Son dakika....Tansiyonu zirveye çıkaran haber: Hizbullah'ın üst düzey komutanı öldürüldü!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2024 08:33

Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından, Aziz biriminin başı Ebu Ali Nasır İsrail'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti.Kaynaklar, öldürülen komutanın Haziran ayında İsrail saldırısında öldürülen Taleb Abdullah ile aynı rütbede olduğunu ve grup için aynı öneme sahip olduğunu söylediler. Hizbullah, Taleb Abdullah'ın ölümü sonrası İsrail'e büyük bir misilleme saldırısı gerçekleştirmişti. Cepheden gelen son haber bölgede tansiyonun yeniden yükselmesine neden oldu.

İsrail'e göre Hamas, müzakerelerde "İsrail'in Gazze'ye saldırısını engelleyecek" maddede ısrarcı

 

The Times of Israel'in haberine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisi, diplomasi muhabirlerine "üst düzey bir savunma yetkilisi" adına İsrail ile Hamas arasındaki Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerine dair bir açıklama gönderdi.

Açıklamada, "Hamas, (ateşkes) anlaşmasında İsrail'in ilk aşamadan sonra (Gazze'de) savaşa geri dönmesini engelleyecek bir madde üzerinde ısrarını sürdürüyor." denilirken, bu durumun İsrail açısından "kabul edilemez" olduğu vurgulandı.

Müzakere sürecinde "doldurulması gereken ilave boşluklar" olduğu belirtilen açıklamada, İsrail'in kalan 120 rehinenin tamamının serbest bırakılmasını sağlamak için Hamas'a "askeri ve diplomatik baskı uygulamaya devam edeceği" ifadesine yer verildi.

İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı müzakere süreci

Hamas Hareketi 6 Mayıs'ta Katar ve Mısırlı yetkililere, ateşkes için sundukları teklifi onayladıklarını iletmiş ancak İsrail "şartlarını karşılamadığı" gerekçesiyle bu teklifi reddetmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamıştı.

Biden bu önerinin İsrail'e ait olduğunu söylese de Netanyahu, "belirlenen hedefler" gerçekleşinceye kadar Gazze’deki saldırılarına devam edeceklerini belirtmişti.

Netanyahu, 3 Haziran'da Meclis Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi'nde yaptığı konuşmada, İsrail'in önerdiği ile Biden'ın sunduğu teklif arasında "boşluklar" olduğunu öne sürmüştü.

Hizbullah'ın üst komutanı İsrail saldırısında öldürüldü

Hizbullah'a yakın kaynaklar İsrail'in Lübnan'da düzenlediği saldırıda üst düzey bir saha komutanının öldürüldüğünü duyurdu.Suudi haber ajansı El-Hadath ise öldürülen Hizbullah komutanının Aziz biriminin başı Ebu Ali Nasır olduğunu bildirdi. Birim, İsrail-Lübnan sınırındaki doğu bölgesinden sorumlu.
Kaynaklar, öldürülen komutanın Hizbullah'ın İsrail ordusuyla çatışma halinde olduğu sınır hattındaki operasyonlarının bir bölümünden sorumlu olduğunu belirtti. Ebu Ali Nasır, savaşta şimdiye kadar öldürülen Hizbullah'ın en kıdemli komutanlarından biri olarak kabul ediliyor. Kaynaklar komutanın Haziran ayında İsrail saldırısında öldürülen Taleb Abdullah ile aynı rütbede olduğunu ve grup için aynı öneme sahip olduğunu söylediler. Hizbullah Taleb Abdullah'ın öldürülmesine misilleme olarak şimdiye kadarki en büyük insansız hava aracı ve roket atışlarını gerçekleştirmişti.

Ebu Ali Nasır'ın ölüm haberi İsrail-Hizbullah arasındaki tansiyonu yeniden zirveye çıkardı. Her iki taraftan da henüz resmi bir açıklama gelmedi.

4 Tümen komutanı Netanyahu'ya gitti: Bitkiniz!
4 Tümen komutanı Netanyahuya gitti: Bitkiniz

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, İsrailli dört komutan, bu hafta başında Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelerek, 9 aydır devam eden saldırıların ardından askerlerde bir yorgunluk halinin ortaya çıkmaya başladığının dikkate alınması gerektiğini iletti. İsrailli komutanlar ayrıca "İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki başarılarının arttığını ve Hamas tugaylarını dağıtmaya yaklaştıklarını" savundu.

Refah Tugayı, İsrail hükümetinin iddia ettiği gibi kötü durumda değil

Öte yandan KAN, isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde, "Hamas'a bağlı Refah Tugayı'nın durumunun, İsrail hükümetinin halka pazarlamaya çalıştığı kadar kötü olmadığını" belirtti.Haberde, Refah Tugayı'nda 3 bini aşkın silahlı bulunduğu ve bunların çoğunun tugayın gelecekteki kapasitesini korumak için şehri terk ettikleri ileri sürüldü.Refah Tugayı'nın 4 taburdan oluştuğuna yer verilen haberde, Refah'ın güneyinde Yabna taburunun yenilgiye uğratıldığı, Doğu Refah taburunun kısmen hasar gördüğü, şehrin merkezindeki Şabura ile batıda Tel es-Sultan taburlarının ise çatışmaya devam ettiği ifade edildi.Haberde "tugayın mağlup edilebileceği ancak henüz bu sonucun yakın olmadığı" değerlendirmesi yapıldı.

Ayrıca "yönetimin, İsrail'in bu Temmuz ayında kademeli olarak savaşın üçüncü aşamasına geçeceğini doğruladığı" ileri sürüldüğü haberde,İsrailli emekli Tümgeneral Yitzhak Brik ise "Gazze'de çok şey kaybettiklerini ve yaşananların büyük bir rezalet olduğunu" söylemişti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, pazartesi günü gerçekleştirdiği Meclisin Güvenlik Komitesindeki konuşmasında İsrail ordusunun acilen 10 bin ilave askere ihtiyacı olduğunu belirtmişti. İsrail ordusu, Gazze'de devam eden saldırılar, Batı Şeria'da gerçekleştirdikleri operasyonlar ve Lübnan sınırında Hizbullah ile yaşanan çatışmalar nedeniyle aylardır asker sıkıntısı çekiyor.

ABD'li New York Times gazetesi de dün İsrailli generallerin Hamas yönetimde kalsa bile ateşkes istediğini yazmış, söz konusu haber Başbakan Netanyahu'nun tepkisini çekmişti.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da 6 bin yasa dışı konutla Filistin topraklarındaki işgali genişletmeyi planlıyor
İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da 6 bin yasa dışı konutla Filistin topraklarındaki işgali genişletmeyi planlıyor

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now’un (Şimdi Barış) internet sitesinde yer alan haberde, Yüksek Planlama Konseyinin, işgal altındaki Batı Şeria’da yeni yasa dışı konutlar için hazırlık yaptığı belirtildi.

Yüksek Planlama Konseyi’nin işgal altındaki Batı Şeria’da 6 bin 16 yasa dışı konutun inşasını teşvik edeceği belirtilen haberde, Filistin topraklarındaki gaspı genişletmek için konseyin bugün ve yarın iki toplantı düzenleyeceği aktarıldı.

Haberde, konseyin şubat ayındaki toplantısında 3 bin 426 yasa dışı konutu onayladığı ve geçen yıl 12 bin 349 yasa dışı konutun teşvik edilmesiyle rekor yıl olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Gazze'deki hükümet: Avrupa Hastanesinin olduğu bölgenin boşaltılması "yeni tarihi suçtur"
Gazzedeki hükümet: Avrupa Hastanesinin olduğu bölgenin boşaltılması yeni tarihi suçtur

Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Han Yunus kentinin doğusunda Gazze-Avrupa Hastanesinin de bulunduğu "bölgenin boşaltılması" talebine tepki gösterildi.Açıklamada, İsrail'in Gazze-Avrupa Hastanesini boşaltmaya ve sağlık personelini tahliye etmeye zorlaması, "Tel Aviv'in sicilinde yeni bir tarihi suç" olarak nitelendirildi.

Gazze'de can kaybı 37 bin 953'e yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarının 271. gününde bilanço da giderek ağırlaşıyor.



Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte gerçekleştirilen 3 saldırıda 28 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 125 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi.



İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin toplam sayısının 37 bin 953'e, yaralıların sayısının da 87 bin 266'ya yükseldiği kaydedildi.

İsrail basını, "UCM'yi memnun etmek için" Ulusal Güvenlik Bakanı hakkında soruşturma açılacağını yazdı
İsrail basını, UCMyi memnun etmek için Ulusal Güvenlik Bakanı hakkında soruşturma açılacağını yazdı

İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan habere göre, Aisman, Başsavcı Gali Baharav-Miara'dan "Gazze'deki Filistinlileri provoke ettiği şüphesiyle" Ben-Gvir hakkında adli soruşturma başlatılmasını istedi.

Süreci Başsavcı Miara'nın yürüttüğüne yer verilen haberde, Ben-Gvir'e yönelik soruşturma açılıp açılmayacağı hakkında henüz nihai bir karar alınmadığını, soruşturma açılması yönünde karar alınsa bile Ben Gvir'e karşı iddianame hazırlanması ihtimalinin uzak olduğuna dikkati çekildi.Başsavcılık ofisi yetkililerinin görüşlerine yer verilen haberde, muhtemel soruşturmanın "hiçbir sonuca varmayacağı" değerlendirildi.Uzmanlar, Devlet Savcısı Aisman'ın bu adımı "sadece UCM'yi ikna etmek için" attığını belirtti.

Haberde, Ben Gvir hakkında muhtemel soruşturmanın, "UCM'yi memnun etme ve İsrail yargı sisteminin bakanları soruşturduğunu gösterme" amacıyla başlatılan "göstermelik" bir girişim olduğuna ilişkin intibaların olduğuna yer verildi.Ben-Gvir'dan soruşturma girişimi tepki

Aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Ben-Gvir ise KAN'ın haberine ilişkin X platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, "İnanılmaz. Savcı, İsrailli bir bakanı düşman ülkenin vatandaşlarını provoke etme şüphesiyle soruşturmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.Ben-Gvir, İç güvenlik teşkilatı Şin-Bet (Şabak) ile başsavcılığın, "Gazze'de suikast düzenleyeceğine İsrailli bir bakana suikast düzenlemeye çalıştıklarını, bunun başarılı olmayacağını" savundu.

İsrail'in Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda çok sayıda kişi öldü ve yaralandı

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail Gazze'nin çeşitli yerlerine havadan ve karadan yoğun saldırılar düzenledi.

İsrail güçlerinin, kuzeydeki Gazze kentinin doğusunda yer alan Şucaiyye Mahallesi'ne bombalı ve topçu saldırıları düzenledi.

İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının, mahallede sivillere ait evleri bombalaması sonucu çok sayıda kişi öldü ve yaralandı. İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu ambulanslar bölgeye ulaşım sağlayamadı.

Ayrıca Gazze kentindeki Şeyh Rıdvan bölgesinde Filistinlilere ait bir evin bombalaması sonucu enkaz altından 7 ölü ve 7 yaralı çıkarıldığı, yaralıların hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

İsrail'e ait savaş uçakları, Gazze kentinin Ez-Zerka semti ile kentin doğusundaki Et-Tuffah Mahallesi'nin Yafa Caddesi'ne de saldırı düzenledi. br />
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Tel el-Heva bölgesinde Filistinlilerin evlerine topçu saldırısı düzenleyen İsrail güçleri, Ez-Zeytun Mahallesi'nde de çeşitli noktaları bombaladı.

Filistin Kızılayındaki sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya'da bir evin bombalanması sonucu yaralanan 2 kişi Kemal Advan Hastanesi'ne kaldırıldı.

İsrail, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki En-Nusayrat, Ez-Zehra ve El-Miğraka bölgeleri ile güneydeki Refah kentinin batısı ve orta kesimlerine de yoğun topçu saldırıları düzenledi.

Fas’ta İsrail’in Filistinlileri "aç bırakma politikası" protesto edildi
Fas’ta İsrail’in Filistinlileri aç bırakma politikası protesto edildi

Fas Filistin’in Destek Cephesi’nin organize ettiği gösteride yüzlerce Faslı, başkent Rabat’taki parlamento binası önünde toplandı."İsrail'le normalleşmeyi durdurun", "Gazze’ye saldırıları durdurun", "Soykırım savaşını durdurun" yazılı pankartların taşındığı gösteride, uluslararası toplumun "Gazze’deki savaşı sona erdirmedeki yetersizliği" kınandı.Göstericiler, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları ve Filistinlileri aç bırakma politikasını protesto etti."Filistin emanet, İsrail'le normalleşme ihanettir" sloganı atan eylemciler, İsrail bayrağını yaktı.

Toronto Üniversitesi kampüsünde yer alan Filistin destekçilerinden çadırları kaldırmaları istendi
Toronto Üniversitesi kampüsünde yer alan Filistin destekçilerinden çadırları kaldırmaları istendi

Kanada'nın Ontario eyaletindeki bir mahkeme, Toronto Üniversitesi kampüsünde yer alan Filistin destekçisi göstericilerden yerel saatle 18.00'e kadar kampüse kurdukları çadırları kaldırmaları gerektiğine hükmetti.Kararda ayrıca, bu uygulamanın "ifade özgürlüğünü sınırlamadığı" belirtildi.Karara göre polis, kampüsteki çadırları kaldırmamaları durumunda öğrencilere müdahale edebilecek ve onları gözaltına alabilecek.

Macron ve Netanyahu telefonda İsrail-Lübnan sınırındaki gerginliği görüştü
Macron ve Netanyahu telefonda İsrail-Lübnan sınırındaki gerginliği görüştü

Fransa'nın Tel Aviv Büyükelçiliğinin X hesabından yapılan açıklamaya göre, Macron ve Netanyahu, bölgedeki durumu telefonda görüştü.Macron, Mavi Hat üzerinde İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilimin artmasından duyduğu ciddi endişeyi dile getirdi.

Bölgede Lübnan ve İsrail'in çıkarları aleyhine işleyecek bir gerginliğin tırmanışının engellenmesi gerektiğine işaret eden Macron, böyle bir durumun bölge istikrarı için de son derece tehlikeli bir gelişme olacağını kaydetti.Macron, tüm tarafların diplomatik çözüme doğru hızla ilerlemesi gerektiğinin altını çizerek, azami itidalin önemini vurguladı.

Fransa'nın diplomatik çözüm üzerinde çalışmaya hazır olduğunu söyleyen Macron, İsrail'in, Refah ve Han Yunus'ta yeni bir "operasyonuna" karşı olduğunu ifade etti.Macron, Gazze'de derhal ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması, halkın ihtiyaçları doğrultusunda insani yardımın bölgeye ulaşması için geçiş noktalarındaki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Bölgede yaşanan "krizden" çıkmak için iki devletli çözüme götürecek bir siyasi çerçeve olması gerektiğini ifade eden Macron, Filistin hükümetine para transferlerine yönelik her türlü engelin kaldırılmasını istedi.Macron, iki devletli çözümü ve barış çabalarını baltaladığı gerekçesiyle işgal altındaki Batı Şeria'da 5 kaçak yerleşim biriminin yasallaştırılmasına ilişkin duyuruları kınadı.

Sinwar'ın nerede olduğunu sadece 2-3 kişi biliyor
Sinwarın nerede olduğunu sadece 2-3 kişi biliyor

Suudi Arabistan'a bağlı Eş-Şarku'l Avsat gazetesi, Hamas yetkililerine dayandırdığı haberinde, Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar'ın nerede olduğunun sadece iki veya üç kişi tarafından bilindiğini yazdı. Kaynaklara göre Sinwar'ın her türlü ihtiyacı karşılanıyor ve rehine anlaşması için Katar'daki Hamas liderleriyle kolaylıkla iletişim kurabiliyor.

Dikkat çeken uyarı: Hizbullah ile savaş ABD'yi içine çeker

İsrail, Binyamin Netanyahu'nun siyasi hayatta kalmasını garantilemek için Hizbullah'a karşı savaşa girme riskini göze alıyor, ancak bunun hem Lübnan'da hem de İsrail'de kitlesel sivil ölümlerine yol açabilecek bir yanlış hesaplama olacağı konusunda eski bir ABD askeri istihbarat analisti uyardı.

Geçtiğimiz ay ABD'nin İsrail'in Gazze'deki savaşına verdiği destek nedeniyle ordudan ayrılan Savunma İstihbarat Ajansı binbaşısı Harrison Mann da The Guardian'a yaptığı açıklamada, İsrail'in Binyamin Netanyahu'nun siyasi olarak hayatta kalmasını garantilemek için Hizbullah'a karşı savaşa girme riskini göze aldığını ancak bunun hem Lübnan'da hem de İsrail'de kitlesel sivil ölümlerine yol açabilecek bir yanlış hesaplama olacağını söyledi. Mann felaketle sonuçlanacak yeni bir savaşın ABD'yi bölgesel bir çatışmanın içine çekeceğini söyledi.

Eski istihbarat analisti, "İsrail'in uğrayacağı yıkıma ilişkin değerlendirmelerinin ne kadar gerçekçi olduğunu bilmiyorum ama Hizbullah'a karşı ne kadar başarılı olacakları konusunda gerçekçi bir fikre sahip olmadıklarından oldukça eminim" dedi.


İran Hizbullah'a destek sözü verdi

İran, Lübnan'a yönelik herhangi bir saldırı başlatılması durumunda Hizbullah'ı ellerindeki 'her türlü imkanla'  destekleyeceklerini duyurdu. İran Dini Lideri Ali Hamaney'in dış politika danışmanı Kemal Harrazi Lübnan'daki bir çatışmanın tüm Arap ülkelerini kapsayan bölgesel bir savaşa yol açabileceği konusunda sert bir uyarıda bulundu. Financial Times'a konuşan Harrazi olası bir saldırı durumunda Arap ülkeleri ve Direniş Ekseni üyelerinin İsrail'e karşı Lübnan'ı destekleyeceğini duyurdu ve "Savaşın tüm bölgeye yayılma ihtimali var." dedi.

Biden ve Netanyahu, İsrail Başbakanı'nın Washington'a yapacağı ziyarette görüşecek
Biden ve Netanyahu, İsrail Başbakanının  Washingtona yapacağı ziyarette görüşecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 24 Temmuz'da ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nun ortak oturumunda konuşma yapmak üzere tartışmalı bir şekilde Washington'a davet edildi.Davet senatörler Elizabeth Warren ve Bernie Sanders da dahil olmak üzere birçok üst düzey politikacı tarafından boykot ediliyor.Beyaz Saray'dan bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı ile bir araya geleceklerini duyurdu. Ziyaret günler öncesinden bilinmesine rağmen Biden ve Netanyahu'nun görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin tartışmalar uzun süredir devam ediyordu.

Lübnan'dan sınırdaki yerleşim birimine 15 roket atıldı
Lübnandan sınırdaki yerleşim birimine 15 roket atıldı

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan'dan yerleşim birimine doğru yaklaşık 15 roket atışı tespit edildiği, bunlardan 10'unun imha edildiği kaydedildi.Kanal 12 televizyonunun haberinde de roket saldırısı nedeniyle Celile Sapı bölgesindeki Kiryat Shmona yerleşim biriminde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

İsrail ordusundan yapılan başka bir açıklamada, bir İsrail savaş uçağının Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah'a ait bir askeri binaya saldırı düzenlediği, binada bir Hizbullah mensubunun bulunduğu belirtildi.Hizbullah da Cel el-Alam bölgesini hedef aldıklarını duyurdu.

Gazze’deki yüzer iskele halen İsrail’in Aşdod Limanı'nda tutuluyor
Gazze’deki yüzer iskele halen İsrail’in Aşdod Limanında tutuluyor

Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. İnsani yardımları denizden ulaştırmak amacıyla Gazze’ye kurulan yüzer iskelenin güncel durumuna yönelik soruya Ryder, "İskele halen Aşdod Limanı'nda tutuluyor, Gazze’ye kurulmadı. Şu anda hava koşullarını izlemeye devam ediyoruz. Buna bağlı olarak, yakında yeniden kurulum tarihiyle ilgili güncelleme yapacağız." yanıtını verdi.

İşgal altındaki Kudüs'te son 6 ayda 23 Filistinli öldürüldü
İşgal altındaki Kudüste son 6 ayda 23 Filistinli öldürüldü

Filistin'e bağlı Kudüs Valiliği tarafından hazırlanan raporda, işgal altındaki kentte İsrail güçlerinin Filistinlilere yönelik ihlallerine yer verildi.

Kudüs başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında radikal Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıların arttığı vurgulanan raporda, bu dönemde söz konusu saldırılarda gerçek mermi ve darp sonucu 79 kişinin yaralandığı kaydedildi.

"Kudüs kentinde 2024 yılının ilk yarısında 23 Filistinli şehit oldu, bunlar arasında biri 4 yaşında olmak üzere 10 çocuk vardı." ifadelerine yer verilen raporda, İsrail ordusunun Filistinlilere ait 41 naaşı elinde tutmaya devam ettiği belirtildi.

Yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik saldır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!