Son dakika... Haniye için intikam yemini etmişlerdi… İran Devrim Muhafızları askeri tatbikat başlattı: İsrail’e sert ceza!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2024 10:14

İsrail Gazze’deki sivillere yönelik son saldırısının ardından üst üste yeni tahliye emri yayınlamaya devam ediyor. Orta Doğu'da tansiyon zirve yapmışken İsrail'in aşırı sağcı Ulusal güvenlik Bakanı Ben-Gvir'den bir kez daha skandal bir açıklama geldi. Haniye suikastı için intikam yemini eden İran'da Devrim Muhafızları tatbikat başlattı.

Hizbullah İsrail'in kuzeyindeki ordu üssüne katyuşa füzesiyle saldırdı

Hizbullah Hareketi, İsrail ordusuna ait sınır bölgesinde yer alan askeri üsse 30 katyuşa füzesiyle saldırı düzenlediğini bildirdi.

Hizbullah'ın resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin Lübnan'ın güneyine yönelik düzenlediği saldırılara misilleme gerçekleştirildiği ifade edildi.

Açıklamada, İsrail ordusuna ait kuzeydeki Gatun kışlasında yer alan 146. Tugayın "onlarca katyuşa füzesiyle tam isabet vurulduğu" kaydedildi.

Öte yandan İsrail ordusu ise saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyindeki Kabri bölgesine yönelik 30 katyuşa füzesinin fırlatıldığını, herhangi bir can kaybının yaşanmadığını aktardı.

Hamas'tan ateşkes için yeni talep

 

ABD, Mısır ve Katar’ın İsrail ve Hamas'a 15 Ağustos'ta Katar’ın başkenti Doha veya Mısır’ın başkenti Kahire'de müzakerelere yeniden devam etme çağrısının ardından Hamas yazılı açıklama yaptı. Hamas, “Hamas, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırının başlangıcından bu yana Mısır ve Katar'daki arabulucu kardeşlerimizin çabalarının başarıya ulaşması, bir ateşkes anlaşmasına varılması ve halkımıza yönelik soykırım savaşının sona erdirilmesi konusunda istekli olmuş ve saldırının durdurulmasını sağlayacak her türlü çabayı desteklediğini teyit etmiştir” ifadelerini kullandı.

Hamas'ın bugüne kadar yapılan müzakerelerde tüm esnekliği ve pozitifliği gösterdikleri kaydedilen açıklamada, “Bu bağlamda Hamas, 6 Mayıs 2024'te arabulucuların önerisini kabul etti ve Başkan Biden'ın 31 Mayıs 2024'teki açıklamasını ve BM Güvenlik Konseyi'nin bu konudaki 2735 sayılı kararını memnuniyetle karşıladı, ancak düşman bunu reddetti ve halkımıza yönelik katliamlara devam etti. Kalıcı bir ateşkes konusunda ciddi olmadığını vurgulamaya devam etti ve halkımıza yönelik saldırgan uygulamaları bunun kanıtı oldu” dedi.

En son 2 Temmuz’daki öneriye cevap verdiklerini hatırlatan Hamas, İsrail’in buna rağmen saldırılarına devam ettiğini ve bir anlaşmaya varma niyetinin olmadığını gösterdiğini açıkladı. ABD, Mısır ve Katar’ın çağrısından sonra 10 Ağustos’ta İsrail’in katliamlarına devam ettiğine dikkat çeken Hamas, ateşkes anlaşması için yeni müzakereler yerine daha önceki müzakerelere dayalı bir plan talep etti. Yapılan açıklamada, "Hareket, arabuluculardan, Biden'ın vizyonu ve BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde hareketin 2 Temmuz 2024'te üzerinde mutabakata vardığı hususları uygulamaya yönelik bir plan sunmasını talep ediyor. Arabulucular, işgalciye bunu dayatmalı, daha fazla müzakere turu veya işgalin saldırganlığını örtbas edecek ve halkımıza karşı soykırımını sürdürmesi için ona daha fazla zaman tanıyacak yeni önerilerde bulunmamalıdır" denildi.

ABD, Mısır ve Katar’dan çağrı

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Thani, İsrail ve Hamas'a 15 Ağustos'ta Katar’ın başkenti Doha veya Mısır’ın başkenti Kahire'de müzakerelere yeniden devam etme çağrısında bulunmuş, ateşkes anlaşmasının daha fazla geç kalınmadan uygulanmasını istemişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail'in önümüzdeki hafta "ayrıntıları netleştirmek" ve çerçeve anlaşmasını uygulamaya koymak amacıyla görüşmelere katılmak üzere heyet göndereceği bildirilmişti.

İran Devrim muhafızlarından askeri tatbikat
İran Devrim muhafızlarından askeri tatbikat

İran’ın Hamas lideri İsmail Haniye suikastının ardından İsrail’e misilleme planları bölgede gerilimi artırırken, saldırının ne zaman gerçekleştirileceği belirsizliğini koruyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak sınırına yakın Batı Kermanşah eyaletinde “mücadele hazırlığını ve tetikte olmayı artırmak” amacıyla askeri tatbikatlara başladı. İran resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan ordu yetkilisi, dün başlayan tatbikatların Salı gününe kadar devam edeceğini aktardı.

İran medyasına göre, Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Ali Fadavi, dün yaptığı açıklamada, İran'ın dini liderinin İsrail'e yönelik sert cezalandırma ve Haniye'nin intikamını alma konusundaki emirlerinin net olduğunu ve emirlerin “en iyi şekilde” uygulanacağını belirtti.

İsrail tahliye uyarısı verdiği Han Yunus’u vurdu
İsrail tahliye uyarısı verdiği Han Yunus’u vurdu

İsrail savaş uçakları Gazze'nin güneyinde bulunan Han Yunus kent merkezindeki Ebu Hamid kavşağı yakınlarında bir çarşıya hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan Gazzeliler bölgedeki Nasır Hastanesi'ne getirildi. Saldırıda çok sayıda Gazzeli çocuk da yaralandı.

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki askeri bölgeye yapılan saldırıyı üstlendi

Hizbullah, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada Matat topluluğu civarındaki bir askeri karakol yakınında İsrail askerlerini roketlerle vurduğunu duyurdu.

Açıklamada saldırının saat 11:10'da (08:10 GMT) gerçekleştiği ve doğrudan hedefi vurduğu iddia edildi.

Saldırı haberini bölgedeki muhabirine dayandıran El Cezire güney Lübnan'dan dört roket atıldığını ve kuzey İsrail'in bazı bölgelerinde siren seslerinin duyulduğunu bildirmişti.

İsrailli bakandan skandal “Gazze’ye yardımları durduralım, kalıcı işgal edelim” açıklaması

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, skandal açıklamalarına bir yenisini ekledi ve Gazze Şeridi'nin kalıcı olarak işgal edilmesi çağrısında bulundu.

Ben-Gvir ABD destekli arabuluculuk çabalarına karşı çıkarken Hamas'ın "tamamen teslim olana kadar" "ezilmesi gerektiğini" söyledi. 

İsrailli bakan, Hamas'ın elindeki tüm esirler serbest bırakılana kadar tüm insani yardım ve yakıt transferinin durdurulması gerektiğini ve İsrailli yetkililerin "göçü teşvik etmesi ve Gazze Şeridi topraklarını kalıcı olarak elimizde tutmak için işgal etmesi" gerektiğini yazdı.

Ben-Gvir birkaç gün önce de İsrail Kanal 14'e verdiği demeçte İsrail'in önümüzdeki perşembe günü ateşkes görüşmelerine katılmasının "ciddi bir hata" olacağını söylemişti. Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, Netanyahu'ya İsrail ordusunun "Gazze'de harika bir iş çıkardığını" ve "Öyleyse neden onları çekelim?" dediğini aktarmıştı.

Suriye'deki ABD güçleri ile İran destekli grupların temas hatlarında gergin bekleyişi sürüyor
Suriyedeki ABD güçleri ile İran destekli grupların temas hatlarında gergin bekleyişi sürüyor

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından İran'ın İsrail'e misilleme yapması öngörülürken Suriye'deki ABD güçleri ile İran destekli gruplar arasında gergin bekleyiş hakim.

İsrail’den Han Yunus için yeni tahliye emirleri
İsrail’den Han Yunus için yeni tahliye emirleri

İsrail ordusu, bölgede "çok sayıda terör eylemi" gerçekleştiğini söyleyerek Han Yunus'un El Jalaa mahallesindeki sivillere bölgeyi boşaltmalarını emretti. 

IDF’nin X hesabından yeni bir harita yayınlanırken Gazze'nin güneyindeki "insani bölge"nin sınırları renk kodlarıyla İsrail tarafından çizildi. İnsani bölge sınırları İrail tarafından giderek daraltılırken IDF açıklamasında "Erken uyarı, sivil nüfusa verilen zararı azaltmak ve onları çatışma alanından uzak tutmak için yapılıyor" ifadesi kullanıldı.

Bu, İsrail’in dün geceden bu sabaha kadar yayınladığı ikinci tahliye emri oldu. IDF daha önce de Han Yunus şehir merkezinin güneyindeki Şeyh Nasır, Barbakh ve Maen gibi bölgelerde yaşayan Filistinli siviller için bir tahliye emri yayınlamıştı.


BM: 70 bin kişi yerinden edildi
BM: 70 bin kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler raporuna göre, İsrail'in Han Yunus'un doğu bölgelerine yönelik tahliye emirleri sonucunda 70,000'e yakın insan zorla yerinden edildi. Gazze Şeridi'nin yüzölçümünün yüzde 86'sından fazlası hali hazırda bu tahliye emirleriyle boşaltılmış durumda.


Biden’dan İran'a saldırı uyarısı: Yapmayın!

ABD Başkanı Joe Biden, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin kendi topraklarında öldürülmesinden bu yana İran'ın İsrail'e misilleme saldırısı yapmaması konusunda uyarıda bulunmaya devam ediyor. 

Sosyal medyada dolaşan bir videoda Biden bir kiliseden çıkarken gazeteciler tarafından soru yağmuruna tutulurken görülüyor. 

Videoda Biden, kendisine yöneltilen "İran'a mesajınız nedir?" şeklindeki soruya aracına binmeden önce yanıt verirken ağzından "Yapma" kelimesinin çıktığı görülüyor.

 

Kamala Harris’ten Gazze açıklaması

ABD Başkan Yardımcısı ve kasımdaki seçimlerde Demokrat Parti’den aday olan Kamala Harris Phoenix'teki seçim kampanyası çalışmaları sırasında gazetecilere konuştu ve Gazze'de "rehine anlaşması ve ateşkes" çağrılarını yineledi.


İsrail'in Gazze'deki bir okul yerleşkesine düzenlediği ve 100'den fazla kişinin ölümüne neden olan saldırıya tepkisi sorulan ABD başkan yardımcısı, "Yine çok fazla sivil öldürüldü" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!