Son dakika... Hizbullah'tan Güney Kıbrıs’a açık açık tehdit: Sizi de vururuz!... İsrail'de derin çatlak... Netanyahu ordunun desteğini kaybetmek üzere

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Hizbullahtan Güney Kıbrıs’a açık açık tehdit: Sizi de vururuz... İsrailde derin çatlak... Netanyahu ordunun desteğini kaybetmek üzere
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2024 10:16

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 258. güne girildi. IDF’in Hamas açıklaması ses getirirken Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyine saldırıları sürüyor. Hizbullah’ın yayınladığı drone görüntülerinin ardından Hasan Nasrallah da Güney Kıbrıs Rum kesimini tehdit etti. IDF'nin Hamas açıklaması ve Netanyahu hükümetinden gelen cevap ise ülkede ordu ve hükümet arasında yaşanan krizi ortaya koydu.

Netanyahu’nun generalleriyle arası bozuldu: Desteği kaybetti
Netanyahu’nun generalleriyle arası bozuldu: Desteği kaybetti

Emekli İsrailli General Israel Ziv, Netanyahu ile İsrailli askeri liderler arasında Gazze'deki savaşın amaçları konusunda yaşanan gerginliğin her zamankinden daha kötü olduğunu söyledi.



Ziv, İsrail ordusu ve güvenlik kademelerinin "savaşın amacını tükettiklerini" ve "taktiksel bir zirveye" ulaştıklarını düşündüklerini söyledi.



ABD medyasının aktardığına göre Ziv, "Hükümet tarafından tanımlanan işi bitirmeye yaklaşıyoruz ve sadece gerilla savaşı verdiğimiz bir noktaya ulaşacağız ve bu yıllar alabilir" dedi.



Netanyahu ile İsrail ordusu arasındaki görüş ayrılığı dün İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari'nin Hamas'ın "bir ideoloji" olduğu için kökünün kazınamayacağını söyleyerek Netanyahu'nun Hamas'ı tamamen yenilgiye uğratma hedefini baltalamasıyla ortaya çıktı.

AB’den Hizbullah’ın Güney Kıbrıs tehdidine cevap

Avrupa Birliği'nin yürütme organı sözcüsü Güney Kıbrıs'a yönelik herhangi bir tehdidin bloğun diğer 26 üye ülkesine yönelik bir tehdit olduğunu söyledi.



Peter Stano, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, ada ülkesinin İsrail'in Lübnan'ı hedef almak üzere liman ve havaalanlarını kullanmasına izin vermesi halinde Güney Kıbrıs'ın daha geniş bir çatışmaya dahil olabileceği tehdidiyle ilgili bir soruya cevaben “Güney Kıbrıs'a yönelik herhangi bir tehdidin tüm AB’ye tehdit olacağını” belirtti.



Stano, AB'nin Güney Kıbrıs'a tam destek verdiğini ve ticaret bloğunun gerginliği azaltmak için Lübnan ve Hizbullah da dahil olmak üzere "bölgedeki bir dizi ortakla" temas halinde olduğunu söyledi.

ABD: Gazze'de 50 kadar esir hala hayatta

Wall Street Journal'ın aktardığı ABD'li bir yetkiliye ve esirlerin serbest bırakılması görüşmelerindeki arabuluculara göre Gazze'de hala hayatta olan sadece 50 esir olabilir.

 

WSJ'nin kısmen İsrail istihbaratına dayandığını söylediği bu tahmin, Gazze'de kendilerinden haber alınamayan 66 kadar esirin ölmüş olabileceği anlamına geliyor ki bu rakam İsrail'in kamuoyuna açıkladığından daha yüksek.

İsrail muhalefetinden Hizbullah tepkisi
İsrail muhalefetinden Hizbullah tepkisi

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, Hizbullah ile artan savaş tehdidine değinerek mevcut durumun "hayal edilemez" olduğunu söyledi.



Lapid, on binlerce İsrailliyi tahliyeye zorlayan sık sınır ötesi saldırılar nedeniyle İsrail'in fiilen "en gelişen kuzey bölgesini terk ettiğini" söyledi.



Öte yandan muhalefet lideri İsrail'in "Hizbullah ile diplomatik süreç yolu kapanmadan” savaş seçeneğinin düşünülemeyeceğini de yineledi.

Gazze'de can kaybı 37 bin 431’e yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği 4 saldırıda 35 kişinin hayatını kaybettiği, 130 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Açıklamada, 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 37 bin 431’e, yaralı sayısının ise 85 bin 653'e yükseldiği kaydedildi.

Lübnan, Hizbullah'ın İsrail'e vereceği yanıt konusunda bölündü

Lübnan ve İsrail arasında yükselen tansiyon ülkede tartışma konuşu oldu. Hizbullah zaman zaman açıklamalarla bölgede tansiyonu yükseltse de uzmanlar İsrail ile yazılı olmayan angajman kurallarına uyulduğunu bildiriyor.



Nasrallah'ın konuşması İsrail’e "savaş istemiyoruz ama bu savaştan korktuğumuz anlamına gelmiyor" mesajını verse de Hizbullah'ın amacının İsrail'i bu çatışmayı genişletmekten caydırmak olduğu söyleniyor.



Çatışma büyük ölçüde sınır bölgesi ve askeri hedeflerle sınırlı olsa da gerginliğin topyekûn bir savaşa dönüşme ihtimali ekonomik olarak çökmüş durumdaki Lübnan’a daha fazla acı çektirmekten başka bir işe yaramayacağını düşünen bir kesim de var.

“Biz taraf tutmuyoruz”
“Biz taraf tutmuyoruz”

Hizbullah’ın açıklamasının ardından Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Hristodulidis de bir açıklama yaptı.



Hristodulidis İsrail ve Hizbullah arasında taraf tutmadıklarını söylerken "Sorunun değil, çözümün parçasıyız" dedi ve Gazze'ye Güney Kıbrıs üzerinden insani yardımların gönderildiğini hatırlattı.



Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin geçmişte askeri tatbikatlarda İsrail’e hava sahasını kullandırdığı biliniyor.

 

Nasrallah’dan Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne açık tehdit: Sizi vururuz!
Nasrallah’dan Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne açık tehdit: Sizi vururuz

Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Talib Sami Abdullah, İsrail ordusunun 11 Haziran’da Lübnan’ın güneyine düzenlediği hava saldırısında öldürülmüştü.



Abdullah için düzenlenen anma törenine video-konferansla katılarak konuşma yapan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah İsrail’in Lübnan’a olası bir saldırısında İsrail uçaklarına üslerini açması halinde Güney Kıbrıs’ı hedef alacakları uyarısında bulundu.



Nasrallah, bu durumda Kıbrıs Cumhuriyeti’ni "savaşan bir taraf" olarak göreceklerini ve buna göre tutum sergileyeceklerini belirtti.



İsrail’in Kıbrıs’ta sürekli askeri tatbikat yaptığını vurgulayan Nasrallah, Lübnan’a yönelik olası bir saldırıda Güney Kıbrıs’ın havaalanlarının ve üslerinin kullanılacağı yönünde istihbarat ve duyumlar aldıklarını kaydetti.

“Topyekûn bir savaş istemiyoruz ama savaş çıkarsa kural olmayacak”

Hizbullah İsrail'le topyekûn bir savaş peşinde olmadıklarını vurguladı. Ancak mecbur kalmaları halinde bu savaşın kendileri açısından “herhangi bir kuralı ve sınırı olmayacağı" yolunda bir uyarı yaptı.



Hizbullah lideri Nasrallah, “Biz savaş istemiyoruz ancak eğer böyle bir savaş çıkarsa İsrail'deki hiçbir yer roket ve SİHA saldırılarına karşı güvende olamaz" dedi.

IDF’den Hamas itirafı
IDF’den Hamas itirafı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail basınına yaptığı açıklamada Hamas’ın tamamen ortadan kaldırılacağına dair söz verenlerin İsrail halkını yanılttığını belirterek, "Hamas bir fikirdir, yok edilebileceğini düşünenler yanılıyor. Eğer hükümet bir alternatif bulmazsa Gazze'de olmaya devam edecek" dedi.



Hagari’nin açıklamasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi tarafından yapılan açıklamada, güvenlik kabinesinin "Hamas'ın askeri ve idari kabiliyetlerinin yok edilmesini savaş hedeflerinden biri olarak belirlediği" belirtilerek, "IDF bu konuda kararlıdır" denildi.



IDF Sözcü Birimi de bir açıklama yayınlayarak, ordunun Hamas'ın yönetim ve askeri kabiliyetlerini yok etmek de dahil olmak üzere hükümetin belirttiği savaş hedeflerine bağlı olduğunu aktardı. Açıklamada, Hagari'nin açıklamasında "Hamas'ı bir ideoloji ve fikir olarak ortadan kaldırmaktan" bahsettiği belirtilerek, "Aksini iddia etmek, sözleri bağlamından koparmak olur" denildi.

İsrail ordusu Lübnan’a askeri harekât planını onayladı

İsrail-Hamas savaşının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Hizbullah da zaman zaman İsrail'e yönelik saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz geçtiğimiz gün Hizbullah'ı uyarmış, örgütle topyekûn bir savaşa girilip girilmeyeceğine yönelik kararı yakında alacaklarını söylemişti.

Öte yandan İsrail ordusu da Lübnan'da askeri harekat düzenlenmesine yönelik operasyonel planları onayladı.

Hizbullah drone ile çekilmiş videoyla İsrail’e gözdağı vermişti
Hizbullah drone ile çekilmiş videoyla İsrail’e gözdağı vermişti

Hizbullah tarafından geçtiğimiz gün paylaşılan, bir drone ile çekilen videoda İsrail'in Doğu Akdeniz kıyısındaki liman şehri Hayfa yer aldı. 9 dakikalık videoda Hayfa üzerinde uçan Hizbullah drone’u İsrail'in 25 km derinliğine girerek Hayfa Limanı'na sızdı. Drone ile askeri hedefleri, yakıt depolarını, hava savunma bataryalarını, Hayfa Limanı ve limanda demirleyen savaş gemilerini görüntüleyen Hizbullah videoyu uluslararası kamuoyuyla paylaşmıştı. İsrail’in en önemli liman kenti Hayfa’ya sızan ve açıkça askeri hedefleri gösteren video ile Hizbullah İsrail’e gözdağı verdi.

BAKMADAN GEÇME!