Son dakika… İsrail basını yazdı… İran ve Hizbullah taktik mi değiştirdi? Listede kritik isimler var: Saldırı yerine suikast!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika… İsrail basını yazdı… İran ve Hizbullah taktik mi değiştirdi Listede kritik isimler var: Saldırı yerine suikast
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2024 08:22

Dünya Doha’dan gelecek bir anlaşma haberini beklerken İsrail basınında yayınlanan çarpıcı haber ses getirdi... Fuad Şükr ve İsmail Haniye için intikam yemini eden İran ve Hizbullah’ın bu saldırıyla ilgili taktik değiştirdiği bilgisinin İsrail Güvenlik Kabinesi'ne sunulduğu iddia ediliyor… Katar Dışişleri'nden gelen son dakika haberine göre Doha'daki görüşmeler ikinci gününde sona erdi. Hükümet yetkilileri önümüzdeki günlerde Kahire'de yeniden bir araya gelineceğini bildirdi.

Katar Dışişleri Bakanlığı: Ateşkes görüşmeleri ikinci günde sona erdi

Katar Dışişleri’nden yapılan açıklamada Doha'da gerçekleştirilen ateşkes görüşmelerinin ikinci günde sona erdiğini duyuruldu.

Mısır, ABD ve Katar tarafından yapılan ortak açıklamada ise görüşmelerin son derece yapıcı ve pozitif atmosferde geçtiği kaydedildi. 

Hükümet yetkililerinin ateşkes görüşmelerinde bugün ortaya konulan şartlar çerçevesinde anlaşmayı sonuçlandırmak amacıyla önümüzdeki günlerde Kahire'de yeniden bir araya geleceği bildirildi.

İran ve Hizbullah'ın İsrailli üst düzey yetkililere suikast girişiminde bulunabileceği iddia edildi
İran ve Hizbullahın İsrailli üst düzey yetkililere suikast girişiminde bulunabileceği iddia edildi

Yediot Aharonot gazetesinde yer alan habere göre, İran ve Hizbullah'ın üst düzey isimlere suikast girişiminde bulabileceği iddiası dün toplanan İsrail Güvenlik Kabinesi'nde gündeme geldi.

Gazete Fuad Şükr ve İsmail Haniye için misilleme sözü veren İran ve Hizbullah'ın taktik değiştirdiğini yazdı.

İran ve Hizbullah'ın misilleme olarak füze ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlemek yerine İsrailli bakanlar, milletvekilleri, askeri ve istihbarat birimlerinden yetkililere suikast girişiminde bulunabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Hamas: “Ateşkes görüşmelerinde henüz olumlu sinyaller gelmedi”

Hamas Sözcüsü Usame Hamdan, Doha’da devam eden müzakerelere ilişkin açıklama yaptı. Müzakerelerin ne aşamada olduğuna ilişkin belirgin bir tablo olmadığını dile getiren Hamdan, “Müzakereciler anlaşmazlıkları gidermek için görüşmeleri sürdürüyor. Ancak, İsrail tarafının koşulları arttırdığı açık, yeni konular konuşuyorlar” dedi. Hamdan, İsrail’in olumlu sinyal vermesi durumunda Hamas’ın yeniden müzakerelere katılabileceğini sözlerine ekledi.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den "İsrailli yerleşimcilere" destek veren yetkililere yaptırım sinyali

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Filistin topraklarını gasbeden İsrailli yerleşimcilerin Cit köyüne düzenlediği saldırılara imkan veren isimlere yaptırım uygulanması teklifinde bulunacağını bildirdi.

İsrail ile çatışan Hizbullah, 1 mensubunun öldürüldüğünü duyurdu

srail ile çatışan Hizbullah Hareketi, Lübnan'ın güneyindeki hava saldırısında 1 mensubunun öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah, resmi Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada can kaybı hakkında bilgi verdi. Açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki Blida beldesi doğumlu İbrahim Şevki Selame'nin öldüğü ifade edildi. İsrail ordusunun 8 Ekim 2023'ten beri Lübnan'ın güneyine yönelik düzenlediği hava saldırılarında öldürülen Hizbullah mensubu sayısı 412'ye yükseldi.

Hizbullah yeraltı "tünellerinin" görüntülerini paylaştı
Hizbullah yeraltı tünellerinin görüntülerini paylaştı

İsrail ordusu ile 10 aydır sınır hattı üzerinde çatışan Lübnan'daki İran destekli Hizbullah Hareketi, ilk defa uzun menzilli füzeleri taşıyan araçların da geçebileceği tünellerinin görüntülerini paylaştı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın daha önceki konuşmalarından kesitler eşliğinde yayınlanan görüntülerde "Eğer İsrail Lübnan'a savaşı dayatırsa, hiçbir zaman beklemediği kader günü ile karşı karşıya kalacaktır. Bizimle savaş tüm Filistin ve Ürdün sınırına kadar uzanacaktır. Kiryat Şmona'dan Eliat'a kadar uzanacaktır." ifadeleri yer aldı.

Görüntüde büyük araçlar üzerinde taşınan uzun menzilli füzelerin bulunduğu tüneller için "İmad-4" adı verildiği aktarıldı.

Tünellerin duvarlarında, İsrail saldırılarında öldürülen Hizbullah'ın üst düzey komutanlarının yanı sıra ABD saldırısında öldürülen İranlı komutan Kasım Süleymani'nin resmi dikkati çekti.

İsrail’in 30 Temmuz'da Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ü öldürmesi ve Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniye’ye suikastın ardından bölgede tansiyon yükselmiş, Nasrallah da daha önce yaptığı açıklamada İsrail'e Şükür ve Haniye suikastları nedeniyle misilleme düzenleyeceklerini belirtmişti.

CIA'den Katar İstihbarat Başkanına ödül

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, Katar Devlet Güvenlik Ajansı Başkanı Abdullah bin Muhammed bin Abdulaziz Al Khulaifi'ye ödül verdi.

Axios haber sitesinin konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağa dayandırdığı habere göre, CIA direktörü Burns, ABD ile Katar arasındaki istihbarat işbirliğini güçlendirmeye yönelik çalışmalarından dolayı Katar İstihbarat Başkanı Al Khulaifi'ye “George Tenet” madalyası verdi.

İsrail, Nuseyrat Mülteci Kampı'nı vurdu: 1 ölü, 5 yaralı

Filistin basını, Nuseyrat Mülteci Kampı'na İsrail tarafından saldırı düzenlendiğini açıkladı. Haberde, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Nuseyrat Mülteci Kampı'ndaki bir evin hedef alındığı belirtildi.
Bombardıman sebebiyle 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

İsrail Gazzeli’lere El-Mevasi'den çıkmaları için tahliye emri gönderdi

İsrail ordusu, defalarca yerinden edilen Gazzeliler için bir tahliye emri daha çıkardı.

1 milyondan fazla Gazzeli’nin sıkıştırıldığı El-Mevasi'nin bazı yerlerine saldırı başlatacağını ilan eden İsrail, buradan çıkılması için duyuru yayınladı.

 

Hamas’ın ‘stratejik’ müzakere taktiği
Hamas’ın ‘stratejik’ müzakere taktiği

Katar’ın başkenti Doha’da dün başlayan ateşkes müzakerelerinde Hamas’ın masaya oturmayacağı birkaç gün önce belli olmuştu. Biden’ın öne sürdüğü planın uygulanmasını isteyen ve İsrail’in şart koştuğu yeni koşuları kabul etmeye yanaşmayan Hamas’ın müzakerelerde ‘stratejik’ bir yol izlediği söyleniyor.

Gazze'deki savaşı sonlandırmayı amaçlayan bu stratejik perspektifle ilgili konuşan Hamas'ın Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Bedran herhangi bir müzakerenin daha önce üzerinde mutabakata varılan hususları uygulamaya yönelik net bir plana dayanması gerektiğine inandıklarını dile getirdi.

İsrail'in isteksiz davranması nedeniyle Gazze'de ateşkese varılamadığını kaydeden Bedran, ateşkes anlaşmasının, "saldırıların sona ermesi, İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi, yerinden edilenlerin evlerine dönmeleri, yeniden imar ve esir takasını içermesi" gerektiğini kaydetti.


“HAMAS MÜZAKERE UĞRUNA MÜZAKERE DEĞİL ATEŞKES İÇİN EYLEME GEÇMEYİ HEDEFLİYOR”

Hamas, yeni müzakerelere başlamadan önce, İsrail'in önceki anlaşmalardan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmesini istediğini söyleyen uzmanlar Hamas'ın masaya oturmamasının engellemeye değil, müzakere mekanizmasını değiştirmeye ve müzakere uğruna müzakereye değil, uygulama aşamasına geçme arzusuna dayandığının altını çiziyor.

Hamas heyetleri genellikle ateşkes görüşmelerine katılmıyor ancak görüşmelerin yapıldığı yere gelerek Mısır ve Katar üzerinden mesaj alışverişinde bulunuyorlar. Doha’da dün başlayan yeni tur toplantılarda yer almayacağını açıklayan Hamas’ın ABD ve İsrail’le birlikte masada olan Mısır ve Katarlı arabulucularla görüşme sonrasında bilgi alışverişi yapacağı ve cevap vereceği iddia edilmişti.

 

Kanada, Filistin destekçilerine üniversite kampüsündeki kampı dağıtması için 3 gün süre verdi

Kanada Yüksek Mahkemesi yargıcı, İsrail'in Filistinli sivillere saldırılarını protesto etmek amacıyla Britanya Kolumbiyası eyaletindeki Vancouver Island Üniversitesinin kampüsünde kurulan kampın dağıtılması için protestoculara 3 gün süre verdi. Britanya Kolumbiyası Sivil Özgürlükler Derneği (BCCLA), karardan duyduğu memnuniyetsizliği bildirirdi. Derneğin avukatı Ga Grant, yaptığı yazılı açıklamada, kural dışı bir gerekçe olmadığı sürece ifade özgürlüğünün korunması gerektiğini belirtti

Pentagon: İsrail'e saldırı olursa İsraili savunuruz

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Orta Doğu'daki durumun yakından izlendiğini ve bölgedeki gerilimi azaltmaya yönelik odaklanmaya devam edildiğini bildirdi. Bakanlığın Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, yaptığı basın açıklamasında, ABD'nin, gerilimin tırmanması durumunda İsrail'i ve ABD güçlerini savunmaya hazır olduğunu söyledi.

ABD'nin bölgedeki aske

Trump'tan Netanyahu ile görüştü iddiasına yalanlama

Eski ABD Başkanı ve kasımdaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştüğüne yönelik önceki gün ortaya atılan iddialar üzerine, 26 Temmuz'dan bu yana Netanyahu ile görüşmediğini açıkladı. Netanyahu ile 26 Temmuz'da iki buçuk saat süren bir görüşme yaptığını aktaran Trump, o günden bu yana kendisiyle görüşmediğini ifade etti. Trump, "Onunla konuşabileceğimi umuyorum ama o zamandan beri konuşmadım." dedi. Netanyahu'yu ateşkes anlaşmasını kabul etmeye teşvik edip etmediğine yönelik soruya Trump, "Hayır, onu teşvik etmedim. O ne yaptığını biliyor. Onu bu işi bitirmesi için teşvik ettim." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'ye gece düzenlediği saldırılarda en az 8 Filistinli öldü

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusu hava ve kara saldırılarıyla Gazze Şeridi'nin birçok bölgesinde sivilleri hedef aldı. Kuzey bölgesinde yer alan Gazze kentinin Ed-Derec Mahallesi'nde "Abdulvahid" ve "El-Huri" ailelerinin evleri bombalandı. Evlerin enkazından biri 13 yaşında bir kız çocuğu olmak üzere 5 kişinin cansız bedeni çıkarılırken, 8 kişi ise yaralı olarak kurtarıldı. Ölü ve yaralılar El-Ehli Baptist Hastanesi'ne getirildi.Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusu hava ve kara saldırılarıyla Gazze Şeridi'nin birçok bölgesinde sivilleri hedef aldı. Kuzey bölgesinde yer alan Gazze kentinin Ed-Derec Mahallesi'nde "Abdulvahid" ve "El-Huri" ailelerinin evleri bombalandı. Evlerin enkazından biri 13 yaşında bir kız çocuğu olmak üzere 5 kişinin cansız bedeni çıkarılırken, 8 kişi ise yaralı olarak kurtarıldı. Ölü ve yaralılar El-Ehli Baptist Hastanesi'ne getirildi.

İsrail ordusuna ait bir insansız hava aracı (İHA) Gazze Şeridi'nin orta kesiminde kalan Ez-Zevayide Köyü yakınlarında bazı Filistinlileri hedef aldı. Saldırıda 1 Filistinli öldü, çok sayıda Filistinli yaralandı. Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda İsrail askerlerinin dronla üzerine ateş açtığı 1 Filistinli öldü. Nusayrat Mülteci Kampı'nda hava saldırısına hedef olan bir evden ise 1 Filistinlinin cansız bedeni ile bazı yaralılar çıkarıldı. Gazze kentinde konuşlanan İsrail ordusuna ait zırhlı birlikler Zeytun Mahallesi'ne doğru yoğun ateş açarken Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde de İsrail ordusu topçu atışlarını sürdürdü.

İsrail savaş uçakları gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kenti ile orta kesimindeki Bureyc Mülteci Kampı'na saldırılar düzenledi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314’ü çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 5 Filistinlinin öldüğünü, 92 bin 401 Filistinlinin yaralandığını bildirmişti.

İsrail basını: Doha'daki esir takası ve ateşkes müzakereleri iyi geçti

Adı açıklanmayan bir yetkili, Haaretz gazetesine Doha'daki müzakerelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Doha'daki müzakerelere müdahil olduğu söylenen yetkili, bugünkü görüşmelerin iyi geçtiğini belirtti.

Müzakerelere yarın devam edileceğini aktaran yetkili, görüşmelerde 48 saat içinde ilerleme kaydedileceğini umut ettiğini ifade etti.

Öte yandan İsrail basını, İsrailli müzakere heyetinin yarın da görüşmelere devam etmek için Doha'da kaldığını yazdı.

Doha'daki ateşkes görüşmelerinin son turundan çok az 'somut ayrıntı' çıktı
Dohadaki ateşkes görüşmelerinin son turundan çok az somut ayrıntı çıktı

El Cezire’nin Katar’da bulunan muhabirinin bildirdiğine göre Doha'daki ateşkes görüşmelerinin dünkü turunda tam olarak hangi konuların ele alındığına dair şu ana kadar çok az somut ayrıntı ortaya çıktı. 

  ABD, Katar, İsrail ve Mısır'ın katıldığı görüşmelerde Hamas’ın yer almamasının süreci nasıl etkileyeceği merak konusu. Hamas daha önce Biden tarafından önerilen koşulları ve anlaşma çerçevesini benimsemiş, yeni anlaşma şartlarını kabul etmeyeceğini söyleyerek dün yeniden başlayan müzakerelere katılmayacağını belirtmişti.

 Gerçekte daha önceki görüşmelerde de Hamas ve İsrail hiçbir zaman doğrudan müzakere etmedi: İki taraf her zaman bu sürece dahil olan arabulucularla ayrı ayrı konuştu. 

  Bu aşamada ise ABD, hem Katar'ın hem de Mısır'ın Hamas'a mesaj ileteceğinden emin olduğunu söyledi. Hamas'ın etkin bir şekilde, bir şekilde temsil edileceğini söyledi. 

Ancak bu aşamada, ileriye dönük olarak tam olarak ne bekleneceği konusunda cevaptan çok soru var.

Katar’dan İran’a çağrı: İsrail'e yönelik saldırıyı dikkatle değerlendirin

Ynet haber sitesinin bildirdiğine göre Katar Başbakanı Muhammed bin Abdülrahman el-Tani, dün Katar'da yapılan rehine-ateşkes görüşmelerinin ardından İranlı liderlerle görüşerek görüşmelerdeki ilerleme hakkında bilgi verdi.

Katar, Mısır ve ABD'den oluşan “arabulucu ülkelerden” birinden üst düzey bir kaynağa dayandırılan haberde El Tani'nin İranlı muhataplarına “tam da böyle bir ilerleme varken İsrail'e saldırmanın sizin ya da Hizbullah için uygun olup olmadığını iyice düşünmeniz gerekiyor” dediği belirtiliyor.

Haberde telefon görüşmesinin etkili olduğu ve arabulucu ülkelerden birinin yetkililerinin Hizbullah'ın daha önce aldığı İsrail'e saldırı kararını şimdilik ertelediğini öğrendikleri belirtiliyor.

Haber sitesinin muhabiri Ronen Bergman, bir başka olumlu işaret olarak, İsrailli ekibin, Katar başkentinde gecelemekle ilgili güvenlik endişelerine rağmen, El Tani'nin görüşmeler bugün yeniden başlayana kadar Doha'da kalma teklifini kabul ettiğini söylüyor.

 

Batı Şeria’daki saldırılara ABD’den tepki
Batı Şeria’daki saldırılara ABD’den tepki

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, İsrail’in işgal ettiği Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik saldırısını kınadı. Sözcülükten yapılan açıklamada "Batı Şeria'daki Filistinli sivillere yönelik şiddet kullanan yerleşimcilerin saldırıları kabul edilemez ve bu saldırılar durmalı. İsrailli yetkililer tüm toplumu zarar görmekten koruyacak tedbirleri almalıdır." ifadeleri kullandı.

İsrail Gazze’den sonra Batı Şeria’da da terör estiriyor
İsrail Gazze’den sonra Batı Şeria’da da terör estiriyor

İsrail askerleri dün işgal altındaki Batı Şeria’da en az 40 kişiyi göz altına alırken hava saldırısında da iki Filistinliyi katletmişti.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Kalkilya kentindeki bir köye yaptıkları baskın sırasında bir Filistin vatandaşını öldürdü, Filistinlilere ait evleri ve arabaları ateşe verdi. 

Görgü tanıkları, Filistin topraklarını gasp eden İsraillilerden oluşan kalabalık bir grubun, Kalkilya'nın Cit Köyü'ne saldırdığını, köy sakinlerine gerçek mermilerle ateş açtığını, evlere taş attığını, Filistinlilerin çok sayıda ev ve arabasını ateşe verdiğini söyledi.

İsrail ordusunun saldırgan Yahudi yerleşimcilere koruma sağladığı ve sivil savunma araçlarının köye girmesini engellediğini belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!