Son dakika haberi...Hamaney'den ilk açıklama! ABD'nin planı hazırdı: Saldırı başarısız olsaydı...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2024 13:14

Son dakika haberi...İran lideri Ayetullah Ali Hamaney dünkü saldırı sonrası ilk açıklamasını yaptı ve “Siyonist İsrail rejiminin 2 gece önce gerçekleştirdiği alçaklık ne büyütülmeli ne de küçümsenmeli. Siyonist rejime yaptığı hesap hatasının bedeli ödetilmeli." dedi. İsrail ise İran'dan gelecek misillemeye karşı alarma geçti, Netanyahu bugün Güvenlik Kabinesi'ni topluyor. Öte yandan İsrail'de bir kamyonun otobüs durağına çarpması sonucu 40 kişi yaralandı. Olay yerinin MOSSAD karargahına çok yakın olduğu ve yaralananların çoğunun İsrail askeri olduğu öğrenildi.

İsrail iki askerinin öldüğünü duyurdu

 

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, 47 yaşındaki başçavuş Shaul Moyal'ın Lübnan'ın güneyinde, 22 yaşındaki çavuş Yahuda Harari'nin ise Gazze'nin kuzeyinde öldüğü belirtildi.

Buna göre, son 72 saatte İsrail, Gazze'de 4, Lübnan'da ise 15 askerini kaybetti.

Lübnan'a karadan işgalin başladığı 30 Eylül'den bu yana çatışmalarda öldüğü açıklanan İsrail askeri sayısı 34'e yükseldi.

Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana ise 771 İsrail askerinin öldüğü duyuruldu.

İsrail, Gazze’de sivillerin sığındığı okulu hedef aldı: 3’ü gazeteci 9 ölü

İsrail, Gazze Şeridi’nde yine sivillerin sığındığı okulu hedef aldı. İsrail güçlerinin bölgenin kuzeyindeki Şati Mülteci Kampı’nda yerinden edilmiş sivillerin sığındığı Asmaa Okulu’na düzenlediği saldırıda 3’ü gazeteci 9 sivil hayatını kaybetti. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, saldırıda hayatını kaybeden Filistinli gazetecilerin Saed Radwan, Hamza Abu Salmiya ve Al- Hanin Mahmoud Baroud olduğu bildirildi. Açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana öldürülen gazeteci sayısının 180’e yükseldiği aktarıldı.

Guterres: Gazze'nin kuzeyinde sıkışan Filistinli sivillerin durumu tahammül edilemez
Guterres: Gazzenin kuzeyinde sıkışan Filistinli sivillerin durumu tahammül edilemez

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Guterres, Gazze'nin kuzeyindeki yıkımın boyutları karşısında "şok olduğunu" ifade etti.Guterres, İsrail'in insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasına ilişkin çabaları reddettiğini, bu nedenle sayısız insanın hayatının tehlike altında olduğunu belirtti.Bölgedeki çocuk felci aşı kampanyasının ertelenmesinin de binlerce çocuğun hayatını riske attığına dikkati çeken Guterres, İsrail'in Gazze'nin kuzeyine yönelik saldırılarının buradaki Filistinli nüfusun yaşam koşullarını "savunulamaz hale getirdiği" uyarısında bulundu.Gutteres, Gazze'nin kuzeyindeki sıkışan Filistinli sivillerin durumunu "tahammül edilemez" şeklinde niteleyerek acil ateşkes çağrısını yineledi.

İsrail Lübnan’ın güneyine saldırdı: 8 ölü

İsrail Lübnan’da hava saldırılarını sürdürüyor. İsrail savaş uçakları, Lübnan’ın güneyindeki Sidon kentine bağlı Harat Saida köyünü hedef aldı. Lübnan Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre, saldırıda 8 kişi hayatını kaybederken, 25 kişi yaralandı. Görgü tanıkları, hedef alınan apartmanda yerinden edilmiş sivillerin bulunduğunu aktardı.

Gallant: Esirlerin serbest bırakılması için 'acı verici tavizler' gerekiyor

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılması için "acı verici tavizlere" ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ülkenin savaş hedeflerine ulaşması için yalnızca askeri operasyonların yeterli olmadığını söyledi.

İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'da 12 kişiyi gözaltına aldı
İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeriada 12 kişiyi gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Batı Şeria'da baskınlarını sürdürdüğü belirtildi.İsrail askerlerinin çeşitli bölgelerde düzenlediği baskınlarda 12 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi. Baskınlar sırasında Filistinlilerin evlerinin tahrip edildiği, alıkonulan kişilerin ve ailelerinin tehdit edildiği ifade edildi. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 11 bin 400'ü aştığı kaydedildi.

Netanyahu'dan yeni açıklama
Netanyahudan yeni açıklama

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bugün yaptığı açıklamada İran'a yönelik saldırının 'kesin ve güçlü' olduğunu vurgularken saldırının tüm hedeflerine ulaştığını iddia etti. Netanyahu açıklamasında "İran saldırısına karşılık vereceğimize söz verdik ve cumartesi günü saldırdık. İran'daki saldırı kesin ve güçlüydü, tüm hedeflerine ulaştı" ifadelerini kullandı.

 

Uydu görüntüleri yayınlandı: İran'ın askeri üsleri vuruldu iddiası

Associated Press haber ajansının analiz ettiği uydu görüntülerine göre, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıda, geçmişte uzmanların Tahran'ın nükleer silah programıyla ilişkilendirdiği gizli bir askeri üs ve balistik füze programıyla bağlantılı başka bir üsteki tesisler hasar gördü.

Parchin askeri üssündeki hasarlı binalar

AP'nin iddiasına göre, hasar gören binalardan bazıları Parchin askeri üssünde, diğerleri ise füze üretimi ile ilişkilendirilen Khojir askeri üssünde görülüyor.

Khojir askeri üssündeki hasarlı binalar

İsrail medyasına göre İran'a saldırı başarısız olsaydı ABD İsrail pilotlarını kurtaracaktı

İsrail basını, İran'a yönelik saldırının başarısız olması durumunda ABD savaş uçaklarından oluşan bir filonun İsrailli pilotları kurtarmayı planladığını belirtti. İsrail Ordu Radyosunun haberinde, ABD'nin İran'a saldırmadığı ancak Merkez Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçaklarından oluşan bir filonun İsrailli pilotları kurtarmak için hazırlık yaptığı kaydedildi. Haberde, İsrail Hava Kuvvetlerinin de pilotları ABD'nin yardımı olmadan kurtarmak için bağımsız bir plan hazırladığı aktarıldı.

Lübnan'da 4 İsrail askeri öldürüldü

İsrail ordusu dün akşam Lübnan'ın güneyinde Hizbullah ile yaşanan bir çatışmada 4 İsrail askerinin öldürüldüğünü 14'ünün de yaralandığını duyurdu. Ölen askerlerden ikisi yüzbaşı biri binbaşı. Yaralanan askerlerden 5'inin durumunun ağır olduğu öğrenildi. IDF çatışmada 3 Hizbullah mensubunun öldürüldüğünü açıkladı.


Tel Aviv'de kamyon otobüs durağına çarptı: Çok sayıda yaralı

İsrail Acil Durum Servisi'nin yaptığı açıklamaya göre, yerel saatle 10:08'de bir kamyon, başkent Tel Aviv'deki Glilot Askeri Üs yakınlarında otobüs durağına çarptı. İsrail Ulusal Acil Servisi Magen David Adom (MDA) tarafından yapılan açıklamaya göre, olayda 6'sı ağır 40 kişi yaralandı.

Al Jazeera olay yerinde kamyonun altında sıkışıp kalan yaralılar olduğunu iddia ederken İsrail basını olayın bir 'terör saldırısı' olduğunu öne sürdü.

Gelen son bilgilere göre olay yeri MOSSAD karargahına çok yakın ve yaralananların çoğu İsrail askeri.

Times of Israel kamyon sürücüsünün bölgedeki silahlı siviller tarafından vurularak "etkisiz hale getirildiğini" duyurdu.

Hamaney'den ilk açıklama:Siyonist rejime yaptığı hesap hatasının bedeli ödetilmeli
Hamaneyden ilk açıklama:Siyonist rejime yaptığı hesap hatasının bedeli ödetilmeli

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in İran'ın askeri üslerini hedef aldığı saldırıya ilişkin ilk kez konuştu. Başkent Tahran’da şehit aileleri ile bir araya gelen Hamaney, “Siyonist İsrail rejiminin 2 gece önce gerçekleştirdiği alçaklık ne büyütülmeli ne de küçümsenmeli. Siyonist rejime yaptığı hesap hatasının bedeli ödetilmeli. İran halkının ve gençlerinin gücü ve iradesi bu rejime net bir şekilde gösterilmeli. İran halkının gücünün ve iradesinin nasıl gösterileceği, ülkenin ve milletin çıkarlarına uygun olarak belirlenip uygulanması yetkililerin sorumluluğundadır” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Austin: “İran, İsrail'in saldırılarına karşılık verme hatasına düşmemeli”
ABD Savunma Bakanı Austin: “İran, İsrailin saldırılarına karşılık verme hatasına düşmemeli”

İsrail’in İran’a yönelik gerçekleştirdiği misilleme saldırının ardından itidal çağrıları yeniden yükseldi. ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirterek, bölgedeki gerilimi azaltma fırsatlarını vurguladığını söyledi. İran ile İsrail arasındaki karşılıklı saldırıların artık sona ermesi gerektiğini vurgulayan Austin açıklamasında, “İran, İsrail'in saldırılarına karşılık verme hatasına düşmemeli, bu da karşılıklı saldırıların sonunu getirmeli” dedi.

İran’dan BMGK’ya acil toplantı çağrısı: “Siyonist rejimin saldırıları ele alınmalı”

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail'in misilleme saldırısının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile BM Güvenlik Konseyi üyelerine yazdığı mektupta, “İran, suçlu İsrail rejiminin söz konusu ihlallerini ve yasa dışı saldırılarını ele almak ve bu rejiminin hesap vermesini sağlamak için acil bir toplantı düzenlenmesini talep etmektedir” dedi.

Beyrut'a gece boyu saldırı
Beyruta gece boyu saldırı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), gece boyunca Beyrut'ta Hizbullah'a birkaç silah üretim ve bakım tesisi ile bir silah deposunu vurduğunu duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, son bir günde Lübnan'da 120 nokta vuruldu ve onlarca Hizbullah savaşçısı öldürüldü.

İran Dışişleri Bakanı Erakçi, İsrail'in İran'a saldırısına ABD'nin de katıldığını söyledi

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İsrail'in İran'a saldırısına ABD'nin de katıldığını ifade etti.Erakçi, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, İsrail'in ülkesine saldırısında ABD'nin rolünü değerlendirdi."Amerikalıların bu saldırıya katılımı bizim tarafımızdan tamamen açıktır, en azından Siyonist hava kuvvetlerine hava koridoru açmışlardır." diyen Erakçi, "Ayrıca önceden gönderdikleri savunma teçhizatının da bu operasyona katılması değerlendirilmekte ve bizce ABD'nin Siyonist rejimin suçlarına ve bölgede gerginlik yaratmaya katkısı oldukça açıktır." ifadelerini kullandı.

ABD'nin İsrail'in her türlü saldırısının sorumlusu olduğunu söyleyen Erakçi, "Görünen o ki ABD olmadan İsrail'in bölgede hiçbir gücünün olmadığı, sadece İran'a yönelik eylemleri değil, Gazze'de Lübnan'da ve diğer ülkelerde gerçekleştirdiği tüm saldırılarda bu gerçek tamamen kanıtlanmış oldu." dedi.ABD'yi "İsrail'in suç ortağı" olarak nitelendiren Erakçi, "Bu saldırılar, hiçbir uluslararası forum ve çevrede Siyonist rejime karşı en ufak bir açıklama yapılmasına bile izin vermeyen ABD'nin siyasi desteğiyle yapılıyor." diye konuştu.

İranlı Bakan, İsrail'in ülkesine saldırısı sonrasında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup yazarak, BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplanması çağrısında bulunduğunu aktardı.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İsrail'in saldırısına "tedbir ve zekayla karşılık vereceklerini" söyledi
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İsrailin saldırısına tedbir ve zekayla karşılık vereceklerini söyledi

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan İsrail'in İran'a saldırısına ilişkin X sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı.Mesajında, saldırıda ordu mensubu askerlerin hayatını kaybetmesinden dolayı ailelerine ve İran halkına başsağlığı dileyen Pezeşkiyan, "İran düşmanları, bu cesur insanların, topraklarını korkusuzca savunduklarını ve her türlü aptallığa da tedbir ve zekayla karşılık vereceklerini bilsin." ifadelerini kullandı.

CNN'e konuşan İsrailli bir yetkili ise İsrail güvenlik kabinesinin bugün toplanarak "İsrail'in İran'a yönelik saldırısını ve İran'ın buna karşılık verme olasılığını" görüşeceğini söyledi.Kaynak, "Saldırının hedefleri önceden belirlendi ve son on günde değiştirilmedi" diyerek bunun Netanyahu'nun evine düzenlenen İHA'lı saldırı ile bağlantısı olmadığını öne sürdü.

 

İsrail'in Gazze'ye ve Lübnan'a saldırılarında 16 kişi öldü
İsrailin Gazzeye ve Lübnana saldırılarında 16 kişi öldü

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Meşru Beyt Lahya kentine düzenlediği saldırıda 10 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda da 6 kişi öldü.

Arap dünyası İsrail'in İran'a yönelik saldırısını kınadı
Arap dünyası İsrailin İrana yönelik saldırısını kınadı

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in İran'a yönelik saldırısı kınandı.Orta Doğu'da gerilimlerin ve askeri operasyonların devam etmesinden derin endişe duyulduğu ifade edilen açıklamada, Gazze Şeridi ve Lübnan'da acil ateşkesin gerekliliği vurgulandı. Açıklamada uluslararası topluma, bölgede acil, kapsamlı ve kalıcı bir ateşkesle ilgili sorumluluklarını üstlenmesi çağrısı yapıldı.

Ürdün

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada İran'a yönelik saldırı "uluslararası hukukun ihlali, egemenliğin ihlali ve bölgede gerilimi daha da tırmandıran bir adım" olarak değerlendirildi.Yaşanan gerilimin bölgenin istikrarını ve uluslararası güvenliği tehdit eden bir çatışmaya sürüklenmesine karşı uyarıda bulunulan açıklamada, uluslararası topluma, İsrail'in Gazze, Batı Şeria ve Lübnan'a yönelik saldırılarının durdurulması için acil önlemler alması çağrısı yapıldı.

Filistin

Filistin de İsrail'in İran'a yönelik saldırısını kınayarak bunun "uluslararası hukukun ihlali" olduğunu bildirdi.Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, uluslararası topluma tırmanan gerilimi durdurma çağrısında bulunulurken, bölgedeki gerilimin durdurulmasına yönelik ilk adım olarak İsrail'in Gazze Şeridi, Batı Şeria, Kudüs ve Lübnan'a yönelik saldırılarına son vermesi için acil önlemler alınması gerektiği vurgulandı.

KİK

KİK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi, İsrail ordusunun İran'a yönelik saldırısını kınadığını ifade ederek, saldırının İran'ın egemenliğinin ihlali olduğunu kaydetti.Budeyvi, İsrail'in saldırısının, uluslararası yasaların ihlali olduğunu da belirterek, uluslararası topluma gerilimi azaltma yönündeki sorumluluklarını üstlenme çağrısında bulundu.

Hamas ve İslami Cihad

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in saldırısının kınandığı kaydedilerek, İran'la dayanışma içinde olunduğu bildirildi.İslami Cihad'tan yapılan açıklamada ise İsrail'in İran'a yönelik saldırısı "Arap ve İslam ülkelerinin güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit" olarak değerlendirildi.

Husiler

Yemen'deki Husiler tarafından yapılan açıklamada, "İsrail'in İran'a yönelik saldırısı, bölge halklarına ve uluslararası barışa karşı siyonist çılgınlığın bir uzantısıdır." ifadesine yer verildi.


İsrail'in İran'a saldırısı

İsrail İran’ın 1 Ekim’deki füze saldırılarına "misilleme" olarak İran’daki askeri hedeflere saldırı düzenlediğini açıkladı.İran, Tahran ve ülkenin batısındaki Huzistan ve İlam eyaletlerinde bazı askeri noktaların hedef alındığını ve hava savunma sistemlerinin saldırılara "başarıyla" karşı koyduğunu ancak bazı noktalarda "sınırlı hasar" meydana geldiğini duyurdu.

Biden, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının "son" olmasını umuyor

ABD Başkanı Joe Biden, Philadelphia'da İsrail'in İran'a saldırısına dair basına açıklamalarda bulundu. Konuya dair istihbarat yetkilileriyle görüşme yaptığını vurgulayan Biden, "Görünüşe göre askeri hedefler dışında bir şey vurmamışlar. Umarım bu bir sondur." dedi. Biden, İsrail saldırıları öncesinde bilgilendirildiğine işaret etti. Biden yönetimi yetkilileri ise ABD'nin saldırıda doğrudan yer almadığını ancak İsrail ile yakın istişarelerde bulunduğunu söyledi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!