Son dakika…Ordu en yüksek alarm seviyesindeydi... Tel Aviv'de patlama sesleri: Hamas İsrail'in kalbine füze fırlattı!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika…Ordu en yüksek alarm seviyesindeydi... Tel Avivde patlama sesleri: Hamas İsrailin kalbine füze fırlattı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2024 08:17

İsrail’in Gazze’ye saldırılarının 312’nci gününde tüm gözler Haniye suikastı için intikam yemini eden İran’da. İran’ın Hizbullah’la ortak şekilde olabileceği söylenen saldırısı ABD tarafından da teyit edilirken İsrail’de korkulu bekleyiş sürüyor. Öte yandan ABD’den Türkiye’ye İran konusunda çağrı geldi. İsrail basınındaki son haberlere göre İran saldırısını bekleyen İsrail'den de saldırıya sert karşılık verileceği iddia edildi. Son dakika haberine göre Tel Aviv'e 2 adet füze fırlatıldı. Hamas füze saldırısını üstlendi. CNN Türk muhabiri Ümit Aydın da İsrail'in F-35'lerle Lübnan'ı vurduğunu aktardı.

İsrail ordusu Nuseyrat Mülteci Kampı'na saldırı düzenledi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesiminde bulunan Nuseyrat Mülteci Kampı'ndaki Ebu Nada ailesinin evine düzenlediği saldırıda 3'ü çocuk en az 5 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıda hayatını kaybeden Filistinlilerin naaşları, Deyr el-Belah'taki Aksa Şehitleri Hastanesinin morguna kaldırıldı.

BM: İsrail'in Gazze'de, sığınak olarak kullanılan okulları vurması münferit bir olay değil

 Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) İnsani Yardım Finansman ve Kaynak Nakil Birimi Direktörü Lisa Doughten, İsrail'in son zamanlarda, Gazze'de, bir sığınak olarak da kullanılan okulları hedef almasının "münferit" bir olay olmadığına dikkati çekti.

Doughten, BM Güvenlik Konseyi'nde, Gazze'de yaşanan son gelişmelerle ilgili konuşmasında, İsrail Ordusunun hedef aldığı okullarla ilgili detaylara değindi.

Gazze Şehri'ndeki Et-Tabiin Okulu'na yapılan saldırı için, "Ne yazık ki bu, münferit bir olay değildi." ifadesini kullanan Doughten, "İlk raporlar bunun, çatışmaların başlangıcından bu yana yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir okula yönelik gerçekleşen en ölümcül saldırılardan biri olduğunu gösteriyor." diye ekledi.

Lisa Doughten, saldırının İsrail Ordusu tarafından "sabah namazı esnasında" gerçekleştirildiğinin altını çizerken, en az 100 kişinin hayatını kaybettiği okul saldırısından "büyük dehşet duyduklarını" dile getirdi.

BM Direktörü, bu tür saldırıların "giderek artan bir sıklıkla gerçekleştiği" bilgisini paylaştı.

Gazze'de, 3-4 Ağustos tarihleri arasında 48 saat içinde üç ve 8 Ağustos'ta iki okulun İsrail ordusu tarafından vurulduğunu ifade eden Doughten, bunları 10 Temmuz'da Et-Tabiin Okulu'na yapılan saldırının takip ettiğini bildirdi.

Doughten, "Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, Gazze'deki aralıksız şiddet şimdiye kadar yaklaşık 40 bin Filistinlinin ölümüne ve 90 binden fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Yaklaşık 10 bin kişi kayıp ve enkaz altında gömülü oldukları düşünülüyor." sözlerini kaydetti.

- "Bu savaş hayatları, hayalleri ve gelecekleri yok ediyor"

BM Direktörü Lisa Doughten, Gazze'deki yıkımı ve sürekli yenilenen tahliye emirlerini eleştirdiği konuşmasında, "Bu savaş hayatları, hayalleri ve gelecekleri yok ediyor" ifadesine yer verdi.

Doughten, "Gazze'deki sağlık durumu kritikliğini koruyor ve sağlık sistemi zar zor işlevsel, yaralılara ve hastalara; doğum yapan kadınlara ve hızla yayılan hastalıklara karşı cesur ama sınırlı destek sağlıyor." dedi.

BM'nin son analizine göre, konut binalarının yüzde 60'ından fazlasının ve yol ağının yüzde 65'inin tahrip edildiğini belirten Doughten, "Sadece iki hafta içinde çeyrek milyondan fazla insan, çoğunlukla birden fazla kez olmak üzere yerinden edildi. Sivil halkın güvenliği için olduğu iddia edilen tahliye emirlerinin tam tersi sonuçlar verdiği açıkça görülüyor." diye ekledi.

Lisa Douhgten konuşmasında, "Tekrar etmekte fayda var: Gazze'de siviller için hiçbir koruma yok. Gazze'deki amansız kitlesel yer değiştirmenin yanı sıra binlerce Filistinli de ayrıldı ve daha fazlası da gitmeye çalışıyor." ifadelerine yer verdi.

İsrail'in yardımlar konusunda sürekli sorun çıkararak, sivillerin yeterli sağlık, gıda ve hijyen malzemelerine erişimini engellediğini aktaran Doughten, Güvenlik Konseyi Başkanına, "El Tabiin Mektebi'ndekine benzer daha kaç felaket yaşanmalı ki harekete geçilsin?" diye seslendi.

 

"İsrail F-35'lerle Lübnan'ı vurdu"

CNN Türk muhabiri Ümit Uzun bölgeden son gelişmeleri aktardı. Uzun  "İsrail, Hizbullah'ın çok sayıda roket attığını duyurdu. İsrail F-35'lerle Lübnan'ı vurdu" diye konuştu.

Gazze'de 7 Ekim'den sonra doğan 115 bebek İsrail saldırılarında öldü
Gazzede 7 Ekimden sonra doğan 115 bebek İsrail saldırılarında öldü

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 312 gündür devam ediyor. Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim’den sonra Gazze Şeridi’nde doğan 115 bebeğin saldırılarda hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bakanlık, İsrail saldırılarında en son hayatını kaybeden bebeklerin, 9 Ağustos'ta doğan 4 günlük Aysal ve Ayser adlı ikizler olduğunu ifade etti.
Filistin basınında yer alan haberlerde, Aysal ve Ayser’in babalarının sabah saatlerinde ikizlerin doğum belgelerini almak için yanlarından ayrıldığı ve geri döndüğünde ikizler ile eşinin İsrail bombardımanında öldüklerini öğrendiği aktarıldı.

BM, fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesine tepki gösterdi

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Haq, Mescid-i Aksa'ya yapılan baskınla ilgili soru üzerine, "Kutsal mekanlarla ilgili statükoyu değiştirmeye yönelik her türlü çabaya karşıyız." ifadesini kullandı.

"Kudüs'teki diğer kutsal mekanlar gibi Mescid-i Aksa da kendi haline bırakılmalı ve mekanlar için mevcut dini otoriteler tarafından kontrol edilmelidir." diyen Haq, bu tür davranışların "işi kolaylaştırmadığı" ve "aşırı derecede kışkırtıcı" olduğunu belirtti.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailli gruplar, Yahudilerin dini bayramı Tisha B'Av nedeniyle Aksa'ya geniş çaplı baskın düzenleme çağrısında bulunmuştu. İsrail polisi korumasındaki yaklaşık 1600 fanatik Yahudi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi.

Sabah saatlerinden itibaren Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir ve İsrail Necef ve Celile Kalkınma Bakanı Yitzhak Wasserlauf'un yanı sıra fanatik Yahudiler, İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemişti.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan açıklamada, Filistin topraklarını gasbeden binlerce İsraillinin gün içinde büyük gruplar halinde ve İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlediği belirtilmişti.

- Ağustos başından beri Gazze'ye giden yardımların üçte biri engellendi

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), ağustos ayının başından bu yana Gazze'ye gönderilen yardımların yaklaşık üçte birinin İsrail tarafından engellendiğini duyurdu.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "OCHA, erişim kısıtlamalarının Gazze Şeridi'ndeki yüzbinlerce savunmasız insana hayat kurtarıcı insani yardım ulaştırılmasını ciddi şekilde engellemeye devam ettiğini söylüyor." dedi.

"Toplamda ağustos ayının başından bu yana Gazze'deki yardım misyonlarının yaklaşık üçte biri İsrailli yetkililer tarafından engellendi." diyen Haq, bu kısıtlamaların kümülatif etkisinin "ölüm, acı, açlık ve susuzlukla" karşı karşıya kalan insanlar arasında devam eden bir "yoksunluk ve sıkıntı döngüsünü devam ettirdiğini" dile getirdi.

Farhan Haq, 1-11 Ağustos ​​tarihlerinde Gazze'nin kuzeyine gönderilen 85 insani yardım misyonundan yalnızca 34'üne İsrailli yetkililerce izin verildiğini, geri kalanının "güvenlik, lojistik veya operasyonel nedenlerle reddedildiği, engellendiği veya iptal edildiğini" aktardı.

Durumun Gazze'nin güneyinde de farklı olmadığını söyleyen Haq, burada da 122 yardım misyonundan sadece 63'ünün ihtiyaç sahibi Filistinlilere ulaştırılabildiğini kaydetti.

Sözcü Yardımcısı, bir İsrail gazetesinin, "İsrail ordusunun Gazze'deki askeri operasyonlarında Filistinli sivilleri insan kalkanı olarak kullandığı" yönündeki iddialarıyla ilgili ise henüz bilgileri olmadığını söyledi.

İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinleri göçe zorlamaya devam ediyor

Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana bomba yağdıran İsrail, zorunlu göçü sistematik silah olarak kullanmaya devam ediyor.

Bölge halkını "tahliye kararları" maskesiyle aylardır oradan oraya süren İsrail ordusu, Filistinlileri "güvenli bölge" olduğunu iddia ettiği bölgelerde toplayarak hedef alıyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından paylaştığı haritada Filistinlilerden Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a bağlı Beni Suheyla ve Mahatta bölgelerindeki bazı yerleri boşaltmalarını istedi.

Adraee'nin yayımladığı haritanın ardından bölgedeki Filistinliler akşam saatlerinde bir kez daha göçe zorlandı.

Bölgeden Tel Aviv'e roket atıldığını iddia eden Adraee, İsrail ordusunun Beni Suheyla ve Mahatta'taki bazı yerlere saldırı düzenleyeceğini belirtti.

İsrail ordu sözcüsü, bölgedeki Filistinlilerden "güvenli olduğunu" iddia ettiği El-Mevasi'ye gitmelerini istedi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre, yaklaşık 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze'de her 10 kişiden 9'u yerinden edildi.

Gazze'deki Filistinlilerin büyük çoğunluğu 7 Ekim 2023'ten bu yana ayda bir kez göçe zorlandı.

BM, İsrail ordusunun Gazze'deki bölgelerin yüzde 84'nün boşaltılmasını istediğini belirtiyor.

İsrail basınına göre, İsrail askerleri Gazze'deki tünel ve binaları ararken sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor

İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesi, konuya ilişkin bir araştırma haberi yayımladı.

Haberde, İsrail ordusunun Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin ofisi ve ordudaki üst düzey subayların bilgisi dahilinde, tünelleri ve binaları ararken Gazze Şeridi'ndeki sivilleri "sistematik şekilde" canlı kalkan olarak kullandığı ifade edildi.

İsrail ordusundaki bazı asker ve komutanların ifadelerine göre, İsrail askerleri Gazze Şeridi'nde herhangi bir gerekçe olmaksızın alıkoyduğu Filistinli gençleri ev ve tünelleri ararken canlı kalkan olarak kullandı.

İfadelere göre, genellikle 20'li yaşlardaki Filistinli genç erkekler İsrail askeri üniforması giydirilip elleri arkadan bağlanarak bina ve tünellere gönderildi. Ancak dikkatli incelendiğinde bu kişilerin spor ayakkabılarından ve yüzlerindeki korku ve tedirginlikten Filistinli olduklarının anlaşıldığı kaydedildi.

Alıkonulan Filistinlilerin İsrail ordu birlikleri tarafından operasyonlarda canlı kalkan olarak kullanıldıkları ve birliklerden önce binaları ve tünelleri aradıkları belirtilen haberde, adı açıklanmayan İsrailli askerlerin şu sözlerine yer verildi:

"(Orduda) Bize hayatlarımızın (Filistinlilerin) onların hayatından daha önemli olduğunu, askerlerimizin ölmesindense onların (Filistinlilerin) bir patlayıcıyla havaya uçurulmasının daha iyi olduğunu söylediler."

Hamas: İki İsrailli Bakan'ın Mescid-i Aksa baskını ateşe benzin dökmektir

Hamas, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir ile Necef ve Celile Kalkınma Bakanı Yitzhak Wasserlauf'ın yanı sıra İsrail Meclis üyelerinden bazılarının işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'ya fanatik Yahudilerle baskın düzenlemesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

Hamas'ın açıklamasında, "Ben-Gvir ve Wasserlauf'un işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'ya namaz kılanların çıkarılmasının ardından Filistin topraklarını gasbeden İsrailli grupların başında baskın düzenlemesi ve kışkırtıcı tur atmaları, Filistin halkına, topraklarına, kutsal mekanlarına yönelik saldırının bir uzantısı ve her yerdeki Müslümanların duygularına yönelik bir provokasyondur.” ifadeleri yer aldı.

"Gaspçı İsraillilerin baskınlarını Yahudi bayramlarıyla tekrar tekrar aynı zamana denk getirdiğine" işaret edilen açıklamada, Aksa'nın avlusunda Talmud ayinleri yapılması ve bayrakların açılmasının orayı Yahudileştirmeye ve yeni bir oldu-bittiye getirmeye ve Arap İslam kimliğini tahrif etmeye kesinlikle yetmeyeceği kaydedildi.

Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'te yaşananlara değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'in Gazze'de devam eden katliamları, Batı Şeria'daki cinayetleri, Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki sistematik ihlalleri ve Yahudileştirme çabaları bölgede yangının üzerine benzin döküyor, bölgesel ve uluslararası barışı doğrudan tehdit ediyor"

Hamas, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler'e "İsrail'i caydırmak ve işlediği suçlardan sorumlu tutmak" amacıyla ciddi bir duruş sergilemeleri çağrısında bulundu.

İsrailli bakanlar Ben-Gvir ile Wasserlauf'ın yanı sıra bir grup İsrail Meclis üyesinin İsrail polisi himayesinde Aksa'ya baskın düzenlediği aktarılmıştı.

Ben-Gvir, baskın sırasında Aksa'dan paylaştığı görüntülü mesajında, "Buranın idaresi ve egemenliğiyle ilgili büyük gelişmeler var. Yahudilerin burada ibadet ettiği görülüyor. Daha önce söylediğim gibi politikamız burada (Yahudi) ibadete izin vermek." ifadesini kullanmıştı.

 

İsrail'den, Tel Aviv'e sert eleştiriler yönelten Fetih yetkilisine istihbarat ofisine gitmesi için tebligat

Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreterliği Ofisinden bir kaynak, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

Kaynak, İsrail yetkililerinin Rucub'u Ürdün'den Batı Şeria'ya dönüşü sırasında durdurarak kendisine Ofer Merkezi'ndeki irtibat merkezinde görüşmek için tebligat verdiğini belirtti.

Rucub'un Kerame Köprüsü (Allenby) Sınır Kapısı üzerinden Batı Şeria'ya geri dönmekte olduğunu ifade eden kaynak, Rucub'a tebligatın verilme nedeninin bilinmediğini kaydetti.

Batı Şeria'yı Ürdün'e bağlayan tek sınır kapısı olan Kerame Sınır Kapısı'na İsrail tarafında "Allenby Köprüsü", Ürdün tarafında ise "Kral Hüseyin Köprüsü" adı veriliyor.

Rucub, son günlerde İsrail'e ve onun Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdüğü saldırılarına sert eleştiriler yöneltmişti.

Filistin yönetiminin ve Fetih'in önde gelen isimleri arasında yer alan Rucub, genel sekreterlik görevinin yanı sıra Filistin Olimpiyat Komitesi Başkanlığı ve Filistin Futbol Federasyonu Başkanlığı görevlerini de yürütüyor.

BM: Gazze'de 4 Temmuz'dan bu yana yerinden edilenlerin sığındığı 21 okula düzenlenen saldırıda 274 kişi öldü
Tecavüz ile yargılanan İsrail askerlerine karar çıktı

"İsrail’in Guantanamosu" olarak adlandırılan Negev Çölü'ndeki Sde Teiman gözaltı merkezinde İsrail askerlerinin alıkoydukları bir Filistinli esire tecavüz etmelerine ilişkin mahkeme 5 asker hakkında ev hapsi kararı aldı.

İsrail’in Jerusalem Post gazetesine göre, olası bir sosyal hizmet uzmanı değerlendirmesi ve askeri müfettişlerin konuya ilişkin soruşturmalarını tamamlamalarını beklemek üzere 5 askerin 22 Ağustos'a kadar ev hapsinde tutulmasına karar verildiği aktarıldı.

Meloni'den Netanyahu'ya ateşkes telefonu

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Gazze'de ateşkes sağlanması ve esirlerin serbest bırakılması için bir anlaşmaya varılmasını söylediği bildirildi.

Roma'daki Başbakanlık Sarayı tarafından yapılan açıklamada, "Başbakan Meloni, 15 Ağustos'ta yapılacak olan bir sonraki müzakere turunda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2735 sayılı kararı doğrultusunda, Gazze'de sürdürülebilir bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşmaya varılabileceği yönündeki güçlü beklentisini yineledi. Başbakan Meloni; ABD, Mısır ve Katar tarafından yürütülen arabuluculuğa olan güçlü desteğini de vurguladı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'in kendini savunma hakkını kabul eden Başbakan Meloni, bölgesel düzeyde, özellikle İtalya'nın önemli bir rol oynadığı Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücünün (UNIFIL) bulunduğu İsrail-Lübnan sınırında, gerilimin azaltılmasının önemini vurguladı"

Kassam Tugaylarından saldırı açıklaması

İsrail'in başkenti Tel Aviv'e düzenlenen roketli saldırının ardından Kassam Tugayları tarafından açıklamada yapıldı.

Açıklamada, roketli saldırının “İsrail'in gerçekleştirdiği katliamlara ve zorla yerinden etmelere misilleme olduğu" ifade edildi.

Tel Aviv'de patlama sesleri!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de, patlama sesleri duyuldu. 

Patlamayı, iki adet M90 füzesi fırlattığını belirten Hamas üstlendi. 

Bölgeden yayın yapan CNN TÜRK muhabiri Emrah Çakmak "El Kassam Tugayları'ndan Tel Aviv kentine M90 tipi uzun menzilli 2 füze atıldı. Bir tanesinin denize düştüğü, bir tanesinin ise demir kubbe tarafından havada vurulduğu açıklandı. Sirenler çalmadı, patlama sesini duyduk." bilgisini geçti.



Roketler nüfusun yoğun olduğu bölgelere yönelmediği için olay sırasında siren çalınmadı.

Hamas Tel Aviv'e en son Mayıs ayı sonunda roket atmıştı.

Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la Rusya’da bir araya geldi
Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la Rusya’da bir araya geldi

Vladimir Putin, Rusya'yı ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Moskova'daki Novo-Ogaryovo başkanlık rezidansında bir araya geldi.

Putin, Filistin meselesinin barış yoluyla çözülmesi ve Birleşmiş Milletler'in BM kararları doğrultusunda Filistin devletinin kurulması gerektiği söyledi.

Mahmud Abbas ise "Filistinlileri Gazze Şeridi'nden, Batı Şeria'dan ve Kudüs'ten zorla yerinden etme yönündeki siyasete karşı çıkıyoruz" diyerek BM'nin Filistin devletinin kurulması konusunda başarısız olduğunu belirtti ve "BM, ABD'nin baskısı nedeniyle Filistin halkının haklarının uygulanmasını sağlayacak tek bir kararı bile hayata geçirme misyonunu yerine getiremedi." sözlerini kullandı.

Gazze'de acı bilanço: Can kaybı 40 bine dayandı

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 2 katliam gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 32 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 88 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi. 

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 39 bin 929'a, yaralı sayısının da 92 bin 240'a yükseldiği kaydedildi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı: Mescid-i Aksa’ya düzenlenen baskını kınıyoruz

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Itamar Ben Gvir ve İsrailli yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek bölgede sloganlar attığı görüntüleri kınadı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, “Bugün, İsrail hükümetinden ve Knesset üyelerinden iki aşırıcı bakanın, İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya düzenlenen baskını, uluslararası hukukun ve tarihin açık bir ihlali olarak kınıyoruz. Kudüs'te ve kutsal mekanlarında mevcut hukuki durum, İsrail hükümetinin ve onun aşırılık yanlısı üyelerinin uluslararası yasaları ve İsrail'in işgalci güç olarak yükümlülüklerini hiçe sayma konusundaki ısrarını yansıtıyor. Bakanlığın resmi sözcüsü Büyükelçi Dr. Sufyan Al-Qudah, İsrail'in tek taraflı tedbirlerinin devam etmesi ve Kudüs'teki tarihi ve hukuki statükonun ve kutsallarının sürekli ihlal edilmesinin, bu ihlalleri ve ihlalleri kınayan ve Kudüs için gerekli korumayı sağlayan açık ve sağlam bir uluslararası duruş gerektirdiğini söyledi.

İsrailli aşırı sağcı Bakan fanatik Yahudilerle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen binlerce fanatik Yahudi'ye eşlik ederek, "Yahudilerin Mescid-i Aksa'da ibadet etmesi ve Yahudi egemenliği" konusunda büyük gelişme kaydettiklerini söyledi.İrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen binlerce fanatik Yahudi'ye eşlik ederek, "Yahudilerin Mescid-i Aksa'da ibadet etmesi ve Yahudi egemenliği" konusunda büyük gelişme kaydettiklerini söyledi.
Sabah saatlerinden itibaren, Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler büyük gruplar halinde, İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan açıklamaya göre, 2250 kadar fanatik Yahudi Aksa'ya baskına katıldı. Mescid-i Aksa'da bazı fanatik Yahudilerin yerlere kapanarak Talmudik ritüeller gerçekleştirdiği görüldü. Fanatik Yahudiler ayrıca Aksa avlusunda dolaşırken slogan attı, marşlar söyledi.
Ben-Gvir de ilerleyen saatlerde beraberindeki geniş polis ekibiyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Aksa'dan paylaştığı görüntülü mesajında Ben-Gvir, "Buranın idaresi ve egemenliğiyle ilgili büyük gelişmeler var. Yahudilerin burada ibadet ettiği görülüyor. Daha önce söylediğim gibi politikamız burada (Yahudi) ibadete izin vermek." ifadesini kullandı.

İsrail ordusu, Lübnan’dan gelen iki İHA’yı düşürdüğünü duyurdu
İsrail ordusu, Lübnan’dan gelen iki İHA’yı düşürdüğünü duyurdu

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan’dan İsrail’in Yukarı Celile bölgesine gönderilen iki İHA’nın önlendiği belirtildi.

Açıklamada, Lübnan’dan gönderilen iki İHA’dan birinin İsrail hava sahasında, diğerinin Lübnan topraklarında düşürüldüğü vurgulandı.

 

 

İran’dan "İsrail'e karşılık vermemesini" isteyen Avrupa ülkelerine tepki

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Kenani, 3 Avrupa ülkesinin yayınladığı ortak açıklamaya yanıt verdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İngiltere, Almanya ve Fransa'nın "İran'ın İsrail'e karşılık vermemesi" talebini içeren ortak açıklamasını "küstahça" bir girişim olarak nitelendirdi.

İsrail askerleri Batı Şeria'da 20 Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'ya düzenlediği baskınlarda 20 Filistinliyi daha gözaltına aldı.

Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinden yapılan ortak açıklamada, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki baskınlarını sürdürdüğü belirtildi.

İsrail ordusunun gece ve sabah saatlerinde Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine düzenlediği baskınlarda en az 20 Filistinliyi gözaltına aldığı kaydedildi.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 10 bini geçtiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, bu verilerin Gazze Şeridi'nde "sayıları binlerle ifade edilen" alıkonulmaları içermediği aktarıldı.

İsrail, saldırıda hiçbir kayıp vermese bile İran'ı vurmaya yemin etti

Ordu Radyosu'nun haberine göre İsrail son günlerde ABD ve bazı Avrupa ülkelerine İran'dan gelecek herhangi bir doğrudan saldırıya İsrail'in İran topraklarını vurarak karşılık vereceği mesajını iletti.

Kaynağı belirtilmeyen haberde, Kudüs'ün olası bir saldırı İsrail'de herhangi bir kayba yol açmasa bile İran'a saldırmaya kararlı olduğunu açıkladığı belirtiliyor.

Bu mesajın, İran'ın olası bir saldırısına güçlü bir karşılık verilmemesi için uluslararası toplumdan gelecek baskıyı önlemeye yönelik olduğu söyleniyor.

Yemen'deki Husiler, yeni kabine kurdu

Yemen'deki İran destekli Husiler, Ahmed Galib er-Rahvi başkanlığında 22 bakandan oluşan yeni hükümet kurulduğunu açıkladı.

Husilere bağlı SABA haber ajansına göre, Husilerin Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi el-Meşat, sözde Yemen hükümeti Başbakanı Abdulaziz Habtur’un yerine Ahmed Galib er-Rahvi'ye bir "değişim ve inşa hükümeti" kurma görevini verdi.

ABD’den Türkiye ve müttefiklere İran çağrısı

ABD’nin Ankara büyükelçisi Jeff Flake, ABD’nin Türkiye’den ve İran ile ilişkisi olan diğer müttefiklerinden İran’ı Orta Doğu’daki gerilimi azaltmaları konusunda ikna etmelerini istediğini belirtti.

IDF İran ve Hizbullah saldırıları için "en üst düzeyde" alarmda

Üst düzey yetkililer, İran'ın Nisan saldırısından önce yaptığı hazırlıkların aynısını yaptığını, ancak fırlatmanın tam zamanının bilinmediğini söylüyor, öte yandan İsrail ordusu sivillere yönelik kurallarda hala bir değişiklik olmadığını söylüyor.

ABD ve İsrail, İran'ın bu hafta içinde İsrail'e büyük bir saldırı düzenleyebileceği konusunda fikir birliğinde. IDF dünden itibaren "en üst düzeyde alarm" durumuna geçti.

Beyaz Saray, İran’ın saldırısının bu hafta içinde gerçekleşeceğini doğrularken saldırının nisan ayında İsrail'e düzenlenen saldırıdan daha büyük boyutta olması bekleniyor.

İran’ın füze ve insansız hava aracı birimlerini hazırladığı, saldırının Hizbullah ile koordineli ya da eş zamanlı şekilde yapılabileceği iddia ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in bu gece Orta Doğu'ya gideceği iddia edildi
ABD Dışişleri Bakanı Blinkenin bu gece Orta Doğuya gideceği iddia edildi

ABD merkezli haber sitesi Axios muhabiri Barak Ravid'in sosyal medyada bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bölgedeki yüksek tansiyon nedeniyle bu gece Orta Doğu'ya gidecek. İddialara göre Blinken’in rotasında Katar, Mısır ve İsrail var.

İsrail Han Yunus'ta bir evi bombaladı, 10 Filistinli öldü
İsrail Han Yunusta bir evi bombaladı, 10 Filistinli öldü

Sağlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İsrail ordusu Han Yunus'un doğusundaki Ebu Hayye beldesinde "Ebu Hayye" ailesine ait evi bombaladı, saldırıda 10 Filistinli öldü.

Gazze'deki Sivil Savunma Biriminden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun saldırısında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 10 Filistinlinin hayatını kaybettiği, yaralanan ve kaybolanların olduğu belirtildi.


İsrailli esirleri koruyan iki Kassam üyesi bir esiri öldürdü, iki kadın esiri ağır yaraladı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrailli esirleri korumakla görevlendirilen iki Kassam üyesinin bir esiri ateş açarak öldürdüğünü, iki kadın esiri de ağır yaraladığını duyurdu.

Yaralı esirlerin hayatlarını kurtarmaya yönelik çabaların devam ettiğini kaydeden Ebu Ubeyde, Gazze’deki katliamların ve bunun sonucunda ortaya çıkan tepkilerin tüm sorumluluğunun İsrail hükümetine ait olduğunu dile getirdi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!