Güncelleme Tarihi:
İsrail ordu radyosunun haberinde, "Kara Ekim'in başından bu yana savaş kapsamında ve çatışmalarda 80 İsrailli sivil ve asker öldü." ifadesi kullanıldı.
Haberde, bu ay ölenlerden 64'ünün asker ya da polis, 16'sının da sivil olduğu ifade edilerek, 33 asker ve subayın Lübnan'ın güneyinde, 19'unun Gazze'de yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Habere göre, 13 Ekim'de Hayfa kentinin güneyindeki Golani askeri üssüne insansız hava aracı (İHA) ile düzenlenen saldırıda 4 kişi öldü, yaklaşık 60 kişi yaralandı.
Hizbullah'ın Lübnan sınırında İsrail askerlerinin toplandığı noktalara düzenlediği füze saldırılarında 3 asker yaşamını yitirdi.
Irak'tan 4 Ekim'de İsrail'in kuzeyindeki askeri üsse düzenlenen İHA saldırısında 2 asker öldü, 20'si yaralandı.
Bu saldırıdan 2 gün sonra İsrail'in güneyinde bulunan Beerşeba'da (Bi’rus-Seba) açılan ateş sonucu İsrail sınır muhafızlarından bir polis yaşamını yitirdi.
Ekim ayı ortalarında ise Aşdod kenti yakınlarında açılan ateş sonucu bir polis öldü, 4 polis yaralandı.
İsrail ordusu, 22 Ekim'de Gazze Şeridi'nin kuzeyinde "operasyonel trafik kazasında" bir askerinin öldüğünü duyurdu.
Hizbullah'ın ekim ayı içinde İsrail'in kuzeyinde Filistinlilerden gasbedilen toprakların üzerinde kurulan yerleşim birimlerine düzenlediği saldırılarda 7 sivil öldü.
İsrail'in başkenti Tel Aviv yakınlarındaki Yafa kentinde açılan ateş sonucu 7 sivil öldü, 16 sivil yaralandı.
İsrail'in kuzeyindeki Hadera kentinin dört noktasında düzenlenen bıçaklı saldırıda bir kişi öldü, 2'si ağır 6 kişi yaralandı.
Tel Aviv yakınlarında 27 Ekim'de kamyonun otobüs durağında bekleyenlere çarpması sonucu bir kişi öldü, 39 kişi yaralandı.
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki duruma ilişkin düzenlenen açık oturumda konuştu.
Gazze’de tüm sınırların aşıldığını ve İsrail’in benzeri görülmemiş savaş suçları işlediğini belirten Yıldız, bu ülkenin bölgeyi topyekun savaşın eşiğine getirdiğini söyledi.
Yıldız, tüm bu krizler sürerken İsrail'in BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) yönelik kasıtlı olarak fiziksel, operasyonel ve siyasi saldırısının da devam ettiğine dikkati çekti.
İsrail Meclisinin UNRWA'nın işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyetlerini engellemeyi hedefleyen yasayı kabul etmesini kınadıklarını anlatan Yıldız, yasanın hem UNRWA hem de Filistinli mültecileri hedef aldığını dile getirdi.
"UNRWA'YA SALDIRININ ASIL HEDEFİ MÜLTECİ STATÜSÜ"
Büyükelçi Yıldız, "Asıl hedef mülteci statüsünün kendisi." diyerek, yasanın aynı zamanda İsrail'in uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini ihlal ettiğinin altını çizdi.
İsrail'in Gazze'den sonra şimdi Lübnan, Suriye ve İran'la gerginliği arttırdığına işaret eden Yıldız, "BMGK'nin elindeki tüm araçları kullanarak acilen ateşkes, engelsiz insani yardım sevkiyatı ve uluslararası hukuka uyulmasını sağlamasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Yıldız, üye ülkeler ve BMGK'nin tehlikeli gidişatı daha fazla gecikmeden sonlandırmaları için gerekli adımları atmalarını istedi.
"TÜRKİYE, ORTAK MEKTUP GİRİŞİMİ BAŞLATTI"
"Bu çerçevede Türkiye, bazı temel ülkelerle birlikte İsrail'e silah sevkiyatının sonlandırılması talep edilen 'Ortak Mektup' hazırladı." diyen Büyükelçi Yıldız, bu doğrultuda İsrail'e silah, mühimmat ve ilgili teçhizatın transferinin sonlandırılması için kolektif çağrı yaptıklarını söyledi.
Yıldız, bunun İsrail'in yasa dışı işgalini durdurmak ve Gazze, işgal altındaki Filistin toprakları ve Lübnan'da sivillere yönelik daha fazla ihlali engellemek için şart olduğunu vurguladı.
"Tüm ülkelerin ilkeli bir tutum sergileyerek tarihin doğru tarafında yer almalarını ve bu kolektif girişimi desteklemelerini talep ediyoruz." mesajını veren Büyükelçi Yıldız, akan kanın durması gerektiğini kaydetti.
Yıldız, "Gazze'nin, Lübnan'ın, masum kadın ve çocukların yaşamasına, Orta Doğu'nun barış içinde yaşamasına müsaade edin." dedi.
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, akşam saatlerinde Yukarı Celil bölgesinde sirenlerin çaldığı, Lübnan'dan fırlatılan yaklaşık 30 füzenin açık alanlara düştüğü bildirildi.
Yediot Ahronot gazetesinin İsrail Polis Teşkilatına dayandırdığı habere göre de İsrail sınırındaki Yukarı Celil bölgesinin en kuzey noktasında yer alan Isba el-Celil'e doğru fırlatılan füzelerden bazıları hasara yol açtı.
Haberde hasarın boyutu ve niteliğiyle ilgili detay verilmedi.
Öte yandan Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in kuzeyinde Filistinlilerden gasbedilen toprakların üzerinde kurulan 9 yerleşim birimi ve Lübnan'ın güneyinde İsrail askerlerinin yoğunlaştığı alanın hedef alındığı duyuruldu.
Açıklamada, İsrail'in yasa dışı Kiryat Şmona, Nehariya, Roş Pina, Deltun, Maalot Tarshiha, Kfar Vradim, Kabri, Meron ve Even Menachem yerleşim birimlerine saldırı düzenlendiği kaydedildi.
Açıklamada ayrıca Lübnan'ın güneyindeki Vata el-Hiyam beldesinde üçüncü kez İsrail askerlerinin toplandığı noktanın hedef alındığı ifade edildi.
Filistin resmi haber ajansı WAFA'da Filistin Devlet Başkanlığına dayandırılan habere göre, İsrail'in UNRWA'nın işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerine son verilmesi yönündeki kararının ardından Filistin Devlet Başkanlığı, konuyu BM Güvenlik Konseyine ve diğer uluslararası kuruluşlara taşımak için Filistinli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerle beraber acilen siyasi bir adım atmaya hazırlanıyor.
Habere göre, Filistin Devlet Başkanlığı, UNRWA'nın varlığının, Filistin sorununun uluslararası meşru kararlara uygun şekilde çözülmesiyle bağlantılı olduğunu ifade ederek, İsrail'in daha fazla gerilime ve istikrarsızlığa yol açacak adımlarını durdurmak için ciddi adımlar atılması çağrısında bulundu.
İsrail Meclisi, UNRWA'nın işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerine son verilmesini öngören yasa tasarısını kabul etmişti.
- Milyonlarca Filistinliye yardım sağlayan UNRWA, İsrail'in hedefinde
İsrail yönetimi, 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne saldırılarının başlamasıyla eş zamanlı şekilde UNRWA'ya karşı karalama kampanyasına başlamış, sadece Gazze'de 12 bin çalışanı bulunan UNRWA'nın 14 çalışanının "7 Ekim saldırılarına katıldığı" iddiasıyla ajansın kapatılması gerektiğini savunmuştu.
Tel Aviv yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs'ün yanı sıra Lübnan ve Ürdün'de Filistinli mültecilere destek olan; sağlık, eğitim, sosyal hizmetler alanlarında çoğu Filistinli 30 bin çalışanı bulunan ajansın kapatılması ve itibarsızlaştırılması için kampanya yürütmeyi sürdürüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, gazetecilerin Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili sorularını cevapladı.
Söz konusu saldırıdan ABD'nin "derin endişe duyduğunu" aktaran Miller, "Bu, korkunç sonuçlara yol açan korkunç bir olaydı. Toplam ölü sayısını söyleyemem ama bu olayda iki düzine çocuk öldürüldü." dedi.
Miller, "Şüphesiz bunların birçoğu bir yıldan uzun süredir bu savaşın etkilerinden kaçan çocuklardır. İsrail hükümetine ulaşarak burada ne olduğunu sorduk. Altta yatan koşulları henüz bilmiyoruz." diye ekledi.
Gazze Sağlık Bakanlığı dün Gazze'nin kuzeyinde yer alan Beyt Lahiya'da, sivillerin yaşadığı bir binaya İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıda, en az 93 Filistinlinin öldüğünü ve "düzinelerce kişinin" yaralandığını açıklamıştı.
Öte yandan Matthew Miller, İsrail'in Gazze'de bazı doktorların gözaltına alındığı iddialarının gerçek olması durumunda bunu, "endişe duyulacak" bir gelişme olarak karşılayacaklarını dile getirdi.
Miller, "Eğer doktorları gözaltına almanın makul bir dayanağı yoksa ve bu durum onları kritik hayat kurtarma çalışmalarından alıkoyuyorsa her zaman olduğu gibi kesinlikle endişe duyardık." ifadelerini kullandı.
BLİNKEN'IN FİDAN'I ARADIĞI BELİRTİLDİ
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la telefonda görüştüğünü; bu görüşmede terör örgütü PKK'nın TUSAŞ saldırısıyla ilgili başsağlığı dileklerini ilettiğini ve bundan başka "bir dizi konu hakkında" fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Miller, "Öncelikle, Dışişleri Bakanı (Blinken) bu saldırı için ABD'nin başsağlığı dileklerini iletti ve bir terör saldırısı karşısında Türk halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu ifade etti." dedi.
Blinken'ın Fidan'ı, Londra'ya yaptığı uçak yolculuğu esnasında aradığını belirten Miller, ikilinin ayrıca, "Lübnan’daki çatışmaya diplomatik bir çözüm bulmak, İsrail ve İran arasındaki durumun daha da tırmanmasını önlemek" gibi konulara değindiklerini aktardı.
Miller, telefon görüşmesinde Blinken'ın Fidan'a, ABD'nin Türkiye'yi "kritik bir ortak" olarak gördüğünü aktardığını ve bu doğrultuda yaptıkları tüm çalışmalar hakkında bilgi verdiğini kaydetti.
İsrail'in Hamas'ın elindeki 11 ila 14 arasındaki esiri serbest bırakması karşılığında saldırı altındaki Gazze Şeridi'nde 1 aylık geçici ateşkes önerisinde bulunduğu ileri sürüldü.İsrail'in Hamas'ın elindeki 11 ila 14 arasındaki esiri serbest bırakması karşılığında saldırı altındaki Gazze Şeridi'nde 1 aylık geçici ateşkes önerisinde bulunduğu ileri sürüldü.
Yediot Aharonot gazetesinde yer alan habere göre, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea, esir takası ve Gazze'de ateşkes müzakerelerinin yeniden başlatılması için gittiği Katar'ın başkenti Doha'da taraflara mutabakat önerisinde bulundu.
Barnea'nın önerisi, Hamas'ın 11 ila 14 arasında İsrailli esiri serbest bırakması buna karşılık Gazze'de 1 aylık geçici ateşkesi içeriyor.
Ayrıca İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinli esirlerinden de serbest bırakılmasını öneriyor.
Basında yer alan Barnea'nın önerisinin detaylarının doğru olup olmadığına ilişkin İsrail makamlarından henüz açıklama yapılmadı.
Hamas daha önce yaptığı açıklamada, esir takası için kalıcı ateşkes ve İsrail ordusunun Gazze'deki işgal ettiği bölgelerden çekilmesini şart koşmuştu.
Mossad Direktörü, Doha'da 27-28 Ekim'de esir takası müzakerelerine yeniden başlaması için yapılan görüşmelere katılmıştı.
İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki Harat Saida bölgesine düzenlediği saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti, 33 kişi de yaralandı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 787’ye, yaralıların sayısının ise 12 bin 772’ye yükseldiğini ifade etti.
Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı İvaya Takeşi, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile telefon görüşmesi yaptı.
Görüşmede, Lübnan'daki durumla ilgili endişelerini dile getiren İvaya, Japonya'nın, İsrail ve Hizbullah arasında derhal ateşkes yapılması çağrısında bulunduğunu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL) emniyet ve güvenliğine yönelik "tüm tehditleri" kınadığını vurguladı.
Bakan İvaya, tüm tarafları azami itidal göstermeye ve diplomatik çözüm için samimi çaba sarf etmeye çağırdı.
İvaya ayrıca, bölgedeki Japonya vatandaşlarının korunması konusunda işbirliği talebinde bulundu.
Buhabib de Lübnan'ın Japonya ile işbirliğine önem verdiğini belirtti ve sahadaki son durum ile Lübnan'ın diplomatik çabaları hakkında bilgi verdi.
İkili, bölgedeki durum ve Orta Doğu barışı konusunda işbirliğini sürdürmede mutabık kaldı.
Öte yandan, Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan başka bir açıklamada, Suriye'ye 10 milyon dolarlık acil durum desteği yapılmasına karar verildiği belirtildi.
Açıklamada, Japonya'nın bölgede faaliyet yürüten ilgili BM kuruluşları aracılığıyla temel ihtiyaç malzemeleri içeren insani yardım sağlayacağı kaydedildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı müttefiklerinden Yahudi Gücü Partisi lideri Ben-Gvir, İsrail'e karşı eylemde bulunan Arap vatandaşları sürgün etme yönünde yasa tasarısı için Meclis'te toplanan komitede konuştu.
Ben-Gvir, "Gerçeği konuşmamız gerekiyor, anne baba veya erkek ile kız kardeşler arasında hiçbir fark yok. Burada amca, hala, dede ve nineyi eklemek istiyorum, hepsi aynıdır. Saldırıyı bilen veya destekleyen her şahıs veya televizyonda 'çocuğum şehit oldu' diyen her şahıs sınır dışı edilecek." ifadelerini kullandı.
İsrail parlamentosundaki muhalif Ortak Liste Partisi Milletvekili Ofer Cassif, toplantı sırasında yasa tasarısına itiraz etmesi nedeniyle Ben-Gvir'in sözlü saldırısına maruz kaldı.
Cassif'i "terörü desteklemekle suçlayan" Ben-Gvir, "Meclis'te Arap milletvekillerin olmaması gerekiyor. Maalesef terörist ailelerin temsilcisi Ahmed et-Tıybi, eylem yapanların ailelerini sürgün etmeye dair yasa tasarısının tartışıldığı oturuma katılmadı." dedi.
Ben-Gvir'in partisinin girişimleriyle, İsrail vatandaşı "1948 Arapları"yla ilgili yasa tasarısının birkaç gün içinde Meclis'ten geçmesi bekleniyor.
İsrail'in kurulduğu 1948'den sonra vatandaşlık alan Filistinliler, "48 Arapları" olarak anılıyor ve yaklaşık 9 milyonluk İsrail nüfusunun 5'te birini oluşturuyor.
BM'nin Orta Doğu barışı özel koordinatörü, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarını arttırma riski taşıması nedeniyle Orta Doğu'nun son yılların "en tehlikeli kavşağında" olduğu uyarısında bulundu.
BM yetkilisi, yaptığı konuşmada “Bu korkunç çatışmanın ikinci yılına girdik ve bölge bir başka ciddi çatışma riskinin eşiğinde. İşgal altındaki Filistin topraklarında ve daha geniş bir bölgede yaşanan şiddet, hiçbir azalma belirtisi göstermiyor" dedi.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah'ın yeni Genel Sekreteri seçilen Naim Kasım'a suikast imasında bulundu.
Gallant, sosyal medya hesabından Kasım'ın Hizbullah'ın yeni lideri seçilmesine ilişkin paylaşım yaptı.
Kasım'ın fotoğrafının yer aldığı paylaşımda Gallant, "Geçici atama. Uzun süre değil." ifadelerini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze Şeridi'ndeki sivil ölümlerini hiçbir şeyin haklı gösteremeyeceğini ve saldırıların durdurulması gerektiğini söyledi.Macron, Fas Meclisi'nde yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere karşı bir yıldan fazla süredir sürdürdüğü saldırılara değindi."Hiçbir şey Gazze'deki bu kadar çok sayıda sivil ölümünü haklı gösteremez." ifadesini kullanan Fransa Cumhurbaşkanı, "Gazze'de ateşkes olması ve İsrailli esirlerin serbest bırakılması, halkın korunması ve Gazze Şeridi'ne insani yardımın ulaşması için sürekli çağrıda bulunduklarını" söyledi.Macron, Lübnan'da ateşkes olması gerektiğini, ABD ve diğer müttefikleriyle bu konu hakkında çalıştıklarını kaydetti.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, tahliye uyarısı yaptığı 16 köyün sakinine "evlerini boşaltıp Evveli Nehri'nin kuzeyine gitmeleri" çağrısında bulundu.Bölge halkını "güneye gitmemeleri" konusunda uyaran Adraee, bunun tehlikeli olduğunu belirtti.İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılar ve tahliye çağrılarıyla bölgede çok sayıda kişinin yerinden edilmesine sebep oldu.Evveli Nehri, Lübnan-İsrail sınırından yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
İran Hükümet Sözcüsü Fatemeh Mohajerani, ülkenin askeri bütçesinin yüzde 200 artırılacağını duyurdu.Bugün Meclis tarafından taslağı onaylanan gelecek yılın bütçesinde savunma ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü çabanın gösterildiğini söyleyen Muhacerani, "Bu konuya özel önem verildi. Bu nedenle ülkenin askeri bütçesinde yüzde 200'ün üzerinde ciddi bir artış yapıldı." dedi. İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim'de ye alan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bu hafta başında İran parlamentosuna "bölgesel durumu" gerekçe göstererek ilk bütçesini sunmuş ve askeri harcamaları artırma sözü vermişti.
İran'ın askeri bütçesindeki 3 katlık artış bölgede topyekun bir savaş endişelerini alevlendirdi. İran ve İsrail bu yıl ilk kez birbirlerinin topraklarına doğrudan saldırılar düzenledi. Tahran ısrarla savaştan uzak durmak istediğini belirtse de İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İsrail'in İran'ın askeri üslerine yönelik düzenlediği misilleme saldırısına ilişkin açıklamasında, “İran İslam Cumhuriyeti, İsrail’e cevap hakkından kesinlikle vazgeçmeyecektir. Bu İran’ın meşru müdafaa hakkıdır ve bu mesaj alışverişlerinden bağımsız olarak cevap hakkımızı kullanmada son derece kararlı ve ciddiyiz. İsrail’e vereceğimiz yanıtta elimizdeki tüm imkanları kullanacağız” ifadelerini kullanmıştı.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Meşru Beyt Lahiya'da Ebu Nasr ailesine ait yerinden edilmiş 200 Filistinlinin sığındığı beş katlı bir binayı bombaladığı belirtildi.
Açıklamada, "İşgalci İsrail ordusu, Ebu Nasır ailesine ait bir binayı bombalayarak korkunç bir katliam gerçekleştirdi. 93 kişi hayatını kaybetti, en az 40 kişi kayboldu ve onlarca kişi yaralandı." ifadesi kullanıldı.
İsrail ordusunun bombaladığı binada çoğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı kaydedildi.
İsrail'in Gazze'nin kuzeyine insani ve tıbbi yardım ulaştırılmasına engel olduğuna işaret edilen açıklamada, bu son saldırının da bölgede sağlık sistemini çökertme, 4 hastaneyi hizmet dışı bırakma planı kapsamında gerçekleştirildiği ifade edildi.
Uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler kurumlarına Gazze Şeridi'nin kuzeyine "çok geç olmadan" doktor, sağlık ekibi ile ambulans ve sivil savunma araçları gönderilmesi çağrısında bulunuldu.
İsrail saldırısının kınandığı açıklamada, tüm dünya ülkelerine kadınları, çocukları ve yerinden edilmiş sivilleri hedef alan bu saldırıyı kınama çağrısı yapıldı.
Açıklamada, "Gazze Şeridi'nde süren soykırım ve etnik temizlikten, sivillere karşı yapılan bu saldırıdan işgalci İsrail'i, ABD yönetimini, İngiltere'yi, Almanya'yı, Fransa'yı ve soykırıma katılan diğer ülkeleri sorumlu tutuyoruz." ifadeleri kullanıldı.
Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, sivil savunma ve ambulansların bölgeye ulaşamaması nedeniyle İsrail'in hedef aldığı binada enkaz altında kalanlar oldu.
Saldırıda yaralanan ve durumu ağır olan en az 20 kişi, İsrail saldırıları altındaki Kemal Advan Hastanesi'ne getirildi.
İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Lübnan'dan ateşlenen füzelerden biri Batı Celil'de bir eve isabet etti. Saldırıda bir İsrailli öldü.
Ayrıca İsrail ordusundan yapılan açıklamada Lübnan'dan Yukarı Celile ve Batı Celile'ye yaklaşık 50 füze fırlatıldığı, bunlardan bazılarının engellendiği bazılarının ise boş arazilere düştüğü bildirildi.
Lübnan Kızılhaçı, İsrail ordusunun, ülkenin güneyindeki Sur kentinde düzenlenen saldırıda yaralananları kurtarmaya giden ilk yardım ekibini hedef aldığını duyurdu.
Lübnan haber ajansı NNA'da yer alan Kızılhaç açıklamasına göre, İsrail ordusunun Sur kentine düzenlediği saldırının ardından güvenli yolun sağlanması amacıyla UNIFIL ile koordinasyon için gerekli temasları yapan Kızılhaç ilk yardım ekipleri yaralıları kurtarmak için bölgeye hareket etti.
İsrail ordusunun saldırı bölgesine ulaşan Kızılhaç ekiplerini ve ambulansları füzelerle hedef aldığına yer verilen açıklamada, bir füzenin isabet etmesi sonucu iki ambulansın zarar gördüğü, sağlık görevlilerinin yara almadan saldırıdan kurtulduğu ve merkezlerine geri döndüğü belirtildi.
NNA'da yer alan başka bir habere göre ise İsrail ordusu Nebatiye kentinde bir saatten kısa bir süre içinde 9 saldırı düzenlendi.
Saldırılara hedef olan 12 bina yerle bir oldu. Can kaybına ilişkin henüz bilgi paylaşılmadı.
Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Batı Şeria'da baskınlarını sürdürdüğü belirtildi. İsrail askerlerinin çeşitli bölgelerde düzenlediği baskınlarda aralarında eski tutukluların da bulunduğu en az 15 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi. Baskınlar sırasında Filistinlilerin evlerinin tahrip edildiği, alıkonulan kişilerin ve ailelerinin tehdit edildiği aktarıldı. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 11 bin 500'ü aştığı kaydedildi.
Farklı ülkelerden, aralarında Nobel edebiyat ödüllü Annie Ernaux ve Pulitzer ödüllü Viet Thanh Nguyen'in de bulunduğu yayıncı, edebiyat festivalleri çalışanları ve kitap basım alanlarında çalışan 1700'ün üzerinde isim, imzaladıkları mektupla İsrail'in Filistinlilere karşı ayrımcılığı normalleştiren ve Filistinlilerin haklarının ihlal edilmesinde işbirliği içinde olan İsrail kültür kurumlarıyla çalışmayacaklarını duyurdu.
Filistin Edebiyat Festivali (PalFest) tarafından organize edilen mektupta, "Biz, yazar, yayıncı, edebiyat festivallerinin çalışanları ve kitap üretiminde çalışanlar, 21'inci yüzyılın en derin ahlaki, politik ve kültürel kriziyle karşı karşıya olduğumuz bir dönemde bu mektubu paylaşıyoruz." ifadeleri yer aldı.
Dışişleri Bakanlığı, İsrail Meclisinin (Knesset), Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) faaliyetlerini yasaklama amacıyla attığı adımlar hakkında yazılı açıklama yaptı.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İsrail Meclisinin, UNRWA işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerine son verilmesi amacıyla attığı adımlar, uluslararası hukuku açıkça ihlal etmektedir." ifadesi kullanıldı.
İsrail'in UNRWA'yı hedef almak suretiyle, iki devletli çözümü ortadan kaldırmayı ve Filistin mültecilerinin ana vatanlarına dönüşlerine engel olmayı amaçladığı kaydedilen açıklamada, 1949'dan bu yana milyonlarca Filistin mültecisine hayati yardım sağlayan UNRWA'nın faaliyetlerinin bölgesel istikrar bakımından da büyük önem arz ettiğine işaret edildi.
BM Genel Kurul kararıyla tesis edilmiş olan UNRWA'nın faaliyetlerini yasaklamaya dönük girişimlere karşı güçlü duruş sergilemenin uluslararası toplumun hukuki ve vicdani yükümlülüğü olduğuna dikkatin çekildiği açıklamada, "UNRWA'nın Finansmanı Çalışma Grubu Başkanlığını yürütmekte olan Türkiye, söz konusu Ajansı siyasi ve mali olarak desteklemeyi sürdürecektir." denildi.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşmesinde ABD'nin İsrail'e desteğini yineledi.ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Austin ve mevkidaşı Gallant'ın İsrail'in "operasyonlarına" ilişkin görüştüğü belirtildi.Açıklamada, "Bakan Austin, ABD'nin Lübnan'da, hem Lübnanlı hem de İsrailli sivillerin evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlayacak diplomatik bir düzenlemeye olan bağlılığını yineledi." ifadesi kullanıldı.Görüşmede ayrıca İsrail'e desteğini yineleyen Austin'in "Gazze'de ateşkesi" de gündeme getirdiği kaydedildi.
Amerikan CNN televizyonunun bir yayınında, yazar Ryan James Girdusky'nin, Filistin'e verdiği destekle tanınan Müslüman gazeteci Mehdi Hasan'a yönelik sarf ettiği "Umarım çağrı cihazın patlamaz." sözü tepki çekti.
Olay, "CNN Newsnight with Abby Phillip" programında, katılımcıların, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın Madison Square'da düzenlediği mitingden bahsettikleri esnada Girdusky'nin, Hasan'ın "sık sık Yahudi karşıtı olarak damgalandığı" hakkında yorum yapmasıyla başladı.
Filistinlilere verdiği destekten ötürü bu tür saldırılara alışkın olduğunu söyleyen Hasan'a karşılık, Girdusky, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması olayına gönderme yaparak, "Umarım çağrı cihazın patlamaz." ifadesini kullandı.
"KANALDA IRKÇILIĞA YER YOK"
CNN'den yapılan yazılı açıklamada, "CNN'de ya da yayınımızda ırkçılığa ya da bağnazlığa yer yoktur." denildi.
Görüş ayrılıklarına sahip kişiler arasında düşünceli konuşmaların ve tartışmaların teşvik edilmesinin amaçlandığı belirtilen açıklamada, "Konuklarımızın küçük düşürülmesine ya da nezaket sınırlarının aşılmasına izin vermeyeceğiz. Ryan Girdusky kanalımızda tekrar hoş karşılanmayacaktır." ifadesine yer verildi.
Girdusky ise CNN'in kararına yanıt olarak X hesabında yaptığı paylaşımda, kanalı çifte standart uygulamakla suçlayarak, "Anlaşılan o ki şaka yaparsanız CNN'e çıkamıyorsunuz." dedi.
Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Hizbullah Şura Konseyi'nin Naim Kasım'ı yeni Genel Sekreter olarak seçtiği belirtildi.aim Kasım daha önce Hizbullah Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürütüyordu. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybetmişti.
Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Bekaa Vadisi’nin doğusundaki Baalbek bölgesine ve Beka bölgesine düzenlediği saldırıda 2’si çocuk en az 60 kişinin hayatını kaybettiği, 58 kişinin ise yaralandığı bildirildi.
Lübnan, sivillere, gazetecilere ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırıları nedeniyle İsrail hakkında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) şikayette bulundu. Lübnan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Lübnan'ın BM Temsilciliği'nin Enformasyon Bakanlığı ile koordineli olarak konuyla ilgili çalışma yürüttüğü kaydedildi.
Açıklamada, "Gazetecilere yönelik saldırılar, İsrail'in Lübnan'a saldırılarını izleyen tüm gazetecileri terörize etme ve sindirme girişimidir" denildi. Açıklamada ayrıca BM Güvenlik Konseyi'ne üye ülkelere, ‘Lübnan'da acilen ateşkes sağlamaya, İsrail'in Lübnan'a ve gazeteciler ile sağlık görevlileri de dahil halkına yönelik devam eden saldırılarını durdurmaya yönelik etkili adımlar atma’ çağrısında bulunuldu.
İsrail'in güneyinde Gazze Şeridi yakınındaki Askalan kentinde bir insansız hava aracının (İHA) açık alana düştüğü bildirildi.İsrail devlet televizyonu KAN'ın ordudan aktardığına göre, ülkenin kuzeyindeki Askalan kentinde açık alana bir İHA düştü.Olayda yaralanan olmadığı ve ordunun İHA'nın nereden gönderildiğini belirlemek için çalışma yürüttüğü belirtildi.Haberde, İHA'nın Lübnan veya Irak'tan gönderildiğinin değerlendirildiğine yer verildi.Askalan şehri, İsrail'in güneyinde Gazze Şeridi yakınında bulunuyor.
Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın sağlık kaynaklarına dayandırdığı habere göre, İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Meşru Beyt Lahiya'da Ebu Nasır ailesine ait yerinden edilmiş 150 Filistinlinin sığındığı beş katlı bir binayı bombaladı.Saldırıda ilk belirlemelere göre 55 Filistinli hayatını kaybetti.Sivil savunma ve ambulansların bölgeye ulaşamaması nedeniyle halen enkaz altından kurtarılmayı bekleyenler bulunuyor.
İran’ın BM Daimi Temsilcisi Emir Said İrevani, BM Güvenlik Konseyi’nde gerçekleştirilen acil toplantıda ABD’yi İsrail’in İran’a yönelik saldırısına ortak olmakla suçladı. İrevani, “Amerikan hükümeti, İsrail’in saldırısının suç ortağıdır ve bunun sonuçlarına katlanacaktır” dedi.
Axios'un İsrailli 3 yetkiliye dayandırdığı haberine göre, CIA Direktörü Bill Burns, Gazze'de 28 günlük ateşkes için yeni bir öneri ortaya attı. Burns'ün teklifine göre ateşkes anlaşması kapsamında Hamas'ın elindeki 8 rehineye karşılık onlarca Filistinli tutuklunun serbest bırakılması planlanıyor. Hamas'ın serbest bırakacağı rehinelerin kadınlar ve 50 yaş üstü erkekler olması isteniyor. İsrail basınında yer alan haberlere göre İsrail geçici bir araya sıcak bakıyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Meclise insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlenmesinden korktuğu öne sürüldü.İsrail devlet televizyonunun haberinde, Netanyahu'nun İHA'lar konusunda hissettiği korkunun arttığı iddia edildi.Haberde, Netanyahu'nun Meclisteki kapalı oturumda, "Şimdi Meclise bir İHA saldırısı olsa nereye gideriz? En çok korktuğum şey, İHA'lar. Füzelerle mücadelede ise iyi sistemlerimiz var. Meclisin neden başka bir yerde değil de daimi yerinde toplandığını anlamıyorum." ifadelerini kullandığı kaydedildi.Başbakanlık Ofisinden, haberde geçen iddialara ilişkin açıklama yapılmadı.
Lübnan'dan 19 Ekim'de fırlatılan insansız hava aracı (İHA), İsrail'in kuzeyindeki Kayserya kentinde Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konutunun da bulunduğu bölgeye isabet etmişti.
İSRAİL HESABA KATMAMIŞTI, EN BÜYÜK SORUN HALİNE GELDİ
Hizbullah'ın daha önce düzenlediği İHA'lı saldırıların arkasından İsrail'in çok pahalı hava savunma sisteminin İHA'ları durdurmakta ne kadar etkin olduğu tartışma konusu olmuştu. BBC'ye konuşan güvenlik uzmanları Demir Kubbe'nin Hizbullah'ın Güney Lübnan'dan fırlattığı roketleri engellediğini söylüyor, çünkü Hizbullah'ın fırlattığı roketler ilkel sistemler ve roketler atıldığı anda nereye gideceklerini hesaplamak ve engellemek mümkün. İHA'ları durdurmak ise İsrail'in savaş boyunca karşılaştığı en büyük sorunlardan biri haline geldi hatta ABD'li yayın kuruluşu CNN bu durumu 'İsrail'in yeni başğrısı' olarak değerlendirmişti.
Uluslararası Güvenlik Uzmanı Daniel Sobelman CNN'e yaptığı açıklamada İsrail'in hava savunma sisteminin etkilyici olduğunu belirtti ancak sistemin roket ve füzelere karşı koymak için tasarlandığını vurgulayarak "Bu sistem her yerden fırlatılabilen, alçaktan ve yavaş uçbilen, hızla yön değiştirebilen insansız hava araçlarına karşı etkili değil." demişti. İsrailli yetkililer de başta hesaba katmadıkları İHA'ların İsrail için bir zayıflık olduğunu kabul ediyor.İsrail Savunma Bakanı Yoan Gallant İHA saldırılarını önlemek için çözüm arayışında olduklarını açıklamıştı
Yemen'de İran destekli Husiler, Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde 3 gemiyi balistik füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) vurduklarını açıkladı.Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, "El-Mesira" televizyonunda yayımlanan konuşmasında "işgal altındaki Filistin topraklarına giriş yasağını (Husilerin ilan ettiği)" çiğneyen 3 gemiye "operasyon" düzenlediklerini belirtti.
Seri, Umman Denizi'nde "SC MONTREAL" ve "MAERSK KOWLOON" isimli gemilerin İHA'lar ve kanatlı füzelerle hedef alındığını, Kızıldeniz'de de "MOTARO" adlı gemiye çok sayıda balistik füze atıldığını ve bu "operasyonların" başarıyla tamamlandığını kaydetti.
Seri, "işgal altındaki Filistin limanlarına giriş yasağını" ihlal etmeleri sebebiyle vurulduğunu kaydettiği gemilerin maliki şirketler hakkında bilgi vermedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail Meclisinin Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) ülkedeki faaliyetlerine son verilmesini öngören yasa tasarısını onaylamasını derin endişeyle karşıladığını bildirdi.Guterres, yazılı açıklamasında yasaların uygulanması halinde BM Genel Kurulu tarafından yetkilendirilen UNRWA'nın Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında görevini yerine getiremeyeceğine işaret etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı da İsrail’e BM’nin Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu UNRWA’nın faaliyetlerini kısıtlamaya yönelik yasayı uygulamama çağrısı yaptı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), acil oturumda toplanarak İsrail'in 26 Ekim'de İran'a düzenlediği saldırıları görüştü.Acil oturum, İran'ın BM Daimi Temsilcisi Amir Said İravani'nin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BMGK üyelerine gönderdiği mektubun ardından Rusya, Cezayir ve Çin'in talebiyle yapıldı.
Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM Orta Doğu, Asya ve Pasifikten Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Khaled Khiari, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "her türlü gerginlik artışını kınadığını" anımsatarak, bu faaliyetlere son verilmesi gerektiğini belirtti.
Khiari, "İki taraf da birbirinin sınırını test etmeyi bırakmalı." diyerek, bunun bölgenin barış ve istikrarı için gerekli olduğunu söyledi.Guterres'in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin durumu hakkında da dün açıklama yaptığını ve korkunç düzeydeki ölüm ile yıkıma dikkati çektiğini hatırlatan Khiari, buradaki yaşam koşularının dayanılmaz olduğunun altını çizdi.
İsrail Meclisi, UNRWA'nın faaliyetlerini yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Knesset'te yapılan oylamada, 120 sandalyeli mecliste bulunan 92 İsrailli milletvekili, UNRWA'nın İsrail'deki faaliyetlerini yasaklayan tasarı lehinde oy kullanırken, 10 milletvekili aleyhte oy kullandı.
Oylama oturumunda konuşan İsrail Meclisi Dışişleri ve Güvenlik Komitesi Başkanı Yuli Edelstein, İsrail'in "kendisine yönelik tehditlere karşı" mücadele etme hakkına sahip olduğunu savundu.Yasa tasarısını hazırlayan Knesset milletvekillerinden Boaz Bismuth ise UNRWA'nın mültecilere yardım kuruluşu olmadığını öne sürdü.
Yasayla, UNRWA'nın, İsrail'in "egemenlik alanı" içerisinde doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir temsilcilik açması, hizmet vermesi ya da herhangi bir faaliyet yürütmesi yasaklanıyor. İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 231 UNRWA çalışanını öldürmüştü.