Son dakika... İsrail Hamas savaşında son durum: 3 aşamalı ateşkes planı masada! ABD, İsrail ve Hamas'tan peş peşe açıklamalar....

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İsrail Hamas savaşında son durum: 3 aşamalı ateşkes planı masada ABD, İsrail ve Hamastan peş peşe açıklamalar....
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2024 09:51

ABD Başkanı Biden, dün İsrail'in Katar aracılığıyla Hamas'a yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu duyurarak, yeni önerinin “kalıcı bir ateşkes ve tüm esirlerin serbest bırakılması için bir yol haritası” olduğunu açıklamıştı. İsrail teklifle ilgili açıklamasında "Hükümetimiz esirlerimizin bir an önce geri dönmesi arzusunda birleşmiştir" açıklamasında bulunurken, Hamas kalıcı ateşkes temelindeki önerilere yapıcı şekilde yaklaşmaya hazır olduğunu duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise savaşın sona ermesi için koşullarının değişmediğini ve Hamas'ın yok edilmesi gerektiğini vurguladı.

Hamas ve İsrail'e ateşkes çağrısı

ABD, Katar ve Mısır tarafından İsrail ile Hamas’a çağrı yapıldı. Katar medya ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD, Katar ve Mısır, İsrail ile Hamas'a ABD Başkanı Joe Biden tarafından dün duyurulan esir ve ateşkes anlaşmasını kabul etmeleri için gerekli adımları atmaları çağrısı yapıldı. Açıklamada, “Bu ilkeler, tüm tarafların taleplerine hizmet eden, uzun süredir acı çeken Gazze halkına ve esirler ile onların ailelerine acil yardım sağlayacak bir anlaşmayı bir araya getirdi. Bu anlaşma kalıcı bir ateşkes ve krizin sona erdirilmesi için bir yol haritası sunuyor” ifadeleri kullanıldı.

ABD: Şimdi barış isteyen herkes sesini yükseltmeli

ABD Başkanı Joe Biden’ın dün basına yaptığı “İsrail, Hamas’a kalıcı ateşkesi de içeren yeni bir teklif iletti” açıklamasının ardından gözler bölgeye çevrildi. Hamas’ın da teklife olumlu baktığı yönündeki açıklamalarının ardından bölgede ne olacağı merak konusu haline geldi. Beyaz Saray tarafından bugün yapılan açıklamada, “Şimdi barış isteyen herkes sesini yükseltmelidir. Hamas liderlerine teklifi kabul etmelerini, teklifin gerçek ve kalıcı olması için çalışmaları ve bu trajik savaştan daha iyi bir gelecek çıkarmaları gerektiğini bildirmelidir” ifadeleri kullanıldı.

 

"YENİ AŞAMAYA BAŞLAMANIN ZAMANI GELDİ"

Açıklamada Biden’ın, "Bu yeni aşamaya başlamanın zamanı geldi. Rehinelerin eve dönmesi, acıların sona ermesi, İsrail'in güvende olması için bu savaşın bitme vakti geldi” dediği aktarıldı.

Macron: "Gazze'de savaş sona ermeli"
Macron: Gazzede savaş sona ermeli

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya hesabından Fransızca, Arapça, İngilizce ve İbranice dillerinde yaptığı paylaşımda, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifine destek verdi. Macron, "Gazze'deki savaş sona ermeli. ABD'nin kalıcı barış için açıkladığı teklifi destekliyoruz" ifadelerini kullandı. Macron rehinelerin serbest bırakılması, barış ve iki devletli çözüm yolunda ilerleme kaydedilmesi için kalıcı ateşkesin gerekli olduğunu belirtti.

İsrailli muhalefet lideri, Netanyahu’yu Biden’ın çağrısına kulak vermeye çağırdı
İsrailli muhalefet lideri, Netanyahu’yu Biden’ın çağrısına kulak vermeye çağırdı

İsrail'in muhalefet parti lideri Yair Lapid, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes çağrısına kulak vermeye çağırdı.

Yair Lapid bugün yaptığı açıklamada, “İsrail hükümeti Başkan Biden'ın önemli konuşmasını görmezden gelemez. Masada bir anlaşma var ve bu anlaşma yapılmalı” ifadelerini kullandı. Lapid ayrıca, İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Itamar Ben-Gvir ve İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’e dikkat çekerek, “Hükümetten ayrılırlarsa, Netanyahu'ya rehine serbest bırakma anlaşması için bizden bir güvenlik ağı olduğunu hatırlatırım” dedi.

Endonezya: “Gazze’ye barış gücü göndermeye hazırız”

Endonezya’da Ekim ayında göreve gelmesi beklenen seçilmiş Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Singapur’da düzenlenen güvenlik forumunda yaptığı açıklamada Hamas’ın ateşkes teklifini kabul etmesi durumunda ve Birleşmiş Milletler ’in (BM) talep etmesi halinde Endonezya'nın, Gazze’ye muhtemel ateşkesi korumak ve izlemek üzere önemli miktarda barış gücü göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Netanyahu: Savaşın sona ermesi için koşullarımız değişmedi
Netanyahu: Savaşın sona ermesi için koşullarımız değişmedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Biden'ın dün akşam duyurduğu 3 aşamalı ateşkes planı ile ilgili yaptığı açıklamada “İsrail'in savaşı sona erdirmek için öne sürdüğü koşullar değişmedi" dedi ve bunları şöyle sıraladı;

- Hamas'ın askeri ve yönetim kapasitesinin yok edilmesi

- Tüm rehinelerin serbest bırakılması

-Gazze'nin İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanması

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, "İsrail, kalıcı bir ateşkes sağlanmadan önce bu şartların yerine getirilmesinde ısrarcı olmaya devam edecek. Bu şartlar yerine getirilmeden İsrail'in kalıcı ateşkesi kabul edeceği düşüncesi, umutsuz bir girişimdir" denildi.

Gazze’de son 24 saatte 95 can kaybı

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İsrail askerlerinin son 24 saatte sivillere 5 saldırı gerçekleştirdi, 95 kişi hayatını kaybederken, 350 kişi de yaralandı. Saldırıların başladığı 7 Ekimden bu yana toplam can kaybı 36 bin 379’a, yaralananların sayısı ise 82 bin 407’ye yükseldi.

Ateşkes teklifine ilk tepkiler

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Gazze'deki ateşkes önerisini desteklediğini belirterek, teklifin tüm tarafların değerlendirmesi gereken bir barış fırsatı olduğunu söyledi.

BM başkanı Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, teklifin tarafların kalıcı barış için bir anlaşmaya varmasına yol açacağını güçlü bir şekilde umduğunu vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, teklifin "bir umut ışığı sağladığını" söylerken, AB Başkanı Ursula von der Leyen teklifi savaşı sona erdirmek için "dengeli ve gerçekçi" bir yaklaşım olarak değerlendirdi.

"Biden'ın açıklaması Netanyahu'nun manevra yapmasını engelliyor"
Bidenın açıklaması Netanyahunun manevra yapmasını engelliyor

Filistin Meclisi Üyesi Mustafa Barghouti Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, Biden'ın ateşkes önerisi açıklamasının Netanyahu'nun 'yeniden manevra yapmasını' engellediğini öne sürdü.

"Bu açıklama açıkça gösteriyor ki İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başarısızlığını kabul ediyor. İsrail Gazze'deki Filistin halkına etnik temizlik uygulamada başarısız oldu. Filistin direnişini ortadan kaldırmakta başarısız oldu. İsrailli mahkumları takas anlaşması olmadan geri getirmeyi başaramadı. Bunlar uzun vadede Netanyahu ve geleceği üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olacak” diyen Barghouti Biden'ın teklifi tek başına açıklamasının aslında bir mesaj olduğunu vurguladı.

İsrail'in onayı olmadan Biden'ın böyle bir açıklamayı yapamayacağını söyleyen Barghouti, "Bu ABD'nin Netanyahu'yu kuşatma ve tekrar manevra yapmasını engelleme yoludur" dedi.

Uçaktan Ankara'ya telefon
Uçaktan Ankaraya telefon

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Prag'dan Washington'a dönerken uçakta Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün dışişleri bakanlarıyla, ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller uçakta yapılan görüşmelerde Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasına yönelik ateşkes teklifini görüşüldüğünü açıkladı.

Hamas: “Kalıcı ateşkes temelindeki önerilere yapıcı şekilde yaklaşmaya hazırız”
Hamas: “Kalıcı ateşkes temelindeki önerilere yapıcı şekilde yaklaşmaya hazırız”

ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail'in Katar aracılığıyla Hamas'a yeni bir ateşkes teklifi sunduğu yönündeki açıklamasına Hamas’tan yanıt geldi. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın konuşmasında geçen maddelere olumlu bakıldığı belirtilerek, "Hamas, kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi, Gazze'nin yeniden inşası ve yerinden edilenlerin evlerine dönmesini temel alan ve İsrail’in bağlı kalacağını beyan ettiği her türlü teklife olumlu ve yapıcı bir şekilde yaklaşmaya hazırdır” denildi.

Açıklamada, “ABD'nin bu tutumu ve uluslararası ve bölgesel arenada Gazze'deki savaşın sona ermesi gerektiği yönünde oluşan kanaat, halkımızın ve kahraman direniş güçlerinin aminin sonucudur” ifadeleri kullanıldı.

İsrail'den ateşkesle ilgili açıklama
İsrailden ateşkesle ilgili açıklama

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Hamas’a kalıcı ateşkesi içeren yeni bir teklif yaptığını açıkladı. Biden’ın konuşmasının ardından İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, “İsrail hükümeti esirlerimizin bir an önce geri dönmesi arzusunda birleşmiştir ve bu hedefe ulaşmak için çalışmaktadır. Bu nedenle Başbakan, müzakere ekibine bu hedefe ulaşılması için bir taslak sunma yetkisi verdi” denildi.

Açıklamada, İsrail tarafından önerilen taslağın Tel Aviv’in ilkelerini korumasına izin verdiği belirtilirken, ateşkes teklifinin Biden’ın açıkladığı teklifle aynı olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

İsrailli ismi açıklanmayan üst düzey bir yetkili ise, “Anlaşmanın İsrail ve Hamas tarafından farklı şekillerde ele alınacağından şüphem yok ama anlaşmada ne olduğunu ve beklentilerin ne olduğunu biliyoruz” dedi.

İsrail, Hamas’a kalıcı ateşkesi içeren yeni bir teklif sundu
İsrail, Hamas’a kalıcı ateşkesi içeren yeni bir teklif sundu

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada, İsrail’in Katar aracılığıyla Hamas’a yeni bir ateşkes teklifi sunduğunu bildirdi. Teklifin içeriğine değinen Biden, “Bu savaşın kalıcı bir şekilde sona ermesi, tüm esirlerin evlerine dönmesi, İsrail'in güvenliğinin sağlanması, Gazze'de Hamas'ın iktidarda olmadığı daha iyi bir gelecek oluşturulması ve hem İsrailliler hem de Filistinliler için daha iyi bir gelecek sağlayacak siyasi bir çözüme zemin hazırlanması odak noktamızdı” dedi.

Biden, yeni teklifin Gazze Şeridi’nde kalıcı ateşkes ve tüm esirlerin serbest bırakılması için bir yol haritası olduğunu vurgulayarak, “Bu gerçekten belirleyici bir an. Hamas'ın anlaşmayı kabul etmesi gerekiyor. Başlattıkları bu savaşı sona erdirmenin zamanı geldi. Bu anı kaybedemeyiz” şeklinde konuştu.

3 AŞAMALI PLAN

Teklifin daha önceki müzakerelerde tıkanan noktalardan biri olan “düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulması” maddesini içerdiğini aktaran Biden, Gazze planının 3 aşamadan oluştuğunu ifade etti. Biden’ın açıklamasına göre, 6 hafta sürecek ilk aşamada, İsrail güçlerinin Gazze'nin tüm yerleşim alanlarından çekilecek. Yüzlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında ABD’li esirler de dahil aralarında kadın, yaşlı ve yaralıların da bulunduğu bir dizi esir serbest bırakılacak. Hayatını kaybeden esirlerin bedenleri ailelerine teslim edilecek. Filistinli siviller kuzey de dahil Gazze'nin dört bir yanındaki evlerine geri dönecek. İnsani yardımlar artacak ve her gün 600 kamyon Gazze'ye girecek. Uluslararası toplum tarafından yüz binlerce çadır dağıtılacak. Tüm bunlar ve daha fazlası hemen başlayacak.
Planın 2. aşamasında ise, İsrailli askerler de dahil yaşayan tüm esirlerin serbest bırakılması karşılığında İsrail ordusu Gazze Şeridi’nden çekilecek.Üçüncü ve son aşamada da, “Gazze için geniş kapsamlı yeniden inşa planı” başlatılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!