Güncelleme Tarihi:
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde bulunan İsrail askerlerini ziyaret etti. Mısır sınırındaki kentin kontrolünün savaşın bir sonraki aşaması için kritik olduğunu söyleyen Netanyahu, “İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Hamas'a uyguladığı askeri baskı, haklı taleplerimiz konusunda sağlam durmamıza ve esir anlaşmasını desteklememize yardımcı oluyor. Planın ilk aşamasında azami sayıda esirin serbest kalması da bu haklı taleplerimize dahil” dedi.
Baskının anlaşmayı geciktirmek yerine ilerleteceğini savunan Netanyahu, gelecek hafta ABD Kongresi’nde yapması planlanan konuşmasında da, “İsrail’in verdiği savaşın haklılığını ortaya koyacağını” söyledi. Netanyahu ziyaretinde, "İsrail’in zafere ulaşacağına" dair söz verdi.
İsrail Gazze Şeridi’ne sivilleri katletmeye devam ederken, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulmasına da karşı olduğunu gösterdi.
İsrail Meclisi’nde (Knesset) bugün oylanan Filistin Devleti’nin kurulmasını reddeden karar kabul edildi. Knesset’te 9 hayır oyuna karşı 68 evet oyuyla kabul edilen kararda, Filistin Devleti’nin “İsrail Devleti ve vatandaşları için varoluşsal bir tehlike oluşturacağı, İsrail-Filistin çatışmasını sürdüreceği ve bölgeyi istikrarsızlaştıracağı” ifade edildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun aşırı sağcı partilerle kurduğu koalisyon önergeyi desteklerken, daha önce 2 devletli çözümden yana olduğunu söyleyen muhalefet lideri Yair Lapid'in merkez sol partisi oylamadan önce oturumu terk etti.
"GAZZE'DE YÜRÜTÜLEN SAVAŞ TERÖRİZMDİR"
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Sözcüsü Nabil Abu Rudeineh kararın kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti kurulmadan hiç kimse için barış ya da güvenliğin olmayacağını söyledi ve Birleşmiş Milletlere (BM) üye birçok ülkenin de Filistin Devleti’ni tanıdığını vurguladı. İsrail hükümetinin ABD’nin desteğiyle tüm bölgeyi uçuruma sürüklediğini belirten Rudeineh, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşı sivil ölümler nedeniyle “terörizm” olarak nitelendirdi.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin El Şeyh ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Knesset'in kararının “İsrail’in ırkçılığını, uluslararası hukuku hiçe saydığını ve işgali sonsuza dek sürdürme politikasını” teyit ettiğini belirtti. El Şeyh, Filistin Devleti’ni tanımakta tereddüt eden ülkelere 2 devletli çözümü korumak için “derhal” bu kararlarından dönmeleri çağrısında bulunurken, Arap devletlerinden de Knesset'te kabul edilen karara “uygun şekilde karşılık vermelerini” istedi.
Oxfam'ın yayımladığı "Su Savaşı Suçları" başlıklı yeni raporunda, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana üç günde bir 5 su ve sanitasyon tesisine zarar verdiği ya da buraları tahrip ettiği ortaya koyuldu. Raporda, su ve elektrik altyapısının tahrip edilmesinin yanı sıra yedek parça ve yakıt girişine getirilen kısıtlamaların Gazze'de su üretiminin yüzde 84 oranında düşmesine neden olduğuna işaret edildi.
İsrail'in kanalizasyon pompalarının yüzde 70'ini, atık su arıtma tesislerinin tamamını ve Gazze'deki ana su kalitesi test laboratuvarlarını imha ettiğine dikkat çekilen raporda, İsrail'in Oxfam'ın su test ekipmanlarının girişini de kısıtladığı vurgulandı.
Suyun "savaş silahı" olarak kullanmasının ölümcül sağlık felaketine yol açtığı kaydedilen raporda, "Gazze şehri, su kuyularının yüzde 88'i ve tuzdan arındırma tesislerinin tamamının hasar görmesi veya tahrip olması nedeniyle neredeyse tüm su üretim kapasitesini kaybetti." denildi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada İsrail’in Mescid-i Aksa’da bugün gerçekleştirdiği provokasyon kınandı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İsrail Ulusal Güvenlik Bakanının, İsrail güvenlik güçlerinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya yönelik gerçekleştirdiği provokasyonu kınıyoruz.
İsrail, bölgedeki gerginliği daha da artıracak bu tip eylemlere son vermelidir.
Bu baskınla birlikte, İsrail Parlamentosunda Filistin Devleti’nin kurulmasını reddeden bir kararın kabul edilmesi, İsrail’in uluslararası hukuk ve anlaşmaları hiçe saydığının diğer bir göstergesidir. İsrail Parlamentosunun bu kararı hükümsüzdür.
1967 sınırlarında, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin kurulması uluslararası hukukun bir gereğidir.”
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına ilişkin son verilere yer verildi.Açıklamaya göre, İsrail ordusu Gazze'de 285 "soykırım" saldırısı gerçekleştirdi, 3 bin 408 katliam yaptı.İsrail'in 7 Ekim'den bu yana devam saldırılarının Gazze'de meydana getirdiği yıkımın toplam maliyeti 33 milyar dolara ulaştı.
38 bin 848 kişi öldü, 89 bin 459 kişi yaralandı
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 38 bin 848 kişi öldü, 89 bin 459 kişi yaralandı. 10 bin kişi ise hala kayıp. Saldırılarda yaşamını yitirenlerin 16 bin 172'si çocuk, 10 bin 798'si kadınlardan oluşuyor. Hayatını kaybeden çocuk ve kadınlar toplam ölü sayısının yüzde 70'ini oluşturuyor.İsrail ordusunun saldırıların yanı sıra bölgeye insani yardım girişine izin vermemesi sonucu 34 kişi açlıktan hayatını kaybetti.Saldırılarda 500 sağlık görevlisi, 79 Sivil Savunma görevlisi ve 160 gazeteci yaşamını yitirdi.
Filistinlilerin sığındığı 162 barınma merkezi hedef alındı
İsrail ordusunun baskın düzenlediği hastanelerde bulunan 7 toplu mezardan şu ana kadar 520 Filistinlinin cansız bedeni çıkarıldı. İsrail ordusu yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı 162 barınma merkezini hedef aldı. Saldırılar sonucu 17 bin Filistinli çocuk anne veya babasını kaybetti, 3 bin 500 çocuk yetersiz beslenme ve gıdasızlık nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya. Saldırılarda yaralanan 12 bin kişinin tedavi için yurtdışına gitmesi gerekiyor, tedaviye ihtiyaç duyan 10 bin kanser hastasının hayatı risk altında. Farklı hastalıklarla mücadele eden 3 bin hastanın tedavi için yurt dışına gitmesi gerekiyor.
Yerinden edilen 1 milyon 737 bin 524 kişi bulaşıcı hastalıklara yakalandı
İsrail'in saldırıları sonucu yerinden edilen 1 milyon 737 bin 524 kişi bulaşıcı hastalıklara yakalandı.
Yerinden edilmeye bağlı 71 bin 338 viral hepatit enfeksiyonu vakası tespit edilirken, yaklaşık 60 bin hamile kadın, sağlık hizmetlerine erişemiyor. İlaç ve tedavi erişimi olmayan ve kronik hastalığı bulunan 350 bin kişinin hayatı risk altında.İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 310 sağlık personeli ile 36 gazetecinin de aralarında bulunduğu 5 bin kişiyi alıkoydu.
2 milyon Filistinli göç etmek zorunda kaldı
286 gündür devam eden İsrail saldırıları nedeniyle 2 milyon kişi göç etmek zorunda kaldı.
İsrail saldırıları sonucu 197 hükümet binasını yerle bir oldu, 115 okul ve üniversite tamamen, 330 okul ve üniversite ise kısmen yıkıldı. Saldırılarda 107 bilim insanı hayatını kaybetti.Saldırılarda 610 cami tamamen, 211 cami kısmen yıkıldı, 3 kilise zarar gördü.
81 bin ton patlayıcı kullanıldı, 150 bin konut tamamen yıkıldı
İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana toplam 81 bin ton patlayıcı kullandığı saldırılarında 150 bin konut tamamen yıkıldı, 80 bin konut kullanılamaz hale geldi, 200 bin konut ise kısmen yıkıldı.Saldırılar sonucu 34 hastane ile 68 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı, 162 sağlık kuruluşu ile 131 ambulans vuruldu.Saldırılarda 206 arkeolojik ve tarihi alan yok edildi, 3 bin 30 kilometrelik elektrik şebekesi kullanılamaz hale geldi.
İsrail askerleri Gazze’deki kanser hastalarına hizmet veren tek merkez olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne saldırı düzenlemiş ve daha sonra ağır hasar alan binanın önünde fotoğraf paylaşmışlardı. Acımasız saldırı Türkiye'nin tepkisini çekerken İsrail askerlerinin hastane önünde paylaştığı fotoğraf da Filistin medyası tarafından paylaşılmıştı.
Saldırı sonrası Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Filistin basınında yer alan ve Gazze'deki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi önünde bir grup İsrailli askerin görüntülendiği fotoğraf, İsrail'in uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuku ihlalinin yeni bir delilidir." denildi.
Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'nin Gazze'de bulunan kanser hastalarına hizmet veren tek merkez olduğu vurgulanan açıklamada, "İsrail güçleri tarafından hastaneye verilen zarar ve buranın askeri üs olarak kullanılması, İsrail'in Filistin halkını yok etmeyi amaçlayan sistematik politikalarının bir parçasıdır." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Türkiye'nin bu saldırıların sorumlularının uluslararası mahkemeler önünde hesap vermesi için çaba göstermeye devam edeceği belirtildi.
Konuya ilişkin Times of Israel gazetesine açıklama yapan IDF skandal bir savunmaya imza attı ve Hamas'ın hastaneyi askeri bir komplekse çevirdiğini iddia etti. İddiasına ilişkin hiçbir kanıt göstermeyen İsrail güçleri hastanenin altında Hamas'ın tünellerine bağlanan tüneller olduğunu öne sürdü ve "Hamas hastaneye patlayıcı yerleştirdi ve güçlerimize ateş açtı" açıklamasında bulundu.
Israeli soldiers posed for an image posted online in front of the Turkish-Palestinian Friendship Hospital after raiding and converting it into a military base.
— Quds News Network (@QudsNen) July 15, 2024
After their withdrawal, the hospital lay in complete ruin, condemning thousands of Palestinian cancer patients to a… pic.twitter.com/pGRw4SXj6n
İsrail meclisinde "Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan" önerge kabul edildi. Eski İsrail Adalet Bakanı Gideon Saar’ın Yeni Umut Partisi ve Birleşik Sağ Partisi tarafından verilen “Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan” önerge 68’e karşı 9 oyla mecliste kabul edildi. Söz konusu önergede, "Filistin devletinin kurulmasının İsrail devleti ve vatandaşları için tehdit oluşturacağı" iddiasına yer verildi. İspanya, Norveç ve İrlanda 28 Mayıs'ta, Slovenya 4 Haziran'da, Ermenistan ise 21 Haziran'da Filistin'i resmen tanıma kararı almıştı.
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'in, işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin danışma görüşünü yarın duyuracak.Divan, yarın açıklayacağı danışma görüşünde İsrail’in Filistin'i işgali, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki ilhak uygulamaları, Doğu Kudüs’ün statüsünü değiştirme çabaları, apartheid ve ayrımcı uygulamaların hukuka aykırılığı, bunların başta İsrail olmak üzere tüm devletler ve uluslararası kuruluşlar açısından doğuracağı sonuçlar hakkında kanaatini açıklayacak.
Divan Başkanı Lübnanlı Yargıç Nawaf Salam tarafından halka açık oturumda okunacak danışma görüşünde, İsrail’in Filistin’i işgalinin hukuka aykırı olduğu, İsrail'in, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını sürekli olarak ihlal ettiği, Kudüs’ün demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeye yönelik faaliyetlerinin hukuka aykırı olduğu, Filistinlilere yönelik ayrımcı ve ırkçı uygulamaların hak ihlali teşkil ettiğinin teyit edilmesi bekleniyor.
İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, sabah saatlerinde İsrail polisi eşliğinde işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.
Kubbetüs Sahra'nın önünde yaptığı görüntülü açıklamayı sosyal medya hesabında paylaşan Ben-Gvir, "(Gazze'deki) İsrailli esirlerin gelişigüzel bir anlaşma olmaksızın, teslim olmadan geri getirilmesi için İsrail için en önemli yere dua etmeye geldiğini" söyledi.
Aşırı sağcı Ben-Gvir, "Başbakan Binyamin Netanyahu'nun baskılara boyun eğmeden zafere ilerlemesi ve askeri baskıyı artırması için dua ettiğini" dile getirdi.
İsrail polisi, Ben-Gvir'in baskını boyunca Mescid-i Aksa'nın kapısını kapatarak Filistinlilerin ve Müslümanların Harem- Şerif'e girişini engelledi.
İsrail basınındaki haberlere göre, Ben-Gvir'e baskında Mescid-i Aksa'nın Yahudileştirilmesini savunan Tapınak Hareketi'nden isimler de katıldı.
İsrail, halkı zorla aç ve susuz bırakarak büyük bir insani felakete yol açtığı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına 286. gününde de devam ediyor. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda yer alan Zevayide bölgesinde bir evi bombaladı. Saldırıda 6 Filistinli öldü, çok sayıda kişi yaralandı.
İsrail savaş uçaklarının Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki Abdullah Azzam Camii'ni hedef aldığı saldırıda en az bir kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Bureyc Mülteci Kampı'ndaki bir eve düzenlenen hava saldırısında 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı, 4 çocuk ise kayboldu. Çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan yaralılar Avde Hastanesi'ne nakledildi.
İsrail ordusu Gazze'nin orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah kentine hava saldırıları düzenledi, İsrail topçu birlikleri de güneydeki Han Yunus ve Refah kentlerini bombaladı.
Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor. İsrail ile Lübnan arasında "Mavi Hat" olarak tabir edilen sınır hattında son haftalarda gerginlik tırmanıyor.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah dün yaptığı açıklama ile Lübnan’daki sivillere yönelik saldırıların devam etmesi halinde İsrail’de daha önce hedef alınmayan noktaları vuracaklarını duyurdu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Hizbullah ile çatışmada karar anının yaklaştığını belirterek, "İsrail ana odağını aniden kuzeye yönlendirebilir." dedi
Al Jazeera, bugün İsrail ordusunun Lübnan'ın Bekaa ilinin doğusunda bir araca düzenlediği drone saldırısında El-Cemaa el-İslamiyye grubuna mensup bir kişinin öldürüldüğünü duyurdu.Lübnan medyasında yer alan haberlerde saldırıda hayatını kaybeden kişinin grubun üst düzey komutanlarından biri olduğu vurgulanırken, İsrail Kan televizyonu komutanın adının 'Mahmud Muhammed Cebbare'' olduğunu duyurdu.
Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, İsrail'in insansız hava aracıyla (İHA) ülkenin doğusundaki Bekaa vilayetinde yer alan Gaze beldesini hedef aldığı belirtildi. Saldırının hedefinde bir aracın olduğu aktarılan haberde, Lübnan'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) yakınlığıyla bilinen El-Cemaa el-İslamiyye'nin liderlerinden Ebu Mahmud Muhammed Cebbare'nin yaşamını yitirdiği ifade edildi.
תקיפה ישראלית הבוקר לעבר רכב במרכז בקעת הלבנון. ההרוג - מוחמד ג'בארה, איש ארגון אל-ג'מאעה אל-אסלאמיה האסלאמיסטי שלוקח חלק בלחימה נגד ישראל pic.twitter.com/X5VRVLTdEw
— roi kais • روعي كايس • רועי קייס (@kaisos1987) July 18, 2024
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yıldız, Gazze'deki korkunç suçlar ve ihlaller nedeniyle kurallara dayalı uluslararası düzenin çökme noktasına geldiğini belirterek, BMGK'nin görevini yerine getirmesi için çağrıda bulundu.Gazze'deki durumun ciddiyetine dikkati çeken Yıldız, gıda, su, elektrik ve tıbbi malzemeler gibi temel ihtiyaçlara erişimin çok kısıtlı olduğunu ifade etti.Büyükelçi Yıldız, Gazze'nin kıtlığın eşiğinde olduğunu, mülteci kampları, okullar ve insani yardım çalışanlarının hedef alındığını dile getirdi.
İsrail'in güvenli bölge ilan ettiği El-Mevasi'ye de saldırdığının altını çizen Yıldız, toplu mezarlar bulunduğunu ve Gazze'de insani yardımın bel kemiği olan BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) yönelik fiziksel ve siyasi saldırıların sürdüğünü kaydetti.
Yıldız, "Ateşkes sağlanmazsa daha önce görülmemiş düzeyde bir facia kaçınılmaz olur." vurgusunda bulundu.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Bint Cubeyl'deki Aytarun beldesinde Hizbullah'a ait hedeflerin vurulduğu belirtildi. Mercaiyun'daki Rab Selasin beldesinde de Hizbullah'a ait füze fırlatma rampasının vurulduğu kaydedildi.Lübnan medyasında yer alan haberlerde de İsrail ordusunun güneydeki Aytarun ile Taybe beldelerine savaş uçaklarıyla saldırı düzenlediği aktarıldı.Hizbullah'tan konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.
Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi yaptığı yazılı açıklamada Refah Sınır Kapısı’nın İsrail saldırısı sonucu kapanmasının üzerinden 72 gün geçtiği, bu süre boyunca yaralı ve hastaların yurt dışında tedavi imkanından mahrum kaldığı belirtildi.
Açıklamada, Refah Sınır Kapısı'nın kapanmasıyla Gazze Şeridi dışında tedavi olamadığı için vefat eden Filistinlilerin sayısının 292'ye yükseldiği kaydedildi.
Gazze Şeridi dışına tedavi amacıyla çıkması gereken yaralı ve hasta sayısının 3 bin 500'den fazla olduğu ifade edilen açıklamada, bu kişilerin bir an önce tedavi için yurt dışına çıkması gerektiği aktarıldı.
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 38 bin 848'e, yaralananların sayısının da 89 bin 459'a yükseldiği kaydedildi.
Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinden yapılan ortak açıklamada, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da gerçekleştirdiği gözaltılara ilişkin bilgi verildi.
İsrail ordusunun bugün de Doğu Kudüs'ün yanı sıra Batı Şeria'nın El Halil, Ramallah, Nablus ve Beytullahim kentlerinde Filistinlilerin evlerine baskınlar yaptığına işaret edilen açıklamada, söz konusu baskınlarda en az 18 Filistinlinin gözaltına alındığı belirtildi.
Bugünkü gözaltılar arasında 2 kız öğrenci ve bir çocuğun da olduğu vurgulanan açıklamada, İsrail askerlerinin baskınlar sırasında Filistinli vatandaşları darpettiği ve evlere zarar verdiği aktarıldı.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne savaş açtığı 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısının 9 bin 720'yi aştığı kaydedilen açıklamada, daha sonra serbest bırakılanların da bu sayıya dahil olduğunun altı çizildi.
İsrail'in 286 günden beri sürdürdüğü sistematik baskınları sırasında gözaltına alınan Filistinliler arasında 330'dan fazla kadın olduğu belirtilen açıklamada, Gazze'den alıkonulan kadınların bu sayıya dahil olmadığı kaydedildi.
ABD, Gazze açıklarına kurulan iskeleyi faaliyete geçmesinden 2 ay sonra bölgeden taşıdı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutan Yardımcısı Koramiral Brad Cooper yaptığı açıklamada, "İskeleyi içeren deniz takviyesi görevi tamamlandı, dolayısıyla artık iskeleyi kullanmaya gerek yok" ifadelerini kullandı.
ABD tarafından 230 milyon dolarlık bir maliyetle kurulan iskele, faaliyete geçtiği Mayıs ayından bu yana Gazze kıyısındaki depolama alanına 8 bin 100 metrik ton yardım getirmişti. Kötü hava şartları nedeniyle birçok kez taşınan 370 metre uzunluğundaki yüzer iskele şu anda İsrail’in Aşdod limanında bulunuyor.