Güncelleme Tarihi:
Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nun görüştüğünü duyurdu.
Görüşmede rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes anlaşmasının sonuçlandırılmasına yönelik çabalar ele alındı.
İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria’nın Ürdün Vadisi bölgesinde 12,7 bin dönümlük araziye el koyduğunu açıklamasının ardından Norveç, İsrail’e tepki gösterdi.
"NORVEÇ OLARAK BU KARARLARI KINIYORUZ"
Norveç Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail Hükümeti'nin 5 yerleşim yerinde ileri karakolu yasallaştırması, 12 bin dönümlük alanı ‘devlet arazisi’ olarak ilan etmesi ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki düzinelerce yerleşim yerinde 6 bin 16 konutun yapılması yönündeki son kararları kesinlikle kabul edilemez. Norveç olarak bu kararları kınıyor ve İsrail hükümetine bu kararları derhal geri alması çağrısında bulunuyoruz” denildi.
"İSRAİL YERLEŞİMLERİ ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE YASADIŞIDIR"
İsrail'in uzun zamandır sürdürdüğü mülksüzleştirme, topraklara el koyma ve işgal altındaki Filistin topraklarında yasadışı yerleşimler kurma politikasının iki devletli bir çözümün gerçekleştirilmesi ve çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunması yönündeki ortak çabaları baltaladığını aktarılan açıklamada, "İsrail yerleşimleri uluslararası hukuka göre yasadışıdır ve bölgede barış ve güvenlik için önemli bir tehdit oluşturmaktadır" denildi.
İsraillilerin ve Filistinlilerin barış ve güvenlik içinde, özgür ve eşit haklara sahip olarak yaşamayı hak ettiği vurgulanan açıklamada, "İki devletli çözüm, bu hedefe ulaşmak için uygulanabilir tek çözümdür. Norveç, iki demokratik devletin (İsrail ve Filistin) güvenli ve uluslararası alanda tanınan sınırlar içinde barış içinde yan yana yaşadığı, uygulanabilir iki devletli bir çözümün gerçekleştirilmesi konusundaki kararlılığını sürdürmektedir” denildi.
İsrail saldırısında öldürülen, Lübnan Hizbullahı'nın tecrübeli saha komutanı Muhammed Nimah Nasır'ın cenazesi Güney Beyrut'da düzenlenen törenle toprağa verildi. Cenaze töreninde yoğun kalabalık göze çarparken, Hizbullah'ın üst düzey yetkilisi Haşim Safieddine grubun yanıtının sert olacağını söyledi ve İsrail'de 'yeni yerlere' saldırı sözü verdi: "Tepkimiz art arda devam ediyor, düşmanın vurulacağını hayal etmediği yeni yerlerden hedef almaya devam edeceğiz"
Hizbullah Nasır'ın öldürülmesinden bir gün sonra İsrail'e en az 200 roket ve yaklaşık iki düzine insansız hava aracı fırlattı. İsrail medyası saldırılarının ardından Celile ve işgal altındaki Golan Tepeleri'nde en az 10 noktada yangın çıktığını bildirdi. Bölgedeki en az bir otoyolun da trafiğe kapatıldığı belirtildi.
Refah yakınlarındaki Mawasi bölgesinde bulunan Kuveyt Sahra Hastanesi, elektrik jeneratörlerini çalıştırmak için gerekli yakıtın olmaması nedeniyle hizmetlerin 24 saat içinde duracağını açıkladı.
Bu arada Filistin medyası, İsrail bombardımanının şu anda Refah şehrinin merkezindeki Sikkah Okulu ve Birleşik Arap Emirlikleri Sahra Hastanesi çevresinde yoğunlaştığını bildirdi.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Gazze kentinin doğusunda sivillerin sığındığı bir okulu hedef alması sonucu 5 Filistinli hayatını kaybetti.
Sivil Savunma ekiplerinin yaptığı yazılı açıklamada göre, saldırı sonucu 15 kişi yaralandı.
Açıklamada, bombalanan okulun enkazından 5 kişinin cansız bedeninin çıkarıldığı kaydedildi.
Ölen Filistinlilerin cenazeleri ve yaralılar El-Ehli Baptist Hastanesi'ne nakledildi.
Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlenen 4 saldırıda 58 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 179 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 38 bin 11'e, yaralıların sayısının 87 bin 445'e yükseldiği kaydedildi.
İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberine göre Gallant, Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin yakınlarıyla dün akşam bir toplantı gerçekleştirdi.Gazze'deki Filistinli gruplarla esir takası anlaşmasına değinen Gallant, "Esir takası anlaşmasına her zamankinden daha yakınız." dedi.
Bir ay önceye kadar kısa sürede bir anlaşmanın olacağına inanmadığına işaret eden Gallant, ABD'deki temaslarının tümünde anlaşma için Hamas'a baskı kurulmasına odaklandığına dikkati çekti.Kanal 12 televizyonu, Gallant'ın basın ofisinin ise bahsi geçen açıklamalara dair yorum yapmaktan kaçındığını belirtti.
İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nin dün Mossad adına yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası anlaşmasına ilişkin Hamas'tan yanıt geldiği bildirilmişti.Açıklamada, "Esir (takası) anlaşmasında arabulucular, Hamas'ın esirlerin serbest bırakılması anlaşması teklifine verdiği yanıtı müzakere ekibine iletti." ifadelerine yer verilmişti.
Hamas'tan yapılan açıklamada ise "Filistin halkımıza yönelik saldırıların durdurulması amacıyla arabulucu kardeşlerimizle (Mısır-Katar) fikir alışverişinde bulunduk." ifadeleri kullanılmıştı.
İsrail'deki Yediot Ahronot gazetesinin ismi açıklanmayan güvenlik ve istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, hükümetten belirli aktörler Hamas ile ateşkesin bozulması için çaba gösterdi.Kaynaklar, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad'ın dün esir takası müzakerelerinde arabuluculuk yapan tarafların, Hamas'ın ateşkes teklifine verdiği yanıtı İsrailli müzakere ekibine ilettiğini duyurmasından önce görüşmeleri baltalama girişimlerinin başladığını aktardı.
Mossad'ın açıklamasından önce Netanyahu'nun ofisinden dün "üst düzey bir savunma yetkilisi" adına "Hamas, (ateşkes) anlaşmasında İsrail'in ilk aşamadan sonra (Gazze'de) savaşa geri dönmesini engelleyecek bir madde üzerinde ısrarını sürdürüyor, ki bu da İsrail tarafından kabul edilemez." şeklinde bir açıklama yapıldığına işaret edilirken, kaynaklar, "Başbakanlık Ofisi ve kabinedeki aşırı isimlerin anlaşmanın altını oymak için birlik olduğunu" ifade etti.
Ordu ve istihbarat camiasının Başbakanlık Ofisi'nden kendileri adına yapılan duyuruya şaşırdığına yer verilirken, müzakerelere katılan tarafların bunu yalanladığı aktarıldı.Müzakerelere katılan üst düzey yetkililerden biri, Başbakanlık'tan yapılan açıklamanın anlaşma için temasların yeniden başlatılması ihtimalini engellemeyi amaçladığını söyledi.
"Hamas iyi cevap verdi"
Hamas'ın yanıt verdiği anlaşma teklifinin "şu ana kadar en iyisi" olduğunu vurgulayan ve "Hamas iyi cevap verdi, yarın müzakerelerde anlaşmaya varmak mümkün." diye konuşan kaynaklar, Netanyahu'nun kabineyi toplamayıp, İsrailli müzakere heyetine Doha'ya gitme yetkisi de vermeyebileceğini aktardı. Netanyahu'nun kabine oturumunu, 24 Temmuz'da ABD Kongresi'nde yapacağı konuşmadan sonraya erteleyebileceği dile getirilirken, kaynaklardan biri, "Müzakerelerin başlatılması mümkün ama Netanyahu'nun süre almak istemesi nedeniyle rehinelerin feda edilmesi gibi bir durum var." dedi.
Ayrıca, Haaretz'in de konuya vakıf bir kaynağa dayandırdığı haberde, "Hamas ilk aşamada tam ateşkes konusunda ısrar etmiyor, dolayısıyla taslak insani bir anlaşmaya izin verebilir ve askerlerin, kadınların, yaşlıların ve hastaların serbest bırakılmasına yol açabilir. Eğer Hamas koşulları ihlal ederse İsrail geri dönüp savaşabilecektir." ifadelerine yer verildi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, "Batı Şeria'da binlerce yeni yasa dışı yerleşim inşa edileceği" duyurusunun kınandığı belirtildi.
Açıklamada, "AB ayrıca İsrail hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria'da sürdürdüğü mülksüzleştirme politikalarını da sert bir şekilde kınıyor. Fiili durum yaratmaya yönelik ve ilhakla sonuçlanabilecek eylemlere son verilmelidir." değerlendirmesi yapıldı.
Bu eylemlerin uluslararası hukukun ciddi bir ihlali anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, "İsrail'i, bu kararlardan vazgeçmeye çağırıyoruz." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, İsrail'e başta finansal konular olmak üzere Filistin yönetimini zayıflatan eylemlerini durdurması çağrısında bulunuldu.
İsrail ordusunun, 3 Temmuz'da işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait yaklaşık 12 bin 715 dönümlük araziye el koyduğu duyurulmuştu.
İşgal altındaki Batı Şeria'da 451 bin, Doğu Kudüs'te ise 230 bin İsrailli, Filistin topraklarını gasbediyor. Uluslararası hukuka göre, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki bu yerleşimler yasa dışı sayılıyor.
Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, El Halil'deki Halk Direniş Komiteleri Koordinatörü Ratib el-Cubur, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kenti doğusundaki Birik köyüne baskın düzenlediğini söyledi.
İsrail askerlerinin "ruhsatsız olduğu" gerekçesiyle Yakub Burkan ve Said Burkan'a ait 60 metrekarelik iki evi yıktığını belirten Cubur, köyde Burkan ailesine ait 6 evin daha "ruhsatsız olduğu" gerekçesiyle yıkım tehdidi altında olduğunu aktardı.
Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi verilerine göre, İsrail makamları 2024'ün ilk yarısında işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te yaklaşık 318 ev ve tesisi yıktı. İsrail'in yıkımları 292'si çocuk, 199'u kadın olmak üzere 632 Filistinliyi etkiledi.
Filistin için insani yardım girişiminin açılış töreni, Malezya Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirildi.Bakanlığın X'teki hesabından yaptığı paylaşıma göre, törene, Dışişleri Bakanı Muhammed Hasan'ın yanı sıra Filistin ve Ürdün büyükelçileri ile çok sayıda davetli katıldı.İlk etapta, hükümet, sivil toplum kuruluşları ve şirketlerin de desteğiyle Filistin'e yaklaşık 97 milyon dolar bağış toplandı.
New York Times'ın haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın nisan ayında gerçekleştirdiği büyük füze ve insansız hava aracı saldırıları sonrası İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu aradı ve "İran'a büyük bir saldırı düzenlerseniz, kendi başınıza kalırsınız." dedi.
Gazeteye göre Netanyahu, başlangıçta Biden'ın uyarılarına kulak asmadı ve İran'dan gelebilecek gelecekteki saldırıları caydırmak için bir yanıt verilmesi gerektiğini savundu ancak Biden daha da kararlı davrandı ve 'Bunu yaparsan ben yokum' dedi. Netanyahu sonunda saldırıları azaltmayı kabul etti.
İsrail Ordusu, Hizbullah'ın güney Lübnan'daki hedefleri, Şihine'deki bir bina ve Jabal Blat bölgesindeki altyapı tesislerinin savaş uçakları tarafından vurulduğunu bildirdi. İsrail medyası saldırıların gece boyu sürdüğünü açıklarken, IDF saldırının görüntülerini paylaştı.
İsrail ile Lübnan sınır hattı Lübnan'ın güneyindeki sahil kenti Sur'da bir araca düzenlenen hava saldırısıyla dün yeniden hareketlendi. İsrail ordusu, Lübnan Hizbullahı'nın tecrübeli saha komutanı Muhammed Nimah Nasır'ın Sur'da öldürüldüğü saldırıyı üstlendi. Ordu, Nasır'ın Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın "Aziz Birliği"nin başındaki üst düzey komutanlardan olduğu ve İsrail'e sınır hattında düzenlenen saldırılardan sorumlu olduğunu savundu.Hizbullah ise yaptığı açıklamada, Nasır'ın öldürüldüğü saldırıda bir başka mensubu Muhammed Hassan Haşşab'ın (27) da hayatını kaybettiğini belirtti.
HİZBULLAH'TAN MİSİLLEME SALDIRISI
Sur'da Hizbullah komutanının öldürülmesinin ardından İsrail'in kuzeyinde Lübnan sınır hattı boyunca Kiryat Şmona ve Golan Tepeleri bölgelerinde saldırı alarmları çaldı.
Hizbullah, İsrail topraklarına 20 İHA gönderdi ve yaklaşık 200 roket fırlattı. Lübnan sınırı yakınlarında tahliye edilmiş Zarit yerleşim yerindeki bir eve roket isabet etmesi sonucu hasar oluştu. Atılan roketlerin çoğunun açık araziye düştüğü aktarıldı. İsrail İtfaiye ve Sivil Savunma Ekiplerinin yaptığı açıklamaya göre, roketler nedeniyle dağlık arazideki bazı noktalarda yangın çıktı.
Batı medyası Hizbullah ve İsrail arasındaki son çatışmaların topyekun bir savaşı tetikleyebileceği görüşünde. Ağır silahlara sahip ve uzun zamandır Hamas'tan çok daha üstün bir düşman olarak görülen Hizbullah, İsrail'le topyekûn bir savaş istemediğini vurguluyor ancak grubun lider yardımcısı Naim Qassem Salı günü Associated Press'e verdiği röportajda "İsrail ne istediğine kendi karar verebilir: sınırlı savaş, topyekûn savaş, kısmi savaş... Ancak cevabımızın İsrail tarafından belirlenen angajman kuralları dahilinde olmayacağını bilmeliler" dedi.
Gazze'deki Sivil Savunma Biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'in, Derec Mahallesi'nde Zeyno ailesinin evine düzenlediği hava saldırısında 2 kişi öldü, 18 kişi yaralandı.
Sivil Savunma yetkililerinin enkaz altında hala ölü ve yaralı aradığını belirten görgü tanıkları, saldırıda evin tamamen yıkıldığını, İsrail saldırıları nedeniyle bölgedeki tahribatın büyük olduğunu aktardı.
İsrail’in Gazze kentine sabahtan bu yana düzlediği saldırılarda 30’dan fazla Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ve Hamas arasında Gazze’de ateşkes müzakereleri devam ediyor. İsrail Başbakanlığı, Hamas’ın Gazze’de ateşkes anlaşmasına ilişkin son teklifini İsrail müzakere ekibinin Katarlı, Mısırlı ve ABD'li arabuluculardan teslim aldığını açıkladı. Başbakanlık, "İsrail öneriyi inceliyor ve arabuluculara yanıtını iletecek" denildi.
HAMAS DOĞRULADI
Hamas, Gazze’de ateşkese ilişkin arabulucularla görüştüğünü belirterek, "Savaşı durdurmak ve Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmek amacıyla arabulucularla bazı fikir alışverişinde bulunduk" ifadelerini kullandı. Hamas, taleplerinde esnek olduğunu belirterek, İsrail'in ise kendilerini "kandırmaya ve kaçmaya çalıştığını" aktardı.
İsrail son ateşkes anlaşmasına ilişkin teklifini 27 Mayıs'ta sunmuştu. ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta teklifin bazı önemli detaylarını kamuoyu ile paylaşmıştı. Hamas, 11 Haziran'da İsrail'in teklifine yanıt vermişti. ABD ve İsrail, Hamas’ın birçok maddede değişiklik yaptığını ifade etmişti.