Son dakika... İsrail giriş çıkışları kapatıp hareket eden her şeye ateş açtı! 2 üst düzey komutan öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2024 08:37

İsrail Ordusu Tulkerim Mülteci Kampı'nı kuşatmaya aldı. 25'ten fazla zırhlı araçla ve ağır iş makineleri ile yapılan baskında mülteci kampının giriş çıkışlarını tümüyle kapatıldı ve hareket eden her şey ateş yağmuruna tutuldu. Filistin medyası saldırıda iki üst düzey komutanın hayatını kaybettiğini yazdı.

ABD, İsrail ve BAE’nin Gazze’de saldırılar sonrasına ilişkin görüşme yaptığı iddia edildi
ABD, İsrail ve BAE’nin Gazze’de saldırılar sonrasına ilişkin görüşme yaptığı iddia edildi

ABD'de yayın yapan "Axios" sitesinin iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD, İsrail ve BAE’nin geçen hafta perşembe günü Abu Dabi’de, İsrail’in saldırıları sonrası “Gazze'ye yönelik planları görüşmek üzere gizli bir toplantı düzenlediği” iddia edildi.

Haberde, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan’ın ev sahipliğini yaptığı toplantıya, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ve İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in katıldığı belirtildi.

Filistinli gruplar, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altındaki tüm güçlerin "kapsamlı bir ulusal birliğe" ulaşma ve geçici uzlaşı hükümeti kurma konusunda anlaşmaya "varmak üzere" olduklarını duyurmuştu.

Pekin'deki toplantılara Fetih, Hamas, İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi'nin bulunduğu 14 grup katılmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Çin'de toplanan Filistinli grupların “Gazze'nin ortak kontrolü için bir anlaşma imzaladığını” belirterek, 7 Ekim’den bu yana büyük yıkıma yol açtıkları Gazze’nin saldırılar sonrası Filistinli gruplar tarafından yönetilmeyeceğini ileri sürmüştü.

Uzmanlara göre, Biden'ın adaylıktan çekilmesi Netanyahu'nun esir takası anlaşmasıyla dönme şansını zayıflattı
Uzmanlara göre, Bidenın adaylıktan çekilmesi Netanyahunun esir takası anlaşmasıyla dönme şansını zayıflattı

Uzmanlar, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'de esir takası anlaşmasını kabul etmesi için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya baskı yapacağına ilişkin ihtimalin Biden'ın başkanlık yarışından çekildiğini açıklamasının ardından zayıfladığını belirtiyor.Uzmanlara göre Biden'ın görev süresi ocak ayına kadar devam etse bile başkanlık yarışından çekilmesi, Netanyahu'ya anlaşmayı kabul etmesi konusunda baskı yapma şansını yok edebilir.

Yediot Ahronot gazetesinin önde gelen yazarlarından Nahum Barnea, "Eğer Netanyahu ile Biden arasında görüşme gerçekleşirse görüşmenin önemi sınırlı olacaktır." dedi.

Biden döneminin ve kararlarının önemini yitirdiğine işaret eden Barnea, Biden'ın Netanyahu yerine kendisini bekleyen acil siyasi kararları önceleyeceğini; Netanyahu'nun da Biden yerine bir sonraki ABD başkanını önceleyeceğini aktardı.

İsrail'in Gazze'nin farklı noktalarına düzenlediği saldırılarda 15 kişi öldü

Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal yayımladığı yazılı açıklamada, İsrail'e ait savaş uçaklarının Gazze kentinin güneyinde yer alan Sabra bölgesinde "Daye" ailesine ait bir evi bombaladığını kaydetti.Basal, sivil savunma ekiplerinin vurulan evin enkazından 3'ü çocuk ve 2'si kadın olmak üzere 7 kişinin cansız bedenini çıkardığını ifade etti.

İsrail savaş uçaklarının Sahabe bölgesindeki Nafak Caddesi'nde "Cemasi" ailesine ait evi bombaladığı bilgisini veren Basal, saldırıda 4 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.Basal, İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin kuzeyindeki Cibalya'nın Hevca Caddesi'nde "Ebu Celhum" ailesine ait eve düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden 4 kişinin naaşlarının enkaz altından çıkarıldığını kaydetti.

Öte yandan görgü tanıkları, İsrail'e ait askeri araçların, Gazze'nin orta kesimlerindeki Deyr el-Belah kentinin doğusundaki bölgelere sınırlı bir şekilde girdiğini ve konuşlandığı bölgeden ateş açtığını aktardı.

Yemen'de hükümet ile Husiler, ekonomik gerilimin azaltılması amacıyla anlaşma imzaladı
Yemende hükümet ile Husiler, ekonomik gerilimin azaltılması amacıyla anlaşma imzaladı

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'in Ofisinden yapılan açıklamada Yemen hükümeti ve Husilerin bankacılık ve hava yolları sektörlerinde gerilimi azaltmak amacıyla bazı önlemlerin alınması yönünde anlaştıkları belirtildi.

Her iki taraftan BM Ofisine iletilen metinde "tarafların bankalara karşı aldıkları kararlar ve uygulamaları iptal ettiklerini bildirdikleri" kaydedildi.

Söz konusu anlaşma gereği, Sana ile Ürdün arasında seferlerin yeniden başlayacağı ve günlük 3 sefere çıkarılacağı, Hindistan ve Kahire'ye günlük ya da ihtiyaç duyuldukça seferler düzenleneceği ifade edildi.

BM Ofisinden yapılan açıklamaya göre Yemen hükümeti ve Husiler, anlaşmaya varılan noktaların uygulanması konusunda BM'den destek talep etti.

BM'nin bu konuda destek vermeye hazır olduğu, Ürdün, Mısır ve Hindistan'daki BM ofislerinin de bu konuda rol üstleneceği aktarıldı.

Gazze'de can kaybı 39 bin 90'a yükseldi

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 8 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 84 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 329 kişinin yaralandığı belirtildi.İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 39 bin 90'a, yaralananların sayısının da 90 bin 147'ye yükseldiği kaydedildi.

 

 

 

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Gazze’nin Filistinli gruplar tarafından yönetilmeyeceğini iddia etti
İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Gazze’nin Filistinli gruplar tarafından yönetilmeyeceğini iddia etti

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, X sosyal medya platformundan, Çin'de toplanan Filistinli grupların "ulusal birlik anlaşmasına" yaklaştıklarını duyurmasına ilişkin açıklamada bulundu.Hamas ve Fetih’in İsrail’in saldırıları sonrası “Gazze'nin ortak kontrolü” için Çin’de bir anlaşma imzaladığını belirten Katz, “Gerçekte bu (Gazze’nin Filistinli gruplarca yönetilmesi) gerçekleşmeyecek. Çünkü Hamas yönetimi ezilecek ve (Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas) Abbas Gazze’yi uzaktan izleyecek.” iddiasında bulundu.:

Filistinli gruplar, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altındaki tüm güçlerin "kapsamlı bir ulusal birliğe" ulaşma ve geçici uzlaşı hükümeti kurma konusunda anlaşmaya "varmak üzere" olduklarını duyurmuştu.Pekin'deki toplantılara Fetih, Hamas, İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi'nin bulunduğu 14 grup katılmıştı.

Japonya, Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbeden 4 İsrailliye yaptırım uygulayacak
Japonya, Batı Şeriada Filistin topraklarını gasbeden 4 İsrailliye yaptırım uygulayacak

Japonya devlet televizyonu NHK'nin haberine göre, Japonya hükümetince Batı Şeria'da yaşayanlara yönelik şiddet olaylarına karışan 4 İsrailliye yaptırım uygulanacağı açıklandı.Söz konusu eylemlerin insanlık dışı olduğu ve izin verilemeyeceği belirtilen açıklamada, 4 İsraillinin mal varlıklarının dondurulmasını da içeren yaptırımların onaylandığı ifade edildi.

Kabine toplantısı sonrası basına konuşan Japonya Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, İsraillilerin Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbetmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve iki devletli çözüme zarar verdiğini aktardı.

Hayaşi, İsraillilerin Filistin topraklarını gasbetmesinin arttığına dikkati çekerek, Japonya'nın yaptırımların tam olarak uygulanması ve gaspların durdurulması için uluslararası camia ile işbirliği içerisinde olacağını kaydetti.

 

Netanyahu, İsrailli esirlerin salıverilmesini sağlayacak anlaşmanın olgunlaştığını açıkladı
Netanyahu, İsrailli esirlerin salıverilmesini sağlayacak anlaşmanın olgunlaştığını açıkladı

Başbakanlık basın ofisinden yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki esirlerin ABD'de bulunan aile temsilcileriyle ilk defa bir araya geldi.

Hamas'a "baskı uyguladıkları için esirlerin iade koşullarının olgunlaştığını" savunan Netanyahu, esirlerin evlerine getirilmesinin Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıların hedeflerinden biri olduğunu kaydetti.

Netanyahu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ise, Hamas'a karşı yürütülen saldırılardan vazgeçilmeyeceğini söyleyerek, Hamas'a karşı saldırılardan vazgeçmenin İsrail'i İran'a karşısında tehlikeye atacağını öne sürdü.

Gazze Şeridi'nde esir takası ve ateşkes anlaşması konusunda Hamas ile İsrail arasında devam eden dolaylı müzakerelere dair değerlendirmeler yapan Netanyahu, "Anlaşmayla ilgili olarak şüphesiz koşullar olgunlaşıyor. Bu iyi bir işaret." dedi.

Netanyahu, müzakereler konusunda kararlı olunması halinde anlaşmaya varabileceklerine inandığını kaydederek, "Bunun bir süreç olduğunu peşinen söylüyorum. Maalesef her şey bir anda gerçekleşmeyecek, aşamalar olacak. Ancak anlaşmada ilerleyebileceğimize ve kalan rehinelerin serbest kalmasını sağlayacak güç vereceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Gazze'deki 116 İsrailli esirin olduğu belirtilirken, bunlar arasında 44'ünün ölü olduğu tahmin ediliyor.

İsrail, Han Yunus’ta tahliye emri verdi: Gazze halkı yine yola koyuldu
İsrail, Han Yunus’ta tahliye emri verdi: Gazze halkı yine yola koyuldu

İsrail yönetimi, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus bölgesinde verdiği tahliye emri sonrası Birleşmiş Milletler’in Filistin Ajansı (UNRWA), yola koyulan Gazzeli ailelerin görüntülerini paylaştı.

UNRWA’dan yapılan açıklamada, “Han Yunus’ta bugün verilen yeni tahliye emirleri daha fazla acı ve yerinden edilme anlamına geliyor. Aileler, bombardımanın ortasında ve gidecek güvenli bir yerleri olmadığı için eşyalarından geriye kalanları toplayıp kaçmak zorunda kaldı. Gazze'de insanlar tükenmiş durumda, insanlık dışı koşullarda yaşıyorlar ve hiçbir güvenlikleri yok” denildi.

Görüntüde, kadın çocuk ve yaşlıların ellerinde taşıyabildiği eşyalarıyla yola koyulduğu, bazı ailelerin ise araçlarına eşyalarını yükleyerek ilerlemeye çalıştığı anlar yer aldı.

Hamas: Çin’de yapılan toplantı ulusal birlik yolunda önemli bir adım
Hamas: Çin’de yapılan toplantı ulusal birlik yolunda önemli bir adım

Hamas'ın Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Bedran, Filistinli grupların 21 ve 22 Temmuz tarihlerinde Çin'in başkenti Pekin'de yaptığı toplantıya ilişkin yazılı açıklamada bulundu.Bedran, Pekin'de Filistinli gruplar tarafından üzerinde anlaşmaya varılan bildirinin, "Filistin'in ulusal birliğine ulaşması yolunda önemli bir adım" olduğunu belirtti.

Bildirinin oluşmasında Çin'in gösterdiği "büyük çabadan" ötürü teşekkür eden Bedran, ABD'nin Filistinli gruplar arasındaki anlaşmaya karşı çıktığını vurguladı.

Bedran, Filistinli gruplar tarafından imzalanan bildirinin en önemli noktasının "Gazze ve Batı Şeria'da Filistin halkını yönetecek, yeniden inşa faaliyetlerini denetleyecek ve seçim koşullarını hazırlayacak bir Filistin ulusal mutabakat hükümetinin kurulması"olduğunu ifade etti.

Çin, 21 ve 22 Temmuz tarihlerinde Fetih Hareketi ve Hamas başta olmak üzere Filistinli grupların katıldığı, "kapsamlı bir ulusal toplantıya" ev sahipliği yapmıştı.

Biden'dan "Gazze'deki savaşı sona erdirmek için çalışmaya devam edeceği" mesajı
Bidendan Gazzedeki savaşı sona erdirmek için çalışmaya devam edeceği mesajı

Başkanlık yarışından çekilen ve yerine Kamala Harris'i aday gösteren ABD Başkanı Biden, Harris'in Delaware'de düzenlediği seçim toplantısına telefonla katıldı. Harris'e desteğini yineleyen Biden, burada Orta Doğu ve Gazze'deki son duruma ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Biden, "Gazze'deki savaşı nasıl sona erdirip Orta Doğu'da barışa ulaşabileceğimiz ve tüm esirlerin eve dönmesini nasıl sağlayabileceğimiz konusunda İsrailliler ve Filistinlilerle yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceğim." ifadesini kullandı.

İsrail'in Tulkarim'de düzenlediği insansız hava aracı saldırısında Kassam Tugayları komutanı öldürüldü
İsrailin Tulkarimde düzenlediği insansız hava aracı saldırısında Kassam Tugayları komutanı öldürüldü

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları Komutanı Eşref Nafi yoğun çatışmaların yaşandığı Tulkarim mülteci kampına düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybetti.Filistin medyasına göre, saldırıda hayatını kaybedenler arasında El Aksa Şehitleri Tugayı Komutanı Muhammed Ebu Abdo da yer alıyor. İsrail Savunma Kuvvetleri de Batı Şeria kentinde düzenlenen baskın sırasında bir grup silahlı kişiyi vurduğunu duyurdu.

Biden'ın 25 Temmuz'da Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor
Bidenın 25 Temmuzda Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor

 Kovid-19'a yakalandığı günden bu yana Delaware eyaletinde dinlenen ABD Başkanı Joe Biden'ın, Kongre'de konuşma yapmak üzere Washington'a gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 25 Temmuz Perşembe günü görüşmesi bekleniyor.

İsrail'de UNRWA'yı "terör örgütü" olarak tanımlayan tasarı, meclisteki ilk oylamadan geçti
İsrailde UNRWAyı terör örgütü olarak tanımlayan tasarı, meclisteki ilk oylamadan geçti

İsrail'de, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) "terör örgütü" ilan eden, ülkedeki çalışmalarını yasaklayan ve çalışanlarının dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören 3 yasa tasarısı, meclisteki ilk oylamadan geçti.

The Times of Israel gazetesinin haberine göre, mecliste yapılan oylamada, Ajansın İsrail'deki çalışmalarını yasaklayan birinci yasa tasarısı 9 ret oyuna karşı, 58 oyla kabul edildi.

Ajans çalışanlarının yasal dokunulmazlıklarının ve ayrıcalıklarının kaldırılmasını öngören ikinci yasa tasarısı 9 aleyhte oya karşı 63 oyla, UNRWA'nın "terör örgütü" ilan edilmesini ve İsrail'in Ajans'la ilişkilerini kesmesini talep eden üçüncü tasarı ise 10 ret oya karşı 50 oyla geçti.

Tasarıların, yasalaşmaları için geçmeleri gereken ikinci ve üçüncü oylamalara hazırlık için Meclis Dışişleri ve Savunma Komisyonuna gönderileceği kaydedildi.

Lübnan'dan İsrail'e atılan füzeler, 2 evde yangına neden oldu
Lübnandan İsraile atılan füzeler, 2 evde yangına neden oldu

Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'in kuzeyine yönelik saldırısında iki evde yangın çıktığı bildirildi.İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan haberde, konuya ilişkin bilgi verildi.Lübnan'dan atılan iki tanksavar füzesinin, Lübnan sınırının 6 kilometre uzağındaki Yukarı Celile'de İsraillilerin gasbettiği Filistin toprağı Metulla'da iki eve isabet ettiği belirtildi.

Saldırı sonrası söz konusu evlerde yangın çıktığı aktarılan haberde, İsrail güçlerinin daha fazla füze fırlatılabileceği endişesiyle olay yerine ulaşamadığı kaydedildi.İsrail Hayom gazetesinin haberinde de Celile'deki Kiryat Şmona da iki füzenin düştüğü ifade edildi.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada ise Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına destek ve İsrail güçlerinin Hiyam başta olmak üzere güneydeki beldelere ve evlere düzenlediği saldırılara yanıt olarak Metulla'da İsrail güçlerince kullanılan bir binanın hedef alındığı ve söz konusu binada yangın çıktığı belirtildi.Açıklamada Manara'da İsrail askerlerinin bulunduğu bir binanın da hedef alındığını ve burada da yangın çıktığını aktarıldı.

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın Tulkerim kentine baskın düzenledi

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Tulkerim kentindeki mülteci kampına düzenlediği baskında açılan ateş sonucu 2 Filistinli genç yaralandı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail ordusunun Tulkerim Mülteci Kampı'nı kuşatmaya aldığı belirtildi.

İsrailli askerlerin baskını 25'ten fazla zırhlı araçla yaptığı aktarılan haberde, İsrail ordusunun ağır iş makineleriyle girdiği kampta altyapıyı ve Filistinlilerin iş yerlerini yıktığı ifade edildi.

Ağır iş makinelerinin yıkıma yollardaki araçları ezerek başladığına işaret edilen haberde, İsrail ordusunun yaptığı yıkımların enkazını da Filistinlilerin evlerinin önüne ve sokaklara yığdığı kaydedildi.

İsrail askerlerinin baskınla Tulkerim Mülteci Kampı'nın giriş çıkışlarını tümüyle kapatarak hareket eden her şeyi ateş yağmuruna tuttuğu vurgulanan haberde, askerlerin kuşatma sırasında kamptaki bazı vatandaşların evlerine girerek arama yaptığı ve Filistinlileri sorguya çektiği bilgisi paylaşıldı.

İsrail'in yaptığı yıkım sonucu mülteci kampında elektrik ve su kesintisinin de olduğu belirtilen haberde, İsrail ordusuna ait keşif uçaklarının de bölgede yoğun uçuşlarını sürdürdüğü ifade edildi.

Tulkerim Mülteci Kampı'ndaki baskında Filistinli bir gencin üzerine ateş açıldığına işaret edilen haberde, 3 kurşun isabet eden 30 yaşlarındaki gencin Filistin Kızılayı ekiplerince hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.Haberde, İsrail ordusunun Tulkerim kentine düzenlediği baskınlar sırasında Filistinli bir genci de göğsünden vurarak yaraladığı aktarıldı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!