Son dakika :İsrail-Hamas savaşında son durum...İsrail'den Avrupa'yı tedirgin eden açıklama: Büyük bir saldırı dalgası geliyor...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika :İsrail-Hamas savaşında son durum...İsrailden Avrupayı tedirgin eden açıklama: Büyük bir saldırı dalgası geliyor...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2024 08:17

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 238 gündür devam ederken, IDF binlerce sivilin sığındığı Refah'taki kara operasyonu genişletiyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada İran'ın Ağustos ayındaki Paris Olimpiyatları öncesinde Avrupa genelinde “büyük bir saldırı dalgası” planladığını öne sürdü. Üç hafta süren çatışmaların ardından İsrail ordusu, birliklerinin doğu Cibaliye'deki görevlerini tamamladığını ve yeni operasyonlara hazırlandığını açıkladı.

Gazze’de can kaybı 36 bin 284’e yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları devam ediyor. İsrail güçlerinin bölgede 238 gündür sürdürdüğü saldırılarda can kaybı artıyor.



Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail askerlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği 5 saldırıda, 60 Filistinli hayatını kaybederken, 280 sivil de yaralandı.



Bakanlık tarafından bölgedeki can kaybına ilişkin açıklanan son rakamlara göre ise, saldırıların başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana yaşanan can kaybının 36 bin 284’e, yaralı sayısının ise 82 bin 57’ye yükseldiği aktarıldı

İsrail, İspanya’nın talebini reddetti

İspanya’nın Filistin Devleti’ni resmi olarak tanıdığını duyurmadan bir gün önce İsrail, İspanya’nın Kudüs’teki Konsolosluğu’na çeşitli kısıtlamalar getirmişti. İspanya, bugün sabah saatlerinde Kudüs'teki konsolosluğuna getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını talep etmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İspanya’nın talebini reddettiklerini açıkladı.

Katz, “İsrail, İspanya’nın tek taraflı Hamas liderliğindeki Filistin devletini tanıma kararı ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Yolanda Diaz'ın İsrail'i yok etme ve yerine Filistin devleti kurma yönündeki antisemitik açıklamaları karşısında sessiz kalmayacak” dedi.

İsrail ordusu Cebaliye'den çekildi
İsrail ordusu Cebaliyeden çekildi

Üç hafta süren çatışmaların ardından İsrail ordusu, birliklerinin doğu Cibaliye'deki görevlerini tamamladığını ve yeni operasyonlara hazırlandığını açıkladı.Yapılan açıklamaya göre işgal sırasında yedi İsrailli esirin cesedine ulaşıldı ve ve 10 km'lik yer altı tüneli yok edildi.

İsrail'in son dönemdeki saldırıları Cibaliye kampının büyük bir kısmını harabeye çevirdi, bölgedeki evleri ve kamu altyapısını yerle bir etti. İsrail bombardımanında çok sayıda masum sivil hayatını kaybetti.Kampa dönen bir sakin Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada "Bölgenin tamamı yok oldu. İnsanlar evlerini bulamıyor. Akrabalarımızı bulabilecek miyiz onu bile bilmiyoruz." dedi.

İngiltere Hava Kuvvetleri, ABD ile Yemen’deki Husi hedeflerini vurdu
İngiltere Hava Kuvvetleri, ABD ile Yemen’deki Husi hedeflerini vurdu

İngiltere Hava Kuvvetleri, dün ABD ordusuyla birlikte Kızıldeniz’de deniz taşımacılığına yönelik saldırılarından dolayı Yemen’deki Husi hedeflerini vurduğunu açıkladı.

İngiltere Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, İngiliz savaş uçaklarının ABD ile beşinci kez Husi hedeflerine yönelik saldırı düzenlediğini ifade etti. Bakanlık, askeri operasyonun Hudeyde yakınlarındaki iki noktanın Husilerin gemi saldırılarına karıştığı içeren istihbarat raporuna göre gerçekleştiğini belirtti.

Husi hedeflerinin çok uzun menzilli İHA’ların depolandığı ve İHA’ların kontrol merkezi olan binalar olduğunu belirten İngiltere Savunma Bakanlığı, “Ayrıca, Yemen sahilinin daha güneyinde yer alan Ghulayfiqah'daki bir dizi Husi tesisinin de gemicilik karşıtı saldırıların komuta ve kontrolüne dahil olduğu tespit edilmiştir” dedi. ABD Merkez Komutanlığı, İngiliz kuvvetlerle birlikte toplamda 13 Husi hedefini vurduklarını ifade etti.

ABD’de İsrail’in saldırılarına “soykırım” diyen hemşire kovuldu

Filistin asıllı ABD’li hemşire Hesen Jabr, hamilelik ya da doğum sırasında çocuklarını kaybeden anneler tarafından “şefkat ödülüne” layık görüldü. Jabr, ödül töreninde gerçekleştirdiği konuşmasında İsrail’in Gazze’deki saldırılarının “soykırım” olduğunu söyledi. Jabr, ödül töreninde gerçekleştirdiği kabul konuşmasında “Gazze’de yaşanan soykırımda ülkemin kadınlarının tasavvur edilemez kayıplar verdiğini görmek bana acı veriyor” ifadesini kullandı. Filistin asıllı hemşire, bu açıklamasının ardından hastaneden kovuldu.

İsrail ordusu Hamas özel kuvvet komandosunun öldürüldüğünü iddia ediyor

İsrail ordusu, yaptığı son savaş güncellemesinde, Hamas'ın silah deposunu imha ettiğini ve Hamas elit deniz komando birliğinden bir üyenin öldürüldüğümü açıkladı. IDF ayrıca Lübnan'ın güneyindeki Hula ve Maroun el-Ras bölgelerinde Hizbullah'ın kullandığı "iki askeri binayı" vurduğunu duyurdu. Saldırıda herhangi bir kayıp bildirilmedi

Savunma uzmanları: Refah'ta kullanılan silahlar ABD yapımı

İsrail'in Refah'ta sivillerin kaldığı çadırlara düzenlediği saldırıda onlarca masum insan diri diri yanarak can verdi. Enkaz görüntülerini inceleyen savunma uzmanları yakınlarda bu kadar çok sivil varken İsrail'in neden daha küçük, daha hassas silahlar kullanmadığını sorguladı.

Associated Press haber ajansına konuşan uzmanlar saldırıda kullanılan bombaların muhtemelen ABD yapımı GBU-39 bombaları olduğunu söylediler.

İsrail'den Avrupa'yı ayağa kaldıran İran iddiası
İsrailden Avrupayı ayağa kaldıran İran iddiası

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, İran'ın Ağustos ayındaki Paris Olimpiyatları öncesinde Avrupa genelinde “büyük bir saldırı dalgası” planladığını öne sürdü. X hesabından yaptığı açıklamada İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'i “terörizmin dünyadaki en büyük destekçisi” olarak nitelendiren Katz “Çok geç olmadan onu durdurmalıyız” dedi ancak iddiasına ilişkin bir kanıt sunmadı.

İsveç güvenlik servisi de dün yaptığı açıklamada, İran hükümetinin diğer devletlere, gruplara ve bireylere karşı şiddet içeren eylemler gerçekleştirmek için İsveç içindeki suç ağlarını kullandığını öne sürerken, peş peşe gelen açıklamalar Avrupa'da endişeye neden oldu.


Hamas'tan ateşkes açıklaması

Hamas, arabuluculara İsrail saldırıları devam ederken daha fazla müzakereye katılmayacağını ancak İsrail'in saldırılarını durdurması halinde rehine ve mahkumların takası da dahil olmak üzere "tam bir anlaşmaya" hazır olduğunu açıkladı.

Hamas'ın açıklamasında, "Hamas ve Filistinli gruplar, halkımıza yönelik saldırı, kuşatma, açlık ve soykırım karşısında (ateşkes) müzakerelerini sürdürerek bu politikanın bir parçası olmayı kabul etmeyecek. Bugün arabuluculara, İsrail’in Gazze'deki halkımıza karşı savaşını ve saldırganlığını durdurması halinde, kapsamlı bir esir takası anlaşmasını da içeren eksiksiz bir anlaşmaya varmaya hazır olduğumuz yönündeki net tutumumuzu bildirdik” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!