Son dakika... İran'dan gelen açıklama ortalığı karıştırdı: Tam katılım masada! ABD'den yeni teklif...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2024 09:02

ABD'nin Gazze'de 266 gündür devam eden savaşta ateşkese varma çabaları devam ediyor. ABD medyasına göre Biden yönetimi ateşkes teklifinin revize edilmiş halini yeniden taraflara sunmaya hazırlanıyor. İsrail Savunma Bakanı Gallant Hizbullah ile savaşa hazır olduklarını belirtirken İran, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı "geniş çaplı bir askeri saldırıya" girişmesi halinde "yok edici bir savaşın başlayacağını" duyurdu. Öte yandan Milli İstihbarat Başkanı Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye ile görüştü.

Mısır İsrail'in, Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşimleri genişletme planını kınadı

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail Güvenlik Kabinesi’nin işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin yaşadığı 5 kaçak yerleşim biriminin yasallaştırılmasının ve binlerce yeni yerleşim birimi inşa etme planının kınandığı belirtildi.

Bunun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ile uluslararası hukuku ihlal etme politikasının bir parçası olduğu kaydedilen açıklamada, İsrail'in Gazze'deki savaştan istifade ederek yerleşim birimlerini genişletmeye ve işgal altındaki toprakların hukuki statüsünü değiştirmeye çalıştığı ifade edildi.

Açıklamada, uluslararası toplumdan, İsrail'in hukuk dışı eylemlerinin ve Filistin halkının haklarını ihlal etmesinin önüne geçilmesi ve Gazze'deki insani durumun derhal sona ermesi için müdahalede bulunması istendi.

İsrail Güvenlik Kabinesi 28 Haziran'da, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in talebi üzerine Batı Şeria'nın "B bölgesi"nde bulunan 5 kaçak yerleşim biriminin yasallaştırılmasını onaylamıştı.

Filistin ile İsrail arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

Batı Şeria'nın yüzde 18'ini kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e güvenliği ise İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

KAÇAK YERLEŞİMLER İSRAİL KANUNLARINA GÖRE DE YASA DIŞI

Kaçak yerleşim birimleri, genellikle Filistinlilerin özel mülkü olan tarım arazilerine, karavan ve konteyner benzeri prefabrik yapılarla inşa ediliyor.

Batı Şeria'daki uluslararası hukuka aykırı Yahudi yerleşim yerlerinden farklı olarak bu gecekondu yerleşimler, İsrail yasalarına göre de hukuk dışı kabul ediliyor.

Gecekondu yerleşim birimlerindeki İsrailliler, Filistinlileri taciz ederek tarım arazilerine ulaşmalarını engelliyor, İsrail ordusu da buralardaki İsraillilere koruma sağlıyor.

Heniyye, Mısır İstihbarat Başkanı ile "Gazze’de ateşkes" müzakerelerini görüştü

Hamas hareketinden yapılan açıklamaya göre Heniyye, Kamil ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Açıklamada, Heniyye’nin Mısır İstihbarat Başkanı Kamil ile görüşmesinde, Gazze’de ateşkes sağlanması için süren müzakerelerin gidişatını ele aldığı belirtildi.

Abbas Kamil görüşmede İsrail'in Gazze Şeridi'nin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda, kız kardeşinin hayatını kaybetmesi sebebiyle Heniyye’ye başsağlığı diledi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 37 bin 834 Filistinli öldü, 86 bin 858 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Yemen hükümeti ile Husiler, esir takası müzakereleri için Umman'da bir araya gelecek

Husilerin Esirler Komitesi Başkanı Abdulkadir el-Murtaza, X hesabından yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler himayesinde esirler dosyasıyla ilgili yeni bir müzakere turuna katılmak üzere Maskat'a ulaştıklarını ifade etti.

Murtaza, başarılı geçmesini umduğu yeni müzakere turu sonucunda yeni bir esir takası anlaşması üzerinde uzlaşmaya varacaklarını ümit ettiklerini kaydetti.

Yemen hükümetinin müzakere heyeti başkanı Yahya Muhammed Kezman da Husilerle pazar günü Maskat'ta başlayacak istişarelere katılacağını duyurdu.

Husiler, daha önce Yemenli politikacı Muhammed Kahtan'ı serbest bırakmayı kabul ettiğini duyurmuştu.

Islah Partisi yetkililerinden Yemenli önde gelen siyasetçi Muhammed Kahtan, 5 Nisan 2015'te Husiler tarafından alıkonulmuş, o günden bu yana hakkında haber alınamamıştı.

Yemen'de hükümete bağlı güçler ile Husiler arasında bugüne kadar birçok cephede esir takası gerçekleştirilirken, tarafların elindeki esir sayısına ilişkin net bilgi bulunmuyor.

İbrahim Kalın Hamas Siyasi Büro Başkanı ile görüştü

Milli İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile görüştü.

Hamas: Ateşkes müzakerelerinde ilerleme kaydedilmedi

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları yoğun bir şekilde devam ederken, bölgede ateşkes müzakereleri de çıkmaza girdi. Hamas’ın üst düzey yetkilisi Usame Hamdan, Lübnan’da düzenlediği basın toplantısında Gazze Şeridi’ndeki savaş nedeniyle İsrail ile yürütülen ateşkes müzakerelerinde ilerleme kaydedilmediğini belirtti. Hamdan, Hamas’ın savaşı sona erdirecek herhangi bir ateşkes önerisine olumlu yaklaşmaya hazır olduğunu söyledi. Kıtlığın Gazze Şeridi’nde, özellikle Gazze şehri ve kuzey bölgelerinde Filistinlilerin hayatını tehdit etmeye devam ettiğini vurgulayan Hamdan, İsrail’i gıda, su, ilaç ve yakıt girişine izin vermemekle suçladı. Hamdan, “Birçok uluslararası kuruluş, 2,3 milyonluk Gazze Şeridi nüfusunun günde en az 500 yardım kamyonuna ihtiyaç duyduğunu teyit etti” ifadelerini kullandı.

“5 YAŞIN ALTINDAKİ 346 BİN ÇOCUK YETERSİZ BESLENMEKTE”

Birleşmiş Milletler kurumlarının verilerine göre, Gazze nüfusunun tamamı şu anda gıda güvencesinden yoksun durumda. 5 yaşın altındaki 346 bin çocuk yetersiz beslenirken, 5 yaşın altındaki 50 bin 400 çocuk ise akut olarak yetersiz besleniyor. Bölgede 160 bin hamile ve emziren kadının da yetersiz beslenmesini önlemek için ek gıdaya ihtiyaç duyuluyor.

Sırbistan'daki İsrail Büyükelçiliği önünde oklu saldırı

Sırbistan'daki İsrail Büyükelçiliğinin önüne gelen bir saldırgan, büyükelçiliği korumakla görevli bir polis memurunu okla hedef aldı. Sırp polisi, saldırganın attığı okla boynundan yaralandı. Yaralı polis, silahıyla ateş açarak saldırganı öldürdü. Sırbistan İçişleri Bakanı Ivica Dacic yaptığı açıklamada, polisin hastanede ve bilincinin açık olduğunu, boynundaki okun çıkarılması için operasyon geçireceğini belirtti. Saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını vurgulayan Bakan Dacic, polisin meşru müdafaa amacıyla silahını ateşlediğini aktardı.Büyükelçiliğin bugün kapalı olduğu, içeride çalışan olmadığı öğrenildi.

İsrail'in Refah'a düzenlediği saldırılarda 13 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı
İsrailin Refaha düzenlediği saldırılarda 13 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı

İsrail ordusu, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) saldırıları durdurma kararına rağmen Refah'ı bombalamayı sürdürüyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre İsrail askeri araçları, sabah saatlerinde geri çekildikleri Refah'ın batısındaki Eş-Şakuş bölgesine yeniden girdi.

Zırhlı araçların girişiyle eş zamanlı, bölgeye insansız hava araçları (İHA) ve topçu atışlarıyla yoğun saldırılar düzenlendi.

Saldırılarda 13 Filistinli hayatını kaybederken, aralarında basın mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı.

Saldırılarda sivil yerleşim yerleri ve yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarının hedef alındığı aktarıldı.

İsrail zırhlı araçları, dün Refah'ın batısındaki Şakuş bölgesine girmiş, yerlerinden edilmiş kişilerin çadırlarını ve seraları hedef alması sonucu can kayıpları yaşanmış ve bu sabah bölgeden çekilmişti.İsrail'in saldırıları sonucu bölgeden çok sayıda kişi göç etmek zorunda kalmıştı.

BM'nin yargı organı UAD, 24 Mayıs'ta aldığı tedbir kararlarında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına, insani yardımları engellememesine ve suçlarını araştıracak BM görevlilerinin Gazze'ye girişine izin vermesine hükmetmişti.

AB, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı yerleşimlerini genişletme planını kınadı
AB, İsrailin işgal altındaki Batı Şeriada yasa dışı yerleşimlerini genişletme planını kınadı

AB Dış İlişkiler Servisinden yapılan açıklamada, bu adımın barış çabalarını baltalamaya yönelik başka bir kasıtlı girişim olduğu vurgulandı.

AB liderlerinin İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in işgal altındaki Batı Şeria topraklarında 5 karakolun yasallaştırılmasına ilişkin ifadelerini şiddetle kınadığı kaydedilen açıklamada, İsrail'e yasa dışı yerleşim yerlerinin genişletilmesine yönelik bu adımdan geri dönme çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "AB, uzun süredir devam eden ortak tutumu ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda, taraflarca mutabık kalınmadığı sürece 1967 sınırlarında yapılacak değişiklikleri tanımayacaktır." ifadesine yer verildi.

Filistin yönetimini zayıflatan eylemlere son verilmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, ayrıca İsrail tarafından alıkonulan gümrük gelirlerinin serbest bırakılması ve İsrail ile Filistin bankaları arasındaki hizmetlerin devamlılığını sağlayacak tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, AB'nin bölgede kalıcı barışın sağlanması için BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararları doğrultusunda iki devletli çözüme bağlılığı yinelendi.

Fas'ta Gazze ile dayanışma gösterileri düzenlendi
Fasta Gazze ile dayanışma gösterileri düzenlendi

Fas'taki sivil toplum kuruluşu Ümmet Sorunlarını Destekleme Kuruluşu'ndan yapılan açıklamada, dün, ülkenin birçok şehrinde Filistin ile dayanışma amacıyla gösterilerin düzenlendiği belirtildi.Gösterilerde, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik soykırımı, katliamları, aç bırakma ve göçe zorlama gibi ihlallerinin kınandığı ve reddedildiği vurgulandı.Açıklamada, ülkenin 46 şehrinde 106 gösterisi düzenlendiği kaydedildi.Art arda 38 haftadır Gazze ile dayanışma gösterilerinin sürdürüldüğü aktarılan açıklamada, göstericilerin Fas hükümetine, İsrail ile normalleşmeden vazgeçme çağrısı yaptığı ifade edildi.

 

Gazze'de can kaybı 37 bin 834'e çıktı
Gazzede can kaybı 37 bin 834e çıktı

İsrail ordusunun son 48 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 7 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 69 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 429 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 37 bin 834'e, yaralananların sayısının da 86 bin 858'e yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

İran'dan tansiyonu yükselten açıklama

İran'ın BM misyonu, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı "geniş çaplı bir askeri saldırıya" girişmesi halinde "yok edici bir savaşın başlayacağını" duyurdu.

İran misyonu X'te yaptığı paylaşımda böyle bir durumda "tüm direniş cephelerinin tam katılımı da dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtti.

İran'dan gelen açıklamayı İsrail medyası manşetlerinden 'tehdit' diye duyurdu.

Gallant: Alternatifler masada, savaşa hazırız!
Gallant: Alternatifler masada, savaşa hazırız

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail'in kuzeyinde konuşlu birliklere yaptığı açıklamada, hükümetin Hizbullah ile siyasi bir çözüme ulaşmayı tercih ettiğini, ancak savaşa da hazır olduklarını belirtti.

Haaretz gazetesinin haberine göre Gallant açıklamasında "Alternatiflerimiz var ve her biri için hazırız. Savunma ve saldırı hazırlığı yaparken diğer taraftan siyasi alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Tüm bunlar çok hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Savaş aramıyoruz ama savaşa hazırız" dedi.

 

ABD'den revizyon teklifi

İsmini vermek istemeyen üç yetkilinin ABD'li haber kaynağı Axios'a verdiği bilgiye göre Washington, İsrail ile Hamas arasındaki uçurumu kapatmak amacıyla Biden destekli ateşkes anlaşmasının revize edilmiş bir versiyonunu önerdi. Kaynaklar söz konusu revizyon önerilerinin Katarlı ve Mısırlı arabulucularla birlikte hazırlandığını ve 8. maddeye odaklandığını söyledi.

Al Jazeera'da yer alan bilgilere göre, 8. madde ateşkesin ilk aşamasında İsrail ve Hamas arasında ikinci aşamayı güvence altına almak için yapılacak müzakerelerle ilgili. Kaynaklar ABD'nin anlaşmaya varılması için çok sıkı çalıştığını ve yeni teklifin kabul edilmesi durumunda anlaşmanın mümkün olduğunu ileri sürüyor.

İsrail'in Gazze'de bir eve düzenlediği saldırıda 2'si çocuk 4 Filistinli öldü
İsrailin Gazzede bir eve düzenlediği saldırıda 2si çocuk 4 Filistinli öldü

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail'in, Gazze kentinde Ebu Hudra ailesine ait evi havadan bombaladığı belirtildi.Saldırıda 2'si çocuk 4 sivilin yaşamını yitirdiği ve 10 kişinin de yaralandığı aktarılan haberde, İsrail topçu birliklerinin de Gazze kentindeki eş-Şucaiye Mahallesi'nde sivil yerleşim bölgelerine atışlar yaptığı ifade edildi.

Pentagon, Gazze’ye kurulan geçici limanın hava koşulları nedeniyle tekrar devre dışı kaldığını duyurdu
Pentagon, Gazze’ye kurulan geçici limanın hava koşulları nedeniyle tekrar devre dışı kaldığını duyurdu

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Singh, Akdeniz'deki olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici yüzer limanın zarar görmemesi için sökülerek İsrail'in Aşdod Limanı'na alındığını belirtti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) bugüne kadar Gazze tarafında 4 bin 500 ton insani yardım malzemesi indirdiğini dile getiren Singh, yardımların Gazzelilere ulaştırılamadığı için depolama alanının dolma noktasına geldiğini söyledi.

Bir gazetecinin "Yardımların indirildiği alan neredeyse doldu dediniz. Bu durumda iskele yeniden kurulsa bile bir işe yaramayacak gibi görünüyor" değerlendirmesine yanıt veren Pentagon Sözcü Yardımcısı Singh, yardımların Gazzelilere ulaştırılması için Birleşmiş Milletler çatısı altındaki Dünya Gıda Programı (WFP) ile ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının (USAID) iletişim halinde olduğunu ve yardımların yeniden Filistinlilere ulaşmaya başlamasının öncelik olduğunu söylemekle yetindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!