Son dakika... Ateş ve Kan: İsrailli yetkililer şaşkına döndü, Hizbullah bu kez çok daha derinlere girebilir!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2024 07:51

İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız saldırıları bugün 265. gününde. İsrail ve Lübnan arasındaki gerilim adım adım tırmanırken ABD medyası İsrail'in Hizbullah'ın saldırılarının karmaşıklığı karşısında şaşkına döndüğünü yazdı. İsrail birlikleri bu hafta Lübnan'daki çatışmayı simüle eden tatbikatlar gerçekleştirdi. Tatbikatlar savaş öncesi 'son hazırlıklar' olarak değerlendirilirken 4 ülke vatandaşlarını Lübnan'a seyahat konusunda uyardı.

Hizbullah'tan İsrail'in "Lübnan'ı taş devrine çeviririz" tehdidine misilleme

Kasım, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail'in tehditlerinin bizi olumsuz etkilemesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Aksine, bunun bizi daha ihtiyatlı hazırlıklar yapmaya motive ettiğini söylemeliyim. Ama bunlar boş tehditlerdir. İsrail, sahada elde edemediğini, tehditle elde edemez." ifadelerini kullandı.

Kasım, İsrail'in sahaya çıkarsa daha fazla kayıp vereceğini ve böylece yok olma yolunda bir adım atacağını ileri sürdü.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD'deki temasları sırasında sarf ettiği tehditvari sözlerin ardından Hizbullah ile savaş istemedikleri ve İsrail-Lübnan sınırındaki duruma diplomatik çözüm bulmayı tercih ettikleri yönündeki açıklamalarına atıfta bulunan Kasım, İsrail Savunma Bakanı'na Gazze'deki savaşı durdurmasını, bunun herkes için gerçek bir kazanç olacağını ifade etti.

Gallant, ABD'nin başkenti Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "İsrail ordusunun, Hizbullah'la herhangi bir savaş durumunda Lübnan'ı taş devrine döndürme kapasitesine sahip olduğunu" söylemişti.

Gallant, Tel Aviv hükümetinin, İsrail-Lübnan sınırındaki duruma diplomatik bir çözüm bulmayı tercih ettiğini de sözlerine eklemişti.

Filistinli direniş grupları Refah ve Şucaiyye'de İsrail askeri araçlarını hedef aldı

Filistinli direniş hareketleri, Telegram hesaplarından, Refah ve Şucaiyye'de İsrail hedeflerine gerçekleştirdikleri saldırılara dair açıklama yaptı.

İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri'nden yapılan açıklamada, Şucaiyye Mahallesi'nin doğusunda İsrail ordusuna ait iki askeri aracın varil bombalarıyla hedef alındığı belirtildi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada da Şucaiyye Mahallesi'nde İsrail'e ait "kaplan tipi zırhlı aracın" vurulduğu, aracın ve içindekilerin imha edildiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde bulunan Şabura Mülteci Kampı'nda da İsrail'e ait "Merkava 4" tipi tankın Kassam Tugayları mensuplarınca "Yasin 105" roketleriyle vurulduğu kaydedildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Gazze kent merkezinin doğu bölgelerinin boşaltılması çağrısında bulunmuş ve bölge sakinlerinden Şucaiyye, Turkman ve Tuffah mahallelerini boşaltmalarını istemişti.

İsrail devlet televizyonu KAN'da yayınlanan haberde, "İsrail ordusunun, Şucaiyye Mahallesi'nde hala faaliyet gösteren Hamas'ın altyapısını çökertmek amacıyla kara operasyonu başlattığı" öne sürülmüştü.

Gazze'deki Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal ise gün içerisinde yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun, Şucaiyye Mahallesi'ne düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 7 Filistinlinin öldüğünü çok sayıda Filistinlinin yaralandığını aktarmıştı.

 

İsrailliler, Batı Kudüs’te esir takası anlaşması ve hükümetin istifası talebiyle gösteri düzenledi

 İsrailliler, Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin geri getirilmesi için anlaşma yapılması, Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki hükümetin istifası ve erken seçimlere gidilmesi talebiyle gösteri yaptı.

Batı Kudüs’ün girişindeki Chords Asma Köprüsü'nün önünde toplanan binlerce İsrailli, Başbakan Netanyahu’nun konutunun bulunduğu Gazze Caddesi’ne (Azza Street) yürüdü.

Göstericiler, Gazze Caddesi’ni trafiğe kapatarak Binyamin Netanyahu hükümetini eleştiren sloganlar attı.

Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin geri getirilmesini talep eden göstericiler, “Suçlu Başbakan”, “Esir takası anlaşması şimdi”, “Tüm esirleri geri getirin”, “Onu değiştirmek (Netanyahu) onları (esirleri) kurtarır” sloganlarının yazılı olduğu dövizler taşıdı.

İsrail bayrakları taşıyan binlerce gösterici, uzun süre boyunca düdük ve trampetler eşliğinde, polisin kurduğu barikatı aşmaya çalıştı.

Polis, burada göstericiler tarafından yakılan ateşe de müdahale ederek söndürdü.

Batı Kudüs’ün yanı sıra başkent Tel Aviv ve Kayserya gibi diğer kentlerde de protestolar düzenlendi.

Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine 40 roket atıldı

 İsrail medyası, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyindeki Yukarı Celile ve yakınlarındaki bir yerleşim birimine bu sabah 40 roketin atıldığını duyurdu.

Roketlerden bir kısmı hava savunma sistemiyle etkisiz hale getirilirken, Yukarı Celile ve yakınlarındaki bazı bölgelerde ise yangına neden oldu.

İsrail Savunma Bakanı'ndan "Hizbullah'la savaş durumunda Lübnan'ı taş devrine döndürürüz" tehdidi

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre Gallant, ABD'nin başkenti Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "İsrail ordusunun, Hizbullah'la herhangi bir savaş durumunda Lübnan'ı taş devrine döndürme kapasitesine sahip olduğunu" ifade etti.

Gallant, Tel Aviv hükümetinin, İsrail-Lübnan sınırındaki duruma diplomatik bir çözüm bulmayı tercih ettiğini de sözlerine ekledi.

The Washington Post'un haberine göre, Washington'da temaslarda bulunan Gallant liderliğindeki İsrail heyeti ile Amerikalı muhatapları, devam eden Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerinin yanı sıra İsrail'in Gazze'ye saldırılarının sona ermesinin ardından "ertesi gün" için olası senaryoları tartıştı.

LİBERMAN'DAN NETANYAHU HÜKÜMETİNE ELEŞTİRİ

Öte yandan İsrail'de muhalefetteki İsrail Evimiz Partisi lideri ve eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman ise Binyamin Netanyahu hükümetinin performansını eleştirdi.

Liberman yaptığı açıklamada, "Bu hükümetin güneyde (Gazze) de kuzeyde (Lübnan) de bir karar verip kazanamadığı, İsrail halkını güvenliğe kavuşturamadığı ve vatandaşlara güvenlik duygusunu yeniden kazandıramadığı açıktır." ifadelerini kullandı.

Avustralya'da Melbourne Üniversitesinde Filistin'e destek gösterilerine katılan öğrenciler okuldan atılabilir
Avustralyada Melbourne Üniversitesinde Filistine destek gösterilerine katılan öğrenciler okuldan atılabilir

"Unimelb for Palestine" adlı öğrenci grubu, X sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Melbourne Üniversitesi yönetiminin Filistin'e destek gösterilerine katılan en az 19 öğrenciye "uygunsuz davranış sergiledikleri" iddiasını içeren e-postalar gönderdiğini açıkladı.

Öğrenci grubu, üniversite yönetiminin "güvenlik kamerası görüntüleri ve üniversite internet bağlantısından konum takibi ile elde ettikleri verileri kanıt olarak sunduğunu" ve kampüste protestoları yasakladığını belirtti.

Paylaşımda, bu verilerin elde edilmesini "mahremiyetin ihlali" olarak nitelendiren öğrenci grubu, Filistin'e destek gösterilerine katılan öğrencileri tespit etmek ve gözlerini korkutmak için teknolojiyi kullanmayı tercih eden üniversitenin ırkçılık karşıtı politikasını gülünç bulduklarını ifade etti.

Öğrenci grubu, başlattığı imza kampanyasının yer aldığı change.org sitesinde e-postaları alan öğrencilerin okuldan atılmakla veya uzaklaştırılmakla sonuçlanabilecek disiplin cezaları alabileceğini belirtti.

İsrail düğmeye bastı: Savaş öncesi son hazırlıklar...
İsrail düğmeye bastı: Savaş öncesi son hazırlıklar...

İsrail birlikleri Lübnan'daki çatışmayı simüle eden tatbikatlar gerçekleştirdi. Ordu'dan yapılan açıklamada Dov Dağı ve Hermon Dağı bölgelerinde faaliyet gösteren Golani Tugayı'na bağlı 12. Tugay'ın, karmaşık arazide çatışmayı simüle eden bir tatbikat gerçekleştirdiği belirtildi.55. Yedek Paraşütçüler Tugayı tarafından gerçekleştirilen başka bir tatbikatta ise karmaşık arazide hareket etme ve "dağlık rota" boyunca ilerlemek gibi çeşitli savaş senaryoları uygulandı. İsrail'in gerçekleştirdiği tatbikatlar savaş için son hazırlıklar olarak yorumlandı.

Lübnan için peş peşe uyarılar
Lübnan için peş peşe uyarılar

İrlanda Dışişleri Bakanlığının yayımladığı seyahat uyarısında, İsrail-Lübnan sınırında tansiyonun son haftalarda yükseldiği, gerginliğin kısa sürede daha da tırmanabileceği belirtildi.

Bu durumun Lübnan'dan ayrılmayı da etkileyebileceğine işaret edilen açıklamada, "Bakanlık, tüm İrlanda vatandaşlarına imkan varken ticari seferlerle ülkeden ayrılmayı şiddetle tavsiye ediyor." ifadesi kullanıldı.

Lübnan'ın güvenlik statüsünün de "Bu ülkeye seyahat etmeyin" şeklinde düzenlendiği seyahat uyarısında, İrlanda'nın Beyrut'ta büyükelçiliğinin bulunmadığı hatırlatıldı.

ABD de İsrail sınırında gerilim tırmanırken vatandaşlarını Lübnan'dan uzak durmaya çağıran bir seyahat uyarısı yayınladı.Lübnan'daki ABD Büyükelçiliği tarafından yayınlanan bildiride, "ABD vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmeyi şiddetle yeniden düşünmelerini hatırlatıyoruz" ifadeleri yer aldı. Almanya ve Hollanda da dün vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri yönünde çağrıda bulunmuştu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise Fransa'nın Lübnan'daki durumun ciddiyetinden son derece kaygılı olduğunu belirterek, taraflara itidalli davranma çağrısında bulundu.

Borrell: İsrail, insani yardımların geçişini engellemeye ve insanları aç bırakmaya devam ediyor
Borrell: İsrail, insani yardımların geçişini engellemeye ve insanları aç bırakmaya devam ediyor

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Yüksek Temsilci sıfatıyla katıldığı son AB Liderler Zirvesi öncesi basına yaptığı açıklamada, Orta Doğu'daki durumunun "endişe verici" olduğunu vurgulayarak ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisinin uygulanmamasının insani krizin devam etmesine yol açtığını ifade etti.

Borrell, "Bu planı destekleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı olmasına rağmen iki taraf bu planı uygulamaya istekli olmadı ve şimdi açlığın devam ettiğini, bombardımanın sürdüğünü, insani yardımın Gazze'ye girmediğini görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

AB'nin Gazze'deki sivillerin çektiği acıların farkında olduğunu belirten Borrell, "İsrail, insani yardımların geçişini engellemeye ve insanları aç bırakmaya devam ediyor. Bu yüzden AB, bugün bu konuda sert bir dil kullanıyor." diye konuştu.

Borrell, Gazze'ye ilişkin AB'nin tutumunu, "AB yemek ve su sağlanması için elinden gelen her şeyi yapıyor. Biz en fazla yardım sağlayanız. İsrail'in sınırı açması ve insani yardımın gelmesine izin vermesi için daha fazla baskı yapan bizdik." ifadeleriyle dile getirdi.

"Batı Şeria'da şiddeti durdurmak için neler yapmamız gerektiğini tartışmalıyız." diyen Borrell, Gazze'deki açlık ve bombardımanlar gibi Batı Şeria'daki Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler'in sebep olduğu şiddet olaylarının da "uluslararası toplumun çözmesi gereken" bir konu olduğunu söyledi.

Gazze'de can kaybı 37 bin 765'e yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki sivillere son 24 saatte 3 saldırı gerçekleştirdiği, 47 kişinin hayatını kaybettiği, 52 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 37 bin 765'e, yaralananların sayısının ise 86 bin 429'a yükseldiği kaydedildi.

ABD, İsrail’in güvenliğine olan ‘sarsılmaz’ bağlılığını yineledi

İsrail Savunma Bakanı Gallant dün Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ile bir araya geldi, Beyaz Saray görüşmeye dair “Sullivan, Başkan Biden'ın İsrail'in kendisini askeri olarak savunmak ve İran destekli düşmanlarına karşı koymak için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olmasını sağlama taahhüdünü bir kez daha teyit etti” açıklamasını yaptı.

 

Beyaz Saray’dan dün İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın görüşmesine dair yapılan açıklamada “Sullivan, Lübnan Hizbullah'ı gibi İran destekli terörist gruplardan gelen tehditler de dahil olmak üzere, ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit etti.

 

İkili, Lübnan'da devam eden çatışmalarda gerilimin azaltılması ve hem İsrailli hem de Lübnanlı ailelerin sınır bölgelerindeki evlerine dönmelerini sağlayacak diplomatik bir çözümün desteklenmesine yönelik devam eden ABD çabalarını görüştü.

 

İkili ayrıca Başkan Biden'ın 7 Ekim'deki Hamas saldırılarından bu yana İsrail'e verdiği eşi benzeri görülmemiş desteği de ele aldı” denildi.

 

Sullivan görüşmede ayrıca “İsrail'in kendisini askeri olarak savunmak ve İran destekli düşmanlarına karşı koymak için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olmasını sağlama taahhüdünü bir kez daha teyit etti.”

Haziran ayında 86 planlı yardımdan sadece 42’si Gazze’ye giriş yaptı

Birleşmiş Milletler’in Filistin Ajansı (UNRWA), Gazze’deki son gelişmelere ilişkin durum raporu yayımladı. Raporda, 1-23 Haziran arasında planlanan 86 insani yardım girişinin sadece 42’sine izin verildiği, Gazze’deki sivillerin akut gıda güvensizliği riskiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.

 

UNRWA raporunda, “Erişim kısıtlamaları Gazze genelinde temel insani yardım ve hizmetlerin ulaştırılmasını ciddi şekilde engellemeye devam etmektedir. 1-23 Haziran tarihleri arasında, ek görevler gerçekleşmedi ya da planlandığı gibi gitmedi. Kuzey Gazze'ye planlanan 86 koordineli insani yardım misyonundan 42'si (yüzde 49) İsrail makamları tarafından kolaylaştırılırken, geri kalan 44 misyona (yüzde 51) lojistik, operasyonel veya güvenlik nedenleriyle erişim engellendi veya iptal edildi” denildi.

 

NÜFUSUN YÜZDE 96’SI GIDA GÜVENSİZLİĞİ RİSKİ ALTINDA

UNRWA, Gazze nüfusunun yüzde 96’sının akut gıda güvensizliği riski altında olduğunu vurgulayarak, “Gazze'ye ilişkin son Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporu, nüfusun yüzde 96'sının kriz seviyelerinde veya daha yüksek akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu ve neredeyse yarım milyon insanın felaket koşullarında olduğunu bildirmektedir. Yeni rapor, Mart ayındaki bir önceki rapora kıyasla hafif bir iyileşmeye işaret ederken, bu iyileşme ağırlıklı olarak açlığın en kötü seviyesinin azaltılmasına yardımcı olan acil gıda ve beslenme hizmetlerindeki artıştan kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, çatışma devam ettiği ve insani yardım erişimi kısıtlandığı sürece yüksek bir kıtlık riski devam etmektedir. UNRWA, yaklaşık 1,9 milyon kişiye un veya gıda paketi ulaştırarak Gazze Şeridi'ndeki en büyük gıda sağlayıcılarından biri olmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

ABD 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 6,5 milyar dolarlık güvenlik yardımı sundu

The Washington Post'un adı açıklanmayan bir Amerikan yetkiliye dayandırdığı haberi, ABD'nin İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılar için yoğun destek verdiğini gözler önüne seriyor.

Söz konusu yardımın miktarı bu hafta Savunma Bakanı Yoav Gallant liderliğindeki İsrail heyetinin Washington temasları kapsamında Amerikalı mevkidaşlarıyla görüşmelerinde ortaya çıktı.

ABD'nin 7 Ekim'den bu yana İsrail'e sağladığı yaklaşık 6,5 milyar dolar değerindeki güvenlik yardımının sadece yarısının Lübnan sınırında Hizbullah ile gerilimin savaşa dönme beklentilerinin yoğunlaştığı mayıs ayında aktarıldığı belirtildi.

CNN: İsrail Hizbullah'ın karmaşık saldırıları karşısında şaşkına döndü
CNN: İsrail Hizbullahın karmaşık saldırıları karşısında şaşkına döndü

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah ile yapılacak herhangi bir savaşta Lübnan'ı “Taş Devri'ne döndüreceklerini” iddia ederken, İsrail savaş kabinesinin eski üyesi Benny Gantz da Lübnan'ı tamamen karanlığa gömüp ve Hizbullah'ı birkaç gün içinde yenebileceklerini öne sürüyor. Ancak ABD'li yayın kuruluşu CNN'e göre bu İsrail'in düşündüğü kadar kolay değil. İsrail'in Lübnan'ı karanlığa sürüklemesi zor olmayacak, ülkenin elektrik şebekesi zaten uzun süredir felç olmuş durumda ama Hizbullah'ın birkaç gün içinde yenilmesi pek mümkün görünmüyor.

İsrail, 2006 yılında sonuçsuz kalan savaştan bu yana rövanş maçına hazırlanırken, Hizbullah bundan çok daha uzun bir süredir savaş hazırlığı içinde. İsrail'in tahminlerine göre Hizbullah'ın elinde şu an da 150 binden fazla roket var.

İSRAİL ŞAŞKINA DÖNDÜ

CNN bugün bölge ile ilgili yayınladığı analizde İsrailli yetkililerin Hizbullah'ın saldırılarındaki karmaşıklık karşısında şaşkınlığa uğradığını yazdı. Sınır boyunca uzanan gözetleme karakollarına sistematik olarak gerçekleştirilen atışlar, İsrail insansız hava araçlarının düşürülmesi ve Demir Kubbe bataryalarının vurulması İsrail'i zora soksa da, Tel Aviv için en büyük sürpriz Hizbullah'ın sivil ve askeri altyapıya ilişkin çevrimiçi yayınladığı dokuz dakikalık insansız hava aracı görüntüleri oldu.
ASKERLERİN HEPSİ EĞİTİMLİ, DENEYİMLİ VE DİSİPLİNLİ

Nasrallah'ın geçtiğimiz günlerde asker sayısının 100 binden fazla olduğunu söylediğini hatırlatan CNN, savaşçıların hepsinin Suriye'deki iç savaşta deneyim kazandığını yüksek eğitimli ve disiplinli olduğunu vurguladı. Lübnan'ın Gazze'den farklı olarak kuşatma altında olmadığını, İran'a doğrudan erişime sahip olduğunu belirten CNN, olası bir savaşın 2006 yılındaki çatışmadan çok daha tehlikeli olduğunu öne sürüyor.
ATEŞ VE KAN

Reichman Üniversitesi de " Ateş ve Kan: İsrail'in Hizbullah'la savaşta karşı karşıya olduğu tüyler ürpertici gerçeklik " başlıklı raporunda, Hizbullah'ın günde 2.500 ila 3.000 roket ve füzeyi İsrail'in yoğun nüfuslu şehirlerine ateşleyeceği korkunç bir senaryoyu ortaya koymuştu. Rapora göre Hizbullah 2006'daki 34 günlük savaşta günlük ortalama 117 roket ateşlemişti.2006 yılında İsrail'in üçüncü büyük şehri Hayfa, Hizbullah'ın füzelerinin menzilindeydi. Bu kez füzelerin İsrail'in çok daha derinlerine ulaşması bekleniyor.


Filistin Kızılayı: Fas’tan gelen 6 kamyon dolusu yardım Gazze’ye ulaştı
Filistin Kızılayı: Fas’tan gelen 6 kamyon dolusu yardım Gazze’ye ulaştı

PRCS dün yaptığı açıklamada, Fas’ın gönderdiği 6 kamyon dolusu insanı yardımın Gazze Şeridi’nin güneyindeki Karm Abu Salem sınır kapısından giriş yaparak ekipler tarafından teslim alındığını ifade etti. Açıklamada, “Filistin Kızılay Derneği, Fas Krallığı'ndan gelen tıbbi yardım, ilaç ve sağlık malzemesi yüklü altı kamyonu Gazze Şeridi'nin güneyindeki Karm Abu Salem sınır kapısından teslim aldı. PRCS bu malzemeleri ciddi tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı çeken çeşitli hastanelere dağıtacak” denildi.

 

 

 

İsrail’den Suriye’ye hava saldırısı: 2 ölü, 1 yaralı

Suriye Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, yerel saatle 23.40 sıralarında İsrail ordusunun Golan Tepelerinden Suriye’nin güney bölgesinde farklı noktalara hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi. Suriye hava savunmasının bazı füzeleri engellediği belirtildi. Saldırı sonucu 2 sivilin hayatını kaybettiği, 1 askerin de yaralandığı aktarıldı. Saldırının ayrıca maddi hasara yol açtığı belirtildi.

İsrail'in gece boyu Gazze'ye düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü ve yaralandı
İsrailin gece boyu Gazzeye düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü ve yaralandı

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nın el-İlmi bölgesinde bir grup Filistinliyi hedef alması sonucu 6 kişi öldü, bazıları da yaralandı.İsrail savaş uçakları, kuzeyde yer alan Beyt Lahiya kentinde bir evi bombaladı, sağlık ekipleri şu ana kadar bir kişinin cansız bedenine ulaştı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin Es-Sabra Mahallesi'ndeki 4 eve düzenlediği hava saldırısında ise en az 2 kişi hayatını kaybetti.İsrail uçaklarının Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un Büyük Absan beldesinde bulunan el-Hanse Okuluna düzenlediği saldırıda ise aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda Filistinli yaşamını yitirdi, onlarca kişi de yaralandı.

İsrail ordusunun topçuları da gece boyu yoğun bir şekilde Gazze'nin ez-Zaytun, Tel el-Hava ve Şeyh Aclin mahallelerini hedef aldı. Bir çok bölgeden dumanların yükseldiği görüldü.İsrail orudus ayrıca, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kenti batısındaki Filistinlilere ait evleri patlayıcılarla havaya uçurmaya devam ediyor.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yıldız, Gazze'de çocuklara yönelik zulme dikkati çekti
Türkiyenin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yıldız, Gazzede çocuklara yönelik zulme dikkati çekti

Yıldız, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 13 Haziran’da yayımlanan "Çocuklar ve Silahlı Çatışma" raporunun ele alındığı oturumda konuştu.Guterres'in raporundaki rakamlara atıfta bulunan Yıldız, "Gazze’deki çatışmada gerçekleşen ihlallerin ve Gazze'deki zulmün niteliğinin eşi benzeri yok. Korkarım, sahadaki durum nedeniyle ihlallere ilişkin rakamlar raporda doğrulanandan çok daha fazla olabilir." dedi.

"Genel Sekreter’in Çocuklar ve Silahlı Çatışma konulu son raporu, silahlı çatışmada çocukların durumuna ilişkin endişe verici eğilimi, çocuklara yönelik dünya genelindeki ağır ihlallerde yüzde 21'lik şaşırtıcı artışla ortaya koyuyor." diyen Yıldız, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki çatışmalarda yaşanan ağır ihlallerle ilgili yüzde 155'lik artışa dikkati çekti.

Yıldız, "BM yetkilileri, yiyecek ve temiz su Gazze dışında kamyonlarda beklerken, çocukların yetersiz beslenme ve susuzluktan ölmeye devam ettiği konusunda bizi uyarıyor." dedi.

Gallant: Lübnan'ı Taş Devri'ne döndürürüz
Gallant: Lübnanı Taş Devrine döndürürüz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, srail ordusunun, Hizbullah ile yapılacak herhangi bir savaşta Lübnan'ı “Taş Devri'ne geri döndürme” kapasitesine sahip olduğu ancak hükümetin İsrail-Lübnan sınırında diplomatik bir çözümü tercih ettiğini açıkladı.Washington ziyareti sonrası gazetecilere konuşan Gallant, "Savaş istemiyoruz ama her senaryoya hazırlanıyoruz" dedi.

İsrail medyası: Mısır ve BAE savaş sonrası Gazze güvenlik gücüne katılmaya hazır

ABD, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması zor olsa da Gazze'nin savaş sonrası yönetimine ilişkin hazırlıklara Arap müttefiklerini de dahil etmeye çalışıyor.Konuyla ilgili bilgi sahibi üç yetkilinin The Times of Israel'e verdiği bilgiye göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bölgeye yaptığı son ziyaret sırasında mevkidaşlarına Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin savaş sonrası Gazze güvenlik gücüne katılmaya hazır olduğunu bildirdi.

Üst düzey yetkililere göre, Blinken iki hafta önce Katar, Mısır, İsrail ve Ürdün'e yaptığı ziyaretler sırasında muhataplarına ABD'nin bu konuda ilerleme kaydettiğini ve Filistinlilerle birlikte çalışacak bir gücün oluşturulması için Kahire ve Abu Dabi'den destek aldığını bildirdi.

Konu hakkında bilgi sahibi başka bir kaynak ise Mısır'ın İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini talep ettiğini öne sürdü ki bu şart Netanyahu'nun taahhütleri ile çatışabilir.


İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde bir eve düzenlediği saldırıda 2 çocuk öldü

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Gazze kentinin doğusundaki Eş-Şucaiyye Mahallesi'nde Cündiye ailesinin evine saldırı düzenledi. Saldırıda 2 kız çocuğu hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı. Yaralılar El-Ehli Baptist Hastanesi'ne kaldırıldı.

Yemen'deki Husiler, hacıları taşıyan 3 uçağı Sana Havalimanı'nda alıkoydu
Yemendeki Husiler, hacıları taşıyan 3 uçağı Sana Havalimanında alıkoydu

Yemen Havayollarından yapılan yazılı açıklamada, Husilerin 25 Haziran'da havayollarına ait Airbus 320 model 3 uçağı alıkoyduğu belirtildi.

Sana Havalimanı'nda alıkonan 3 uçağın, Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki Kral Abdulaziz Havalimanı'ndan kalkış yaptığı ve hac ibadetini yerine getirip yurda dönen yüzlerce hacıyı taşıdığı kaydedildi.

Suudi Arabistan'daki binlerce Yemenli hacının dönmek için sıra beklediğine işaret edilen açıklamada, Yemen Başkanlık Konseyi, hükümet, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonu, uluslararası hava taşımacılığı kuruluşları ve Birleşmiş Milletlerin (BM) Yemen elçisi Hans Grundberg'e, Husilerin bu keyfi uygulamalarının son bulması için acil müdahale çağrısı yapıldı.

Tel Aviv’e "ağır bomba sevkiyatının beklemede kalacak
Tel Aviv’e ağır bomba sevkiyatının beklemede kalacak

The Times of Israel gazetesinin ismi paylaşılmayan ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD’nin İsrail’e "göndermediği ağır bombaları içeren bir sevkiyatın şimdilik beklemede kalmaya devam edeceği" kaydedildi.

Öte yandan Washington’da temaslarda bulunan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise yaptığı görüntülü açıklamada, ABD’den ülkesine silah sevkiyatı konusu da dahil olmak üzere ABD'li yetkililerle görüşmelerinde "önemli ilerlemeler kaydettiklerini" öne sürdü.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!