Son dakika... İsrail çark etti! Ateşkes önerisine destek: ABD'den Netanyahu'ya yalanlama...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2024 09:27

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, "tüm gücümüzle vuracağız" açıklaması ile reddettiği Hizbullah ile ateşkes önerisine ilişkin İsrail Başbakanlık Ofisi yeni bir açıklama yayımladı. Netanyahu'nun Ofisi'nden yapılan açıklamada, ABD öncülüğündeki Lübnan’daki ateşkes girişiminin desteklendiği belirtildi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, duyurulan 21 günlük ateşkes girişiminin, Netanyahu ile önceden koordine edildiği vurgulandı. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, ateşkes önerisini neden reddettiğinin Netanyahu'ya sorulması gerektiğini belirtti. Öte yandan Netanyahu'nun yarın BM'de yapacağı konuşma, çok sayıda Filistin destekçisi tarafından New York'ta protesto edildi.

Macron: Fransa, Lübnan'ın yeni bir Gazze olmasına karşı çıkıyor
Macron: Fransa, Lübnanın yeni bir Gazze olmasına karşı çıkıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kanada ziyareti kapsamında Montreal kentinde Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

İsrail'in Lübnan'a saldırılarını değerlendiren Macron, Gazze'de ve İsrail-Lübnan Mavi Hattı'nda ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

Macron, Gazze'ye insani yardımın ulaştırılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu tahammül edilemez durum sona ermeli." dedi.

Trudeau ile birlikte bölgede siyasi bir çözümün kalıcı barışı sağlayabileceği konusunda hemfikir olduklarını dile getiren Macron, "Gazze'deki savaşın devam etmesi, çatışmanın bölgede yayılmasına katkı sağlıyor. Bu son derece endişe verici ve bu durumun ana kurbanı Lübnan." ifadelerini kullandı.

Macron, "Lübnan'da İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı son derece sarsıcı." diyerek, Fransa'nın bugüne kadar Hizbullah'ın attığı adımları kınadığını kaydetti.

"Fransa, Lübnan'ın yeni bir Gazze olmasına karşı çıkıyor." değerlendirmesini paylaşan Macron, İsrail'in saldırılarını durdurması ve Hizbullah'ın "misilleme mantığından" vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Macron, Lübnan ile İsrail arasındaki sorunun siyasi bir yolla çözülebileceğini belirtti.

İsrail'in Lübnan'a 8 Ekim'den beri düzenlediği saldırılarda bin 540 kişi öldü
İsrailin Lübnana 8 Ekimden beri düzenlediği saldırılarda bin 540 kişi öldü

İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırdığı Lübnan'da 8 Ekim 2023'ten bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı bin 540'a yükseldi.

Lübnan hükümetine bağlı Afet Risk Yönetimi Biriminden yapılan açıklamada, İsrail'in dün Lübnan genelinde gerçekleştirdiği saldırılarda 60 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin de yaralandığı bildirildi. İsrail'in saldırılarını arttırdığı 23 Eylül Pazartesi gününden bu yana ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 700'ü geçti.

Japonya'dan Lübnan'daki vatandaşlarına 'terk edin' çağrısı
Japonyadan Lübnandaki vatandaşlarına terk edin çağrısı

Japonya Hükümeti sözcüsü Yoşimasa Hayaşi, Japonya vatandaşlarını uçuşlar devam ederken Lübnan'ı terk etmeye çağırdı.

Tahliye için askeri uçakların Lübnan'a gönderilmesinin planlandığını bildiren Hayaşi, “Şu anda Lübnan'da yaşayan Japon vatandaşlarının güvenliğini kontrol ediyoruz ve uçak seferleri devam ederken ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Lübnan'dan atılan füze Celile Denizi'ne düştü

İsrail'in kuzeyindeki Tiberya kentinde, roket alarmı sirenleri çaldı.

Sirenlerin çalmasının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Lübnan'dan fırlatılan bir füzenin Celile Denizi'ne düştüğünü açıkladı.

Hizbullah, Fadi-1 füzelerini ateşledi

Hizbullah, İsrail'in Hayfa kenti sınırındaki Kiryat Ata'ya, saldırı düzenlediğini açıkladı. Hizbullah, saldırıyı Fadi-1 füzeleri ile gerçekleştirdiğini açıklarken İsrail ordusu Hayfa körfezi üzerinde yaklaşık 10 füzenin fırlatıldığını belirtti.

İsrailliler sığınaklara koştu

Fransız haber ajansı AFP muhabiri, İsrail'in kuzeyinden Hayfa kentinde yaşayanların sirenlerin çalmasıyla birlikte sığınaklara koştuğunu bildirdi.

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine saldırısında 9 kişi öldü

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde yer alan Şebaa Çiftliklilerine yönelik saldırılar düzenledi. Saldırı sonucu bölgeden dumanlar yükseldiği kaydedildi. Saldırıda 9 kişi hayatını kaybederken, bazı ev ve arabaların kullanılamaz hale geldiği görüntülendi.

İsrail ordusu, Gazze’de Şeridi'nde engelli iki çocuklu 4 kişilik bir aileyi yok etti

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Cibaliya bölgesinde el-Batş ailesinin evine düzenlediği saldırıda 4 Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu saldırıda yaşamını yitirenlerin aynı aileden anne, baba ve engelli iki çocukları olduğu vurgulandı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, hava saldırısında hedef alınan ev yıkıldı, çevredeki birçok evde büyük hasar meydana gelirken, çok sayıda kişi de yaralandı.

New York'ta Netanyahu karşıtı protesto düzenlendi
New Yorkta Netanyahu karşıtı protesto düzenlendi

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun yarın BM'de yapacağı konuşmasını Filistin destekçileri ve savaş karşıtları New York'ta protesto etti. Göstericiler ve kolluk kuvvetleri arasında çıkan arbedeler çok sayıda tutuklamaya yol açtı.

Blinken'dan açıklama: Sivillerin evlerine dönmesini zorlaştıracaktır
Blinkendan açıklama: Sivillerin evlerine dönmesini zorlaştıracaktır

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, BM Genel Kurulu çerçevesinde Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile yaptığı görüşmede, Biden yönetiminin İsrail'in Hizbullah'a karşı tırmanışa geçmesinin, tahliye edilen İsraillilerin kuzey sınırındaki evlerine dönme hedefini daha da zorlaştıracağı inancını yineledi.

ABD’nin açıklamasına göre, Blinken ve Dermer, ABD ve Fransa’nın öncülüğünde bir düzineden fazla ülke tarafından desteklenen 21 günlük ateşkes teklifinin önemini ele aldı.

Blinken, Dermer’e “Diplomatik bir çözüm, sınırın her iki tarafındaki sivillerin evlerine dönmelerini sağlayacaktır. Çatışmanın daha da tırmanması bu hedefi daha da zorlaştıracaktır” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Blinken’ın İsrail’in Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasını iyileştirmek için atması gereken adımları da ele aldığını, ayrıca ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını yinelediğini duyurdu.

'Ateşkes girişimini destekliyoruz'

Başbakan Benjamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail’in ABD öncülüğündeki Lübnan’daki ateşkes girişiminin amaçlarını desteklediği belirtildi.

Açıklamaya göre, İsrailli ve Amerikalı ekipler, bu girişimi görüşmek üzere bir araya geldi ve “insanların güvenli bir şekilde evlerine dönmeleri yönündeki ortak hedefimizi nasıl ilerletebiliriz?” sorusunu ele aldı. Görüşmelere önümüzdeki günlerde devam edileceği ifade edildi.

Netanyahu’nun baş danışmanlarından Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, ABD’nin özel temsilcisi Amos Hochstein ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu danışmanı Brett McGurk ile bir araya geldi. Başbakanlık Ofisi, ABD ve Fransa'nın, İsrail’in 21 günlük ateşkes önerisini destekleyeceğine dair açıklamalarının ardından yeni bir “açıklama” yayınladı.

Açıklamada, “ABD öncülüğündeki ateşkes girişimiyle ilgili birçok yanlış haber nedeniyle, birkaç noktayı açıklığa kavuşturmak önemlidir” denildi. Ayrıca, “Bu haftanın başlarında ABD, diğer uluslararası ve bölgesel ortaklarla birlikte Lübnan’da bir ateşkes önerisi sunma niyetini İsrail ile paylaştı” ifadeleri kullanıldı.

Başbakanlık, “İsrail, kuzey sınırımızdaki insanların güvenli ve emniyetli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlamaya yönelik ABD öncülüğündeki girişimin amaçlarını desteklemektedir” diyerek, ABD’nin çabalarını takdirle karşıladıklarını vurguladı.

ABD'den Netanyahu'ya yalanlama: Kendisine sorun
ABDden Netanyahuya yalanlama: Kendisine sorun

Beyaz Saray, İsrail ile Hizbullah arasında önerilen 21 günlük ateşkes girişimini duyurduğunda Başbakan Benjamin Netanyahu ile önceden koordine edildiğini vurguladı.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, gazetecilere yaptığı brifingde, “Açıklamanın hazırlanması ve sunulması sırasında İsraillilerin tam olarak bilgilendirildiğine ve içindeki her kelimeden tamamen haberdar olduğuna inanmak için her türlü nedenimiz vardı. Ciddiyetle karşılanacağına inanmasaydık bunu yapmazdık,” dedi.

Kirby, “Başbakan Netanyahu'nun yorumlarını gördük. Biz, hala topyekûn bir savaşın insanların evlerine geri dönmesinin en iyi yolu olmadığına inanıyoruz. Başbakan Netanyahu adına konuşamam. Söylediklerinin nedenini veya düşüncelerinin siyasi mi, operasyonel mi yoksa başka bir şey mi olduğunu yanıtlayamam. Bunlar kendisine sorulması gereken sorular” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, New York'a indiğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in Hizbullah'ı “tam güçle” vurmaya devam edeceğini ve hedeflerine ulaşana kadar durmayacağını ifade ederek ateşkes fikrini reddetmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!