediğimiz kapsamlı bir ateşkes ve rehine anlaşması yapmaktır. Eğer Hamas bu anlaşmaya 'evet' derse ateşkes sağlanacak, rehineler evlerine dönecek, insani yardımlar artacak ve Filistin halkı için daha güzel günler yaşanmaya başlayacaktır. Dolayısıyla bizim görmek istediğimiz şey bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi, çünkü rehineleri evlerine ulaştırmanın en kesin yolu bu" ifadelerini kullandı.

274 kişiye mezar olan Nuseyrat kampındaki aileler evlerine dönmeye başladı
274 kişiye mezar olan Nuseyrat kampındaki aileler evlerine dönmeye başladı

Nuseyrat kampındaki saldırının ardından kampın büyük bir kısmı enkaza dönerken kamptaki yıkım görüntülendi. Harabeye dönen kampta bulunan araçlar da kullanılamaz hale geldi. Saldırı nedeniyle kamptan ayrılmak zorunda kalan Nuseyrat kampının doğu bölgelerine ve Al Zawaida kasabasına sığınan aileler saldırının sona ermesinin ardından evlerine geri dönmeye başladı. Yaşayacak yer bulamayan Filistinli siviller, yıkıma rağmen kampa dönen aileler yıkıntıları temizleyerek yaşayacak bir alan kurmaya çalışıyor.

Kuveyt'ten Nuseyrat saldırısına kınama

İsrail'in Nuseyrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıya Kuveyt'ten kınama geldi. Kuveyt tarafından yapılan açıklamada, saldır “uluslararası hukukun alenen ihlalini” anlamına gelen “iğrenç bir suç” olarak nitelendirildi. Uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne “Filistin halkına yönelik bu barbarca saldırının durdurulması için sorumluluklarını yerine getirin” çağrısı yapıldı.

Hamas resti çekti! 'Müzakereler kolay olmayacak'
Hamas resti çekti Müzakereler kolay olmayacak

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İsrail'in dün gerçekleştirdiği katliamın ardından yaptığı açıklamada "Halkımız teslim olmayacak, direnişimiz bu cani düşmana karşı haklarımızı savunmaya devam edecek" dedi ve ekledi; "İşgalciler bize kendi tercihlerini zorla kabul ettirebileceğine inanıyorsa hayal görüyor demektir . Teslim olmayacağız, hareketimiz her şeyden önce halkımızın güvenliğini sağlamayan hiçbir anlaşmayı kabul etmeyecektir.”

ABD'li yayın kuruluşu CNN'e konuşan Mısırlı bir kaynak ise İsrail katliamının Gazze'deki savaşı sona erdirme müzakereleri üzerinde "olumsuz etki" yaratacağını belirtti ve 'bu iş kolay olmayacak' dedi

İsrail Gazze'deki saldırılarına devam ediyor

İsrail ordusu, dün Nuseyrat mülteci kampında gerçekleştirdiği katliamın ardından doğu Deir el-Balah ve doğu Bureij'de operasyonlarının devam ettiğini duyurdu. Telegram'da yayınlanan durum güncellemesinde savaş uçaklarının bölgedeki çok sayıda hedefi yok ettiği belirtildi. Filistin medyasında yer alan haberlerde ise İsrail tanklarının güneydeki şehrin bir kısmını kapatmak amacıyla Refah bölgesine doğru ilerlediği bildirildi.

Nuseyrat Mülteci Kampı'nda can kaybı artıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı, Nuseyrat Mülteci Kampı'na düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 274'e, yaralı sayısının ise 698'e yükseldiğini açıkladı.

Doha'da kritik görüşme
Dohada kritik görüşme

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan,Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’na katılmak üzere bulunduğu Doha’da, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir araya geldi.

Gazze'de can kaybı 37 bini geçti

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki katliamlarını 247 gündür sürdürüyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte sivillere yönelik 8 saldırı gerçekleştirdiği, 283 kişinin hayatını kaybettiği, 814 kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybının 37 bin 84'e, yaralı sayısının ise 84 bin 494'e yükseldiği ifade edildi.

Nuseyrat Mülteci Kampı'na saldırıya Türkiye'den çok sert tepki
Nuseyrat Mülteci Kampına saldırıya Türkiyeden çok sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki Nuseyrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"İsrail, bu son barbarca saldırıyla Gazze’de işlediği savaş suçlarına bir yenisini eklemiştir.

Uluslararası Adalet Divanı’nda 1948 Soykırım Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerini ihlalle yargılanan İsrail’in bu suçları işlemesine son vermek için başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere, uluslararası barış ve güvenliği korumakla görevli kurumları üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz"

Borrell: Bu katliam derhal sona ermelidir

Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Borrell, yaptığı açıklamada, “Gazze'de sivillere yönelik yeni bir katliam haberi dehşet vericidir. Bunu en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu katliam derhal sona ermelidir. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nın 3 aşamalı planı, kalıcı bir ateşkes ve ölümlerin sona erdirilmesi için ileriye dönük bir yoldur” ifadelerini kullandı.


CENTCOM: Gazze’ye insani yardım sevkiyatları tekrar başladı
CENTCOM: Gazze’ye insani yardım sevkiyatları tekrar başladı

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “Gazze saatiyle yaklaşık 10.30'da ABD Merkez Komutanlığı (USCENTCOM) Gazze'de karaya insani yardım sevkiyatına başladı. Bugün toplamda yaklaşık 492 metrik ton insani yardım Gazze halkına ulaştırıldı. CENTCOM bugüne kadar 1573 metrik tondan fazla insani yardımın ulaştırılmasına yardımcı olmuştur. Gazze'de hiçbir ABD askeri personeli karaya çıkmamıştır. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) desteğiyle Gazze'deki Filistinli sivillere ek yardım ulaştırmak için devam eden bu çaba tamamen insani niteliktedir ve çeşitli ülkeler ve insani yardım kuruluşları tarafından bağışlanan yardım malzemelerini içermektedir” denildi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan’dan İsrail’e tebrik

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail’in Nuseirat’ta düzenlediği ve 4 rehinenin kurtarılmasıyla sonuçlanan operasyon kapsamında tebrik mesajı yayımladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “İsrail güvenlik güçleri Gazze'de dört rehineyi Hamas'ın elinden kurtarmak için başarılı bir operasyon gerçekleştirdi. Dördü de 7 Ekim'de Nova Müzik Festivali'nden kaçırılmış ve Hamas, Bayan Argamani'nin korkunç kaçırılışını tüm dünyanın görmesi için filme almıştı. Şimdi güvendeler ve aileleriyle yeniden bir araya geldiler. Bu cesur operasyonu gerçekleştiren İsrail güvenlik güçlerinin çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri, Amerikan vatandaşları da dâhil olmak üzere halen Hamas'ın elinde bulunan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamaya yönelik tüm çabaları desteklemektedir. Buna devam eden müzakereler ya da diğer yollar da dâhildir. Şu anda masada olan rehine serbest bırakma ve ateşkes anlaşması, İsrail için güvenlik güvenceleri ve Gazze'deki masum siviller için yardım ile birlikte kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacaktır” dedi.


ABD'den açıklama: Yardım iskelesi saldırıda kullanılmadı

ABD Merkez Komutanlığı, İsrail'in dün yüzlerce Filistinliyi katlettiği saldırıda Gazze'deki insani yardım iskelesinin kullanılmadığını duyurdu. CENTCOM'dan yapılan açıklamada tesisin güneyindeki alanın rehineleri güvenli bir şekilde İsrail'e iade etmek için kullanıldı belirtildi.

ABD'nin insani yardımlar için inşaa ettiği ancak fırtına nedeni ile hasar göre iskele saldırı öncesi yeniden kullanıma açılmıştı.

İsrail askerleri Filistinlilerin kılığına girerek kampa girmiş
İsrail askerleri Filistinlilerin kılığına girerek kampa girmiş

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı ve çevresini hedef aldığı yoğun saldırıda en az 210 kişi hayatını kaybetti yüzlerce kişi de yaralandı. İsrail katliamına dünyadan tepki yağarken, saldırıdan sağ kurtulanlar yaşadıkları kabusu anlattı.

Al Jazeera'ya konuşan iki görgü tanığı, İsrail askerlerinin Filistinli kılığına girerek bölgeye geldiğini belirterek "Mülteci kampındaki konut binasına eşya taşıyan bir araçla geldiler. Yerinden edilmiş kişiler gibi davrandılar ve sonra evlerimizi bombaladılar" dedi.

Başka bir görgü tanığı evde kahvaltı yaptıkları sırada İsrail askerlerinin merdiven kullanarak evlerinin içine girdiğini anlattı: "İki İsrail askeri tamamen silahlı olarak evimizin içine girdi. Dışarı baktığımda özel kuvvet birimini gördüm. Dışardaki aracın Filistinlilere aitmiş gibi görünmesi için içine eşyalar doldurulmuştu. Silah seslerini duymamla büyük bir kaos patlak verdi"

Başka bir görgü tanıdığı ise saldırıların gece boyu devam ettiğini, İsrail insansız hava araçlarının bölgeden kaçmaya çalışanlara rasgele ateş açtığını söyledi.

Filistinli resmi kaynaklar ise İsrail özel kuvvetlerinin sivil bir araç ve kapalı bir tır içinde Nuseyrat'a sızdığını belirtiyor.Kaynaklar, insani yardım naklinde kullanılan bu araç ve tırların Gazze'de yaygın şekilde bulunduğunu dile getirdi.

Binlerce Filistin destekçisi Beyaz Saray’ı kuşattı
Binlerce Filistin destekçisi Beyaz Saray’ı kuşattı

Tel Aviv yönetiminin bölgede sürdürdüğü saldırılarında en büyük destekçisi ABD yönetimine başkent Washington’da binlerce kişi tepki gösterdi.

Binlerce Filistin destekçisi üzerinde hayatını kaybeden Filistinlilerin isimlerinin yazdığı dev kırmızı bir pankartla Beyaz Saray’ı kuşattı. “Netanyahu saklanamazsın. Seni soykırımcı olarak yargılayacağız”, “Biden saklanamazsın”, “Biz kırmızı çizgiyiz”, “Özgür Filistin” sloganları atan göstericiler, “Biden’in kırmızı çizgisi yalan”, "Soykırım bizim kırmızı çizgimiz”, "İsrail’e silah ambargosu” yazılı pankartlar taşıdı. Polisin biber gazı ve sis bombasıyla yaptığı müdahaleye rağmen devam eden gösteride konuşma yapan Filistin destekçisi, “Buradan Biden’a, Kongre’ye, tüm dünyaya mesaj gönderiyoruz” diyerek ateşkes çağrısı yaptı.

Hamas, İsrail saldırısında bazı esirlerin öldüğünü duyurdu

İsrail’in Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı ve çevresine bugün düzenlediği yoğun saldırılar 210 Filistinlinin ölümüne yol açtı. İsrail ordusunun saldırıların ardından 4 İsrailli esiri kurtardığını açıklamasının ardından ise Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, saldırılarda bazı esirlerin de öldüğünü aktardı.

Açıklamasında bölgede tutulan yaklaşık 120 esire atıfta bulunan Ubeyde, "İsrail, korkunç katliamlar yaparak esirlerinin bir kısmını serbest bırakmayı başardı, ancak aynı zamanda operasyon sırasında bazılarını da öldürdü. Operasyon esirler için büyük bir tehlike oluşturacak. Onların şartları ve yaşamları üzerinde yıkıcı bir etkiye neden olacak” ifadelerini kullandı.

İsrail güçleri 4 İsrailli rehineyi kurtardığını duyurdu
İsrail güçleri 4 İsrailli rehineyi kurtardığını duyurdu

İsrail ordusu, 200 Filistinilinin hayatını kaybettiği saldırılar sonrası Hamas'ın kaçırdığı dört İsrailli rehinenin kurtarıldığını duyurdu.
Kurtarılanların Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andri Kozlov (27) ve Shlomi Ziv (40) olduğunu açıklandı.İsrail ordusu, bu kişilerin Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat'ta, İsrail Güvenlik Birimi ve İsrail polisinin ortak operasyonuyla kurtarıldıklarını söyledi.Bu dört kişinin sağlık durumlarının iyi olduğu ve tıbbi muayeneler için Sheba Tel-HaShomer Tıp Merkezi'ne transfer edildiklerini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!