Son dakika... İsrail-Hamas savaşında son durum: İsrail'den Gazze'ye katliam gibi saldırı... Mülteci kampını vurdular: Can kaybı 200'ü geçti! Netanyahu: Durmayacağız!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İsrail-Hamas savaşında son durum: İsrailden Gazzeye katliam gibi saldırı... Mülteci kampını vurdular: Can kaybı 200ü geçti Netanyahu: Durmayacağız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2024 10:24

Gazze'deki 245 gündür devam eden savaşı sona erdirecek 3 aşamalı ateşkes teklifi masada beklerken Orta Doğu'da tansiyon yükselmeye devam ediyor. İsrail, Hizbullah’ın topraklarına yolladığı drone’a müdahale edemezken IDF Refah’daki saldırılarını artırmaya devam ediyor. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin ortasındaki Nusayrat Mülteci Kampı ile çeşitli bölgelere düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 200'ü geçti.

Abbas'tan BMGK'ya “acil toplantı” çağrısı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, saldırının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) “acil” toplantı çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada, “Başkan Abbas, BMGK'nın acil bir oturum düzenlemesi için Arap ve uluslararası paydaşlarla yoğun diplomatik çabalar yürütüyor. Amaç, İsrail'in Filistin halkına yönelik devam eden saldırganlığını ele almak ve İsrail işgalini, acil ateşkes çağrısında bulunanlar da dahil olmak üzere uluslararası meşruiyet kararlarına uymaya zorlamaktır” denildi.

“KAN GÖLÜ DERHAL SONA ERMELİDİR”

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik politikaları Yüksek Komiseri Josep Borrell yaptığı açıklamada, saldırıyı “en güçlü şekilde kınadığını belirtti. Ateşkes çağrısını yineleyen Borrell, “Kan gölü derhal sona ermelidir” dedi. Borrell, ABD Başkanı Joe Biden'in sunduğu ateşkes planının “kalıcı bir ateşkes ve ölümlerin sona ermesi için ileriye dönük bir yol olduğunu” ifade etti.

“İSRAİL'İN İŞLEDİĞİ SAVAŞ SUÇLARI ULUSLARARASI ORGANLARIN EYLEMSİZLİĞİNİN BİR SONUCUDUR”

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıdan dünya hükümetlerinin ve BM Güvenlik Konseyi'nin “eylemsizliği” sorumlu tutuldu. Açıklamada, “Bu korkunç ve şok edici suçlar İsrail'in 8 ay boyunca işlediği savaş suçları ile ihlalleri karşısında hükümetlerin ve BMGK da dahil olmak üzere sorumlu uluslararası organların eylemsizliğinin bir sonucudur” ifadeleri yer aldı.

Biden'dan “Gazze'de ateşkes şart” açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile başkent Paris'teki Elysee Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Normandiya Çıkarması'nın 80. yıl dönümü törenlerinin ardından Ukrayna ve Gazze ile ilgili düzenlenen toplantıda Gazze Şeridi'nde 4 esirin serbest bırakılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek bölgedeki çatışmaların durması çağrısını yineledi.

ABD'nin ateşkes önerisini desteklediklerini ifade eden Macron, bölgede yeni bir çatışmanın meydana gelmesini önlemek için çabalarını iki katına çıkaracaklarını vurguladı. Gazze Şeridi'nde 9 aydır devam eden çatışmanın ardından güneydeki Refah'ta durumun ve sivil kaybının kabul edilemez olduğunu belirten Macron, İsrail'in insani yardımlar için tüm geçiş noktalarını açmamasının ise tahammül edilemez olduğunu vurguladı. Macron, ABD ve Fransa'nın Lübnan'daki gerginliklerin tırmanmasını önlemek için ortak çabalarını 2 katına çıkaracağını bildirdi.

 

“TÜM ESİRLER EVLERİNE DÖNENE KADAR ÇALIŞMAYI BIRAKMAYACAĞIZ”

Konuşmasında Fransa ve ABD arasındaki dostluğu vurgulayan ABD Başkanı Joe Biden ise, Gazze Şeridi'nde 4 esirin serbest bırakılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Washington'un Filistin topraklarında tutulan kişilerin serbest bırakılması için çalışmaya devam edeceğini ifade eden Biden, “Tüm esirler evlerine dönene ve ateşkes sağlanana kadar çalışmayı bırakmayacağız. Bunun gerçekleşmesi şart” dedi.

 

"FRANSA'NIN YANINDAYIZ"

ABD Başkanı ayrıca Putin'in Ukrayna'da durmayacağını ve Rusya'ya karşı kararlılıkla duracaklarını belirtti. Biden, "Biz, dünya genelinde özgürlük ve demokrasiyi desteklemek için Fransa'nın yanındayız” diyerek konuşmasını noktaladı.

Netanyahu'dan kan donduran açıklama

İsrail Gazze Şeridi'nde savunmasız sivillere yönelik saldırılarını sürdürüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bölgenin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı'na bugün düzenlenen ve 210 Filistinlinin ölümüne yol açan saldırının ardından kan donduran bir açıklama yaptı. İsrailli 4 esirin kurtarıldığını belirten Netanyahu, “Operasyon başarılı oldu. Esirlerin tamamını geri almak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

 

"TEREDDÜT ETMEDEN BU OPERASYONU YAPMAYA KARAR VERDİM"

Saldırının çok karmaşık ve tehlikeli şartlar altında gerçekleştirileceği konusunda bilgi aldığını aktaran Netanyahu, “Bunu biliyordum ama tereddüt etmeden bu operasyonu yapmaya karar verdim. Çünkü onlar İsrailli esirlerdi. Esirlere saldıran ve onları serbest bırakan Yamam ve Şabak'taki (özel polis komandoları ve iç güvenlik) kahramanlara güveniyordum” ifadelerini kullandı.

 

 

"BU TARİHE YAZILACAK BİR OPERASYON"

Kurtarılan esirlerin geri getirmek istedikleri birer altın ve elmas olduğunu vurgulayan Netanyahu, “Bu tarihe yazılacak bir operasyon. Bedel ödemek zorunda olduğumuzu biliyoruz ama aynı zamanda kahramanların kitapta ve İsrail tarihinde her zaman anılacağını da biliyorum” şeklinde konuştu.

Mülteci kampına yapılan saldırıda ölü sayısı 200’ü geçti!
Mülteci kampına yapılan saldırıda ölü sayısı 200’ü geçti

İsrail bugün durmaksızın düzenlediği şiddetli saldırıda onlarca savaş uçağı, İHA, helikopter ve tank kullandı.



İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin ortasındaki Nusayrat Mülteci Kampı ile çeşitli bölgelere düzenlediği saldırılarda en az 210 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.



Al Jazeera’ya göre ölü sayısı 210’a yükselirken saldırılarda yaralananlar El-Aksa Hastanesi’ne getiriliyor.

Benny Gantz, istifasını sunmasının beklendiği basın toplantısını erteledi
Benny Gantz, istifasını sunmasının beklendiği basın toplantısını erteledi

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, İsrail'in savaş zamanı acil durum hükümetinden çekildiğini açıklaması beklenen bugün akşam saatlerinde yapacağı basın toplantısını erteledi.

 

Gantz'ın ofisinden yapılan açıklamada, Gazze'nin merkezinde düzenlenen özel bir operasyonla dört İsrailli rehinenin serbest bırakılmasının ardından basın toplantısının ertelendiği bildirildi.

 

Gantz geçen ay yaptığı açıklamada Başbakan Benjamin Netanyahu'nun 8 Haziran'a kadar rehineleri geri getirecek bir plan hazırlamaması ve Gazze için bir ertesi gün stratejisi sunmaması halinde Ulusal Birlik Partisi ile birlikte hükümetten istifa edeceğini söylemişti.

Netanyahu İsrail'in tüm rehineler dönene kadar durmayacağını söyledi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İsrail'in “terörizme” boyun eğmeyeceğini söyledi ve Gazze'deki esirleri kurtarmak için “yaratıcı ve cesur” bir şekilde çalıştıklarını sözlerine ekledi.



İsrail ordusu, 7 Ekim'de Nova müzik festivali sırasında kaçırılan rehinelerden dördünün Nuseirat'tan kurtarıldığını duyurmuştu.



Netanyahu "Gelecekte de bunu yapmaya kararlıyız. Görevi tamamlayana ve canlı ya da ölü tüm rehineleri evlerine dönene kadar vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Haniye: "Filistin halkı teslim olmayacak”

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İsrail'in Gazze Şeridi'nin merkezine gerçekleştirdiği yoğun saldırının ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in kendi tercihlerini dayatamayacağını ve Filistinlilerin güvenliğini sağlamayan hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini söyledi.



Hamas Siyasi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İsrail'in Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı ve çevresindeki bölgelere gerçekleştirdiği yoğun saldırının ardından açıklamalarda bulundu. Haniye, "Halkımız teslim olmayacak ve direniş (Hamas), bu cani düşman karşısında haklarımızı savunmaya devam edecek. Eğer (İsrail) işgal, kendi tercihlerini bize zorla kabul ettirebileceğine inanıyorsa bunun bir hayal olduğunu anlamalıdır" ifadelerini kullandı. Haniye, Hamas'ın Filistin halkının güvenliğini sağlamayan hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğini vurguladı.

Gazze'de bilanço giderek ağırlaşıyor
Gazzede bilanço giderek ağırlaşıyor

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki katliamlarını 246 gündür sürdürüyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte sivillere yönelik 5 saldırı gerçekleştirdiği, 70 kişinin hayatını kaybettiği, 150 kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybının 36 bin 801'e, yaralı sayısının ise 83 bin 680'e yükseldiği ifade edildi.

Can kaybı 80'e yükseldi

Filistin resmi ajansı WAFA, İsrail ordusunun Gazze'nin ortasındaki Nusayrat Mülteci Kampı ve çeşitli bölgelere düzenlediği saldırılarda can kaybının 80'e çıktığını duyurdu.

İsrail bir kez daha mülteci kampını vurdu!
İsrail bir kez daha mülteci kampını vurdu

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin ortasındaki Nusayrat Mülteci Kampı ile çeşitli bölgelere düzenlediği saldırılarda en az 55 kişi öldü.



El Aksa hastane sözcüsü Halil El Dekran, İsrail'in Nusayrat’a düzenlediği saldırının ardından 55 kişinin öldüğünü ve onlarca yaralının hastaneye ulaştığını söyledi.

 

İsrail: 4 rehineyi özel operasyonla kurtardık
İsrail: 4 rehineyi özel operasyonla kurtardık

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 7 Ekim’de Hamas tarafından Nova müzik festivalinden kaçırılan 4 kişinin özel bir operasyonla bu sabah serbest kaldığını duyurdu.



IDF açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andrey Kozlov (27) ve Shlomi Ziv (40) Nova müzik festivalinden Hamas tarafından kaçırıldıktan sonra IDF, ISA ve İsrail Polisi tarafından Nuseirat'ın merkezindeki iki ayrı noktadan özel bir operasyonla kurtarıldı.

Sağlık durumları iyi olup, ileri tıbbi tetkikler için 'Sheba' Tel-HaShomer Tıp Merkezine nakledilmişlerdir.”

İsrail’den Gazze’ye hava saldırıları devam ediyor
İsrail’den Gazze’ye hava saldırıları devam ediyor

İsrail güçleri Deyr el-Belah'taki El-Aksa Hastanesi yakınlarına hava saldırısı düzenledi. Gazze'deki Sivil Savunma'nın İkmal ve Ekipman Müdürü Dr. Muhammed el-Muğir, İsrail güçlerinin Deyr el-Belah'ın doğusuna doğru ilerlediğini ve Filistinlileri evlerini terk etmeye zorladığını söyledi.



Dr. Muhammed el-Muğir Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada "İsrail saldırılarının ardından hastanemize onlarca şehit ve yaralı geldi. Ambulans ve sivil savunma ekipleri enkaz altından hayatını kaybedenleri ve yaralıları çıkarmaya devam ediyor” dedi.



İsrail güçlerinin Al-Qasta mahallesini hiçbir uyarı yapmadan ve “kırmızı bölge ilan etmeden” boşalttığı bildirildi.



HER DAKİKA BİR PATLAMA SESİ GELİYOR

Gazze Sağlık Bakanlığı da El Aksa Hastanesi'ne çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan çok sayıda ceset ve yaralı hasta gelmeye devam ediyor açıklaması yaptı.



İsrail ordusu Refas sınırlarına doğru tanklarla ilerlemeye devam ederken bölgeden dakika başı patlama sesleri geldiği bildirildi.

Netanyahu hakkındaki CIA raporunu CNN yayınladı
Netanyahu hakkındaki CIA raporunu CNN yayınladı

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA'in yayınladığı bir rapora göre Biden yönetiminin ateşkes planına ve baskısına rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 3 aşamalı planın savaş sonrası kısmını uygulamaktan kaçınacak.



ABD Başkanı Biden, üç aşamalı ateşkes planının son aşaması için ''Son olarak, üçüncü aşamada Gazze için büyük bir yeniden imar planı başlayacak.'' ifadelerini kullanmıştı. CNN International'da yer alan habere göre ise CIA raporlarında Netanyahu’nun son aşamayı hayata geçirmeyeceği iddia edildi.



NETANYAHU ATEŞKES PLANININ 3. AŞAMASINI HİÇ DEVREYE SOKMAYACAK

Rapora göre Netanyahu saldırılar bittikten sonra Gazze'nin geleceği ile ilgili bir plan sunmayı reddedecek.



CIA raporuna göre Netanyahu Gazze'nin geleceği hakkında belirsiz terimlerle konuşarak hükümet koalisyonunun sağ kanadından kopuşları önlemeye çalışacak.



NETANYAHU'YA VERİLEN SÜRE DOLUYOR

Öte yandan İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz'ın Başbakan Binyamin Netanyahu'ya verdiği süre bu akşam sona eriyor. Gantz, mayıs ayının ortasında savaş kabinesinin kabul etmesini istediği 6 maddelik eylem planı açıklamıştı. Maddelerin kabul edilmemesi durumunda istifa edeceğini ve hükümetin devrileceğini açıklayan Gantz’ın geri adım atmaya niyetli olmadığı söyleniyor.

Savaş Kabinesi Hamas'a alternatif hükümet projesini onayladı iddiası
Savaş Kabinesi Hamasa alternatif hükümet projesini onayladı iddiası

İsrail devlet televizyonuna dayandırılan iddialara göre Savaş Kabinesi, yapılan son toplantılarında Savunma Bakanı Yoav Galant'ın da destek verdiği söylenen Hamas'a alternatif bir hükümet kurulmasını onayladığı bildirildi.



Projenin çoğunlukla Gazze’nin kuzeyini kapsaması beklenirken bölgeyi koruma görevini İsrail ordusunun üstleneceği ancak burada mahalli bir yönetime de yer verileceği konuşuluyor.



Projeyle birlikte IDF ve mahali yönetimin Gazze’ye girecek yardımları da birlikte denetlemesi ve yönlendirmesi bekleniyor.

Blinken’in Orta Doğu ziyaretinde gündem ateşkes olacak
Blinken’in Orta Doğu ziyaretinde gündem ateşkes olacak

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada, Blinken’ın pazartesi ve çarşamba günleri arasında gerçekleştireceği tur çerçevesinde Mısır, İsrail, Ürdün ve Katar'ı ziyaret edeceğini söyledi. Miller, “Bakan tüm esirlerin serbest bırakılmasını güvence altına alan bir ateşkes anlaşmasına varılması ihtiyacını ortaklarıyla görüşecek” dedi.



Masadaki teklifin Hamas’ın geçtiğimiz ay onayladığı teklifle neredeyse aynı olduğunu belirten Miller, “Bakan, ateşkes önerisinin hem İsraillilere hem de Filistinlilere nasıl fayda sağlayacağını ele alacak. Anlaşmanın Gazze Şeridi’ndeki acıları hafifleteceğini, insani yardımda büyük bir artış sağlayacağını ve Filistinlilerin mahallelerine dönmelerine izin vereceğini vurgulayacak” ifadelerini kullandı.

Lübnan’dan İsrail’e yollanan drone bugüne kadarki en “derin” saldırı
Lübnan’dan İsrail’e yollanan drone bugüne kadarki en “derin” saldırı

IDF, dün akşam saatlerinde Lübnan'dan fırlatılan insansız hava aracının başarısız önleme girişiminin ardından topraklarına düştüğünü doğruladı.



İsrail ordusu dün tüm gün boyunca Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerini vururken İsrail'in derinliklerindeki Jezreel Vadisi yakınlarında açık bir alana düşen drone Hizbullah'ın savaş sırasında İsrail'de gerçekleştirdiği en derin saldırı olma potansiyeli taşıyor.



Hizbullah’ın yolladığı insansız hava aracı sınırdan yaklaşık 40 kilometre (24 mil) uzaklıktaki bir bölgeye isabet etti. Bundan önceki en derin saldırı geçen ay Hizbullah'a ait bir insansız hava aracının Lübnan sınırına 35 kilometre (21 mil) mesafedeki bir askeri tesisi vurmasıyla gerçekleşmişti.

IDF: “Hamas'ın bir güvenlik birimi başkanını öldürdük”

IDF Refah yakınlarındaki saldırıda Hamas'ın bir güvenlik birimi başkanının öldürüldüğünü açıkladı.



İsrail ordusu perşembe günü Refah yakınlarında Hamas'ın güvenlik birimi başkanlarından birini öldürdüğünü açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada aynı saldırıda Nuseirat'ın kuzeyinde belediye başkanı olarak görev yapan başka bir Hamas üst düzey yetkilisinin de öldürülmüş olma ihtimalinin incelendiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler İsrail’i ‘utanç listesine’ ekledi

İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından sunulan ve silahlı çatışmalarda çocuklara yönelik hak ihlallerini belgeleyen yıllık raporun ekinde yer alan 'BM utanç listesi'ne eklendi.



İSRAİL’DEN KARARA TEPKİ

Rusya’nın da bulunduğu listeye dahil olan İsrail’in Başbakanlık Ofisi’nden karara ilişkin yapılan açıklamada, “BM, bugün Hamas’ın destekçileri arasına katılarak kendisini tarihin kara listesine sokmuştur. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) dünyanın en ahlaklı ordusudur ve BM'nin hiçbir hayal ürünü kararı bunu değiştirmeyecektir” ifadeleri kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!