Son dakika....İsrail'den Ayşenur Ezgi Eygi' itirafı! ABD'den İsrail'e sert tepki...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2024 08:03

İşgal altındaki Batı Şeria’da, İsrail askerlerinin öldürdüğü Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken "Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli" dedi. İsrail ordusu ise, Beyta beldesinde 6 Eylül'de katıldığı gösteride öldürülen Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin “İsrail askerleri tarafından öldürülmüş olabileceğini” itiraf etti.

Suudi Arabistan: İsrail'in Gazze'ye insani yardımların ulaşmasını engellemesi savaş suçudur

Bin Ferhan, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Birliği 162. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısının ardından Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ile bir araya geldi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Mısırlı mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında Bin Ferhan, "İsrail tarafının insani yardımların Gazze Şeridi'ne ulaşmasını engellemeye devam etmesi savaş suçudur ve insani bir felakettir." dedi.

 

Bin Ferhan, Gazze'de ateşkesin gecikmesinin aslında uluslararası güvenlik sisteminin çöküşünün kanıtı olduğunu ifade etti.

Uluslararası güvenlik sisteminin yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunan Bin Ferhan, İsrail'in ateşkesi reddeden tutumunu eleştirdi.

Bin Ferhan, Filistin halkının kendi kaderini belirleme hakkına dair uluslararası hukukun uygulanmadığına dikkati çekerek, "İmkansızı istemiyoruz, sadece uluslararası hukukun uygulanmasını istiyoruz." diye konuştu.

Sudan'daki krize de değinen Bin Ferhan, bu ülkedeki krizin çözümü için Suudi Arabistan ile Mısır arasında bir koordinasyon olduğunu ifade etti.

Sudan'da durumun kötüleştiğini belirten Bin Ferhan, Sudanlı tarafların mutabakatıyla sağlanacak çözüm için bölgesel çabalara ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati ise Gazze'de ivedilikle ateşkesin sağlanması ve savaşın sona ermesi gerektiğini söyledi.

Abdulati, İsrail'in ihlallerine karşı Lübnan halkına tam destek verdiklerini vurguladı.

BM: İsrail, çocuk felci aşılamasına giden BM konvoyunu silah zoruyla alıkoydu

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, BM konvoyuna ilişkin dün gerçekleşen olay konusunda detaylı bilgi verdi.

BM konvoyunun hareketiyle ilgili İsrailli yetkililere öncesinde vakitlice bilgi verildiğinin ve tam koordinasyon sağlandığının altını çizen Dujarric, konvoyun Reşit kontrol noktasında durdurulduğunu ve 2 kişinin sorguya çekilmek üzere araçtan indirildiğini belirtti.

Dujarric, burada gerginliğin hızla arttığını ve İsrail askerlerinin konvoydaki BM personeline silah doğrulttuğunu bildirdi.

İsrail askerlerinin BM konvoyunun etrafını sardığını ve ateş açtığını dile getiren Dujarric, İsrail ordusu tanklarının ve buldozerlerinin, içinde personel bulunan BM araçlarını ileri geri ittirdiğini ifade etti.

Dujarric, bir buldozerin BM aracına çöp boşalttığını, İsrail askerlerinin de personeli tehdit ettiğini belirterek, "Konvoy silah zoruyla alıkonulurken, BM, üst düzey İsrailli yetkililerle görüşerek gerginliği azaltmak için çaba sarf etti." dedi.

2 personelin araçların yanında sorguya çekildikten sonra bırakıldıklarını belirten Dujarric, konvoyun yaklaşık 7,5 saat bekletildiğini ve operasyon tamamlanmadan dönmek zorunda kaldığını söyledi.

Dujarric, araçların kullanılamaz hale geldiğini ifade etti.

Dujarric, İsrail'in neden olduğu bu olayın çalışanların hayatını büyük tehlikeye attığını belirterek, İsrail'in insani yardım personelini korumak için adım atması gerektiğini vurguladı.

BM'nin olayı İsrail nezdinde protesto ettiğini de dile getiren Dujarric, gerekli süreci kendilerinin yerine getirdiğine dikkati çekti.

Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, başta BM olmak üzere sık sık yardım kuruluşlarını da hedef alıyor.

UNRWA, 29 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarında 212 BM çalışanının öldürüldüğünü bildirmişti.

İsrail ordusu, Türk akvitist Eygi'yi "öldürmüş olabileceğini" itiraf etti
İsrail ordusu, Türk akvitist Eygiyi öldürmüş olabileceğini itiraf etti

İsrail ordusu, Eygi'nin Beyta beldesinde katıldığı işgal karşıtı gösteride İsrail askerleri tarafından başından gerçek mermiyle vurularak öldürülmesine ilişkin ön soruşturmayı tamamladığını açıkladı.

Açıklamada, Eygi'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu "kasıt olmadan öldürülmüş olabileceği", Eygi’yi vuran İsrail askerinin, "bu sırada başka bir göstericiyi hedef almak istediği" iddia edildi.

İsrail Askeri Polisi Cezai Soruşturma Birimi tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarının Askeri Savcılığa sunulacağı aktarıldı.

Ayrıca İsrail'in, Eygi'nin cesedi üzerinde otopsi talebinde bulunduğu kaydedildi.

Blinken'dan 'Ayşenur Ezgi Eygi' açıklaması
Blinkendan Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili açıklama yaptı .Blinken, İsrail'in ABD'li Türk aktivisti öldürmesinin 'sebepsiz' ve 'haksız' olduğunu belirtti ve "Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli" dedi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyi ve Gazze kentinde çocuk felci aşılama kampanyası başladı
Gazze Şeridinin kuzeyi ve Gazze kentinde çocuk felci aşılama kampanyası başladı

Gazze'deki hükümet, İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ve Gazze kentinde çocuk felci aşılama kampanyasının başladığını duyurdu. Hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, Gazze kenti ile Gazze Şeridi'nin kuzeyinde çocuk felci aşısının uygulanmaya başladığı belirtilerek, İsrail'in aşı kampanyasına engel teşkil eden uygulamalarına yönelik uyarıda bulunuldu. Bölgedeki 177 merkezde 230 sağlık ekibinin yanı sıra 81 barınma merkezinde ve 53 gezici ekibin çocuk felci aşısı kampanyasında yer aldığı kaydedildi.

Avustralya'da hükümetin İsrail'e silah satışı protesto edildi
Avustralyada hükümetin İsraile silah satışı protesto edildi

Avustralya'nın Victoria eyaletinin başkenti Melbourne'de hükümetin İsrail'e silah satışını protesto eden on binlerce kişi sokaklara indi.9newscom'un haberine göre, savaş karşıtı on binlerce gösterici cumartesiden beri Melbourne'de düzenlenen Kara Kuvvetleri Savunma Fuarı'nın düzenlendiği alanın etrafında son yılların en büyük protesto gösterisini gerçekleştiriyor.

Göstericiler, Avustralya'nın İsrail'e silah satmaması çağrısında bulunurken grubun sayısının on binleri bulması nedeniyle fuar alanının etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı.

Eylemlerin devam etmesi ve katılımcı sayısının artması beklenirken Victoria eyaleti Hazine Bakanı Tim Pallas, söz konusu fuarın Gazze'deki olaylar öncesinde planlandığına işaret ederek, göstericiler nedeniyle binlerce polis ve vergilerle finanse edilen milyonlarca dolarlık emniyet imkanının seferber edildiğini kaydetti.

Protesto organizatörü Nathalie Farah ise basına yaptığı açıklamada, "Avustralya'nın suç ortağı olmamasını istiyoruz çünkü İsrail'e silah tedarik etmek uluslararası hukuka aykırıdır." dedi.

Eyalet Başbakanı Jacinta Allan ise Victoria'da "yıkıcı" davranışlara "yer olmadığını" söylerken, Yeşiller Milletvekili Gabrielle de Vietri protestoya katılmak için parlamentoya gitmeyeceğini ve silah fuarını protesto edenlerin yanında olacağını duyurdu.

Gazze'de can kaybı 41 bini geride bıraktı

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlenen 3 saldırıda 32 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 100 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 41 bin 20’ye, yaralıların sayısının 94 bin 925’e yükseldiği kaydedildi.

Yemen'deki Husiler ABD'ye ait bir SİHA'yı daha düşürdüklerini açıkladı

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı görüntülü açıklamada, Saada kenti semalarında ABD ordusuna ait bir MQ-9 tipi SİHA'yı düşürdüklerini ifade etti.Seri, ABD'ye ait SİHA'nın Saada kenti semalarında saldırı görevi sırasında Husilere ait hava savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldüğü vurguladı.Sözcü Seri, kendilerini, ABD ve İsrail’e karşı Gazze Şeridi’ne destek cephesi olarak niteleyerek, “Böylece, Aksa Tufanı’na destek amacıyla başlattığımız Vaat Edilen Fetih ve Kutsal Cihat Savaşı boyunca düşürdüğümüz MQ-9 tipi SİHA sayısı 9'a yükseldi.” ifadelerini kullandı.

Avustralya'dan İsrail'e çağrı
Avustralyadan İsraile çağrı

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, X sosyal medya hesabından açıklama yaptı.Gazze'de ateşkese "acil" şekilde ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Wong, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'la yaptığı görüşmede, BMGK destekli ateşkes kararının kabul edilmesi için çağrılarını yinelediğini belirtti.Batı Şeria'da tırmanan şiddet olaylarından ve aşırı sağcı İsrailli bakanların "kışkırtıcı" eylemlerinden endişe duyduğunu vurgulayan Wong, bu durumun kalıcı barışın sağlanması ihtimalini de zayıflattığını aktardı.Wong, Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilere Avustralya'ya seyahat vizesi vermeyeceklerini kaydetti.

Borrell, Refah sınır kapısında Gazze'ye yardımlarla ilgili konuştu: "Okyanusta bir damla"
Borrell, Refah sınır kapısında Gazzeye yardımlarla ilgili konuştu: Okyanusta bir damla

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Mısır temasları kapsamında, ilk kez ziyaret ettiği Refah sınır kapısında basına açıklamalarda bulundu."Ben buraya uydu görüntüleri aracılığıyla bakmaya alışkınım. Refah geçişini neredeyse her gün uyduların gözünden görüyorum." diyen Borrell, "Her gün, her hafta, her ay binlerce tırın girmeyi beklediğini biliyorum. Yaralıları almak için bekleyen ambulanslar olduğunu biliyorum. Ama bir tırın ardından diğerinin beklediğini canlı görmek başka bir şey." dedi.Borrell, içeri girmeyi bekleyen 1400 tır olduğunu, en iyi ihtimalde 50 tırın içeri girebildiğini ve bunun Gazze'deki ihtiyaçlar için "okyanusta bir damla" olduğunu vurguladı.

İsrail Cumhurbaşkanı, "esirlerin evlerin dönmesi için birlik" çağrısı yaptı
İsrail Cumhurbaşkanı, esirlerin evlerin dönmesi için birlik çağrısı yaptı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Gazze Şeridi'nde esir alınan İsrailli kadın askerlerden bazılarının aileleriyle bir araya geldi.X sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Herzog, "Kritik bir an yaşıyoruz. Esirlerin geri getirilmesi için güçlerimizi birleştirmeli, büyük ve ortak çabalar içine girmeliyiz. Siyasi sistem sağından soluna kadar omuz omuza vermeli ve esirlerin evlerine dönmesini sağlayacak kararlar alınmasını teşvik etmelidir." ifadesini kullandı.

Herzog, imzalanacak esir takası anlaşmasının "acı bedelleri" olacağını ancak esirlerin geri getirilmemesi durumunda daha ağır bedel ödeneceğini bu nedenle esirlerin en kısa zamanda evlerine dönmeleri için her şeyin yapılması gerektiğini dile getirdi.

İtalyan taraftarlar, İsrail-İtalya maçında İsrail ulusal marşını protesto etti
İtalyan taraftarlar, İsrail-İtalya maçında İsrail ulusal marşını protesto etti

İtalyan basınında çıkan haberlere göre, İsrail'deki güvenlik riski sebebiyle Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Bozsik Stadı'nda oynanan ve İsrail'in ev sahibi olarak çıktığı mücadelenin başında ilginç bir protesto eylemi yapıldı.Misafir takım seyircisinin alındığı tribünde 50 kişilik bir grup İtalyan taraftar, müsabaka başlamadan önce gerçekleştirilen seremonide, İsrail ulusal marşının çalındığı sırada, sahaya arkalarını dönerek İsrail'i protesto etti.

IDF Hizbullah mevzilerini vurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri, Güney Lübnan'da Hizbullah'a ait binaların gece saatlerinde hava saldırılarıyla hedef alındığını açıkladı. Ordu, Ayta eş-Şab, Hiam ve Nakura kasabalarındaki noktaların savaş uçakları tarafından vurulduğunu belirterek görüntüleri yayınladı.

 

ABD'den İsrail'e Hizbullah uyarısı

ABD'li üst düzey bir yetkili, Washington'daki kapalı kapılar arkasında gerçekleştirilen Orta Doğu Amerika Diyaloğu (MEAD) zirvesinde Lübnan'da İsrail ile Hizbullah arasında tam kapsamlı bir savaşın "felaket ve öngörülemeyen sonuçlara" yol açabileceğini söyledi.İsrailli gazeteci Barak Ravid, ismi açıklanmayan ABD'li yetkilinin "Bu bir oyun değil. IDF'nin yeteneklerinden şüphem yok, ancak her iki taraf için de ciddi sonuçlar olacağı gerçeğini düşünmeliyiz" dediğini aktardı

İsrail'in planı belli oldu: Hükümet, Gazze'nin kuzeyini ilhak etmeye hazırlanıyor
İsrailin planı belli oldu: Hükümet, Gazzenin kuzeyini ilhak etmeye hazırlanıyor

İsrail gazetesi Haaretz'in editörü Aluf Benn, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin, Gazze'nin kuzeyinin ilhak edilmesi ve bu bölgede İsrailliler için yerleşim yerleri kurulmasına hazırlandığını iddia etti.Benn gazetede yer alan makalesinde, İsrail'in, Gazze savaşının ikinci aşamasına girdiğini belirtti ve bu aşamaya ilişkin planlarını açıkladı.

Benn makalesinde şu ifadelere yer verdi:

"İsrail bu aşamada, Gazze'nin kuzeyinden Netzarim Koridoruna (kuzey ile güneyi birbirinden ayıran koridor) kadar olan bölgede kontrolü sağlamaya çalışacak. Bu bölge, uluslararası muhalefetin derecesine göre kademeli olarak yerleşim ve ilhak için hazırlanacak. Bu plan uygulamaya konulursa eski İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı emekli General Giora Eiland'ın önerdiği gibi Gazze'nin kuzeyinde kalan Filistinliler, açlık tehdidi ve hayatlarını koruma kisvesi altında oradan çıkarılacak."

Benn, Netanyahu'nun İsrail topraklarını genişletme hayali kurduğunu ve bunun gerçekleşmesi durumunda onun için mutlak bir başarı olacağını kaydetti.

İsrail'den yeni katliam: 40 kişi hayatını kaybetti
İsrailden yeni katliam: 40 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı çadırlara düzenlediği saldırıda en az 40 kişinin öldüğü, 60'ının yaralandığı belirtildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Han Yunus'un batısında "güvenli olduğu" iddia edilen El-Mevasi bölgesinde yerinden edilenlerin çadırlarına 3 füze saldırısı düzenledi.Saldırının şiddetiyle bölgede metrelerce derinlikte 3 çukur oluştuğu ve en az 20 ila 40 çadırın yandığı ve yok olduğu, çok sayıda kişinin kumların altına gömüldüğü kaydedildi.

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğünün Sözcüsü Mahmud Basal Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, "Her bir çadırda en az 5 kişi olduğu düşünülürse çok büyük bir sayıyla karşı karşıya olduğumuz anlaşılır. Bölgede 3 büyük çukur oluştu. Çadırlar, bu çukurlara gömüldü. Cesetleri çıkarmamız çok uzun sürebilir, bunun için ağır iş makinelerine ihtiyacımız var. Çukurlara gömülüp tamamen yok olan aileler var." dedi.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite yaptığı açıklamada, kumaş ve naylonlardan oluşan çadırların, dağ ve büyük binaların bombalanmasında kullanılan ABD yapımı büyük füzelerle vurulduğunu kaydetti.Sevabite, 40 ölü ve onlarca yaralının dışında onlarca kişinin de kumlar altına gömülerek kaybolduğunu aktardı.

İsrail ordusu saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, Mevasi bölgesinde Hamas komuta merkezini hedef aldığını iddia etti. Hamas'tan yapılan açıklamada ise hedef alınan bölgede direnişçilerin olduğu yönündeki iddiaların "düpedüz yalan" olduğu ifade edildi.


İsrail gündemine bomba gibi düşen rehine iddiası
İsrail gündemine bomba gibi düşen rehine iddiası

İsrail medyası, ordunun Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarında yaklaşık 9 ay önce İsrailli 3 esiri öldürdüğünü ancak bunu kamuoyundan gizlediğini iddia etti.

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberinde, Hamas'ın Gazze'de tuttuğu esirlerin İsrail ordusunun bombardımanı sonucu öldükleri ve Aralık 2023'te cesetlerine ulaşıldığı öne sürüldü.Söz konusu İsrailli esirlerden ikisinin Ron Sherman ve Nick Beiser isimli askerler, üçüncü esirin ise Elia Toledano isimli vatandaş olduğuna işaret edildi.

Gazze'deki Kuzey Tümeni komutanı Ahmed el-Gandur'un öldürüldüğü saldırıda yanında 3 esirin de olduğunu gösteren patoloji sonuçlarının ocak ayında ailelerine teslim edildiği ancak ordunun, ölüm nedenlerinin boğulma mı yoksa zehirlenme mi olduğunun belirlenemediğini iddia ettiği, ailelerin talebi üzerine yapılan ek incelemeler sonucu esirlerin İsrail saldırısında öldüğünün netleştiği, ağustos ayında da ordudan temsilcilerin, esirlerin ailelerine gidip bu sonuçları ilettiği dile getirildi.

Ordunun olayla ilgili ayrıntıları şubat ayından bu yana bilmesine rağmen Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de aralarında bulunduğu üst düzey kişilerin bunu kamuoyundan gizlemeyi tercih ettiği aktarıldı.

İsrail, ABD Kongresinden, UAD'deki soykırım davasını düşürmesi için Güney Afrika'ya baskı yapmasını istemiş
İsrail, ABD Kongresinden, UADdeki soykırım davasını düşürmesi için Güney Afrikaya baskı yapmasını istemiş

ABD'nin Axios haber platformunun, İsrail Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İsrail'in, ABD Kongresi üstündeki etkisini nasıl kullanmaya çalıştığına ilişkin yeni bir örnek ortaya çıktı.

Barak Ravid imzalı habere göre İsrail, ABD Kongre üyelerine ulaşarak, kendi aleyhinde UAD nezdinde soykırım davası açan Güney Afrika Cumhuriyeti'ne baskı yapılmasını talep etti.

Hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'ndeki birçok üyeye ulaşan İsrailli yetkililer ve lobiciler, Kongre üyelerinden, Güney Afrika Cumhuriyeti yetkililerine, "soykırım davasına devam etmeleri halinde bunun sonuçlarının olacağı" mesajını vermelerini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!