Son dakika...Lübnan'da patlama! İsrail'in saldırısında çağrı cihazları aynı anda patladı... İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani yaralananlar arasında...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2024 07:52

Hizbullah’ın çağrı cihazlarının patlaması sonucu, İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani’nin de aralarında bulunduğu en az bin kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, hastaneleri acil vakalar için hazırlıklı olmaları ve sağlık çalışanlarının kablosuz cihazları kullanmamaları konusunda uyardı. İran basını, Beyrut Büyükelçisi Amani'nin hastanede gözlem altında olduğunu bildirdi.

MOSSAD'ın pillere "patlayıcılar" yerleştirdiği iddia edildi

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada, Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu Suriye'nin başkenti Şam ve kırsalında da 14 kişinin yaralandığı öne sürüldü.

Hizbullah'a yakın bir kaynak da AFP'ye yaptığı açıklamada, Suriye'de çağrı cihazlarının patlaması sonucu bazı Hizbullah üyelerinin yaralandığını belirtti.

Sky News Arabia'nın çeşitli kaynaklara dayandırdığı haberinde ise Lübnan'daki geniş çaplı çağrı cihazı saldırısının, İsrail dış istihbarat teşkilatı MOSSAD'ın Hizbullah'ın iletişim cihazlarını teslim almadan önce ele geçirmesi sayesinde mümkün olduğunu öne sürdü. Kaynağa göre MOSSAD, cihazların pillerine "PETN" adı verilen güçlü bir patlayıcı madde yerleştirdi ve bataryaların sıcaklığını uzaktan yükselterek patlattı.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi ise patlama öncesinde bazı Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarının ısındığını fark edip cihazları attığını aktardı.

ABD: Patlama olayıyla ilgimiz yok

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla ilgili güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Miller, "ABD'nin bu işle bir ilgisinin olmadığını söyleyebilirim. ABD, bu olayla ilgili önceden bilgi sahibi de değildi. Şu anda olayla ilgili bilgi topluyoruz." ifadesini kullandı.

Hizbullah tarafından söz konusu olayın sorumlusu olarak İsrail'in gösterilmesiyle ilgili sorulara da yanıt veren Miller, olayın halen yeni olduğunu ve nasıl gerçekleştiğiyle ilgili bilgi topladıklarını vurgulayarak, "Şu anda bunun ötesinde herhangi bir değerlendirmemiz yok" dedi.

 

Kan bağış çağrısı

Lübnan Sağlık Bakanlığı, vatandaşlardan kan bağışında bulunmaları çağrısı yaptı

Ölü ve yaralı sayısı açıklandı

Lübnan Sağlık Bakanlığı, çağrı cihazlarının patlaması sonucu ülke genelinde 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.

İran basını: Büyükelçi hastenede

İran yarı resmi haber ajansı Fars'ın ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Lübnan'da çağrı cihazlarında meydana gelen patlamalarda İran'ın Beyrut Büyükelçisi Amani de yaralandı.

Söz konusu kaynak, "Mucteba Amani, hafif yaralandı ve şu anda hastanede gözlem altında." ifadelerini kullandı.

Öte yandan yarı resmi Mehr Haber Ajansı da İranlı Büyükelçi'nin yaralandığına ilişkin doğrulanmamış haberler olduğuna dair bilgi verdi.

Söz konusu iddiayla ilgili henüz İran'dan resmi açıklama gelmedi.

İsrail "pager" isimli çağrı cihazlarına sızdı
İsrail pager isimli çağrı cihazlarına sızdı

Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı.

NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi." ifadeleri kullanıldı.

Lübnan'da patlama

Hizbullah’ın çağrı cihazlarının patlaması sonucu aralarında İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani'nin de bulunduğu en az bin kişi yaralandı.

Patlamanın, İsrail tarafından gerçekleştirilen bir siber saldırısı sonucu meydana gelmiş olabileceği ifade edildi.

Acil durum ilan eden Lübnan Sağlık Bakanlığı, tüm hastanelerin acile gelecek hastaları tedavi edebilmek için tetikte olmasını ve çağrı cihazı olan kişilerin bunlardan uzak durmasını istedi.

Bakanlık ayrıca, sağlık çalışanlarından kablosuz cihazları kullanmaktan kaçınmalarını talep etti.

İsrail basınına göre, Hizbullah’la topyekun savaş her zamankinden daha yakın
İsrail basınına göre, Hizbullah’la topyekun savaş her zamankinden daha yakın

Yaklaşık bir yıldır Gazze Şeridi’ne saldırılarını sürdüren İsrail'in, Lübnan'daki Hizbullah ile topyekun savaşa her zamankinden daha yakın olduğu bildirildi.

The Jerusalem Post gazetesinde, "Hizbullah ile topyekun savaş şimdi her zamankinden daha yakın" başlıklı bir yazı kaleme alındı.

Yazıda, gazeteye konuşan İsrailli kaynakların Hizbullah'a yönelik "büyük bir operasyonun" bu kez çok gerçekçi bir ihtimal olduğunu belirttiği aktarıldı.

Söz konusu kaynaklar, Hizbullah'a yönelik saldırının 4 ila 6 haftada gerçekleşmemesi durumunda 2025 yılı bahar ayına kadar bu çapta büyük bir saldırının yapılmasının imkansız ya da çok zor olabileceğini belirtti.

Ayrıca yazıda, İsrail'in kuzeyi için 7 Ekim 2023'ten bu yana en riskli döneme girildiği de vurgulandı.

25 AĞUSTOS SALDIRILARININ TOPYEKUN SAVAŞ KARARI İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLDUĞU İDDİASI

Yazıda, İsrail’in bugüne kadar Hizbullah'la topyekun bir savaşa girmemesinin ana nedenleri arasında Hamas'ın Gazze'deki askeri varlığının tamamen ortadan kaldırılması hedefine odaklanılması olduğu belirtildi.

Ayrıca yazıda, kamuoyu önündeki tehditkar sözlerine ve üslubuna rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hizbullah saldırıları karşısında yaşanabilecek kayıplardan çekindiği; bunun, topyekun savaşın bugüne kadar patlak vermemesinin gerekçelerinden biri olduğu öne sürüldü.

Diğer yandan, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Hamas'ın Refah'taki taburunun "yenilgiye uğratıldığını" ilan etmesi ve Hizbullah'ın 25 Ağustos'ta İsrail'i hedef alan saldırısının "başarılı bir şekilde" engellenmesinin topyekun savaş kararı için dönüm noktası olduğu belirtildi.

İsrail ordusunun Hizbullah'ın 25 Ağustos'taki saldırısı karşısında Lübnan'daki Hizbullah'a karşı "büyük stratejik bir zafer kazandığı" ve bunun Netanyahu'ya "yeni bir güven duygusu" verdiği iddia edildi.

Yazıda, "(Netanyahu), Hizbullah'a karşı büyük bir operasyonu gerçekten de göze alabilirdi. Hem de iç cephede beklediğinden çok daha az kayıpla." ifadesi kullanıldı.

Austin: İsrail diplomatik çabalara vakit harcayarak bölgedeki tansiyonu düşürmeli
Austin: İsrail diplomatik çabalara vakit harcayarak bölgedeki tansiyonu düşürmeli

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile dün telefonda görüştü. Pentagon’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, İran destekli Husilerin 15 Eylül'de İsrail'e yönelik balistik füze saldırısı ve İran destekli terör örgütü Lübnan Hizbullah'ının hafta sonu İsrail'in kuzeyine yönelik roket saldırılarının ardından dün İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştü. Austin, ABD'nin İsrail'in güvenliğine ve meşru müdafaa hakkına olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha vurguladı. Bakan Austin ayrıca ateşkes ve rehine anlaşmasının gerekliliğini bir kez daha teyit etti ve İsrail'in diplomatik müzakerelerin başarıya ulaşması için zaman tanıması gerektiğini belirterek gerilimin tırmanmasının İsrail, Lübnan ve daha geniş bölge halkları üzerinde yaratacağı yıkıcı sonuçlara dikkat çekti” denildi.

Gantz'tan Savunma Bakanının görevden alınacağı haberleri sonrası Netanyahu'ya tepki
Gantztan Savunma Bakanının görevden alınacağı haberleri sonrası Netanyahuya tepki

İsrail'de muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın görevden alınacağına ilişkin haberlerin ardından Başbakan Binyamin Netanyahu'ya sert eleştiriler yöneltti.Haziran ayında Savaş Kabinesi'nden istifa eden milletvekili Gantz, yayımladığı yazılı açıklamada, Hizbullah'a yönelik geniş çaplı bir askeri harekata hazırlanılırken Savunma Bakanının görevden alınması kararını, "güvenlik ihmali" olarak nitelendirdi.

Gantz, "Netanyahu'nun böyle bir zamanda yaptığı, İsrail'in güvenliğini somut olarak tehlikeye atmaktır. Savaş döneminde bunu yapan bir Başbakan hatırlamıyorum. Genel olarak bence bu bir güvenlik ihmalidir." ifadesini kullandı.

"İnsanların hayatları ve ulusların geleceği tehlikedeyken, onlar siyasi bekasını korumakla meşgul" diyen Gantz, Savunma Bakanı Yaov Gallant'ın Haredi Yahudilerin zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutulmasına izin veren yasa tasarısına karşı çıktığına işaret ederek, "Zorunlu askerlikten muafiyeti öngören yasayı teşvik etmek için Savunma Bakanını değiştirmek aynı zamanda yasanın ahlaki ihlalidir." değerlendirmesinde bulundu.

Husilerin vurduğu tanker, başarılı şekilde kurtarıldı
Husilerin vurduğu tanker, başarılı şekilde kurtarıldı

Avrupa Birliği’nin (AB) Husilere karşı oluşturduğu ortak operasyon Aspides’ten yapılan açıklamada, “Aspides’in koruması altında SOUNION, herhangi bir petrol sızıntısı olmadan başarılı bir şekilde güvenli bir bölgeye çekilmiştir. Özel paydaşlar kurtarma operasyonunu tamamlarken, Aspides durumu izlemeye devam edecektir. Kurtarma operasyonunun bu aşamasının tamamlanması, tüm bölgeyi etkileyecek bir çevre felaketini önlemeye kararlı tüm paydaşlar arasında kapsamlı bir yaklaşım ve yakın iş birliğinin sonucudur. Güvenilir bir AB deniz güvenliği sağlayıcısı olarak hareket eden Aspides, operasyon alanında seyrüsefer özgürlüğüne ve denizcilerin yaşamları ile küresel ortak malların korunmasına katkıda bulunmaya devam etmektedir” denildi.

Gazze'de can kaybı 41 bin 252’ye yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlenen 3 saldırıda 26 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 84 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 41 bin 252’ye, yaralıların sayısının 95 bin 497’ye yükseldiği kaydedildi.

BM'den Gazze Şeridi'nde kemirgen ve böceklerin yayılabileceği uyarısı
BMden Gazze Şeridinde kemirgen ve böceklerin yayılabileceği uyarısı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in şiddetli saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde insan sağlığı için tehdit oluşturan kemirgen ve böceklerin yayılması konusunda uyarıda bulundu. Açıklamada, UNRWA ekiplerinin böcek ve kemirgenlerin yerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı alanları etkilememesi için çözümlere yönelik çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı.

Ürdün, Kral Hüseyin Sınır Kapısı’ndaki silahlı saldırının sorumlusu Cazi'nin naaşını teslim aldı

Ürdün resmi ajansı PETRA'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sufyan el-Kudat, Cazi'nin naaşının ailesine teslim edilerek ülkesinde defnedilmek üzere teslim alındığını bildirdi.İsrail'in kontrol altında tuttuğu Kral Hüseyin (Allenby) Sınır Kapısı'nın Filistin tarafında 8 Eylül'de düzenlenen silahlı saldırı sonrası İsrail güçlerince gözaltına alınan Hüseyin en-Neimat ve Muslih el-Avdat isimli 2 Ürdünlünün serbest bırakılması için de Dışişleri Bakanlığının çabalarını sürdürdüğü ifade edildi.

İsrail askerleri Batı Şeria'da 3'ü kadın 10 Filistinliyi gözaltına aldı
İsrail askerleri Batı Şeriada 3ü kadın 10 Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı kentlerine düzenlediği baskınlarda 10 Filistinliyi gözaltına aldı.
Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail gece baskınlarının adresi Ramallah, El-Bire ve Nablus oldu.Ramallah ve Bire'deki baskınlarda aralarında İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Sadat'ın eşi Able Sadat'ın olduğu 3 kadın gözaltına alındı.

Sadat'ın kızı sosyal medyada yayımladığı bir videoda, 20'den fazla askerin evlerini bastığını, annesini gözaltına aldığını ve evde arama yaparak eşyaların fotoğrafını çektiğini söyledi.

İsrail güçleri ayrıca, Nablus'un doğusundaki Balata Mülteci Kampı'nda 3, güneydeki Madama köyünde 1 ve Ramallah'ın kuzeydoğusundaki Silvad kasabasında 3 Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail askeri tesisine düzenlenen saldırının görüntüleri yayınlandı

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki bir askeri tesise düzenlediği insansız hava aracı saldırısının görüntülerini yayınladı. Al Jazeera görüntüleri doğruladığını duyurdu.

 

İsrail savaş hedeflerini genişletti
İsrail savaş hedeflerini genişletti

İsrail güvenlik kabinesi neredeyse bir yıldır devam eden savaştaki resmi hedeflerini, dördüncü bir madde ekleyerek güncellediğini duyurdu: "Kuzeydeki sakinlerin evlerine dönmesi."

Tel Aviv'in resmi olarak açıkladığı savaş hedefleri, Hamas'ın askeri ve idari kapasitesinin ortadan kaldırılması, tüm rehinelerin geri verilmesi ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanmasıydı.

Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilim her gün adım adım tırmanıyor. Roket atışlarıyla ağır hasar gören kuzey sınırındaki kasabalardan on binlerce İsrailli tahliye edildi ve henüz evlerine geri dönmediler.İsrail Savunma Bakanı Gallant, Pazartesi günü, Hizbullah'a karşı askeri operasyonları görüşmek üzere ABD elçisi Amos Hochstein ile görüştü. Gallant u görüşme sonrası Hizbullah ile diplomatik bir çözümün artık mümkün olmadığını belirterek ateşkese kapıyı kapattı. ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda Gazze'de ateşkes sağlanması için tekrarlanan görüşmelerde de Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların durdurulmasına yönelik diplomaside herhangi bir ilerleme sağlanamadı.

İsrail basını bu hafta başbakan Netanayhu'nun Kuzey sınırına askeri müdahale istediğini ancak Gallant'ın buna karşı çıktığını yazmıştı...

ABD: Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili İsrail'den daha fazla detay istemeye devam edeceğiz
ABD: Eyginin öldürülmesiyle ilgili İsrailden daha fazla detay istemeye devam edeceğiz

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümünün korkunç bir trajedi olduğunu belirterek, İsrail'den daha fazla detay talep etmeye devam edeceklerini bildirdi.Konuşmasına kendisinin ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da öldürülmesinden duyduğu öfkeyi dile getirerek başlayan Greenfield, "Kimsenin hayatı gösteriye katıldığı için riske girmemeli." dedi.

İsrail, Gazze'de en az 710 bebeği öldürdü

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim 2023 ila 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında İsrail saldırılarında hayatını kaybeden 34 binden fazla Filistinlinin ismini açıkladı.Bakanlığın yayımladığı, 7 Ekim 2023-31 Ağustos 2024 tarihlerinde hayatını kaybeden Filistinlilerin kimliklerinin yer aldığı listede İsrail ordusunun öldürdüğü 11 bin 983'ü reşit olmayan, 34 bin 344 Filistinlinin ismine yer verildi. Listede, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 1 yaş altı en az 710 bebeği öldürdüğüne dikkati çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!