Son dakika... İsrail Hizbullah'ın kalesini vurdu...İsrail ordusu Hizbullah lideri Nasrallah'ın öldürüldüğünü açıkladı...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2024 10:17

İsrail ordusu, Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye bölgesine 40'tan fazla saldırı gerçekleştirdi. Saldırıların hedefinin Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah olduğu bildirildi. İsrail ordusu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü duyurdu. Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından İran lideri Hamaney, "Allah'ın izniyle Lübnan, düşmanı pişman edecek" açıklaması yaptı. Nasrallah'ın ölümü Hizbullah tarafından doğrulanırken yapılan açıklamada, "Liderimiz öldürüldü, İsrail ile savaşmaya devam edeceğiz" denildi.

İsrail'in saldırısında İran Devrim Muhafızları komutan yardımcısı öldü

İsrail'in Lübnan'ın başkent Beyrut'un güneyine düzenlediği saldırıda, İran Devrim Muhafızları komutan yardımcısı Abbas Nilforuşan'ın öldüğü bildirildi.

ABD medyası Axios'ta yer alan habere göre, Lübnan'daki Kudüs Gücü'nün komutanı Tuğgeneral Abbas Nilforuşan, çeşitli askeri ve güvenlik operasyonlarında doğrudan yer alan Devrim Muhafızları Operasyon Komutanlığı'nı denetlenmesi görevindeydi.

İran'da savaş hazırlığı
İranda savaş hazırlığı

ABD'nin NBC kanalına konuşan İranlı bir yetkli, İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğü saldırının ardından Tahran'ın önümüzdeki günlerde Lübnan'a kuvvet konuşlandırmak için hazırlıklara başlayacağını söyledi.

İran'ın Filistin'e Destek Komitesi Başkanı Ayetullah Muhammed Hasan Akhtari, yetkililerin Lübnan ve Golan Tepeleri'nin Suriye tarafında konuşlandırılacak güçler için izin vereceğini ifade etti.

Akhtari, “1981 yılında yaptığımız gibi İsrail'e karşı savaşmak üzere Lübnan'a kuvvet sevk edebiliriz” dedi.

Hizbullah, Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı

Lübnan'daki Hizbullah, Genel Sekreter Hasan Nasrallah'ın İsrail'in hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı ve İsrail'e karşı savaşı sürdürme sözü verdi.

Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, "Liderimiz öldürüldü, İsrail ile savaşmaya devam edeceğiz. Şehit arkadaşlarına katıldı" denildi.

Açıklamada, Hizbullah'ın “düşmana karşı Filistin'i desteklemek için kutsal savaşı sürdürmeye” yemin ettiği belirtildi.

İsrail: 140'tan fazla Hizbullah hedefi vuruldu

İsrail ordusu, dün geceki saldırıdan bu yana Lübnan'da 140'tan fazla Hizbullah hedefini vurduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada, “Dün geceden bu yana ordu, İsrailli sivilleri hedef alan rampalar, silahların depolandığı binalar, stratejik silahlar, silah üretim tesisleri ve bazıları Beyrut bölgesindeki konutların altında gömülü Hizbullah'a ait altyapı tesisleri de dahil olmak üzere 140'tan fazla Hizbullah hedefini vurdu” denildi.

İran lideri Hamaney: Hizbullah'ın yanında gururla durmak farzdır
İran lideri Hamaney: Hizbullahın yanında gururla durmak farzdır

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Beyrut'taki saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hizbullah lideri Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından konuşan Hamaney, "Tüm Müslümanların, gaspçı, zalim ve şeytani rejime karşı Lübnan halkının ve Hizbullah'ın yanında gururla durması ve yardım etmesi farzdır" dedi.

"Bu bölgenin kaderini direniş güçleri belirleyecektir ve onların başında da onurlu Hizbullah bulunmaktadır" diyen Hamaney, "Siyonist caniler, Hizbullah'ın Lübnan'daki güçlü yapısına önemli bir zarar veremeyecek kadar küçük olduklarını bilmelidirler" ifadelerini kullandı.

Hamaney ayrıca, "Allah'ın izniyle Lübnan, düşmanı pişman edecek" ifadelerini kullandı.

İran'da olağanüstü toplantı

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonunun Lübnan başta olmak üzere İsrail'in bölgedeki saldırganlığını ele almak üzere toplandı.

Basına açıklama yapan Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızai, "Bugün bir grup komisyon üyesinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Siyonist rejimin Beyrut banliyölerinde işlediği suçlar dahil olmak üzere bölgedeki son olayların araştırılmasına odaklanıldı." ifadelerini kullandı.

Rızai, "Bugün Siyonistler işgal altındaki topraklarda son günlerini geçiriyorlar ve bölgedeki tüm bu olaylar, lanetli ve suçlu Siyonist rejimin sonunun başlangıcı olacaktır." dedi.

İsrail, İran'a ait sivil uçağı vurmakla tehdit etti

İsrail'in Lübnan'daki tek havalimanı olan Uluslararası Refik Hariri Havalimanı kule frekanslarını hacklediği ve İran'a ait sivil uçağı vurmakla tehdit ettiği bildirildi.

Lübnan Ulaştırma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun, Uluslararası Refik Hariri Havalimanı'ndan Hizbullah'a silah tedarikinin sağlandığı yönündeki iddialarını yalanladı.

Lübnan ordusunun, askeri uçakların Uluslararası Refik Hariri Havalimanı'nı kullanabilmesine onay veren tek makam olduğunun altını çizen Lübnanlı yetkili, İsrail ordusunun havalimanının kule frekanslarını hacklediği ve İran'a ait sivil uçağı iniş yapması halinde vurmakla tehdit ettiğini kaydetti.

Yetkili, bunun üzerine İran yolcu uçağına Lübnan hava sahasına girmeden geri dönmesi talimatı verdiklerini belirtti.

İran'dan dünyaya çağrı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsrail'in ve Siyonizm'in tüm dünya için bir tedit olduğunu söyledi.

İran sözcüsü, “Hükümetler ve uluslararası meclisler, özellikle de BM Güvenlik Konseyi, Siyonist rejimin Filistin ve Lübnan'daki korkunç ve benzeri görülmemiş suçlarına karşı hareket geçmedi" dedi.

Ayrıca ABD'yi de İsrail'in “suç rejimine” verdiği “tam askeri, siyasi ve ekonomik destek” nedeniyle eleştiren sözcü, “İsrail rejiminin suçlarına karşı dünyanın eylemsizliğinin dumanı, yakın gelecekte tüm dünya tarafından görülecektir” ifadelerini kullandı.

İsrail yüksek alarm durumuna geçti

İsrail ordu sözcüsü Yarbay Nadav Shoshani, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından yüksek alarm duruma geçtiklerini açıkladı.

Nasrallah'ın ölümünün Hizbullah'ın İsrail'e yönelik tutumunda değişik yaratmasını umduğunu söyleyen Shoshani, “Bunun Hizbullah'ın eylemlerini değiştireceğini umuyoruz” dedi.

Shoshani, “Hizbullah'ın bir yıl boyunca bize karşı saldırılar düzenlediğini gördük. Bize karşı saldırılarını sürdüreceklerini ya da sürdürmeye çalışacaklarını varsayabiliriz” ifadesinde bulundu.

Biden'dan Ortadoğu talimatı

ABD Başkanı Joe Biden, Pentagon'a İsrail'in Lübnan'a saldırıları nedeniyle Amerikan ordusunun Orta Doğu'daki duruşunu gözden geçirme talimatı verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden, ulusal güvenlik ekibi tarafından Orta Doğu'daki son gelişmelerle ilgili bilgilendirildi.

Biden, İsrail'in Lübnan'a saldırıları nedeniyle Pentagon'a "caydırıcılığı arttırmak, kuvvet korumasını sağlamak ve ABD'nin tüm hedeflerini desteklemek için bölgedeki kuvvetlerin gerektiğinde duruşunu değerlendirme ve ayarlama" direktifini iletti.

Biden, bölgedeki ABD büyükelçiliklerinin uygun olan tüm koruyucu önlemleri almasını sağlama konusunda da talimat verdi.

Cuma akşamından beri iletişim kurulamadı

Hizbullah'a yakın bir kaynak, İsrail ordusunun öldürüldüğünü duyurduğu Hasan Nasrallah ile dün akşam Beyrut'un güneyinde düzenlenen saldırıdan itibaren iletişim kurulamadığını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, “Seyyid Hasan Nasrallah ile Cuma akşamından bu yana temas kesildi" dedi.

İsrail'in 2006 yılındaki savaş sırasında Nasrallah'ın öldürüldüğünü söylediğini belirten kaynak, Nasrallah'ın daha sonra yara almadan yeniden ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

Nasrallah'ın öldürüldüğüne ilişkin henüz Hizbullah tarafından resmi bir açıklama yapılmadı.

Hasan Nasrallah kimdir?
Hasan Nasrallah kimdir

31 Ağustos 1960'ta Beyrut'ta doğan Hasan Nasrallah, Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri olarak görevine 1992 yılında başladı. Dini eğitim almak için İran'a giden Nasrallah, 1975 yılında başlayan iç savaş sırasında ailesiyle birlikte memleketi Sur’a döndü. 1982'de İsrail’in Lübnan’ı işgalinin ardından Hizbullah’a katılan Nasrallah, Hizbullah'ın öne çıkan liderlerinden biri haline geldi. Özellikle 2000 yılında güney Lübnan'ın İsrail işgalinden kurtarılmasında önemli rol oynadı.

2006 Lübnan Savaşı sırasında elde edilen başarılar, Nasrallah’a büyük prestij kazandırırken, 2011 yılında Suriye’deki iç savaşta Esed rejiminin yanında yer alması nedeniyle popülaritesi azaldı. Son günlerde, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e karşı düzenlediği "Aksa Tufanı" operasyonunun ardından, Nasrallah yeniden gündeme geldi. Lübnan'ın güneyinde İsrail’e karşı bir cephe açıldığını duyurarak, bu cephenin Filistin direnişine destek amacı taşıdığını belirtti.

İsrail ordusu: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü

İsrail ordusu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın dün Beyrut'ta düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Nasrallah'ın yanı sıra Hizbullah'ın Güney Cephesi komutanı Ali Karaki'nin de diğer komutanlarla birlikte öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada ayrıca, saldırının Hizbullah üst düzey yetkililerinin karargahlarında olduğu sırada gerçekleştirildiği ifade edildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi yaptığı açıklamada İsrail'in ülkeyi ve vatandaşlarını tehdit eden herkese ulaşacağını belirtti ve “Bu bir son değil. Mesaj basit, İsrail Devleti vatandaşlarını tehdit eden herkese, nasıl ulaşacağımızı biliyor” dedi.

ABD'li yetkili İsrail medyasına konuştu: Beyrut saldırısı haber verildi

ABD'li bir yetkili, İsrail medyasından Times of Israel'e "İsrail, Beyrut saldırısını bize uçaklar havadayken bildirdi" açıklaması yaptı.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li yetkili, ABD'nin saldırı hakkında önceden herhangi bir bilgisi olmadığını ifade etti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü de ABD'nin İsrail tarafından bugün Beyrut'ta herhangi bir operasyon konusunda bilgilendirilmediğini, Washington'un halen daha fazla bilgi topladığını söyledi.

Güvenli bölge arayışına giren çok sayıda Lübnanlı Beyrut sokaklarında geceledi
Güvenli bölge arayışına giren çok sayıda Lübnanlı Beyrut sokaklarında geceledi

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinin çeşitli noktalarındaki binalara 40’tan fazla saldırı düzenledi. Ülkenin güneyiyle, başkentin güneyindeki Dahiye bölgesinden kuzeye doğru yoğun göç sürerken evlerini terk edip güvenli bölge arayışına giren çok sayıda Lübnanlı Beyrut sokaklarında geceledi.

Lübnan'dan İsrail'in kuzey bölgelerine bir dizi roket atıldı

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılar yoğun bir şekilde devam ederken Lübnan'dan İsrail'in kuzeyinde yer alan Aşağı Celile bölgesine bir dizi roket atıldı. Lübnan'dan İsrail'e roketlerin atıldığı sırada bölgede yoğun siren sesleri yükseldi.

Hizbullah lideri hayatta mı?
Hizbullah lideri hayatta mı

İsrail'in, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği son saldırılarda hedef aldığını bildirdiği Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın hayatta olup olmadığı tartışma konusu oldu.

İsrail Kanal 12 televizyonunun haberinde, Tel Aviv yönetiminin, Nasrallah'ın saldırıya uğrayan sığınakta olduğunu ve oradan sağ çıkmasının zor olduğunu düşündüğü, saldırıda yaralanmış olabileceğinin tahmin edildiği öne sürüldü.

İsrail ordu radyosuna konuşan bir kaynak ise "saldırının düzenlendiği noktada bulunan birisinin sağ çıkmasının zor olduğunu" iddia etti.

Walla internet sitesine konuşan kaynak da "Nasrallah'ın burada bulunduğuna ilişkin işaretlerin arttığını ve buradan kurtulmasının zor olduğunu" savundu.

New York Times gazetesinde yer alan habere göre, İsrailli bir yetkili "Nasrallah'ın ya da diğerlerinin ölüp ölmediğini ya da yaralanıp yaralanmadığını öğrenmemiz haftalar alabilir" dedi.

Hizbullah kaynakları ise ilk dakikalarda Nasrallah’ın 'iyi' olduğunu öne sürdü.

İran merkezli Tasnim haber ajansı, Hizbullah lideri Nasrallah'ın hayatta olduğunu belirtirken İranlı bir yetkili İngiliz gazetesi Financial Times'a konuştu.

Üst düzey İranlı yetkili, “Nasrallah saldırıda öldürülmüş olsun ya da olmasın, Beyrut'taki saldırılar savaşı başka bir aşamaya taşıyacak.” ifadelerini kullandı.

İran'ın Lübnan'daki büyükelçiliği X'te yaptığı açıklamada, İsrail'in Beyrut'taki saldırılarının “failine uygun bir ceza getirecek” oyunun kurallarını değiştiren tehlikeli bir gerilim olduğunu söyledi.

İran Büyükelçiliği “Bu kınanması gereken bir suç... Oyunun kurallarını değiştiren tehlikeli bir gerilimi temsil ediyor” dedi.

İsrail ordusu, Beyrut'un güneyinde vuracağını duyurduğu yerlerin derhal tahliyesini istedi

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Beyrut'un güneyindeki yer alan Burc el-Baracine Mahallesi'ndeki el-Emir Okulu önündeki binanın vurulacağına işaret etti.

Binada ve yakınlarındaki binalarda oturan vatandaşların bölgeyi derhal terk etmelerini isteyen Adraee, "Sizler, Hizbullah'ın çıkarlarına yakın olmanız hasebiyle binaları derhal terk ederek bölgeden en az 500 metre uzaklaşmalısınız." ifadelerini kullandı.

Ölü sayısı 6'ya, yaralı sayısı 91'e yükseldi

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırılarının can kaybına ilişkin bilgi verildi.

İsrail'in savaş uçaklarının Dahiye bölgesine yönelik peş peşe bombardımanı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 6'ya, yaralı sayısının da 91'e yükseldiği belirtilen açıklamada, saldırılar sonucu oluşan enkazları kaldırma çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.

İran'da 'intikam' sloganları

İran'ın başkenti Tahran'daki Filistin Meydanı'nda gece yarısı toplanan yüzlerce kişi İsrail'in Lübnan'daki saldırılarını protesto etti.

Yüzlerce kişinin katıldığı gösterilerde Filistin bayrakları ve Hizbullah flamaları taşıyan göstericiler, İsrail'in saldırılarını lanetledi.

Dualar okuyan göstericiler İsrail ve ABD'ye karşı "Tek sözümüz intikam" sloganları attı.

İsrail ordusu, sivilleri vurduğunu itiraf etti
İsrail ordusu, sivilleri vurduğunu itiraf etti

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Hava kuvvetleri, Hizbullah’a ait silahların saklandığı sivil binalara yönelik bir dizi saldırıyı tamamladı." ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in yoğun hava saldırıları, Beyrut'un güneyindeki Dahiye’de bulunan Kifaat, Şuveyfat, Hades ve Leyleki bölgelerindeki binaları hedef aldı.

Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'in kuzeyindeki Yukarı Celil bölgesine 3 roket fırlattığı rampalarının ve atış noktalarının imha edildiğinin belirtildiği açıklamada, savaş uçaklarının başkent Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesi dışında güneydeki Sur kentinde yer alan hedeflere yönelik bir dizi saldırıyı da tamamladığı ve burada Hizbullah’a ait silahların depolandığı birçok binanın vurulduğu ileri sürüldü.

Hizbullah’tan İsrail ordusunun Sur kentindeki saldırısına dair bir yorum yapılmazken, Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesindeki sivil binalarda silah veya silah depolarının bulunduğu iddiaları reddedildi.

Öte yandan Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın haberinde, İsrail’in 8 Ekim’den bu yana başkent Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesini 11 kez vurduğu aktarıldı.

İsrail ordusundan yapılan bir başka açıklamada, "Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın roket birimi komutanı Muhammed Ali İsmail ve yardımcısı Hüseyin Ahmed İsmail’in hava saldırısında öldürüldüğü" iddia edildi.

Ayrıca İsrail savaş uçaklarının, Muhammed Ali İsmail ve yardımcısıyla birlikte diğer bazı Hizbullah komutanları ve unsurlarını da öldürdüğü öne sürüldü.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, "Hizbullah'a ait stratejik binaları hedef alacağız. Hizbullah'ın merkezi karargahına yönelik saldırının sonuçlarını hala inceliyoruz, saldırımız hassas bir operasyondu." dedi.

İsrail Beyrut'un güneyine 40'tan fazla saldırı düzenledi
İsrail Beyrutun güneyine 40tan fazla saldırı düzenledi

İsrail savaş uçakları, İsrail ile 8 Ekim’den bu yana çatışan Hizbullah Hareketi’nin kalesi niteliğindeki Dahiye’nin Burj el-Beracine, Kifaat, Şuveyfat, Hades ve Leylaki bölgelerindeki binalara 40'tan fazla saldırı gerçekleştirdi.

İsrail saldırıları, başkentin güneyinde birçok yer ve binada yangınlara ve büyük yıkımlara yol açtı.

İsrail ordusu, ülkenin orta kesimindeki Beyrut’un yan sıra güneydeki Sur kenti ile doğudaki Bekaa bölgesindeki Hizbullah hedeflerine de hava saldırıları düzenledi.

Ülkenin güneyiyle başkentin güneyindeki Dahiye bölgesinden kuzeye doğru yoğun göç sürerken evlerini terk edip güvenli gölge arayışına giren çok sayıda Lübnanlı Beyrut sokaklarında geceledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!