Son dakika… İsrail İran'ın misilleme saldırısına hazırlanıyor: Hava kuvvetlerine ülkeden çıkış yasağı geldi... Hizbullah merkezini boşalttı!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2024 08:26

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının 311’inci gününde Tahran’daki Haniye suikastı için yapılacak misilleme harekatının detayları belli olmaya başladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, İran'ın İsrail'e saldırısının bu hafta gerçekleşebileceği belirtildi. İsrail'de hava kuvvetleri personeline yurt dışına çıkış yasağı getirilirken Hizbullah da Beyrut'taki merkezini tamamen boşalttı.

İsrail ordusunun, Gazze'nin çeşitli noktalarına düzenlediği saldırılarda 21 Filistinli öldü

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyi, orta kesimi ve güneyine çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

Gazze kentinde bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi'ndeki sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, kentin güneydoğusundaki Ez-Zeytun Mahallesi'nde bulunan Bedr Camii yakınlarına düzenlenen saldırıda 5, Ebu Hasira Caddesi'nde bir eve düzenlenen saldırıda ise 2 Filistinli öldü.

Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Bureyc Mülteci Kampı'na düzenlenen saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti, 4'ü çocuk 7 Filistinli yaralandı.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde ise Avrupa Hastanesi yakınlarında sivil bir aracın hedef alınması sonucu 3 Filistinli öldü.

Et-Tahliye bölgesi yakınlarındaki En-Neccar ailesinin evine düzenlenen saldırıda ise 6 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. 5. Cadde kavşağı yakınlarına keşif uçağıyla düzenlenen saldırıda ise bir kadın ve çocuğu öldü.

Han Yunus'un Büyük Abesan bölgesinde de bir evin alt kısmındaki telefon şarj noktasını hedef alan saldırıda 1 Filistinli yaşamını yitirdi.

Beyaz Saray: İran bu hafta İsrail'e saldırabilir

İran ve İsrail arasındaki gerilim devam ediyor. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İran ve desteklediği grupların bu hafta İsrail'e saldırabileceğini öne sürerek, bu bilginin İsrail ile paylaşıldığını ifade etti. Kirby, İran’ın saldırısının ne ölçekte olabileceğini tahmin etmenin zor olduğunu belirterek, "önemli bir dizi saldırıya hazırlıklı olunması" gerektiğini vurguladı.

ABD ve müttefiklerinin 15 Ağustos'ta Katar’ın başkenti Doha veya Mısır’ın başkenti Kahire'de düzenlenmesi beklenen Gazze Şeridi’ndeki ateşkese dair müzakereler de dahil olmak üzere devam eden diplomatik çabalara bağlı kalmaya devam ettiklerini belirten Kirby, bölgedeki istikrarsız duruma rağmen müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurguladı. Hamas’ın 15 Ağustos'taki müzakerelere ilişkin son açıklamasına değinen Kirby, "Herkesin perşembe günü orada olması ve bu işi bitirip bitiremeyeceğimizi görmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Kirby, bu hafta yaşanacak herhangi bir gelişmenin bu görüşmeleri etkileyebileceğini ancak ABD'nin çözüm arayışında kararlı olduğunu aktardı.

İsrailli Bakan Smotrich’ten Borrell’e tepki: Avrupa Borrell'den utanacak

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in, İsrail’e yönelik “Yaptırımlar AB gündemimizde yer almalıdır” açıklamasına tepki gösterdi. Smotrich, “Avrupa'nın Borrell'den ve onun pek çok arkadaşının gerçek teröristlerin yanında yer alırken İsrail'e uyguladıkları çifte standarttan utanacakları bir zaman gelecek” dedi.


İsrail Maliye Bakanı Smotrich, yaptığı açıklamada, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell’i ‘terörün yanında yer almakla’ suçladı. Smotrich, “IDF'nin Gazze'deki misilleme bombardımanının Nazi Almanya'sından daha kötü olduğunu iddia ederek kamuoyunu yanıltmaktan geri durmayan ve IDF'nin rehineleri kurtarmayı amaçlayan Arnon Operasyonunu ‘Filistin halkına yönelik bir katliam’ olarak nitelendirme cüretini gösteren Borrell, hangi tarafta olduğunu açıkça göstermiştir. Sözleri terörün yanında yer aldığının açık ve tehlikeli bir göstergesidir ve hiç kimse yanlış anlamasın, Filistin halkı onun umurunda bile değildir” ifadelerini kullandı.

Havayollarının İsrail ve Lübnan’a uçuş iptalleri uzatılıyor

Alman havayolu şirketi Lufthansa ile İsviçre havayolları, bir savaşın patlak vermesinin beklendiği bölgede İsrail ve Lübnan uçuşlarını 21 Ağustos tarihine kadar gerçekleştirmeyecek. Lufthansa, Tel Aviv ve Beyrut'un yanı sıra Ürdün'ün başkenti Amman, Irak'ın kuzeyindeki Erbil ve İran'ın başkenti Tahran'a söz konusu tarihe kadar uçmayacağını duyurdu.

İsrail’de Netanyahu ve Gallant'tan birbirlerine karşılıklı suçlamalar
İsrail’de Netanyahu ve Gallanttan birbirlerine karşılıklı suçlamalar

İsrail Savunma Bakanı Gallant, görüşmede Netanyahu'nun 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne devam eden saldırılar konusundaki tutumunu eleştirdi. Başbakan Netanyahu'nun Gazze Şeridi'nde "mutlak zafer" kazanılması yönündeki açıklamalarını eleştiren Gallant, "Bu saçmalık, tamamen saçmalık." ifadesini kullandı. Gallant, ayrıca Lübnan'da bir savaş olasılığına işaret ederek, mevcut koşulların savaşın başlangıcındaki koşulların tam tersi olduğunu söyledi.

BAŞBAKANLIK GALLANT'A YANIT VERDİ

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Gallant'ın açıklamalarına cevap verdi. Netanyahu, açıklamada, Gallant'ı "İsrail karşıtı söyleme başvurarak, esir takası anlaşması ihtimaline zarar vermekle" suçladı. Gallant'ın, Hamas'ın yeni Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ı hedef alması gerektiğini belirten Netanyahu, İsrail açısından "Hamas'ın askeri ve hükümet yeteneklerinin ortadan kaldırılması ve rehinelerin serbest bırakılmasını" sağlayacak "mutlak zaferin" tek seçenek olduğunu kaydetti. Netanyahu, bu direktifin bütün kabine ve Gallant için bağlayıcı olduğuna işaret etti

İsrail'in Gazze'de vurduğu evin enkazından bir bebek saatler sonra sağ çıkarıldı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırısında yerle bir ettiği evin enkazından saatler sonra bir bebek sağ olarak çıkarıldı. Bebeğin yerle bir edilen evin enkazından sağ olarak çıkarılması çevrede büyük sevinç yarattı

Lübnan medyası: Hizbullah, siyasi kanadı da dahil olmak üzere Beyrut’taki merkezini kapattı!

Bu ayın başlarında Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı Fuad Şükr'ün Beyrut'ta, Hamas lideri İsmail Haniye'nin de Tahran'da öldürülmesinin ardından Hizbullah’ın İsrail'in olası saldırılarına karşı üst düzey üyelerinin tümünü Beyrut'taki kalesi sayılan merkezinden uzaklaştırdığı bildirilmişti.

Şimdi ise Lübnanlı haber kaynağı Al Joumhouria, Hizbullah'ın siyasi kanadı da dahil olmak üzere tüm operasyonlarını Beyrut dışına taşıdığını iddia etti.

Habere göre bu hamle, Hizbullah'ın İsrail'i Şükr'ün öldürülmesinin bedelini ödetmekle tehdit ettiği ve İran destekli grubun saldırısına uğraması halinde İsrail'in vereceği karşılıkla ilgili olarak "en kötüsüne hazırlandığı" anlamına geliyor.

İsrail Hava Kuvvetleri personeline yurt dışına çıkış yasağı

İran'ın olası misillemesinden dolayı İsrail Hava Kuvvetlerinde görevli personelin yurt dışına çıkışının yasaklandığı bildirildi. İsrail basınında yer alan haberlere göre, yapılan durum değerlendirmesinin ardından söz konusu karar alındı. Hava Kuvvetleri personeline yurt dışına çıkış yasağı kararının, İran'ın muhtemel misillemesi nedeniyle alındığı ifade edildi.

Gazze’de bilanço ağırlaşıyor

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in son 48 saatte gerçekleştirdiği 3 saldırıda 142 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 107 Filistinlinin de yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybının 39 bin 897’e, yaralı sayısının ise 92 bin 152'ye yükseldiği ifade edildi.

Gallnt Austin’le İran saldırısını görüştü

ABD medyası, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD'li mevkidaşı Llyod Austin ile gece saatlerinde yaptığı telefon görüşmesinde, İran'ın geniş çaplı bir askeri saldırı hazırlığında olduğunu aktardığını iddia etti.

 

Pentagondan beklenmeyen hamle!

ABD, Hürmüz Boğazı ve Doğu Akdeniz'e uçak gemileri konuşlandırma kararının ardından şimdi de USS Abraham Lincoln uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubu bölgeye daha hızlı bir şekilde ilerletiyor.

İran saldırısına hazırlanan İsrail’e destek veren ABD Abraham Lincoln’ün yanı sıra USS Georgia adlı denizaltının Doğu Akdeniz'e konuşlandırılacağını duyurdu.150 Tomahawk güdümlü füze taşıyabilen denizaltının yerinin Pentagon tarafından resmi olarak duyurulması, oldukça nadir bir durum ve bu açıklamanın resmi ağızdan yapılması şaşkınlık yarattı.

Fransa, Almanya ve İngiltere: Gazze halkının acil ve engelsiz şekilde yardım ulaştırılmasına ihtiyacı var
Fransa, Almanya ve İngiltere: Gazze halkının acil ve engelsiz şekilde yardım ulaştırılmasına ihtiyacı var

Macron, Scholz ve Starmer tarafından yayınlanan ortak açıklamada, arabulucu ülkeler ABD, Mısır ve Katar'ın, İsrail ile Hamas arasında esir takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkes için müzakereleri başlatma çağrısının memnuniyetle karşılandığı ve desteklendiği bildirildi.

Müzakerelere başlanması için "daha fazla gecikme olamayacağı konusunda hemfikir olunduğu" aktarılan açıklamada, "Gerilimin tırmanmasını önlemek için tüm taraflarla birlikte çalışıyoruz, gerilimi azaltmak ve istikrara giden yolu bulmak için hiçbir çabadan kaçınmayacağız." ifadesine yer verildi. 

Ortak açıklamada, çatışmaların derhal sona ermesi ve esirlerin serbest bırakılması gerektiği belirtilerek, "Gazze halkının acilen ve sınırsız bir şekilde yardım ulaştırılmasına ve dağıtılmasına ihtiyacı vardır." değerlendirmesinde bulunuldu.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: İsrail'e yaptırımları gündeme almamız gerek
AB Yüksek Temsilcisi Borrell: İsraile yaptırımları gündeme almamız gerek

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'e yönelik yaptırım uygulamanın AB'nin gündeminde olması gerektiğini ifade etti.

Uluslararası toplumun, Gazze'de ateşkes ilan edilmesi için çalıştığına işaret eden Borrell, öte yandan Ben-Gvir'in sivillere yakıt ve yardımın kesilmesi çağrısında bulunmasına tepki gösterdi.

Borrell, söz konusu açıklamanın, tıpkı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in 2 milyon Gazzelinin açlıktan ölmesinin "haklı" olabileceğini ima etmesi gibi, "savaş suçlarına teşvik" olduğunu belirterek, "Yaptırımlar gündemimizde yer almalıdır." ifadesini kullandı.

İsrail: İran önümüzdeki birkaç gün içinde saldıracak
İsrail: İran önümüzdeki birkaç gün içinde saldıracak

IDF, Tahran'ın muhtemelen perşembe günü saldıracağını bildirirken ordu sivillere yönelik talimatların değişmediğini vurgulayarak bunu önemsiz göstermeye çalıştı. Axios haber sitesinin adı açıklanmayan kaynaklarına dayandırdığı habere göre İran, perşembe günkü ateşkes-rehine anlaşması görüşmelerinden önce İsrail’e doğrudan bir saldırı düzenleyecek. 

Bu iddialar İsrail’deki kamu yayıncısı Kan televizyonu ve Kanal 13 haberlerinde de yer aldı.

Kanal 13, İran ve Hizbullah'ın eş zamanlı ya da art arda birleşik bir saldırı düzenleyebileceğini bildirdi.


FRANSA BASKI YAPTI İDDİASI

Kanal, Fransa'nın İran ve Hizbullah'a dün gece sona eren Paris Olimpiyatları sırasında büyük bir saldırı düzenlememeleri yönünde baskı yaptığını da iddia etti.

Büyük bir saldırının yaklaştığına dair artan söylentilere rağmen IDF Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari dün akşam yaptığı açıklamada sivillere yönelik acil durum yönergelerinde herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

"IDF ve savunma teşkilatı, İran ve Hizbullah başta olmak üzere düşmanlarımızı ve Orta Doğu'daki gelişmeleri izliyor ve durumu sürekli olarak değerlendiriyor" diyen Hagari, birliklerin "yüksek bir hazırlık seviyesiyle konuşlandırıldığını ve hazırlandığını" da söyledi.

Hagari, "Sivillere yönelik talimatların değiştirilmesi gerekirse, resmi kanallardan düzenli bir mesajla güncelleme yapacağız" diye ekledi.

Gallant’tan acemi askerlere moral konuşması
Gallant’tan acemi askerlere moral konuşması

Pazar günü erken saatlerde Tel Hashomer askeri üssünde acemi erlerle görüşen İsrail Savunma Bakanı Gallant acemi askerlere, İran ve Hizbullah tarafından benzeri görülmemiş bir saldırıya uğramaları halinde İsrail'in daha önce hiç yapmadığı şekilde hareket edeceğini söyledi.

 

Hamas ateşkes için yeni müzakereye hayır dedi: Eski plan uygulansın

ABD, Mısır ve Katar’ın İsrail ve Hamas'a 15 Ağustos'ta Katar’ın başkenti Doha veya Mısır’ın başkenti Kahire'de müzakerelere yeniden devam etme çağrısının ardından Hamas yazılı açıklama yaptı.

Hamas'ın bugüne kadar yapılan müzakerelerde tüm esnekliği ve pozitifliği gösterdikleri kaydedilen açıklamada, “Bu bağlamda Hamas, 6 Mayıs 2024'te arabulucuların önerisini kabul etti ve Başkan Biden'ın 31 Mayıs 2024'teki açıklamasını ve BM Güvenlik Konseyi'nin bu konudaki 2735 sayılı kararını memnuniyetle karşıladı, ancak düşman bunu reddetti ve halkımıza yönelik katliamlara devam etti. Kalıcı bir ateşkes konusunda ciddi olmadığını vurgulamaya devam etti ve halkımıza yönelik saldırgan uygulamaları bunun kanıtı oldu” dedi.

En son 2 Temmuz’daki öneriye cevap verdiklerini hatırlatan Hamas, İsrail’in buna rağmen saldırılarına devam ettiğini ve bir anlaşmaya varma niyetinin olmadığını gösterdiğini açıkladı. ABD, Mısır ve Katar’ın çağrısından sonra 10 Ağustos’ta İsrail’in katliamlarına devam ettiğine dikkat çeken Hamas, ateşkes anlaşması için yeni müzakereler yerine daha önceki müzakerelere dayalı bir plan talep etti. Yapılan açıklamada, "Hareket, arabuluculardan, Biden'ın vizyonu ve BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde hareketin 2 Temmuz 2024'te üzerinde mutabakata vardığı hususları uygulamaya yönelik bir plan sunmasını talep ediyor. Arabulucular, işgalciye bunu dayatmalı, daha fazla müzakere turu veya işgalin saldırganlığını örtbas edecek ve halkımıza karşı soykırımını sürdürmesi için ona daha fazla zaman tanıyacak yeni önerilerde bulunmamalıdır" denildi.

ABD İsrail’e destek için güdümlü füze denizaltısı yolladı
ABD İsrail’e destek için güdümlü füze denizaltısı yolladı

Pentagon, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in bölgedeki gerilimin tırmanması üzerine Orta Doğu'ya bir güdümlü füze denizaltısının konuşlandırılması emrini verdiğini açıkladı. 

Pentagon yaptığı açıklamada Austin'in Abraham Lincoln saldırı grubuna da bölgeye intikalini hızlandırma talimatı verdiğini belirtti.

Son emrin ne anlama geldiği ya da Lincoln'ün Orta Doğu'ya ne kadar daha hızlı gideceği netlik kazanmadı. Uçak gemisinde, yine uçak gemilerinde bulunan F/A-18 savaş uçaklarının yanı sıra F-35 savaş uçakları da bulunuyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın dün ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüştüğü ve kendisine İran'ın askeri hazırlıklarının İsrail'e yönelik geniş çaplı bir saldırıya hazırlandığına işaret ettiğini söylediği biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!