Son dakika...Şifa Hastanesi Müdürü'nün serbest bırakılması İsrail'i karıştırdı!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2024 10:08

İsrail dün gerçekleşen bir insansız hava aracı saldırısında 18 İsrail askerinin yaralanmasının ardından, aralarında Kfar Kila ve el-Bayyaada'nın da bulunduğu Güney Lübnan'daki köylerine saldırı başlattı. ABD ise Avrupa'daki bazı ülkelerde bulunan askeri üslerinde alarm seviyesini yükseltti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye'yi serbest bırakması İsrail'i karıştırdı. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Shin Bet direktörü Ronen Bar'ın görevden alınmasını talep etti.

Nebenzia: ABD'nin Gazze kararı, süreci sabote etmek için kullanılıyor

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, BMGK dönem başkanlığının temmuz ayında Rusya'ya geçmesi vesilesiyle basın toplantısı düzenledi.

AA muhabirinin, "BMGK 10 Haziran'da Gazze'de ateşkese ilişkin bir karar kabul etti. İsrail'in durmak bilmeyen saldırıları, söz konusu kararın uygulanmadığını gösteriyor. BMGK, kararın uygulanması için ne yapabilir?" sorusunu yanıtladı.

Nebenzia, öncellikle "kesin, acil ve denetlenebilen" ateşkes talebinde bulunulması gerektiğini vurguladı.

ABD'nin kararının ateşkes konusunu net bir şekilde ele almadığını kaydeden Nebenzia, kararda atıfta bulunulan ABD Başkanı Joe Biden'ın planının ise "muğlak" olduğunu, gerekli detaylara yer verilmediğini dile getirdi.

Rusya'nın bu nedenle çekimser oy kullandığını, nasıl uygulanacağı, hedefleri ve zaman dilimi belli olmayan bir karara imza atmak istemediklerini söyleyen Nebenzia, "Meslektaşlarımıza açık bir çek vererek sürecin sabote edilmesine izin vermek istemedik. ABD'nin Gazze kararı, süreci sabote etmek için kullanılıyor." diye konuştu.

Nebenzia, kararı desteklediği yönündeki tüm güvencelerine rağmen İsrail'in hemen kararın kabulünden sonra yaptığı açıklamayla bunun gerçek olmadığının anlaşıldığını kaydetti.

"Şimdi Hamas'ı suçlamaya çalışıyorlar ancak Hamas kararın nasıl uygulanabileceği yönünde görüşünü bildirdi." diyen Rus Daimi Temsilci, "Yani anlayacağınız pinpon oyunu devam ediyor ama gerçekte hiçbir şey olmuyor." ifadelerini kullandı.

BMGK'de ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ve ilk aşamasında Gazze'de ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısı 10 Haziran'da kabul edilmişti.

İsrail'in, Biden'ın teklifini kabul ettiği belirtilen kararda, Hamas'a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapılmıştı.

 

İsrail Savunma Bakanı Gallant: Acilen 10 bin ek askere ihtiyacımız var

İsrail ordu radyosu, Gallant'ın Meclisin Güvenlik Komitesindeki konuşmasını yayımladı.

Habere göre, Gallant, "Acilen 10 bin ek askere ihtiyacımız var. 4 bin 800 Ultra Ortodoks Yahudiyi (Harediler) askere alabiliriz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan İsrail'de yayın yapan Kanal 12'nin haberinde ise ordudaki görevinden emekli olmak isteyen subay sayısında önemli bir artış olduğu belirtildi.

İsrail ordusunda her yıl ortalama 100 ila 120 yüzbaşı ve binbaşı emekli olurken İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başlamasından bu yana bu rütbelere sahip 900'e yakın görevlinin sözleşmelerini feshetme talebinde bulunduğu aktarıldı.

Habere göre, orduda yaşanan bu krizin dayandığı sebepler arasında 7 Ekim saldırıları yer alıyor.

Ordunun Hamas'la yaşadığı çatışmalardaki başarısızlıklara işaret edilen haberde, İsrailli askerlerin takdir görmediklerini hissettikleri, halkın ve bazı politikacıların orduyu gayri meşru hale getirdiğine ilişkin söylemlerine yer verildi.

İsrail ordusunun halihazırda subayları görevlerinde tutma konusunda zorluk yaşadığı kaydedildi.

Muhammed Ebu Saamiya'nın serbest bırakılması İsrail'i karıştırdı

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Şifa Hastanesi müdürünün de aralarında bulunduğu 55 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasının ardından Shin Bet direktörü Ronen Bar'ın görevden alınmasını talep etti.Ben Gvir sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Şifa Hastanesi'nin yöneticisi Muhammed Ebu Silmiyye'nin  serbest bırakılmasını 'pervasızlık' olarak nitelendirdi ve Başbakan, Savunma Bakanı ve Shin Bet'in kabinenin pozisyonlarıyla çelişen politikalar yürütmeyi durdurması gerektiğini söyledi.

Times of Israel Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konuyla ilgili soruşturma talimatı verdiğini öne sürerken, eleştirilere cevap veren Shin Bet, İsrail hapishanelerinde yer olmaması nedeniyle mahkumları Gazze Şeridi'ne geri göndermek zorunda kaldıklarını vurguladı.

İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Gazze kentindeki Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye'yi 23 Kasım 2023'te alıkoymuştu.

Serbest bırakılmasının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Ebu Silmiyye, "İsrail işgal hapishanelerindeki esir ve mahkumlar, Nekbe'den (Büyük Felaket) bu yana Filistin tarihinde görülmemiş bir trajediyi yaşıyor." dedi.

"Esirler, işgal hapishanelerinde yiyecek kıtlığı, fiziksel aşağılanma ve işkenceye maruz kalıyor." diyen Ebu Silmiyye, uluslararası toplumun tüm Filistinli esir ve mahkumların serbest bırakılması için kararlı bir adım atması gerektiğini vurguladı.


 

Gazze'de bilanço ağırlaşıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte gerçekleştirilen 2 saldırıda 23 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 91 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi.



İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin toplam sayısının 37 bin 900’e, yaralıların sayısının da 87 bin 60'a yükseldiği kaydedildi.

Kudüs'te polisler çatışan Harediler’den 5’i gözaltına alındı
Kudüste polisler çatışan Harediler’den 5’i gözaltına alındı

İsrail'de Yüksek Mahkeme'nin Ultra Ortodoks Yahudi (Harediler) erkeklerin zorunlu askerlik muafiyetini kaldırmasına tepki gösterenler sokaklara döküldü. Dün Kudüs'te toplanan Haredilerin gösterileri akşam saatlerinde şiddetlendi. Yolları kapatan protestocular, "Düşman ordusuna katılmayacağız", "Ölürüz ama askere gitmeyiz" ve “İsrail Yahudi devleti değil, Siyonist bir devlettir. Yahudiler Siyonist değildir” yazılı pankartlar taşıdı.



Kudüs'ün merkezine yürüyen binlerce protestocu, kurdukları bariyerleri ateşe verip polisle çatıştı. İsrail polisi tarafından yapılan açıklamada, göstericilerin polise taş fırlattığı, İsrail İnşaat ve İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf'ın aracına saldırdığı belirtildi. İsrail güçleri kabalığı dağıtmak için tazyikli su kullandı. Atlı polisler de göstericilere müdahale etti. Polis açıklamasında, 2 kişinin polislere saldırmaktan, 3 kişinin ise de sert cisim fırlattıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi.



İsrail Yüksek Mahkemesi, 25 Haziran'da Ultra-Ortodoks Yahudi erkeklerin askerlik muafiyetinin kaldırılmasına ve uygun olanların orduya alınmasına karar vermişti.



İsrail'in kuruluşundan bu yana zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutulan Harediler, askerlik hizmetinin kendi yaşam tarzlarıyla uyuşmadığına inanıyor.

ABD Husilere ait 3 insansız deniz aracını imha etti

ABD Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada “Geçtiğimiz 24 saat içinde ABD Merkez Komutanlığı kuvvetleri Kızıldeniz'de İran destekli 3 Husi insansız deniz aracını imha ederek bir meşru müdafaa görevi icra etti. İnsansız deniz araçlarının ABD ve koalisyon güçleri ile bölgedeki ticari gemilere yönelik yakın bir tehdit oluşturduğu tespit edilmiştir. Bu tedbirler seyrüsefer özgürlüğünü korumak ve uluslararası suları daha güvenli ve emniyetli hale getirmek için alınmıştır. İran destekli Husiler tarafından sürdürülen bu kötü niyetli ve pervasız davranışlar bölgesel istikrarı tehdit etmekte ve Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki denizcilerin hayatını tehlikeye atmaktadır” denildi.

İsrail ordusu Gazze'de Han Yunus, Şucaiyye ve Nusayrat'ı vurdu
İsrail ordusu Gazzede Han Yunus, Şucaiyye ve Nusayratı vurdu

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail ordusu, Han Yunus'un Huzaa beldesini bombaladı. Saldırıda 1 kişi öldü, birçok kişi yaralandı. Ölü ve yaralılar Gazze-Avrupa Hastanesi'ne getirildi.

İsrail ordusuna ait topçu birlikleri, Gazze kentinin doğusunda yer alan Şucaiyye Mahallesi'ndeki El-Mansura Caddesi ile Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nı da bombaladı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694'ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 37 bin 877 Filistinlinin öldüğünü, 86 bin 969 Filistinlinin yaralandığını bildirmişti.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusunda 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 900 subay emeklilik talebinde bulundu
İsrail ordusunda 7 Ekimden bu yana yaklaşık 900 subay emeklilik talebinde bulundu

İsrail'in Kanal 12 televizyonunda yayınlanan haberde, Gazze'ye saldırıların başlamasından beri orduda emekli olmak isteyen subayların sayısında görülen çarpıcı artışa dikkat çekildi.

Habere göre, 7 Ekim'den bu yana orduda yüzbaşı ve yarbay rütbelerinde emekli olmak isteyenlerin sayısı 900'e yaklaştı.

Emeklilik şartlarının incelenmesi konusunda talepte bulunan söz konusu subayların temel gerekçesi ise 7 Ekim saldırıları ve ordunun gayrimeşru hale getirilmesi.

Orduda son aylarda komuta kademelerinde artan huzursuzluk zaman zaman gündeme geliyor.

İsrail ordusunda her yıl ortalama yüzbaşı ve yarbay rütbelerinde 100 ila 120 subay emekli olmak isterken, son bir yılda sayının 9 katına çıkması orduda yeni bir kriz olarak değerlendiriliyor.

İsrail, 18 İsrail askerinin yaralanmasının ardından Güney Lübnan'a saldırı başlattı

İsrail dün gerçekleşen bir insansız hava aracı saldırısında 18 İsrail askerinin yaralanmasının ardından, aralarında Kfar Kila ve el-Bayyaada'nın da bulunduğu Güney Lübnan'daki köylerine saldırı başlattı. Yerel medyada yer alan haberlerde Hula ve Rab el-Talatin kasabalarına baskınlar düzenlendiği ve Hizbullah'a ait binaların bombalandığı bildiriliyor. İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada da  saldırılarda Hizbullah hedeflerinin hedef alındığı belirtildi.

Al Jazeera çatışmaların şiddetlenmesi ile Hizbullah'ın büyük savaş hazırlıklarına başladığını ve birbirinden farklı birçok senaryonun masada olduğunu belirtiyor.

Charlie alarmı: ABD diken üstünde
Charlie alarmı: ABD diken üstünde

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ordu mensuplarının güvenliğini sağlamak için Avrupa'daki bazı ülkelerde bulunan askeri üslerinde alarm seviyesinin tedbir amaçlı yükseltildiğini doğruladı.Pentagon, konu hakkında AA’ya yazılı açıklama gönderdi.

Açıklamada, ABD Avrupa Komutanlığının (USEUCOM), yurt dışındaki ABD askeri topluluğunun güvenliğine etki eden çeşitli faktörleri sürekli olarak değerlendirdiği kaydedilerek, bu çabanın bir parçası olarak, ordu mensuplarının güvenliğini sağlamak için sıklıkla ek adımlar atıldığı belirtildi.

“Operasyonel güvenlik nedenleriyle belirli önlemlere girmeyeceğiz ancak tedbirli olmaya devam edeceğiz.” ifadesi kullanılan açıklamada, USEUCOM’un, Avrupa sahasındaki personele, şüpheli etkinliklerin bildirilmesi, Dışişleri Bakanlığının seyahat tavsiyelerinin izlenmesi ve ihtiyatlı kişisel risk azaltma önlemlerinin uygulanması da dahil olmak üzere her zaman tetikte olmalarını ve uyanık kalmalarını tavsiye ettiği aktarıldı.

Açıklamada, USEUCOM’un, ev sahibi ülkeler, müttefikler ve ortaklarla istişarede bulunarak, personelinin bilgilendirilmesini ve bireylerin, ailelerinin ve sevdiklerinin güvenliğini sağlamak amacıyla güvenlik ortamını sürekli olarak izlediği kaydedildi.

Sosyal medyaya yansıyan bilgilerde, Bulgaristan, İtalya, Romanya ve Almanya'daki ABD askeri üslerinin, “Güç Koruma Durumu ‘Charlie’" olarak bilinen yüksek alarm durumuna geçirildiği paylaşılmış, bunun, son 10 yılın en yüksek tehdit seviyesi olduğu öne sürülmüştü.

Avrupa'daki bir üste görevli ABD'li yetkililerden biri, CNN'e yaptığı açıklamada Charlie seviyesindeki alarmın güvenilir kaynaklardan “aktif bir tehdit” istihbaratı alındığı anlamına geldiğini söyledi.

 

Ultra Ortodoks Yahudiler, zorunlu askerliğe karşı protestoda İsrail polisi ile çatıştı
Ultra Ortodoks Yahudiler, zorunlu askerliğe karşı protestoda İsrail polisi ile çatıştı

Batı Kudüs’teki Meaşearim Mahallesi'nde bulunan Şabat Meydanı'nda toplanan on binlerce Haredi, İsrail’in zorunlu askerlik hizmetini protesto etti.Ellerinde dövizler taşıyan Harediler, "Düşman ordusunda askerlik yapmayız", "Ölürüz de askerlik yapmayacağız" şeklinde sloganlar attı.Şofar (keçi veya koç boynuzundan yapılan ve dini amaçla kullanılan enstrüman) üfleyen Harediler, aynı zamanda bölgeden geçen İsrail İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf'un aracını taşladı.

Polise taş atmaya başlayan Harediler, çevredeki çöp konteynırlarını da ateşe verdi.İsrail polisi, atlı birliklerle müdahale ettiği binlerce Haredi'yi, aynı zamanda TOMA'lardan pis kokan tazyikli su sıkarak dağıtmaya çalıştı.

İsrail 50 tutukluyu serbest bıraktı

Filistin medyasında yer alan haberlere göre, IDF, aralarında Kasım ayından bu yana İsrail tarafından tutulan Şifa Hastanesi müdürü Muhammed Ebu Salmiya'nın da bulunduğu 50 tutukluyu serbest bıraktı. Salmiya Gazze'ye dönüş yolunda yaptığı açıklamada "Hapishanedeki durum trajik ve çok zor. Direniş ve Arap halkının tutukluların serbest bırakılması için kesin bir söz vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!